Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaKrekova koča na Ratitovcu /  Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu
  

Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu (čez Razor)

 
Izhodišče: Jesenovec (485 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,21°N / 14,1261°E
Cilj: Krekova koča na Ratitovcu (1642 m)
Ime poti: čez Razor
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1157 m
Višinska razlika po poti: 1165 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 8533
Ocena: 1 glasov
Število slik: 54
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:

Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom in naprej proti Zalemu Logu. Že kmalu za Železniki (še pred Zalim Logom), bomo prišli do manjšega križišča, kjer se desno čez most odcepi cesta v zaselek Jesenovec. Na mostu je tudi nekoliko večja planinska oznaka za Ratitovec. Parkiramo na drugi strani mostu, na primernem mestu ob sotočju potoka Plenšak in reke Selščice (Selška Sora).

Opis poti:

Od izhodišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki se zložno vzpenja ob potoku Plenšak. Po nekaj 10 m, pa nas markacije usmerijo desno med dve hiši, za katerima se pot zelo strmo vzpne čez kratko travnato pobočje. Pot kmalu preide v gozd, kjer zavije v levo ter se nato prečno vzpenja po razmeroma strmem in predvsem v mokrem za zdrs nevarnem pobočju. Slabo uhojena ter z listjem prekrita pot, višje preči dve grapi, preko katerih pa je prehod zaradi uničene poti precej utežen in posledično tudi izpostavljen zdrsu. Pot naprej še nekaj časa preči strma pobočja, nato pa se le ta prehodno nekoliko položijo. Pot, ki pa se še naprej razmeroma strmo vzpenja, pa nas višje pripelje do naslednjega nekoliko težjega prehoda, kjer po rahlo izpostavljeni polički prečimo skalno rebro. Za tem pot zavije v desno ter se nekoliko naprej prične še strmeje vzpenjati. Višje pot zavije v levo ter se vidno položi, pri tem pa preči še zadnje izpostavljeno mesto. Naprej pa nas zmerno strma pot hitro pripelje do slabše gozdne ceste, le ta pa nas mimo lovske koče, katero obidemo po desni strani pripelje na obsežne travnate senožeti, s katerih se nam odpre lep pogled na Ratitovec. Sledi kratek spust in pot nas pripelje do asfaltne ceste, po kateri se nato v nekaj minutah povzpnemo do cerkvice Marije Pomočnice na Prtovču.
Od cerkve nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo spomenika NOB pripelje do označenega razpotja. Nadaljujemo rahlo desno v smeri Ratitovca čez Razor (levo Ratitovec čez Po(v)den) po cesti, ki nas mimo hiš pripelje do široke in dobro uhojene poti.
Markirana pot gre takoj v gozd in se začne prečno vzpenjati čez razmeroma strma pobočja. Pot višje preči slabšo gozdno cesto, le nekoliko za tem pa se nam z desne priključi markirana pot od lovske koče. Nadaljujemo v smeri Ratitovca po zložni poti, ki naprej preči strma in v snegu za snežni plaz nevarna pobočja. Naprej pot zavije nekoliko proti levi in se začne strmeje vzpenjati. Strmina kmalu popusti in pot nas pripelje na manjšo ravnico imenovano Razor, kjer je tudi razpotje.
Nadaljujemo naravnost (desno Kosmati vrh, planina Klom in Krekova koča čez Vratca) po široki poti, ki kmalu zavije v levo in se začne strmo vzpenjati. Pot naprej preči kratek pas gozda, nato pa nas pripelje na razgledna travnata pobočja Ratitovca. Tu se pot položi, zavije nekoliko proti desni in nas ob lepih razgledih pripelje do Krekove koče na Ratitovcu.
Jesenovec - Prtovč 1:30, Prtovč - Krekova koča 1:30.

zemljevid poti
Ob poti: Prtovč (1011m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Gladki vrh (Ratitovec), Altemaver (Ratitovec)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu1 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu2 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu3 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu4 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu5 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu6 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu7 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu8 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu9 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu10 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu11 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu12 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu13 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu14 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu15 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu16 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu17 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu18 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu19 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu20 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu21 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu22 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu23 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu24 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu25 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu26 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu27 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu28 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu29 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu30 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu31 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu32 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu33 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu34 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu35 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu36 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu37 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu38 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu39 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu40 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu41 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu42 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu43 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu44 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu45 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu46 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu47 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu48 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu49 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu50 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu51 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu52 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu53 Jesenovec - krekova_koca_na_ratitovcu54
Diskusija o izletu Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu (čez Razor)
pohodnik01     
22.4.2010
Časovnica ne bo držala? Iz Prtovča na Ratitovec je slabi dve uri hoje. Tako ne more biti pot iz Jasenovca na Ratitovec 1uro in 30min. Iz Jasenovca do Prtovča je 1uro in 30min.
Tadej     
22.4.2010
Običajno so napisani časi, ki so objavljeni na portalu Hribi.net, enaki časom na smernih tablah. Na Prtovču je smerna tabla, na kateri piše, da je do Ratitovca 1:30, tako piše tudi pri zgornjem opisu.
Če pa bi pri opisu upošteval, da povprečen gornik naredi 300 višinskim metrov v eni uri ter porabi za vsak km, ki se ne vzpenja še dodatnih 15 minut, potem pa bi bil čas 4:15.
viharnik     
22.4.2010
Za primerjavo pri včerajšnjem vzponu na Vrtaško pl.800v.m.,kjer sem z doline porabil 1.30h in naprej na Vrtaški vrh 440v.m v 1,15h,potem je 600v.m na Ratitovec več kot dovolj priti gor v 1.30h kot pravi Tadej.
Kriška     
22.4.2010
Hm, tole je pa res nenavadno ... Najprej v opisu piše, da gre za 1157 m višinske razlike in da je to višinsko razliko (+ razdaljo) mogoče prehoditi v 1 uri in 30 minut. Kapo dol ...zavijanje z očmi

Potem pa najprej Tadej odgovarja, da je na Prtovču smerna tabla, na kateri piše, da je do Ratitovca 1:30. Ampak saj start vendar ni napisan na Prtovču, temveč v naselju Jesenoveczmeden. Tudi Viharnik potem piše o 600 m višinske razlike. Tu gre vendar za skoraj še enkrat večjo višinsko razlikocool (1165).
viharnik     
22.4.2010
Ne,ne,saj je vse jasno Kriška.Od Jesenovca je seveda še uro in pol več,skupno torej okoli tri ure.Leta 83 kot eden od prvih mojih vzponov pri PD Lj.Matica,smo hodili kot zmešani pa še en mali možic(jaz)med penzionisti,ki so me lepo sprejeli medse.Tistega aprila nas je že na prtovču zasnežilo s ploho,nato smo po počitku krenili na Povden in po zahodnem grebenu na vrh.Pri prečenju strmega snežišča sem vodniku posodil moj novi cepin Stubai,da je napeljal vrv.tako smo eden za drugim varno prispeli v kočo.Tam pa skoraj veselica,nevedoč,da nas je zunaj zagrnila megla pri kateri nismo videli niti pet metrov naprej.Po dolgem čakanju smo le uspeli iti v dolino.velik nasmeh
Tadej     
22.4.2010
Pri opisu poti sem napisal, da gre za 2 krat po 1,5 ure. Sem pa šele sedaj opazil, da je pri osnovni informaciji bil podan napačen čas. Sem popravil, tako da je realen čas okrog 3 ure in ne 1,5 ure kot je pisalo prej.
GregorC     
19.4.2011
Pot iz Jesenovca je sedaj v začetku spremenjena. Takoj za mostom, kjer parkiraš greš naravnost v hrib. Tam so sedaj narejene stopnice in naprej v pobočje vdelana pot, ki se malo višje priključi tej ki je opisana.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki