Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Kamniški Dedec / Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec

Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec

Print
Starting point: Dom v Kamniški Bistrici (601 m)
Lat/Lon: 46,3271°N 14,5893°E
Time of walking: 2 h 45 min
Difficulty: partly demanding unmarked way
Altitude difference: 982 m
Altitude difference po putu: 1000 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Author: matic4
Views: 18.381
 3 people like this post
Number of pictures: 21
Number of comments: 23
Access to the starting point:
We drive into Kamnik and follow the road towards the Kamniška Bistrica valley, where we park in a large parking lot near our home in Kamniška Bistrica.
Path description:
From the parking lot in front of the lodge in Kamniška Bistrica, we continue along the initially asphalted road, which after a short climb quickly leads us into the forest. After a few minutes of walking, the mountain signs for Kamniško sedlo direct us to the right on a steep footpath that leads us slightly higher to an interesting passage under overhanging cliffs. The steep path then leads us to the bottom station of the cargo cableway, where we step out onto the road. Continue to the left and then, after a few steps, take a sharp right. A relatively steep forest path leads us higher up to cart track, which we follow for a few tens of metres to the right, and then signs direct us to the left, where after a steep initial climb the steepness subsides. Next, in a slight cross-climb, cross the relatively steep slopes, after which the path from the higher starting point (Jermanca) joins us on the left.
Next, pay attention, as the path will soon lead us to a place called V Klinu, where we leave the marked path leading to Kamniško sedlo (approx. 1. 5 h to here). Here, continue to the right (straight Kamniško sedlo for 2 hours - direction sign) along the unmarked path leading to Repov kot. Follow the above-mentioned path for only about 100 m (approx. 1. 5 h). Follow the path to the right (straight Kamniško sedlo for 2 hours - direction sign) along the unmarked path leading to Repov kot.
When the path approaches the stream bed (Sedelšček), watch out for a sandy slide on the opposite side. Cross the riverbed there and on your right you will find a well-trodden path which begins to climb steep forest terrain. Follow the hunting track for about 20 minutes. When you reach a crossroads, turn right and after a few metres you will reach a hunting lodge.
After the hunting lodge, turn left and then straight up. The trail winds steeply in switchbacks through the forest until it flattens out. We are on the ridge of Černý vrh. Grebenc trail leads us under the rocky peak of Kamnik Grandfather. The path winds between the rocks and in a few minutes we are at the top.
The summit, which has a sign-in box, is extremely visible on all sides: from Planjava, Brana, Krvavec, Vel. Mountain pasture, Zeleniški špic , etc.
zemljovid puta - Kamniški Dedec
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec1
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec2
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec3
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec4
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec5
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec6
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec7
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec8
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec9
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec10
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec11
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec12
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec13
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec14
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec15
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec16
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec17
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec18
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec19
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec20
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec21
Discussion about the trail Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec
EUGEN10. 09. 2009
Pohod,ki ga toplo priporočam bil že 4x,pa za vsako nekaj novega.
Saten22. 10. 2009
Ker je bila vremenska napoved prejkone slaba, sem se odločil za nekaj nižjega in hitrega. Po lovski poti sem šel na Kamniškega dedca. Vzpon je potekal brez posebnosti. Tudi deževalo še ni. Vrh pa je bil seveda brez razgledov. Ti bodo počakali na prihodnjič. Pri povratku pa sem šel preveč v desno, gledano v smeri spusta. Zato sem zgrešil stezo in hrumenje hudournika v dolini mi je povedalo, da bom moral bolj levo. Brez težav sem potem prišel tik nad lovsko kočo. Glavno težavo pa je predstavljal hudournik, ki je v slabih dveh urah močno narasel. Pri vzponu sem ga brez težav prečkal po kamnih. Sedaj pa tistih kamnov ni bilo več. Vse je bilo zalito. Na koncu mi ni ostalo drugega, da sem poiskal mesto, kjer se je malo razširil, da ni bil tako deroč, in sem ga prebredel. V čevljih je bilo vode, da je bilo veselje. Dobro, da do avtomobila ni bilo več daleč. Vsekakor pot, ki jo bom ponovil, ker veliko obljublja.
tol26. 01. 2010
Je bil kdo zadnje čase kaj na tem vrhu? Kakšne so razmere od Klina pa do vrha?
spotonbody3. 04. 2010
Danes sem se prvič povzpela na vrh, ki je terjal od mene precej utrujenosti, predvsem zaradi snega,ki ga je bilo od lovske koče naprej zmeraj več in je bil že precej mehak tako da se je ponekod vdiral visoko čez kolena.Vsekakor bom izlet ponovila v kopnih poletnih razmerah, saj tako kot pravi Saten, gora res veliko obljublja. Predvsem vam zaradi svoje nepretirane obljudenosti omogoča umik pred drugimi pohodniki in izlet v prijetni 'tišini' narave. Kot nikakršen poznavalec poti na to goro (do danes)bi rada omenila še to, da sem po opisu iz te internetne strani zgrešila že odcep ,ki prečka hudournik(prečkala sem ga vsaj pol ure prezgodaj)tako da sem gazila v strm gozdni breg brez kakršnekoli steze in verjetno predvsem po srečni intuiciji prišla točno do lovske koče. Tako da naj še enkrat poudarim, ko se po cca pol ure od tovorne žičnice prvič pride po širšega kolovoza in razcepa se mora tu še vedno slediti vsaj pol ure po poti v breg proti Kamniškemu sedlu, šele nato se prečka hudournik, ki ga imamo te pol ure na sviji desni strani. Na omenjenem razcepu nikakor ne gremo še desno, aj so tam tudi podori in nas to lahko zavede. saj mene je, glede na to da ni markacij. Od lovske koče naprej zaradi snega in nobenih!! vednih markacij ravno tako ne bi vedela kam, če ne bi imela zopet sreče, da sem lahko sledila stopinjam dveh in edinih oseb, ki sem ju tudi srečala tik pod vrhom. Tako da, hvala neznancema! mežikanje Vrh pa resnično ponuja prelepe razglede na vse strani! Priporočam, vendar vseeno odsvetujem neizkušenim v zimskih razmerah! Poleti pa le vsi gor na ta lep razgledni vrh! mežikanje LP
tol3. 04. 2010
Pot je lovska in ni označena! Kar tudi piše v opisu. Mogoče bi bilo bolje, če bi se samo napisalo, da se gre po poti na Kamniško sedlo do Klina, kjer se pot razcepi na Kam. sedlo in na pot v Repov kot, kateri sledimo okoli 200 metrov nato prečkamo potok..

Mogoče je res malo slabo napisano, ampak do Klina slediš poti na Kamniško sedlo. Predvidevam, da si zgrešila odcep na tem mestu> http://www.hribi.net/slika.asp?pot=46841 ?

Sicer pa je fajn nepoznane in neoznačene poti prej pregledati na zemljevidu.
spotonbody4. 04. 2010
Res je, točno tukaj sem šla prekmalu desno. Včeraj ko sem se vrnila sem prebirala še tekst pod fotografijami, ki ponujajo še malo boljši občutek orientacije nasmeh Tam, ko sem jaz prečkala potok, je bil ravno tako usad in po prečkanju je še vedno vodila kak km steza v okljukih skozi gozd, tako da sem bila resnično že prepričana, da grem prav. Ko je poti zmanjkalo, sem se odločala ali nazaj ali naravnost gor v strm hrib. Obveljala je slednja in zasopihana sem prišla točno do klopc pred lovsko kočo. Zdaj ko gledam slike v poletnih razmerah izglada resnično ponovno mamljivo se še enkrat povzpeti na ta vrh. nasmeh Vpisna knjiga je bila pa na žalost popolnoma premočena, zima ji nikakor ni prizanesla. nasmeh
grega_p16. 06. 2010
No, če boste v dvomih glede odcepa, je na hlodu na tleh, ki leži nekje 5m od odcepa na desni strani (slika http://www.hribi.net/slika.asp?pot=46843 - hlod pri koncu puščice), napisano "Pot ne vodi na K.sedlo". To je vaša pot.

Danes sem prišel samo do potoka, ker je imel dež mlade:-)
Lp vsem!
tol16. 06. 2010
haha grega p, gospodična je tam hodila po zimi ko sneg prečudovito pokrije pokrajino in tudi tvoj omenjeni hlod. velik nasmeh
grega_p16. 06. 2010
Ta opomba je bila mišljena za vse, ne glede na letni čas, saj označeni hlod ni omenjen zgoraj v opisu.
grega_p24. 06. 2010
Danes sem ga pa le osvojil (moj prvi dedec v življenju:-) in to ob 7h zjutraj sem že stal na vrhu - res odlični razgledi ob zaspanem jutranjem soncu. Popolna tišina, le na Staničevem vrhu sta se prikazali dve podobi in nekaj glasov s smeri Kamniškega sedla je bilo.
Vpisna skrinjica je še zmeraj popolnoma premočena in potrebna zamenjave.

Zgoraj nad lovsko kočo pa le popazite na pot, ki se deloma rahlo izgublja med lesenimi gozdnimi ostanki in drobirjem.

Gre gor
spotonbody24. 06. 2010
haha, ja zdaj pa že predobro poznam tisti konec in njegove odcepe, ne morem več falit ne glede na letni čas...pa tud k falim sm trmasta, pa vseen prlezem velik nasmeh velik nasmeh mam dans dopust in sem zjutraj ravno razmišljala, če bi spet skočila na tega čudovitega ded'ca, pa je obveljala ta, da grem jutri za vikend raje v trento in njene okoliške hribčke. super grega, da si se odločil tud za kakega dedeca (ne samo za babe)velik nasmeh, dan je bil naravnost čudovit! ti pa priporočam tudi Veliko babo v Julijcih, sem bila prejšnji teden, naravnost fantastičen pogled na Krnsko jezero! nasmeh
maucec4022. 08. 2010
Kamniški dedec danes ni bil okupiran s pohodniki tako kot večina slovenskih vrhov, zato je bil še kako primeren za današnjo turo. Dopoldne je bil razgled čudovit, pri lovski koči pa ravno pravi kotiček, kjer si je človek lahko privoščil mirno, nedeljsko urico počitka.
Žan5. 10. 2010
Vrh premore novo skrinjico in novo vpisno knjigo.
nevi11. 04. 2011
Včeraj smo bili na vrhu. Pot je lahka in povsod jasno vidna. Tudi obiskovalcev je bilo precej. Tik pod vrhom smo našli moško uro, ki sicer ne dela več, smo jo pa vseeno pobrali in, če pa jo lastnik želi nazaj, naj se oglasi.
scorpio26. 06. 2011
Danes je bilo dokaj oblačno, zato pa se je hodilo odlično in nam kljub grizenju kolen ni bilo prevroče. Pogledi pa čudoviti. Kamniško sedlo bi lahko prijel z roko!
gumpy26. 12. 2011
Danes bil z boljšo polovico prvič na vrhu. Pot je bila deloma zasnežena, tako da sem na posameznih mestih moral malo poiskati ''najboljšo varianto''. Drugače pa je dokaj naporen vzpon na vrhu poplačan z čudivitimi razgledu-kot da bi bil v amfiteatru gora! nasmeh
mukica22. 01. 2014
Danes čudovit dan tam gor,lepi razgledi na vse strani, pobeljeni vrhovi Kamniško SAvinjskih alp kar vabijo.Pot je bila mokra tako da je bilo posebno pri spustu potrebna previdnost ,snega na poti do vrha ni (le na dveh mestih ).Se je pa slišalo bobnenje plazov z Brane in Planjave.Preživela lep sončen in dopoldan na razglednikunasmeh
anton23. 01. 2014
Martina bo treba še enkrat gor v lepem vremenu, sem bil v megli in prikrajšan za te lepote kot si jih doživela ti........velik nasmeh
dprapr23. 01. 2014
@mukica, kaj pa kakšna slika, da še ostali vidimo malo snega?
Aja, saj bo jutri povsod!nasmeh
mukica23. 01. 2014
Sem pod razmere,včeraj malce pomešala in tukaj ne morem naložiti slikmežikanje SNEG,a bo jutrizmeden
pohodnik389. 04. 2014
V ponedeljek 7.4. sem prehodil omenjeno pot ki me je zelo navdušila,razgledi z vrha pa so res enkratni.

OPIS IN SLIKE

VIDEO

Lp! Tonenasmeh
Jany14. 08. 2017
Zdaj pa res nič več ne razumem? Kakšna je torej razlika med potjo na dedca in "lovsko potjo" na dedca. Opisani sta dve poti.
Danes sem bil gor, pa po pravici povem, da ne vem po kateri poti sem šel. Menda kar po obeh. Za lovsko kočo sem se usmeril strmo navzgor. Rad bi preizkusil obe poti.
matic426. 05. 2019
Jany oba opisa se nanašata na isto pot. Moj opis je bil najprej gor, zakaj se je delal še en opis ne vem.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies