Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeTriglav / Aljažev dom v Vratih - Triglav
  

Aljažev dom v Vratih - Triglav (Gamsja pot okoli Triglava)

 
Izhodišče: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4128°N / 13,8466°E
Cilj: Triglav (2864 m)
Ime poti: Gamsja pot okoli Triglava
Čas hoje: 25 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1849 m
Višinska razlika po poti: 3400 m
Zemljevid: TNP, 1:50 000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Avtor: medo*
Ogledov: 32099
Ocena: 6 glasov
Število slik: 192
Število komentarjev: 11
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.

Opis poti:

1.dan: Aljažev dom - Bovški Gamsovec (čez Sovatno) – Luknja – Triglav (čez Plemenice) – Dom Planika (čez Mali Triglav)
Aljažev dom – Bovški Gamsovec: S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) po poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Pogačnikovega doma (naravnost pot čez Prag in Luknja) po poti, ki se začne strmeje vzpenjati skozi gozd. Zmerno strma pot nas na višini 1300m pripelje do prijetnega studenčka, kjer se lahko osvežimo. Strmina nato postopoma popušča in pot nas pripelje iz gozda na z grmičevjem porasla pobočja, kjer se levo odcepi pot k bivaku pod Luknjo. Pot naprej se obrne rahlo proti desni in se sprva zložno vzpenja po travnatih pobočjih pod Sovatno. Strmina poti pa se naprej hitro stopnjuje in pot kmalu postane zelo strma. Pot čez Sovatno je na nekaj mestih rahlo izpostavljena, a v suhem ni večje nevarnosti. Ko premagamo strm travnat skok nas pot pripelje na grušč. Sledi naporen vzpon po grušču do prijaznejših pobočij pod Bovškim Gamsovcem. Tu lahko na travnikih in stenah omenjenega vrha pogosto opazujemo trop kozorogov, ki se obiskovalcem povsem približajo. Pot naprej se počasi vzpenja in nas pripelje na Dovška vrata, kjer je razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Bovškega Gamsovca, naravnost pelje pot proti Pogačnikovem domu, desno pa proti Križu in Stenarju. Pot se od razpotja najprej zmerno vzpenja po skalnatem terenu nato pa zavije rahlo v desno in postane nekoliko zahtevnejša. Nekajkrat ob jeklenici prečimo precej strma pobočja, nato pa zavijemo rahlo v levo in se strmo vzpenjamo s pomočjo klinov in jeklenic. Malo pod vrhom se nam z leve strani priključi še pot z Luknje in sledi samo še nekaj metrov vzpona do razglednega vrha.
Bovški Gamsovec – Luknja: Z vrha se spustimo nekaj korakov nazaj po isti poti, kjer je na desni odcep proti Luknji. Začetni del poti je nekoliko zahtevnejši, vendar zavarovan z jeklenico in klini. Pot po grebenu, ki je delno poraščen s travo, se še naprej dokaj strmo spušča čez travnike pod ostenji Bovškega Gamsovca in Pihavca. Tu je običajno veliko kozorogov in alpskih svizcev. Na poti proti Luknji se nam odpre lep razgled na gore nad dolino reke Soče.
Luknja – Triglav (čez Plemenice):
Naprej nadaljujemo naravnost v smeri Triglava čez Plemenice (desno navzdol Zadnjica, levo Vrata). Pot se že po nekaj korakih vzpne po steni skoraj navpično navzgor. Pred vstopom v plezalni del poti si nadenemo čelado in samovarovalni komplet. V začetnem delu so nam v pomoč varovala, ki pa so v zgornjem delu skopo odmerjena. Ko preplezamo začetno steno se pot položi kar pa ne pomeni, da je konec težav. Od tu naprej varoval skoraj ni in občasno hodimo po stezi nad globokim prepadom. V mokrem velika nevarnost zdrsa! Težave nato počasi popustijo in pot nas pripelje do znamenite Sfinge (najstrmejši triglavski steber), za njen ogled pa moramo stopiti nekoliko stran z markirane poti. Pot naprej nas pripelje do Zahodne Triglavske planote, kjer je razpotje. Nadaljujemo levo navzgor v smeri Triglava (desno Dolič) čez melišče do vstopa v naslednji plezalni del poti. Ta del je bistveno lažji od tistega čez Plemenice tako, da nam ne bo povzročal večjih težav (le gneča zna biti precejšnja). Pot naprej se s pomočjo številnih varoval prečno vzpne in nas pripelje pod Triglavsko škrbino. Naprej se povzpnemo do škrbine, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo levo navzgor (naravnost navzdol Planika) po strmi a dobro zavarovani poti. Po nekaj minutah strmina popusti in do vrha nas čaka samo še nekaj minut vzpona po vršnem pobočju Triglava.
Triglav – Dom Planika: Kmalu z vrha proti Malem Triglavu se pot strmeje spusti, kjer nas pripelje do Staničevega zavetišča, ki je s poti oddaljeno 30 m. Sledi izpostavljena, a odlično zavarovana pot po grebenu. Naprej nas bolj razgledna pot s pomočjo varoval pripelje na neizrazit vrh Malega Triglava. Kmalu zatem zavijemo desno proti Domu Planika po grapi, kjer se nam odpre pogled na drugo stran v prepad. Sestop po grapi ni težaven in je zavarovan. Od grape naprej se spuščamo po poti, ki je mestoma posuta z drobirjem (drseč pesek na poti) do ravnice pod Triglavom, kjer stoji Dom Planika. Tu prenočimo.
2.dan: Triglav (čez Mali Triglav) – Koča na Doliču – Kanjavec – Dolič (čez Hribarice) – Dom Planika – Kredarica – Aljažev dom
Dom Planika – Triglav:
Če želimo naslednje jutro z vrha Triglava občudovati sončni vzhod, moramo na pot dovolj zgodaj dobro opremljeni s svetilkami in izurjeni za hojo v temi ter si vzeti dovolj časa, da ne hitimo. Pri hoji ponoči se zahtevnost poti še poveča, zato si jo prejšnji dan dobro ogledamo in zapomnimo kako poteka na izpostavljenih delih. Ponovno se povzpnemo preko Malega Triglava na Triglav.
Triglav – Tržaška koča na Doliču: Z vrha nas najprej čaka nekaj minut spusta po vršnem pobočju Triglava. Nato sledi strma, a dobro zavarovana pot. Sestopimo do Triglavske škrbine, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo desno navzdol (levo Planika). Pot naprej se s pomočjo številnih varoval spusti in nas pripelje pod steno. Nadaljujemo levo po melišču navzdol vse do razpotja, kjer se poti do Koče na Doliču iz desne priključi pot s Plemenic. Naprej hodimo v smeri Doliča po podih, kjer je potrebna previdnost, da ne stopimo v kakšno luknjo in si pri tem zvijemo noge. Svet se zravna in pot ne izgublja več na višini. Pol ure pred kočo se do nje spustimo po mulatjeri.
Tržaška koča na Doliču – Kanjavec: Od koče nadaljujemo desno proti zahodu mimo zimskega bivaka (smer Kanjavec). Pot se za nekaj metrov spusti, nato pa se začne spet dvigovati. Pot je lepo speljana in se zmerno vzpenja po kamnitem pobočju. Po eni uri hoje od koče na Doliču se pot strmeje vzpne, v pomoč pa nam je tudi nekaj varoval. Ko premagamo to strmino imamo do vrha le še nekaj korakov.
Kanjavec – Planika: Usmerimo se proti zahodnem vrhu Kanjavca. Pot se dokaj strmo spusti in poteka po neizraziti dolinici med vzhodnim in zahodnim vrhom Kanjavca. Po nekaj minutah hoje pridemo do križišča na Hribaricah, kjer se priključimo poti na Dolič čez Hribarice. Pot naprej se začne spuščati po melišču navzdol proti sedlu Dolič. Po pol urnem spustu sledi rahel vzpon do sedla, kjer je naslednje razpotje. Tu zavijemo desno proti Domu Planika. Pot se ob lepih razgledih dviga in spušča, vmes je nekaj zavarovane poti s klini. Strmejši vzpon nas čaka le malo preden prispemo na melišče pod Planiko, kjer je pot varovana z jeklenico. V ključih po melišču pridemo do koče.
Planika – Kredarica: Pri koči se usmerimo na pot proti Kredarici. Najprej se pot rahlo vzpenja do izpostavljene police, ki je zavarovana z jeklenico. Rahlo se spustimo in pot nadaljujemo po melišču pod Malim Triglavom. Včasih je pot peljala pod steno Malega Triglava, sedaj pa se spustimo dol proti poti, ki prihaja iz Vodnikovega doma na Kredarico, kjer nanjo zavijemo v levo.
Kredarica – Aljažev dom:
S Kredarice se začenjamo rahlo spuščati. Strmina poti pa se postopoma stopnjuje in mestoma nam je v pomoč jeklenica. Pot navzdol poteka po Triglavskih podih, kjer imamo lahko nekaj težav z orientacijo (predvsem v megli). Pot naprej nas kmalu pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Aljaževega doma (desno Staničev dom). Malo kasneje ob poti zagledamo prijeten studenček pri katerem si lahko odpočijemo. Nadaljujemo po melišču, kjer pri razpotju za Tominškovo pot zavijemo levo po poti čez Prag. Lahkoten del poti kmalu ponovno postane zahtevnejši in v pomoč so nam jeklenice, ki nam nudijo varnejšo hojo. Sledi najtežji del poti na poti čez Prag. S pomočjo skob in jeklenice sestopimo po 15m visokem, skoraj navpičnem kaminu. Naprej se spuščamo ob lepih razgledih po poti, ki je občasno obdana z rušjem. Preden zapustimo še zadnji skalnati del nas čaka še strm del poti, kjer so nam v pomoč klini. S pomočjo varoval nas pot hitro pripelje na travnik, kjer prečimo hudournik. Nadaljujemo desno po poti, ki pelje skozi gozd, mimo znamenitega klina. Široka turistično - sprehajalna pot nas vodi do Aljaževega doma v Vratih.

zemljevid poti
Ob poti: Aljažev dom v Vratih (1015m), Koča na Doliču (2151m), Dom Planika (2401m), Triglavski dom na Kredarici (2515m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Aljažev dom v Vratih - triglav1 Aljažev dom v Vratih - triglav2 Aljažev dom v Vratih - triglav3 Aljažev dom v Vratih - triglav4 Aljažev dom v Vratih - triglav5 Aljažev dom v Vratih - triglav6 Aljažev dom v Vratih - triglav7 Aljažev dom v Vratih - triglav8 Aljažev dom v Vratih - triglav9 Aljažev dom v Vratih - triglav10 Aljažev dom v Vratih - triglav11 Aljažev dom v Vratih - triglav12 Aljažev dom v Vratih - triglav13 Aljažev dom v Vratih - triglav14 Aljažev dom v Vratih - triglav15 Aljažev dom v Vratih - triglav16 Aljažev dom v Vratih - triglav17 Aljažev dom v Vratih - triglav18 Aljažev dom v Vratih - triglav19 Aljažev dom v Vratih - triglav20 Aljažev dom v Vratih - triglav21 Aljažev dom v Vratih - triglav22 Aljažev dom v Vratih - triglav23 Aljažev dom v Vratih - triglav24 Aljažev dom v Vratih - triglav25 Aljažev dom v Vratih - triglav26 Aljažev dom v Vratih - triglav27 Aljažev dom v Vratih - triglav28 Aljažev dom v Vratih - triglav29 Aljažev dom v Vratih - triglav30 Aljažev dom v Vratih - triglav31 Aljažev dom v Vratih - triglav32 Aljažev dom v Vratih - triglav33 Aljažev dom v Vratih - triglav34 Aljažev dom v Vratih - triglav35 Aljažev dom v Vratih - triglav36 Aljažev dom v Vratih - triglav37 Aljažev dom v Vratih - triglav38 Aljažev dom v Vratih - triglav39 Aljažev dom v Vratih - triglav40 Aljažev dom v Vratih - triglav41 Aljažev dom v Vratih - triglav42 Aljažev dom v Vratih - triglav43 Aljažev dom v Vratih - triglav44 Aljažev dom v Vratih - triglav45 Aljažev dom v Vratih - triglav46 Aljažev dom v Vratih - triglav47 Aljažev dom v Vratih - triglav48 Aljažev dom v Vratih - triglav49 Aljažev dom v Vratih - triglav50 Aljažev dom v Vratih - triglav51 Aljažev dom v Vratih - triglav52 Aljažev dom v Vratih - triglav53 Aljažev dom v Vratih - triglav54 Aljažev dom v Vratih - triglav55 Aljažev dom v Vratih - triglav56 Aljažev dom v Vratih - triglav57 Aljažev dom v Vratih - triglav58 Aljažev dom v Vratih - triglav59 Aljažev dom v Vratih - triglav60 Aljažev dom v Vratih - triglav61 Aljažev dom v Vratih - triglav62 Aljažev dom v Vratih - triglav63 Aljažev dom v Vratih - triglav64 Aljažev dom v Vratih - triglav65 Aljažev dom v Vratih - triglav66 Aljažev dom v Vratih - triglav67 Aljažev dom v Vratih - triglav68 Aljažev dom v Vratih - triglav69 Aljažev dom v Vratih - triglav70 Aljažev dom v Vratih - triglav71 Aljažev dom v Vratih - triglav72 Aljažev dom v Vratih - triglav73 Aljažev dom v Vratih - triglav74 Aljažev dom v Vratih - triglav75 Aljažev dom v Vratih - triglav76 Aljažev dom v Vratih - triglav77 Aljažev dom v Vratih - triglav78 Aljažev dom v Vratih - triglav79 Aljažev dom v Vratih - triglav80 Aljažev dom v Vratih - triglav81 Aljažev dom v Vratih - triglav82 Aljažev dom v Vratih - triglav83 Aljažev dom v Vratih - triglav84 Aljažev dom v Vratih - triglav85 Aljažev dom v Vratih - triglav86 Aljažev dom v Vratih - triglav87 Aljažev dom v Vratih - triglav88 Aljažev dom v Vratih - triglav89 Aljažev dom v Vratih - triglav90 Aljažev dom v Vratih - triglav91 Aljažev dom v Vratih - triglav92 Aljažev dom v Vratih - triglav93 Aljažev dom v Vratih - triglav94 Aljažev dom v Vratih - triglav95 Aljažev dom v Vratih - triglav96 Aljažev dom v Vratih - triglav97 Aljažev dom v Vratih - triglav98 Aljažev dom v Vratih - triglav99 Aljažev dom v Vratih - triglav100 Aljažev dom v Vratih - triglav101 Aljažev dom v Vratih - triglav102 Aljažev dom v Vratih - triglav103 Aljažev dom v Vratih - triglav104 Aljažev dom v Vratih - triglav105 Aljažev dom v Vratih - triglav106 Aljažev dom v Vratih - triglav107 Aljažev dom v Vratih - triglav108 Aljažev dom v Vratih - triglav109 Aljažev dom v Vratih - triglav110 Aljažev dom v Vratih - triglav111 Aljažev dom v Vratih - triglav112 Aljažev dom v Vratih - triglav113 Aljažev dom v Vratih - triglav114 Aljažev dom v Vratih - triglav115 Aljažev dom v Vratih - triglav116 Aljažev dom v Vratih - triglav117 Aljažev dom v Vratih - triglav118 Aljažev dom v Vratih - triglav119 Aljažev dom v Vratih - triglav120 Aljažev dom v Vratih - triglav121 Aljažev dom v Vratih - triglav122 Aljažev dom v Vratih - triglav123 Aljažev dom v Vratih - triglav124 Aljažev dom v Vratih - triglav125 Aljažev dom v Vratih - triglav126 Aljažev dom v Vratih - triglav127 Aljažev dom v Vratih - triglav128 Aljažev dom v Vratih - triglav129 Aljažev dom v Vratih - triglav130 Aljažev dom v Vratih - triglav131 Aljažev dom v Vratih - triglav132 Aljažev dom v Vratih - triglav133 Aljažev dom v Vratih - triglav134 Aljažev dom v Vratih - triglav135 Aljažev dom v Vratih - triglav136 Aljažev dom v Vratih - triglav137 Aljažev dom v Vratih - triglav138 Aljažev dom v Vratih - triglav139 Aljažev dom v Vratih - triglav140 Aljažev dom v Vratih - triglav141 Aljažev dom v Vratih - triglav142 Aljažev dom v Vratih - triglav143 Aljažev dom v Vratih - triglav144 Aljažev dom v Vratih - triglav145 Aljažev dom v Vratih - triglav146 Aljažev dom v Vratih - triglav147 Aljažev dom v Vratih - triglav148 Aljažev dom v Vratih - triglav149 Aljažev dom v Vratih - triglav150 Aljažev dom v Vratih - triglav151 Aljažev dom v Vratih - triglav152 Aljažev dom v Vratih - triglav153 Aljažev dom v Vratih - triglav154 Aljažev dom v Vratih - triglav155 Aljažev dom v Vratih - triglav156 Aljažev dom v Vratih - triglav157 Aljažev dom v Vratih - triglav158 Aljažev dom v Vratih - triglav159 Aljažev dom v Vratih - triglav160 Aljažev dom v Vratih - triglav161 Aljažev dom v Vratih - triglav162 Aljažev dom v Vratih - triglav163 Aljažev dom v Vratih - triglav164 Aljažev dom v Vratih - triglav165 Aljažev dom v Vratih - triglav166 Aljažev dom v Vratih - triglav167 Aljažev dom v Vratih - triglav168 Aljažev dom v Vratih - triglav169 Aljažev dom v Vratih - triglav170 Aljažev dom v Vratih - triglav171 Aljažev dom v Vratih - triglav172 Aljažev dom v Vratih - triglav173 Aljažev dom v Vratih - triglav174 Aljažev dom v Vratih - triglav175 Aljažev dom v Vratih - triglav176 Aljažev dom v Vratih - triglav177 Aljažev dom v Vratih - triglav178 Aljažev dom v Vratih - triglav179 Aljažev dom v Vratih - triglav180 Aljažev dom v Vratih - triglav181 Aljažev dom v Vratih - triglav182 Aljažev dom v Vratih - triglav183 Aljažev dom v Vratih - triglav184 Aljažev dom v Vratih - triglav185 Aljažev dom v Vratih - triglav186 Aljažev dom v Vratih - triglav187 Aljažev dom v Vratih - triglav188 Aljažev dom v Vratih - triglav189 Aljažev dom v Vratih - triglav190 Aljažev dom v Vratih - triglav191 Aljažev dom v Vratih - triglav192
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Triglav (Gamsja pot okoli Triglava)
medo*     
4.9.2009
Ker je opis precej nepregleden, naj na kratko opišem potek ture, ki je potekala 31.8. in 1.9.2009:
1.dan: Aljažev dom (05.15) - Bovški Gamsovec čez Sovatno - Luknja (10.30) - Triglav čez Plemenice (16.00) - Dom Planika čez Mali Triglav (18.00)
2.dan: Dom Planika (04.15) - Triglav čez Mali Triglav - Koča na Doliču - Kanjavec (10.00) - Dolič čez Hribarice - Dom Planika (13.00) - Kredarica - Aljažev dom (18.00)
Morda so kakšne ure malo out, vendar je to zato, ker sem si po potrebi vzel čas za malico in za razgledno sončenje cool
Pripisal bi (bom) tudi komentarje k slikam, a mi meni »Uredi slike« zaenkrat ne deluje. Sonce je vzšlo približno ob 06.10. Oba dneva sta bila izredno lepa, brez oblačka na nebu, zato razgledi čudoviti… nasmeh
studencnik     
29.9.2009
Zelo lepe slike!!! Bravo!
medo*     
26.12.2009
Turo se lahko v dobri družbi mežikanje lepo prehodi tudi v štirih dneh:
1.dan: Aljažev dom – Pogačnikov dom na Kriških podih
2.dan: Pogačnikov dom – Triglav čez Plemenice – Dom Planika
3.dan: Dom Planika – Kanjavec – Dom Planika
4.dan: Dom planika – Aljažev dom
briner     
27.12.2009
Enkratno
ljud85     
2.8.2010
super izlet sem ga dal skozi, jasno vreme vse lepo, kozorogi, moceradi, gamsi, skratka ni da ninasmeh spal sem pa ko top, dones bom pa se bolj:I) no zdaj bo vsaj malo vec ur. Hvala za lep opis!
Jože.     
3.8.2010
Zelo lepo. (samo majhen popravek: slika 153 prikazuje Velsko dolino)
stropci     
2.8.2013
Pozdravljeni, Tura mi je zelo zanimiva in mislim, da jo bom opravil v kratkem .Zanima me če je še kje v sredini avgusta možen sneg ? Glede na zahtevnost pa če priporočate za nekoga ki je srednje pripravljen plezalec, glede kondicije mislim da ni panike, izpostavljenost in zahtevnosti plezanja?
Hvala za odgovore
l.p.
skočnik12     
3.8.2013
Pot čez plemenice je najtežji pristop na triglav zavijanje z očmi
(pp4), ter eden izmet najtežjih v sloveniji. po poti čez plemenice boš moral plezati tudi I-II plezalno stopnjo.velik nasmeh
bošte     
3.8.2013
O drugi plezalni stopnji čez plemenice ni niti sledu, edino če se izgubiš iz markirane poti nasmeh
skočnik12     
3.8.2013
tako piše v knjigi:"55 zavarovanih poti"
mežikanje
bošte     
3.8.2013
OP označena pot
ZOP zahtevna označena pot
ZZOP zelo zahtevna označena pot (zavarovana, izpostavljena)
NP neoznačena pot
B brezpotje, tehnično in orientacijsko razmeroma nezahtevno
I prva težavnostna stopnja plezanja: vzpon poteka po zelo razčlenjenem skalnatem svetu, kjer je obilo stopov in oprimkov. Roke uporabljamo predvsem za vzdrževanje ravnotežja. Nekateri predeli so lahko tudi izpostavljeni, zato ti vzponi niso za vrtoglave
II druga stopnja: tu se pravzaprav začne pravo plezanje. Stena je že precej strma, oprimki in stopi so manjši, vendar jih je veliko. Pri plezanju moramo upoštevati pravilo treh točk, varovanje z vrvjo je za neplezalca že skoraj nujno, posebej če so odseki II. stopnje daljši in bolj izpostavljeni
III tretja stopnja: plezanje poteka po zelo strmi ali celo navpični steni. Pri vzponu rabimo tudi moč v okončinah, varovanje z vrvjo je obvezno
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki