Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Karawanks / Končnikov vrh / Jakobe - Končnikov vrh (climbing way)

Jakobe - Končnikov vrh (climbing way)

Print
Starting point: Jakobe (1410 m)
Lat/Lon: 46,4784°N 14,7999°E
Name of path: climbing way
Time of walking: 2 h 45 min
Difficulty: very difficult marked way
Ferata: A/B
Altitude difference: 699 m
Altitude difference po putu: 825 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Recommended equipment (summer): helmet, self belay set
Recommended equipment (winter): helmet, self belay set, ice axe, crampons
Views: 4.473
 1 person likes this post
Number of pictures: 67
Number of comments: 0
Access to the starting point:
a) Zapeljemo se v Črna na Koroškem, nato pa sledimo oznakam za Koprivna in Podpeco. Nekaj časa se še peljemo ob reki Meži, nato pa gremo iz križišča desno v smeri Podpeca, Dom na Peci in Koče na Pikovem. V Podpeca se asfalt konča, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z desne priključi še cesta iz Mežica, mi pa še naprej sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
b) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirje ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševa, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševa zavijemo desno proti Črna na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. S prelaza se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo v smeri Črne na Koroškem. Ko se po nekaj kilometrih spustimo v dolino, na križišču zavijemo desno proti Črna na Koroškem (levo Koprivna). Po glavni cesti se spuščamo proti Črna na Koroškem, nas pa cesta najprej vodi mimo odcepa v dolino Tople, nekoliko nižje pa še do odcepa ceste proti Podpeca, Koča na Pikovem in Domu na Peci. Nadaljujemo po omenjeni cesti, ki nas hitro pripelje v Podpeco. V Podpeca se asfalt konča, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z desne priključi še cesta iz Mežica, mi pa še naprej sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
c) Zapeljemo se v Mežica, kjer sledimo oznakam za Peco. V nadaljevanju se peljemo proti Border crossing Mežica, še pred mejnim prehodom pa zavijemo levo na cesto v smeri Pece. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z leve priključi še cesta iz Podpeca, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
Path description:
S parkirišča nadaljujemo za oznakami Dom na Peci ter pot nadaljujemo po cart track desno navzgor. Po krajšem vzponu pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno ter se še naprej vzpenjamo po cart track. Cart track nato postopno postane manj strm in ga kmalu tudi zapustimo. Markacije nas namreč usmerijo levo na peš pot, po kateri se nato nekaj časa vzpenjamo skozi gozd. Pot skozi gozd nas nato ponovno pripelje na ožji cart track, kjer nadaljujemo desno ter v približno 5 minutah nadaljnje hoje dosežemo Dom na Peci.
Od doma nadaljujemo za oznakami za vrh Pece. Sprva v vzponu prečimo pobočja pod Mala Peca, nato pa nas pot pripelje iz gozda na travnat greben, kjer se nam odpre lep razgled na Kamniško Savinjske Alpe. Pot naprej se vzpne po travniku navzgor in nas pripelje do razpotja.
Usmerimo se levo za oznakami »Zelo zahtevna pot« (desno lažja pot). Od razpotja pot nato preči pobočja proti severozahodu in nas kmalu pripelje do prvih fixed safety gear. V nadaljevanju pot zavije v desno ter se zelo strmo vzpne ob fixed safety gear navzgor. Sledi kratko nekoliko izpostavljeno prečenje ter nato še nekaj strmih vzponov ob steel cable. Zahteven del poti se kmalu konča in sledi kratek vzpon skozi pobočje poraščeno z dwarf pines. Iz dwarf pines nas pot pripelje na travnato pobočje, kjer pridemo kmalu do razpotja poti, kjer se nam z desne priključi lažja pot.
Nadaljujemo levo in sledi le še zadnji vzpon na vrh Pece po nezahtevnem pobočju.
S Petzen nadaljujemo po markirani poti, ki se prične zmerno spuščati proti Knipsovem sedlu. Po približno 20 minutah spusta pridemo do informativnih tabel na omenjenem sedlu, kjer se nam z leve priključi pot iz doline Topla.
Nadaljujemo naravnost po zmerno strmi poti, kateri se le nekoliko višje priključi markirana pot od smučišča Peca / Petzen (smučišče na avstrijski strani gore). Nadaljujemo vzpon po razglednem pobočju, pot pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na s travo porasel Končnikov vrh.
zemljovid puta - Končnikov vrh
On the way: Dom na Peci mountain hut (1665m), Mala Peca (1731m), Petzen (Kordeschkopf) (Peca (Kordeževa glava)) (2125m), Knipsovo sedlo (2012m)
We can extend the trip to the following destinations: Bistriška špica/Feistritzer Spitze
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama
Pictures:
Jakobe - Končnikov vrh1
Jakobe - Končnikov vrh2
Jakobe - Končnikov vrh3
Jakobe - Končnikov vrh4
Jakobe - Končnikov vrh5
Jakobe - Končnikov vrh6
Jakobe - Končnikov vrh7
Jakobe - Končnikov vrh8
Jakobe - Končnikov vrh9
Jakobe - Končnikov vrh10
Jakobe - Končnikov vrh11
Jakobe - Končnikov vrh12
Jakobe - Končnikov vrh13
Jakobe - Končnikov vrh14
Jakobe - Končnikov vrh15
Jakobe - Končnikov vrh16
Jakobe - Končnikov vrh17
Jakobe - Končnikov vrh18
Jakobe - Končnikov vrh19
Jakobe - Končnikov vrh20
Jakobe - Končnikov vrh21
Jakobe - Končnikov vrh22
Jakobe - Končnikov vrh23
Jakobe - Končnikov vrh24
Jakobe - Končnikov vrh25
Jakobe - Končnikov vrh26
Jakobe - Končnikov vrh27
Jakobe - Končnikov vrh28
Jakobe - Končnikov vrh29
Jakobe - Končnikov vrh30
Jakobe - Končnikov vrh31
Jakobe - Končnikov vrh32
Jakobe - Končnikov vrh33
Jakobe - Končnikov vrh34
Jakobe - Končnikov vrh35
Jakobe - Končnikov vrh36
Jakobe - Končnikov vrh37
Jakobe - Končnikov vrh38
Jakobe - Končnikov vrh39
Jakobe - Končnikov vrh40
Jakobe - Končnikov vrh41
Jakobe - Končnikov vrh42
Jakobe - Končnikov vrh43
Jakobe - Končnikov vrh44
Jakobe - Končnikov vrh45
Jakobe - Končnikov vrh46
Jakobe - Končnikov vrh47
Jakobe - Končnikov vrh48
Jakobe - Končnikov vrh49
Jakobe - Končnikov vrh50
Jakobe - Končnikov vrh51
Jakobe - Končnikov vrh52
Jakobe - Končnikov vrh53
Jakobe - Končnikov vrh54
Jakobe - Končnikov vrh55
Jakobe - Končnikov vrh56
Jakobe - Končnikov vrh57
Jakobe - Končnikov vrh58
Jakobe - Končnikov vrh59
Jakobe - Končnikov vrh60
Jakobe - Končnikov vrh61
Jakobe - Končnikov vrh62
Jakobe - Končnikov vrh63
Jakobe - Končnikov vrh64
Jakobe - Končnikov vrh65
Jakobe - Končnikov vrh66
Jakobe - Končnikov vrh67
Discussion about the trail Jakobe - Končnikov vrh (climbing way)
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies