Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVrtaški vrh /  Mojstrana - Vrtaški vrh
  

Mojstrana - Vrtaški vrh (stara pot)

 
Izhodišče: Mojstrana (675 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4552°N / 13,9321°E
Cilj: Vrtaški vrh (1898 m)
Ime poti: stara pot
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1223 m
Višinska razlika po poti: 1223 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6119
Ocena: 1 glasov
Število slik: 66
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice - zahod (Hrušica) ter se naprej peljemo v smeri Kranjske Gore. Malo pred Dovjem, pa nas oznake za Mojstrano, Krmo, Kot in Vrata, usmerijo levo na nekoliko ožjo cesto, po kateri hitro prispemo v Mojstrano. Skozi Mojstrano sledimo oznakam za alpsko dolino Vrata, mi pa omenjeni cesti sledimo le do table, ki označuje konec Mojstrane. Tu na levi strani opazimo parkirišče, kjer parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa se vzpnemo po sprva neoznačeni stezici, ki se že po 2 minutah priključi markirani poti, ki se s ceste odcepi nekaj 10 m nižje. Vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki nas vodi skozi gozd, nato pa prispemo na traktorsko vlako, kateri sledimo v desno, le ta pa nas že po nekaj metrih pripelje na manjše razpotje, kjer se v desno odcepi pot na Grančišče. Nadaljujemo naravnost po široki poti, ki nas hitro pripelje v strnjen gozd ter zavije nekoliko v desno. Pot naprej postane še nekoliko bolj strma ter nas mimo še enega odcepa za Grančišče, pripelje na gozdnat greben, kjer zavije v levo in se prehodno položi.
Vzpon nadaljujemo po vse bolj strmi poti, ki nas še nekaj časa vodi skozi strnjen gozd, nato pa se pomakne še nekoliko bolj v levo, kjer nas pripelje na strma pobočja, preko katerih nas vodi široka in na nekaj mestih tudi z ograjo varovana planinska pot. S poti, ki je varovana predvsem zaradi živine, se nam pričnejo odpirati lepi razgledi na Jerebikovec, višje pa tudi na Rjavino in Triglav. Še naprej strma pot višje preči nekaj grap, nato pa strmina postopoma popusti. Sledi prečenje proti levi in pot nas pripelje do pašne ograje, za katero se svet ter pot položita.
Od pašne ograje nadaljujemo po zložni poti, po kateri v dobrih 10 minutah nadaljnje hoje prispemo do planšarskega stanu na Vrtaški planini.
Od koče nadaljujemo desno ter se vzpnemo po planini naravnost navzgor. Pot naprej preči pas gozda, nato pa nas pripelje v manjšo neizrazito dolinico, kjer nadaljujemo levo (naravnost po neoznačeni poti Stare koče). Naprej se skozi gozd prečno vzpnemo proti levi, nato pa prispemo do večjega pašnega območja, kjer se steza prehodno delno izgubi. Po slabše vidni stezici se prečno vzpnemo na drugo stran "pašnika", nato pa nas oznake povedejo v gozd. Naprej se še nekaj časa zložno vzpenjamo proti zahodu, nato pa nas pot pripelje na neizrazit greben, kjer zavije desno ter se prične strmeje vzpenjati.
Po krajšem vzponu markirana pot zapusti greben in zavije levo, mi pa jo ravno na tem mestu zapustimo in vzpon še naprej nadaljujemo po neizrazitem grebenu.
Od mesta, ko zapustimo markirano pot, postane steza komaj vidna, a vsaj sprva še lepo sledljiva. Med vzponom po komaj vidni poti pazimo, da nas kakšna stezica, ki jo je naredila živina ne zapelje preveč v desno ali levo, saj bi se v tem primeru lahko znašli v pasu ruševja. Če sledimo pravi poti, ki se ves čas nadaljuje v približno isti smeri, bomo med ruševjem opazili lepe prehode (nekateri so na sveže požagani), skozi katere bomo hitro prišli do manjšega neoznačenega razpotja.
Na omenjenem razpotju nadaljujemo levo (desno Stare koče) ter se po nekaj 10 korakih, rahlo spustimo v manjšo dolinico. Ko stopimo v dolinico, vzpon nadaljujemo po in ob njej, mi pa če bomo pozorni, lahko opazimo celo nekaj starih obledelih markacij. Vzpon po dolini, nam višje prepreči rušje, zato oz. tudi sicer na tem mestu zavijemo levo ter se vzpnemo na razgledno sleme, po katerem se v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje sprehodimo na razgleden vrh.

zemljevid poti
Težavnost:

Od mesta, ko zapustimo markirano pot, pa do Vrtaškega vrha, je orientacija zelo težavna.

Ob poti: Vrtaška planina (1462m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Mojstrana - vrtaski_vrh1 Mojstrana - vrtaski_vrh2 Mojstrana - vrtaski_vrh3 Mojstrana - vrtaski_vrh4 Mojstrana - vrtaski_vrh5 Mojstrana - vrtaski_vrh6 Mojstrana - vrtaski_vrh7 Mojstrana - vrtaski_vrh8 Mojstrana - vrtaski_vrh9 Mojstrana - vrtaski_vrh10 Mojstrana - vrtaski_vrh11 Mojstrana - vrtaski_vrh12 Mojstrana - vrtaski_vrh13 Mojstrana - vrtaski_vrh14 Mojstrana - vrtaski_vrh15 Mojstrana - vrtaski_vrh16 Mojstrana - vrtaski_vrh17 Mojstrana - vrtaski_vrh18 Mojstrana - vrtaski_vrh19 Mojstrana - vrtaski_vrh20 Mojstrana - vrtaski_vrh21 Mojstrana - vrtaski_vrh22 Mojstrana - vrtaski_vrh23 Mojstrana - vrtaski_vrh24 Mojstrana - vrtaski_vrh25 Mojstrana - vrtaski_vrh26 Mojstrana - vrtaski_vrh27 Mojstrana - vrtaski_vrh28 Mojstrana - vrtaski_vrh29 Mojstrana - vrtaski_vrh30 Mojstrana - vrtaski_vrh31 Mojstrana - vrtaski_vrh32 Mojstrana - vrtaski_vrh33 Mojstrana - vrtaski_vrh34 Mojstrana - vrtaski_vrh35 Mojstrana - vrtaski_vrh36 Mojstrana - vrtaski_vrh37 Mojstrana - vrtaski_vrh38 Mojstrana - vrtaski_vrh39 Mojstrana - vrtaski_vrh40 Mojstrana - vrtaski_vrh41 Mojstrana - vrtaski_vrh42 Mojstrana - vrtaski_vrh43 Mojstrana - vrtaski_vrh44 Mojstrana - vrtaski_vrh45 Mojstrana - vrtaski_vrh46 Mojstrana - vrtaski_vrh47 Mojstrana - vrtaski_vrh48 Mojstrana - vrtaski_vrh49 Mojstrana - vrtaski_vrh50 Mojstrana - vrtaski_vrh51 Mojstrana - vrtaski_vrh52 Mojstrana - vrtaski_vrh53 Mojstrana - vrtaski_vrh54 Mojstrana - vrtaski_vrh55 Mojstrana - vrtaski_vrh56 Mojstrana - vrtaski_vrh57 Mojstrana - vrtaski_vrh58 Mojstrana - vrtaski_vrh59 Mojstrana - vrtaski_vrh60 Mojstrana - vrtaski_vrh61 Mojstrana - vrtaski_vrh62 Mojstrana - vrtaski_vrh63 Mojstrana - vrtaski_vrh64 Mojstrana - vrtaski_vrh65 Mojstrana - vrtaski_vrh66
Diskusija o izletu Mojstrana - Vrtaški vrh (stara pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki