Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Polhograjsko hribovje in LjubljanaSveti Jakob /  Preska - Sveti Jakob
  

Preska - Sveti Jakob (čez Jeterbenk)

 
Izhodišče: Preska (332 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1297°N / 14,411°E
Cilj: Sveti Jakob (806 m)
Ime poti: čez Jeterbenk
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 474 m
Višinska razlika po poti: 585 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 2380
Ocena: 1 glasov
Število slik: 103
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Ljubljano, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Celovški cesti proti Medvodam. Ko prispemo v Medvode, pri prvem semaforju zavijemo levo preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo desno po glavni cesti proti Preski, mi pa se po glavni cesti peljemo do prvega odcepa ceste v levo. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje, nato pa, ko na desni strani zagledamo športno igrišče bližnje osnovne šole, zavijemo levo na Cesto v Žlebeh. Ko se stanovanjske hiše na desni strani ceste končajo, prispemo do urejenega parkirišča, kjer parkiramo.
b) Iz Škofje Loke, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Pri zadnjem semaforju v Medvodah, le to se nahaja kakih 100 m naprej od trgovine Hofer, zavijemo desno preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo desno po glavni cesti proti Preski, mi pa se po glavni cesti peljemo do prvega odcepa ceste v levo. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje, nato pa, ko na desni strani zagledamo športno igrišče bližnje osnovne šole, zavijemo levo na Cesto v Žlebeh. Ko se stanovanjske hiše na desni strani ceste končajo, prispemo do urejenega parkirišča, kjer parkiramo.

Opis poti:

Na koncu parkirišča se nahaja označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Jeterbenka in Katarine (levo Slavkov dom na Golem Brdu). Pot nas sprva vodi po makadamski cesti, katera se za manjšo hiško spremeni v kolovoz, mi pa z njega nadaljujemo levo v gozd, kjer najprej prečimo potoček. V nadaljevanju se zložno vzpenjamo po občasno zaraščeni poti, katera nas vodi mimo več manjših razpotij, kjer sledimo markacijam. Po nekaj minutah zložnega vzpona pot zavije rahlo v levo ter se postopoma spusti do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Sledi še nekaj malega spusta, nato pa dosežemo asfaltno cesto in ji sledimo v desno, a po njej hodimo le kratek čas, saj nas rdeče planinske table usmerijo levo k bližnji stiskalnici sadja.
Stiskalnico sadja pr Andrej obidemo po levi strani, nato pa za njo nadaljujemo preko mostička v gozd. V gozdu najprej nadaljujemo desno in se v nekaj minutah vzpnemo do kolovoza, po katerem stopimo iz gozda. Pot naprej nas vodi po omenjenem kolovozu, le ta pa sprva mimo hiše, nato pa ob lepih pogledih na Polhograjsko hribovje. Po krajšem spustu dosežemo asfaltno cesto, katero pa le prečimo, saj pot nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se kmalu razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po levi spodnji, po kateri hitro prispemo do levega ovinka, ob katerem se nahaja označeno parkirišče Žlebe.
S parkirišča nadaljujemo po kolovozu v smeri Katarine, Jeterbenka in sv. Marjete (levo Petelinc), kateri se nadaljuje po levi strani potočka. Po nekaj 10 korakih zapustimo omenjeni kolovoz in nadaljujemo desno v gozd, kjer se najprej spustimo do potočka in ga tudi prečimo. Na drugi strani se kratek čas še zložno vzpenjamo, nato pa pot zavije desno in se strmeje vzpne. Nekoliko višje prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Marjete 3 minute) ter na bližnjem naslednjem ponovno levo. Še malo naprej pa se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po spodnji levi (desno Jeterbenk čez Turnice), katera v nadaljevanju nekaj časa ni markirana, je pa na večini razpotij označena.
Od neoznačenega razpotja se najprej lahkotno spustimo do manjšega grabna, nato pa se zložno vzpenjamo do kolovoza, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer nas oznake "Petelinc" usmerijo desno na bolj strmo pot, po kateri v nekaj minutah prispemo na senožet (ob robu senožeti se nahaja klopca), čez katero se strmo vzpnemo. Pot naprej se vrne v gozd in nas mimo ruševin pripelje do označenega razpotja, kjer se priključimo markirani poti od Slavkovega doma na Golem Brdu.
Tu nadaljujemo desno ter se pričnemo vzpenjati po grebenu Jeterbenka, s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda proti jugu. Višje dosežemo nekakšen predvrh, s katerega se spustimo na manjši preval, kjer se priključimo poti s Katarine. Tu nadaljujemo naravnost in v nekaj korakih dosežemo vrh, sredi katerega stoji velik križ.
Z razpotja nekaj korakov pod vrhom nadaljujemo v smeri Katarine ter se najprej strmo spustimo skozi gozd, nato pa prispemo do vikenda, kjer se pot položi in nas pripelje na cesto. Pot nadaljujemo po cesti, ki nas hitro pripelje do razpotja pri kapelici.
Z omenjenega razpotja, ki se nahaja ob robu gozda nadaljujemo naravnost (ostro levo Jeterbenk, levo Slavkov dom na Golem Brdu) po razgledni cesti, po kateri hitro prispemo do naslednjega razpotja, od koder nadaljujemo naravnost na pešpot, ki se nadaljuje med dvema cestama (leva cesta vodi proti Katarini, desna pa proti kmetiji Kozomer). Pot naprej se hitro vzpne do klopce in mize, nato pa se kratek čas nadaljuje ob robu gozda, kjer se nam odpre lep razgled. Višje gre pot v gozd ter nas pripelje na predvrh, s katerega se mimo bajte spusti do kolovoza. Po kolovozu se vzpenjamo le kratek čas, nato pa na mestu, kjer kolovoz zavije nekoliko v desno, nadaljujemo naravnost navzgor na dobro uhojeno stezo, ki se prične strmo vzpenjati čez senožet. Višje gre pot v gozd, kjer se še strmeje vzpne. Ko nekoliko višje stopimo iz gozda smo že na vrhu Roga ob velikem lesenem križu.
Z vrha nadaljujemo po prijetni grebenski poti, ki vodi po razglednem slemenu, nato pa pot preči pas gozda, za katerim prispemo na razpotje.Na razpotju se v levo odcepi pot k cerkvi sv. Katarine, mi pa nadaljujemo rahlo desno po nekoliko manj izraziti, a še vedno lepo sledljivi stezi, ki se še nekaj časa nadaljuje preko senožeti, nato pa preide v gozd in se spusti do ožje makadamske ceste, ki vodi s Topola proti zaselku Brezovica. Kratek čas hodimo po cesti, ki ji sledimo v desno, nato pa prispemo na dobro označeno razpotje, ki se nahaja ob robu manjšega zaselka.
Markirana pot zaselek obide po desni strani, nato pa se nadaljuje po širokem kolovozu, s katerega se nam odpre lep pogled na naš cilj ter ob lepem vremenu še na Kamniške in Savinjske Alpe ter Posavsko hribovje. Na drugi strani razglednega travnika se pot približa gozdu, kjer se nam priključi še pot iz Sore in Preske. Tudi tu nadaljujemo levo, mi pa po kolovozu hodimo le še nekaj 10 korakov, saj nas nato markacije povedejo desno na razmeroma strmo pot, ki se nadaljuje ob robu gozda (tudi, če nadaljujemo po kolovozu bomo prišli na vrh). Med vzponom se nam odpre lep pogled proti Polhograjski Grmadi, z vrha, katerega dosežemo po nekaj minutah pa še proti ostalim vrhovom Polhograjskega hribovja.

zemljevid poti
Ob poti: Sveta Marjeta pod Jeterbenkom (482m), Jeterbenk (774m), Rog (798m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Preska - sveti_jakob1
 Preska - sveti_jakob2
 Preska - sveti_jakob3
 Preska - sveti_jakob4
 Preska - sveti_jakob5
 Preska - sveti_jakob6
 Preska - sveti_jakob7
 Preska - sveti_jakob8
 Preska - sveti_jakob9
 Preska - sveti_jakob10
 Preska - sveti_jakob11
 Preska - sveti_jakob12
 Preska - sveti_jakob13
 Preska - sveti_jakob14
 Preska - sveti_jakob15
 Preska - sveti_jakob16
 Preska - sveti_jakob17
 Preska - sveti_jakob18
 Preska - sveti_jakob19
 Preska - sveti_jakob20
 Preska - sveti_jakob21
 Preska - sveti_jakob22
 Preska - sveti_jakob23
 Preska - sveti_jakob24
 Preska - sveti_jakob25
 Preska - sveti_jakob26
 Preska - sveti_jakob27
 Preska - sveti_jakob28
 Preska - sveti_jakob29
 Preska - sveti_jakob30
 Preska - sveti_jakob31
 Preska - sveti_jakob32
 Preska - sveti_jakob33
 Preska - sveti_jakob34
 Preska - sveti_jakob35
 Preska - sveti_jakob36
 Preska - sveti_jakob37
 Preska - sveti_jakob38
 Preska - sveti_jakob39
 Preska - sveti_jakob40
 Preska - sveti_jakob41
 Preska - sveti_jakob42
 Preska - sveti_jakob43
 Preska - sveti_jakob44
 Preska - sveti_jakob45
 Preska - sveti_jakob46
 Preska - sveti_jakob47
 Preska - sveti_jakob48
 Preska - sveti_jakob49
 Preska - sveti_jakob50
 Preska - sveti_jakob51
 Preska - sveti_jakob52
 Preska - sveti_jakob53
 Preska - sveti_jakob54
 Preska - sveti_jakob55
 Preska - sveti_jakob56
 Preska - sveti_jakob57
 Preska - sveti_jakob58
 Preska - sveti_jakob59
 Preska - sveti_jakob60
 Preska - sveti_jakob61
 Preska - sveti_jakob62
 Preska - sveti_jakob63
 Preska - sveti_jakob64
 Preska - sveti_jakob65
 Preska - sveti_jakob66
 Preska - sveti_jakob67
 Preska - sveti_jakob68
 Preska - sveti_jakob69
 Preska - sveti_jakob70
 Preska - sveti_jakob71
 Preska - sveti_jakob72
 Preska - sveti_jakob73
 Preska - sveti_jakob74
 Preska - sveti_jakob75
 Preska - sveti_jakob76
 Preska - sveti_jakob77
 Preska - sveti_jakob78
 Preska - sveti_jakob79
 Preska - sveti_jakob80
 Preska - sveti_jakob81
 Preska - sveti_jakob82
 Preska - sveti_jakob83
 Preska - sveti_jakob84
 Preska - sveti_jakob85
 Preska - sveti_jakob86
 Preska - sveti_jakob87
 Preska - sveti_jakob88
 Preska - sveti_jakob89
 Preska - sveti_jakob90
 Preska - sveti_jakob91
 Preska - sveti_jakob92
 Preska - sveti_jakob93
 Preska - sveti_jakob94
 Preska - sveti_jakob95
 Preska - sveti_jakob96
 Preska - sveti_jakob97
 Preska - sveti_jakob98
 Preska - sveti_jakob99
 Preska - sveti_jakob100
 Preska - sveti_jakob101
 Preska - sveti_jakob102
 Preska - sveti_jakob103
Diskusija o izletu Preska - Sveti Jakob (čez Jeterbenk)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki