Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

gorovja / Julijske AlpeZgornje Mangartsko jezero / Ahlete / Aclete - Zgornje Mangartsko jezero
  

Ahlete / Aclete - Zgornje Mangartsko jezero

 
Izhodišče: Ahlete / Aclete (850 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4908°N / 13,6419°E
Cilj: Zgornje Mangartsko jezero (929 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 79 m
Višinska razlika po poti: 130 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 134
Ocena: 1 glasov
Število slik: 38
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ratečam in dalje Italiji. V nadaljevanju se peljemo proti Trbižu / Tarvisio, nekoliko za odcepom ceste proti Belopeškim jezerom / Lago di Fusine, pa se v levo odcepi cesta proti naselju Ahlete / Aclete. Nadaljujemo na omenjeno cesto, ki nas vodi še mimo nekaj hiš, nato pa se vzpne do vasice Ahlete, kjer se prične opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest.
b) Preko MP Predel se zapeljemo v Italijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trbižu / Tarvisio in dalje proti Ratečam. V naselju Bela Peč / Villa Bassa, pa se v desno odcepi cesta proti naselju Ahlete / Aclete. Nadaljujemo na omenjeno cesto, ki nas vodi še mimo nekaj hiš, nato pa se vzpne do vasice Ahlete, kjer se prične opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest.

Opis poti:

Nadaljujemo skozi vas, nato pa na križiščih sledimo oznakam za jezero. Cesta višje postane makadamska in preide v gozd, kjer se položi. Sledi še nekaj križišč, mi pa še vedno sledimo oznakam za jezero, oznake pa se večinoma pojavljajo v treh jezikih in sicer italijanskem, nemškem in slovenskem, sem ter tja pa le v italijanščini. Cesta, po kateri hodimo v glavnem vodi proti vzhodu, ko pa zavije bolj proti severu, se tudi prične vidno spuščati. Nekoliko naprej zapustimo cesto in nadaljujemo levo v smeri Spodnjega Mangartskega jezera (pri tej tabli je namesto slovenskega napisa, napis v angleščini). Sledi še krajši spust, nato pa se gozdna pot nadaljuje brez večjih sprememb višine. V nadaljevanju gremo še mimo Malega jezera / Lago Piccolo in Majcenega jezera / Lago Piccolissimo, nato pa se spustimo do Spodnjega Mangartskega jezera.
Ko dosežemo obalo jezera je zaradi lepšega razgleda na okoliške gore, bolje nadaljevati levo, čeprav je desna pot nekoliko krajša. Nekaj minut hodimo ob razgledni obali jezera, nato pa preko mostu, malo pod jezom prečimo Jezerski potok. Ko stopimo na cesto gremo desno, nato pa po nekaj korakih s ceste še rahlo bolj v desno, na sprehajalno pot, ki vodi okrog jezera. Pot naprej nas vodi še mimo restavracije Edelweiss, nato pa že prispemo na južno stran jezera, kjer je razpotje večih poti.
Nadaljujemo v smeri Zgornjega Mangartskega jezera, kjer se najprej vzpnemo proti desni, nato pa se pot položi in pri plezališču zavije nekoliko v levo. Za krajšim ravninskim delom sledi še nekaj spusta in prispemo do Zgornjega Mangartskega jezera, od katerega se nam odpre lep razgled na gore, ki se strmo dvigajo nad Mangartsko dolino.
Ahlete - Spodnje Mangartsko jezero 0:50, Spodnje Mangartsko jezero - Zgornje Mangartsko jezero 0:15.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (november).

Ob poti: Malo jezero / Lago Piccolo (945m), Majceno jezero / Lago Piccolissimo (940m), Spodnje Mangartsko jezero (924m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero1 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero2 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero3 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero4 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero5 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero6 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero7 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero8 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero9 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero10 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero11 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero12 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero13 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero14 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero15 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero16 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero17 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero18 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero19 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero20 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero21 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero22 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero23 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero24 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero25 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero26 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero27 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero28 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero29 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero30 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero31 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero32 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero33 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero34 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero35 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero36 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero37 Ahlete / Aclete - zgornje_mangartsko_jezero38
Diskusija o izletu Ahlete / Aclete - Zgornje Mangartsko jezero ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki