Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpePihavec / Aljažev dom v Vratih - Pihavec
  

Aljažev dom v Vratih - Pihavec (čez Luknjo)

 
Izhodišče: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4128°N / 13,8466°E
Cilj: Pihavec (2419 m)
Ime poti: čez Luknjo
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 1404 m
Višinska razlika po poti: 1404 m
Zemljevid: Triglav 1 : 25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 19066
Ocena: 6 glasov
GPS sled: Aljažev dom v Vratih-Pihavec
Število slik: 63
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) po poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (desno Stenar, Pogačnikov dom). Pot naprej se vzpenja ob hudourniku in nas kmalu pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Luknje (levo pot čez Prag). Pot naprej preči kratek pas grmičevja, nato pa preide pod melišča okoliških sten. Tu se desno odcepi pot k bivaku pod Luknjo (5 minut), mi pa nadaljujemo naravnost po vse bolj strmi poti. Zadnje metre pod Luknjo pa se pot še strmeje vzpne in nas pripelje do meje s Primorsko. Tu se nam odpre lep razgled na gore nad dolino reke Soče.
Na sedlu se usmerimo desno za oznakami Bovški Gamsovec in se pričnemo vzpenjati čez travnata pobočja. Pot gre nato rahlo v desno in ob jeklenici preči gladko skalno pobočje. Za jeklenico pot zavije rahlo v levo in ponovno poteka po travnatih pobočjih. Pred seboj bomo nato rahlo v levo zagledali manjše melišče, markirana pot pa malo pred meliščem zavije v desno (90°) proti Bovškemu Gamsovcu (severovzhod). Na tem ovinku markirano pot zapustimo in se usmerimo na omenjeno melišče. Nekaj metrov za ovinkom je ob markirani poti na levi strani tudi možic, ob njem pa so postavljeni gojzarji. Takoj ko pridemo čez omenjeno melišče, na travnato pobočje zavijemo v desno, tako da se vzpenjamo skoraj vzporedno z markirano potjo. Travnata pobočja zamenjajo skale, mi pa se še naprej vzpenjamo v isti smeri. Kmalu bomo na levi strani opazili še eno melišče, ki zavije rahlo levo navzgor. Na koncu tega melišča zavijemo v levo in se vzpnemo proti ozkemu žlebu. Pred vstopom v žleb je na levi strani tudi spominska plošča v spomin Tinetu Miheliču. Od spominske plošče nato nadaljujemo po žlebu, ki je dokaj strm in potrebnega je kar nekaj plezanja. Ko postane žleb zelo ozek, splezamo iz žleba na levo stran na travnato pobočje in se vzpnemo levo navzgor, tako da v vzponu prečimo pobočja proti zahodu. Nato prečimo ozko melišče in se vzpnemo po še nekoliko strmejšem travnatem pobočju (še vedno prečenje proti zahodu). Ko postane pobočje položnejše zavijemo v desno in se pričnemo vzpenjati proti severu. Travnato pobočje kmalu zamenjajo skale in sledi še kratek vzpon proti škrbini Čez Kamen (2331m). Na škrbini zavijemo v levo in se po nekaj metrih priključimo markirani poti s Kriških podov. Pot od škrbine nato poteka po južni strani Pihavca proti zahodu, nato pa zavije rahlo v desno in sledi še kratek nezahteven vzpon do vrha.
Vrata - Luknja 2:30, Luknja - Pihavec 2:00.

zemljevid poti
Ob poti: Luknja (1758m), Čez Kamen (2331m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Aljažev dom v Vratih - pihavec1 Aljažev dom v Vratih - pihavec2 Aljažev dom v Vratih - pihavec3 Aljažev dom v Vratih - pihavec4 Aljažev dom v Vratih - pihavec5 Aljažev dom v Vratih - pihavec6 Aljažev dom v Vratih - pihavec7 Aljažev dom v Vratih - pihavec8 Aljažev dom v Vratih - pihavec9 Aljažev dom v Vratih - pihavec10 Aljažev dom v Vratih - pihavec11 Aljažev dom v Vratih - pihavec12 Aljažev dom v Vratih - pihavec13 Aljažev dom v Vratih - pihavec14 Aljažev dom v Vratih - pihavec15 Aljažev dom v Vratih - pihavec16 Aljažev dom v Vratih - pihavec17 Aljažev dom v Vratih - pihavec18 Aljažev dom v Vratih - pihavec19 Aljažev dom v Vratih - pihavec20 Aljažev dom v Vratih - pihavec21 Aljažev dom v Vratih - pihavec22 Aljažev dom v Vratih - pihavec23 Aljažev dom v Vratih - pihavec24 Aljažev dom v Vratih - pihavec25 Aljažev dom v Vratih - pihavec26 Aljažev dom v Vratih - pihavec27 Aljažev dom v Vratih - pihavec28 Aljažev dom v Vratih - pihavec29 Aljažev dom v Vratih - pihavec30 Aljažev dom v Vratih - pihavec31 Aljažev dom v Vratih - pihavec32 Aljažev dom v Vratih - pihavec33 Aljažev dom v Vratih - pihavec34 Aljažev dom v Vratih - pihavec35 Aljažev dom v Vratih - pihavec36 Aljažev dom v Vratih - pihavec37 Aljažev dom v Vratih - pihavec38 Aljažev dom v Vratih - pihavec39 Aljažev dom v Vratih - pihavec40 Aljažev dom v Vratih - pihavec41 Aljažev dom v Vratih - pihavec42 Aljažev dom v Vratih - pihavec43 Aljažev dom v Vratih - pihavec44 Aljažev dom v Vratih - pihavec45 Aljažev dom v Vratih - pihavec46 Aljažev dom v Vratih - pihavec47 Aljažev dom v Vratih - pihavec48 Aljažev dom v Vratih - pihavec49 Aljažev dom v Vratih - pihavec50 Aljažev dom v Vratih - pihavec51 Aljažev dom v Vratih - pihavec52 Aljažev dom v Vratih - pihavec53 Aljažev dom v Vratih - pihavec54 Aljažev dom v Vratih - pihavec55 Aljažev dom v Vratih - pihavec56 Aljažev dom v Vratih - pihavec57 Aljažev dom v Vratih - pihavec58 Aljažev dom v Vratih - pihavec59 Aljažev dom v Vratih - pihavec60 Aljažev dom v Vratih - pihavec61 Aljažev dom v Vratih - pihavec62 Aljažev dom v Vratih - pihavec63
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Pihavec (čez Luknjo)
Kriška     
4.8.2008
Zanimive fotografije, enkrat si moram tole ogledati "v živo". Zelo dobra ideja je tale bledordeča črta, ki označuje pot!nasmeh
Bojan_A     
4.8.2008
Zelo dobro opisan izlet!
Rakar     
5.8.2008
Milo rečeno, zelo sporno se mi zdi tovrstno korak-po-korak opisovanje brezpotnih izletov, še posebej, če je na poti kakšna tehnična težava. Orientacijske ste z rdečo črto in/ali GPS sledjo itak za vedno odpravili.

Moje nekoliko obširnejše mnenje o tem najdete tule: http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?gorovjeid=10001&id=1220
Kriška     
6.8.2008
Moj komentar na mnenje tudi. nasmeh
Rakar     
6.8.2008
Moje nekoliko obširnejše mnenje zapisano pod naslov "hribi.net in opisi korak po korak" znotraj podforuma "Splošni pogovori" se je izgubilo. In odgovor Kriške nanj in moja replika ne njenega tudi. Morda so pa kakšne težave z bazo in prispevki izginjajo?
Rakar     
7.8.2008
Povsem izven teme. Malo je trajalo, da sem ugotovil kaj je narobe. Se opravičujem, moje mnenje se ni izgubilo, le "izginilo" je. Problem je bil očitno v interni nastavitvi brskalnika (Internet Explorer). Torej, v primeru, da imam nastavljene največje črke (slučajno)in da okno ni nastavljeno na polno velikost (je zmanjšano), se zgodi, da se celotno besedilo "izgubi" (=premakne) izven vidnega okvira (=navzdol) in se je treba do njega "spustiti" z uporabo drsnika ali koleščka ali ... Zanimivo pri tem je, da vse ostale teme tudi pri taki nastavitvi delujejo normalno. Morda gre za posebnost, ker je ta naslov "hribi.net in opisi korak po korak" znotraj podforuma "Splošni pogovori" na prvem mestu? Ampak razmišljanje o tem je že delo za vzdrževalca strani, ne zame (morda mu bo moja ugotovitev koristila). Še enkrat opravičilo, ker tole pišem tu; pa saj lahko moderator mirno izbriše ali premakne kam drugam.

Lp
strelec1954     
25.10.2008
Avtor ima smisel za opis poti.Jutri grem po tej poti in mislim da mi bo opis precej pomagal.velik nasmeh
l.p. strelec
Lisa     
12.7.2011
v soboto (9.7.) bila na Pihavcu po tem poti. Kljub opisu zgoraj, je potreben dober občutek za orientacijo. Bila sem v skupini 20-ih pohodnikov in je bilo potrebno se skupaj posvetovati kje, kako,... Pri vzponu skozi žleb smo si pomagali z vrvjo. Pri izstopu iz žleba je potrebna zelo velika pazljivost, kajti pot se nadaljuje še naprej direktno gor po izredno strmem travnatem pobočju (cca 5-7 metrov), ki je na obe strani prepaden. Mi smo potem sicer nadaljevali vzpon proti škrbini skrajno desno ob skalah, kjer je bilo potrebno tudi poplezati. Vzpon (skrajno desno) je bil dokaj strm in naporen zaradi občasnega drsenja, so pa nam zato bili nekaj v pomoč oprijemi skale na desni strani. Ko prideš do škrbine je ravno tako potrebna previdnost, da ne pride do zdrsa na gladki sklanati plošči, ker potem si adijo. eek
Sestopili smo proti Kriškim podom (nadaljevali skozi Sovatno), kjer nas je količina snega pod steno presenetila. Potrebno je prečiti najprej zelo strmo snežišče tik pod steno (bili tudi trije padci)eek, malo nižje še eno, ki pa ni tako izpostavljeno in se da lepo čez iti.
Pot celotna je bila naporna, potrebna je zelo dobra kondicija.
Srečno in varen korak!
lpS. nasmeh
folpo     
1.7.2012
mimogrede, gojzarjev s slike 37 ni več
Bojan_A     
8.9.2013
Še moj opis poti: http://bojanambrozic.wordpress.com/2013/09/07/pihavec/

Orientacija nikakor ni lahka.
Moyca     
23.9.2013
Gojzarji so na poti iz Zadnjice na Luknjo. Sem jih srečala. Če bi vedela, da sem pašejo bi jih prinesla ampak na žalost...
Bojan_A     
24.9.2013
Tudi jaz sem jih videl tri dni nazaj tam.

Slika: http://shrani.si/f/U/Do/2btnGKsg/21092013-33.jpg
aonuk1     
21.10.2014
Po zelo dolgem času, zame zopet malo težja tura in to prvič po tej varijanti.Z prijateljem štart ob peti uri od Aljaževega doma proti Lukni,kjer je krajši počitek tudi dan še že dela.Še malo po markirani poti,pri možicu(gojzerjev ni več) pa levo po brezpotju (orentacija po zgornjih slikah in opisih brez problema)Pod škrbino Čez Kamen se odločiva da obiščeva še Vrh nad Kamnom.Odloživa nahrbtnike in po desni grapi gor vmes dva kratka zahtevna skoka (po opisih težavnost I-II)in že uživava na vrhu.Malo težji spust nazaj do nahrbtnikov in zopet vzpon proti vrhu Pihavca.Vreme vroče, brez vetra, brez oblačkov razgledi fantastični...Pade odločitev greva po markirani poti (mimo novo nastalega podora) še do Pogačnikovega doma na pivo (žal dom zaprt velik nasmeh)razočarana nadaljujeva na Dovška vratca in čez Sovatno v dolino.Zame peizkus celodnevne ture in sem zelo vesel in zadovoljen,še zmorem in to brez problema.
Varen korak...
Brejn     
25.7.2016
To soboto obiskala Pihavec po opisani poti.Večjih težav ni bilo, razen strmih, napornih melišč in prvega sitnega skokanasmeh
Presenetil naju je slab obisk te gore in po zvezku sodeč sva bila 10 obiskovalca letos?!
Sestopila sva na drugo stran in nadaljevala proti Sovatni, vreme in razgledi vrhunski.velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki