Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Polhograjsko hribovje in LjubljanaSveti Jakob /  Preska - Sveti Jakob
  

Preska - Sveti Jakob (čez Jeterbenk)

 
Izhodišče: Preska (332 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1297°N / 14,411°E
Cilj: Sveti Jakob (806 m)
Ime poti: čez Jeterbenk
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 474 m
Višinska razlika po poti: 585 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 2330
Ocena: 1 glasov
Število slik: 103
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Ljubljano, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Celovški cesti proti Medvodam. Ko prispemo v Medvode, pri prvem semaforju zavijemo levo preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo desno po glavni cesti proti Preski, mi pa se po glavni cesti peljemo do prvega odcepa ceste v levo. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje, nato pa, ko na desni strani zagledamo športno igrišče bližnje osnovne šole, zavijemo levo na Cesto v Žlebeh. Ko se stanovanjske hiše na desni strani ceste končajo, prispemo do urejenega parkirišča, kjer parkiramo.
b) Iz Škofje Loke, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Pri zadnjem semaforju v Medvodah, le to se nahaja kakih 100 m naprej od trgovine Hofer, zavijemo desno preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo desno po glavni cesti proti Preski, mi pa se po glavni cesti peljemo do prvega odcepa ceste v levo. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje, nato pa, ko na desni strani zagledamo športno igrišče bližnje osnovne šole, zavijemo levo na Cesto v Žlebeh. Ko se stanovanjske hiše na desni strani ceste končajo, prispemo do urejenega parkirišča, kjer parkiramo.

Opis poti:

Na koncu parkirišča se nahaja označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Jeterbenka in Katarine (levo Slavkov dom na Golem Brdu). Pot nas sprva vodi po makadamski cesti, katera se za manjšo hiško spremeni v kolovoz, mi pa z njega nadaljujemo levo v gozd, kjer najprej prečimo potoček. V nadaljevanju se zložno vzpenjamo po občasno zaraščeni poti, katera nas vodi mimo več manjših razpotij, kjer sledimo markacijam. Po nekaj minutah zložnega vzpona pot zavije rahlo v levo ter se postopoma spusti do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Sledi še nekaj malega spusta, nato pa dosežemo asfaltno cesto in ji sledimo v desno, a po njej hodimo le kratek čas, saj nas rdeče planinske table usmerijo levo k bližnji stiskalnici sadja.
Stiskalnico sadja pr Andrej obidemo po levi strani, nato pa za njo nadaljujemo preko mostička v gozd. V gozdu najprej nadaljujemo desno in se v nekaj minutah vzpnemo do kolovoza, po katerem stopimo iz gozda. Pot naprej nas vodi po omenjenem kolovozu, le ta pa sprva mimo hiše, nato pa ob lepih pogledih na Polhograjsko hribovje. Po krajšem spustu dosežemo asfaltno cesto, katero pa le prečimo, saj pot nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se kmalu razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po levi spodnji, po kateri hitro prispemo do levega ovinka, ob katerem se nahaja označeno parkirišče Žlebe.
S parkirišča nadaljujemo po kolovozu v smeri Katarine, Jeterbenka in sv. Marjete (levo Petelinc), kateri se nadaljuje po levi strani potočka. Po nekaj 10 korakih zapustimo omenjeni kolovoz in nadaljujemo desno v gozd, kjer se najprej spustimo do potočka in ga tudi prečimo. Na drugi strani se kratek čas še zložno vzpenjamo, nato pa pot zavije desno in se strmeje vzpne. Nekoliko višje prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Marjete 3 minute) ter na bližnjem naslednjem ponovno levo. Še malo naprej pa se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po spodnji levi (desno Jeterbenk čez Turnice), katera v nadaljevanju nekaj časa ni markirana, je pa na večini razpotij označena.
Od neoznačenega razpotja se najprej lahkotno spustimo do manjšega grabna, nato pa se zložno vzpenjamo do kolovoza, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer nas oznake "Petelinc" usmerijo desno na bolj strmo pot, po kateri v nekaj minutah prispemo na senožet (ob robu senožeti se nahaja klopca), čez katero se strmo vzpnemo. Pot naprej se vrne v gozd in nas mimo ruševin pripelje do označenega razpotja, kjer se priključimo markirani poti od Slavkovega doma na Golem Brdu.
Tu nadaljujemo desno ter se pričnemo vzpenjati po grebenu Jeterbenka, s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda proti jugu. Višje dosežemo nekakšen predvrh, s katerega se spustimo na manjši preval, kjer se priključimo poti s Katarine. Tu nadaljujemo naravnost in v nekaj korakih dosežemo vrh, sredi katerega stoji velik križ.
Z razpotja nekaj korakov pod vrhom nadaljujemo v smeri Katarine ter se najprej strmo spustimo skozi gozd, nato pa prispemo do vikenda, kjer se pot položi in nas pripelje na cesto. Pot nadaljujemo po cesti, ki nas hitro pripelje do razpotja pri kapelici.
Z omenjenega razpotja, ki se nahaja ob robu gozda nadaljujemo naravnost (ostro levo Jeterbenk, levo Slavkov dom na Golem Brdu) po razgledni cesti, po kateri hitro prispemo do naslednjega razpotja, od koder nadaljujemo naravnost na pešpot, ki se nadaljuje med dvema cestama (leva cesta vodi proti Katarini, desna pa proti kmetiji Kozomer). Pot naprej se hitro vzpne do klopce in mize, nato pa se kratek čas nadaljuje ob robu gozda, kjer se nam odpre lep razgled. Višje gre pot v gozd ter nas pripelje na predvrh, s katerega se mimo bajte spusti do kolovoza. Po kolovozu se vzpenjamo le kratek čas, nato pa na mestu, kjer kolovoz zavije nekoliko v desno, nadaljujemo naravnost navzgor na dobro uhojeno stezo, ki se prične strmo vzpenjati čez senožet. Višje gre pot v gozd, kjer se še strmeje vzpne. Ko nekoliko višje stopimo iz gozda smo že na vrhu Roga ob velikem lesenem križu.
Z vrha nadaljujemo po prijetni grebenski poti, ki vodi po razglednem slemenu, nato pa pot preči pas gozda, za katerim prispemo na razpotje.Na razpotju se v levo odcepi pot k cerkvi sv. Katarine, mi pa nadaljujemo rahlo desno po nekoliko manj izraziti, a še vedno lepo sledljivi stezi, ki se še nekaj časa nadaljuje preko senožeti, nato pa preide v gozd in se spusti do ožje makadamske ceste, ki vodi s Topola proti zaselku Brezovica. Kratek čas hodimo po cesti, ki ji sledimo v desno, nato pa prispemo na dobro označeno razpotje, ki se nahaja ob robu manjšega zaselka.
Markirana pot zaselek obide po desni strani, nato pa se nadaljuje po širokem kolovozu, s katerega se nam odpre lep pogled na naš cilj ter ob lepem vremenu še na Kamniške in Savinjske Alpe ter Posavsko hribovje. Na drugi strani razglednega travnika se pot približa gozdu, kjer se nam priključi še pot iz Sore in Preske. Tudi tu nadaljujemo levo, mi pa po kolovozu hodimo le še nekaj 10 korakov, saj nas nato markacije povedejo desno na razmeroma strmo pot, ki se nadaljuje ob robu gozda (tudi, če nadaljujemo po kolovozu bomo prišli na vrh). Med vzponom se nam odpre lep pogled proti Polhograjski Grmadi, z vrha, katerega dosežemo po nekaj minutah pa še proti ostalim vrhovom Polhograjskega hribovja.

zemljevid poti
Ob poti: Sveta Marjeta pod Jeterbenkom (482m), Jeterbenk (774m), Rog (798m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Preska - sveti_jakob1 Preska - sveti_jakob2 Preska - sveti_jakob3 Preska - sveti_jakob4 Preska - sveti_jakob5 Preska - sveti_jakob6 Preska - sveti_jakob7 Preska - sveti_jakob8 Preska - sveti_jakob9 Preska - sveti_jakob10 Preska - sveti_jakob11 Preska - sveti_jakob12 Preska - sveti_jakob13 Preska - sveti_jakob14 Preska - sveti_jakob15 Preska - sveti_jakob16 Preska - sveti_jakob17 Preska - sveti_jakob18 Preska - sveti_jakob19 Preska - sveti_jakob20 Preska - sveti_jakob21 Preska - sveti_jakob22 Preska - sveti_jakob23 Preska - sveti_jakob24 Preska - sveti_jakob25 Preska - sveti_jakob26 Preska - sveti_jakob27 Preska - sveti_jakob28 Preska - sveti_jakob29 Preska - sveti_jakob30 Preska - sveti_jakob31 Preska - sveti_jakob32 Preska - sveti_jakob33 Preska - sveti_jakob34 Preska - sveti_jakob35 Preska - sveti_jakob36 Preska - sveti_jakob37 Preska - sveti_jakob38 Preska - sveti_jakob39 Preska - sveti_jakob40 Preska - sveti_jakob41 Preska - sveti_jakob42 Preska - sveti_jakob43 Preska - sveti_jakob44 Preska - sveti_jakob45 Preska - sveti_jakob46 Preska - sveti_jakob47 Preska - sveti_jakob48 Preska - sveti_jakob49 Preska - sveti_jakob50 Preska - sveti_jakob51 Preska - sveti_jakob52 Preska - sveti_jakob53 Preska - sveti_jakob54 Preska - sveti_jakob55 Preska - sveti_jakob56 Preska - sveti_jakob57 Preska - sveti_jakob58 Preska - sveti_jakob59 Preska - sveti_jakob60 Preska - sveti_jakob61 Preska - sveti_jakob62 Preska - sveti_jakob63 Preska - sveti_jakob64 Preska - sveti_jakob65 Preska - sveti_jakob66 Preska - sveti_jakob67 Preska - sveti_jakob68 Preska - sveti_jakob69 Preska - sveti_jakob70 Preska - sveti_jakob71 Preska - sveti_jakob72 Preska - sveti_jakob73 Preska - sveti_jakob74 Preska - sveti_jakob75 Preska - sveti_jakob76 Preska - sveti_jakob77 Preska - sveti_jakob78 Preska - sveti_jakob79 Preska - sveti_jakob80 Preska - sveti_jakob81 Preska - sveti_jakob82 Preska - sveti_jakob83 Preska - sveti_jakob84 Preska - sveti_jakob85 Preska - sveti_jakob86 Preska - sveti_jakob87 Preska - sveti_jakob88 Preska - sveti_jakob89 Preska - sveti_jakob90 Preska - sveti_jakob91 Preska - sveti_jakob92 Preska - sveti_jakob93 Preska - sveti_jakob94 Preska - sveti_jakob95 Preska - sveti_jakob96 Preska - sveti_jakob97 Preska - sveti_jakob98 Preska - sveti_jakob99 Preska - sveti_jakob100 Preska - sveti_jakob101 Preska - sveti_jakob102 Preska - sveti_jakob103
Diskusija o izletu Preska - Sveti Jakob (čez Jeterbenk)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki