Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeMali Grintovec / Babni Vrt - Mali Grintovec
  

Babni Vrt - Mali Grintovec (mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski vrh)

 
Izhodišče: Babni Vrt (602 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,323°N / 14,3827°E
Cilj: Mali Grintovec (1813 m)
Ime poti: mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski vrh
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1211 m
Višinska razlika po poti: 1360 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 570
Ocena: 1 glasov
Število slik: 85
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Nekoliko za naseljem Bašelj se cesta spusti do potoka Milka ter ga preko mostu tudi preči. Tu se v desno odcepi cesta, po kateri prispemo v Babni Vrt, mi pa se zapeljemo nad naselje, kjer asfaltna cesta proti zadnji domačiji zavije levo, mi pa nadaljujemo desno. V nadaljevanju se peljemo mimo kamnoloma, za njim pa prispemo do manjšega križišča, ob katerem parkiramo na primernem mestu.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Golniku. Ko prispemo v Tenetiše zapustimo glavno cesto proti Golniku in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Trstenika. Približno 1 km za naseljem Trstenik prispemo na manjše križišče, kjer se najprej v levo odcepi cesta proti naselju Povlje, nekaj 100 m naprej pa še proti Babnemu Vrtu. Nadaljujemo proti Babnemu Vrtu, iz križišča nad naseljem pa zavijemo desno na makadamsko cesto, po kateri se nato peljemo mimo kamnoloma. Parkiramo za kamnolomom na primernem mestu ob naslednjem križišču.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po levi cesti, ki se nadaljuje po desni strani kamnoloma (naravnost pot pod Storžičem), malo naprej pa se razcepi v dva široka kolovoza. Nadaljujemo po desnem kolovozu, ki gre takoj v gozd, nato pa se sprva zložno, za levo serpentino pa zmerno do strmo vzpenja. V nadaljevanju na razpotjih sledimo desnim smerem, na manjšem prevalu pa nadaljujemo levo navzgor, na slabši kolovoz, ki se kmalu konča. Od konca kolovoza oz. vlake se pričnemo strmo vzpenjati po gozdni poti, po njej pa v nekaj minutah dosežemo drug kolovoz, kateremu sledimo v desno, po njem pa se hitro priključimo poti iz Bašlja oz. Laškega.
Nadaljujemo levo navzgor ter po minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do Doma na Lovrencu.
Od doma nadaljujemo v smeri Javornika, Velike in Male Poljane, Kališča in Storžiča, po poti, ki se zmerno vzpne skozi gozd. Dobro uhojena pot nas hitro popelje iz gozda na prostrano senožet, preko katere se v lepih razgledih sprehodimo do cerkve sv. Lovrenca.
Za cerkvijo se pot vrne v gozd ter se prične spuščati proti nekaj minut oddaljenemu označenemu razpotju, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča in Kališča.
Naprej nadaljujemo v smeri Storžiča še naprej po široki poti, ki pa se rahlo vzpenja. Pot kmalu postane ožja in se nato kar nekaj časa strmo vzpenja skozi gozd. Višje nas pot le pripelje iz gozda in odprejo se nam lepi razgledi na južna pobočja Storžiča. Strmina še naprej ne popušča vse do klopce na razpotju.
Levo vodi označena pot proti Javorniku in Poljani, mi pa se usmerimo desno proti Kališču. Pot od razpotja postane nekoliko ožja in manj uhojena. V nadaljevanju dolgo časa prečimo pobočja proti vzhodu. Na poti se izmenjuje gozd ter travnata pobočja, ki so na nekaj mestih tudi precej strma. Ob prečenju se pot občasno nekoliko strmeje vzpne, nekajkrat pa se tudi rahlo spusti. V drugem delu prečenja nas pot pripelje do izvira pod Bašeljskim sedlom. Tu pot zavije rahlo v desno in še naprej preči pobočja vse dokler nas ne pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Bašeljskega vrha in Malega Grintovca (levo Storžič, desno Dom na Kališču).
Pot naprej se strmeje vzpne skozi pas ruševja ter nas ob lepih pogled na sosednji Mali Grintovec pripelje na z ruševjem porasel greben Bašeljskega vrha, kjer v naslednjih nekaj minutah prispemo na naslednje dobro označeno razpotje. Na razpotju se v desno odcepi pot na Mali Grintovec in Srednji vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in ob pogledu na Storžič nadaljujemo vzpon. Poti, ki poteka po in ob z ruševjem poraslim grebenom, se malo pod vrhom priključi še pot z Jekarice in Bašeljskega prevala. Tu nadaljujemo desno in po nekoliko ožjem grebenu v minuti nadaljnje hoje dosežemo Bašeljski vrh, s katerega se nam odpre lep razgled proti goram nad Jezerskim, razgled pa seže vse do Košute, Obirja in Labotniških Alp v Avstriji.
Z Bašeljskega vrha se pričnemo razmeroma strmo spuščati proti vzhodu do severovzhodu, po poti, ki poteka po in ob grebenu, ki je večinoma porasel z ruševjem, na delu, kjer ni pa je potrebno malo več pazljivosti. Po približno 15 minutah se spust konča in pot nas pripelje na Mačensko sedlo, kjer se nam priključi markirana pot s Kališča in nemarkirana pot po dolini Suhe.
Nadaljujemo naravnost v smeri Malega Grintovca, po poti, ki se prične razmeroma strmo vzpenjati po zahodnem pobočju omenjene gore. Po približno pol ure hoje od Mačenskega sedla pridemo na označeno razpotja, kjer se nam z desne priključi pot z Dolge njive. Nadaljujemo levo ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo na vrh Malega Grintovca.
Babni Vrt - Bašeljski vrh 4:15 minut, Bašeljski vrh - Mali Grintovec 45 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Dom na Lovrencu (Bašelj) (860m), Sveti Lovrenc (Bašelj) (892m), Izvir pod Bašeljskim prevalom (1510m), Bašeljski vrh (1744m), Mačensko sedlo (1622m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Babni Vrt - mali_grintovec1 Babni Vrt - mali_grintovec2 Babni Vrt - mali_grintovec3 Babni Vrt - mali_grintovec4 Babni Vrt - mali_grintovec5 Babni Vrt - mali_grintovec6 Babni Vrt - mali_grintovec7 Babni Vrt - mali_grintovec8 Babni Vrt - mali_grintovec9 Babni Vrt - mali_grintovec10 Babni Vrt - mali_grintovec11 Babni Vrt - mali_grintovec12 Babni Vrt - mali_grintovec13 Babni Vrt - mali_grintovec14 Babni Vrt - mali_grintovec15 Babni Vrt - mali_grintovec16 Babni Vrt - mali_grintovec17 Babni Vrt - mali_grintovec18 Babni Vrt - mali_grintovec19 Babni Vrt - mali_grintovec20 Babni Vrt - mali_grintovec21 Babni Vrt - mali_grintovec22 Babni Vrt - mali_grintovec23 Babni Vrt - mali_grintovec24 Babni Vrt - mali_grintovec25 Babni Vrt - mali_grintovec26 Babni Vrt - mali_grintovec27 Babni Vrt - mali_grintovec28 Babni Vrt - mali_grintovec29 Babni Vrt - mali_grintovec30 Babni Vrt - mali_grintovec31 Babni Vrt - mali_grintovec32 Babni Vrt - mali_grintovec33 Babni Vrt - mali_grintovec34 Babni Vrt - mali_grintovec35 Babni Vrt - mali_grintovec36 Babni Vrt - mali_grintovec37 Babni Vrt - mali_grintovec38 Babni Vrt - mali_grintovec39 Babni Vrt - mali_grintovec40 Babni Vrt - mali_grintovec41 Babni Vrt - mali_grintovec42 Babni Vrt - mali_grintovec43 Babni Vrt - mali_grintovec44 Babni Vrt - mali_grintovec45 Babni Vrt - mali_grintovec46 Babni Vrt - mali_grintovec47 Babni Vrt - mali_grintovec48 Babni Vrt - mali_grintovec49 Babni Vrt - mali_grintovec50 Babni Vrt - mali_grintovec51 Babni Vrt - mali_grintovec52 Babni Vrt - mali_grintovec53 Babni Vrt - mali_grintovec54 Babni Vrt - mali_grintovec55 Babni Vrt - mali_grintovec56 Babni Vrt - mali_grintovec57 Babni Vrt - mali_grintovec58 Babni Vrt - mali_grintovec59 Babni Vrt - mali_grintovec60 Babni Vrt - mali_grintovec61 Babni Vrt - mali_grintovec62 Babni Vrt - mali_grintovec63 Babni Vrt - mali_grintovec64 Babni Vrt - mali_grintovec65 Babni Vrt - mali_grintovec66 Babni Vrt - mali_grintovec67 Babni Vrt - mali_grintovec68 Babni Vrt - mali_grintovec69 Babni Vrt - mali_grintovec70 Babni Vrt - mali_grintovec71 Babni Vrt - mali_grintovec72 Babni Vrt - mali_grintovec73 Babni Vrt - mali_grintovec74 Babni Vrt - mali_grintovec75 Babni Vrt - mali_grintovec76 Babni Vrt - mali_grintovec77 Babni Vrt - mali_grintovec78 Babni Vrt - mali_grintovec79 Babni Vrt - mali_grintovec80 Babni Vrt - mali_grintovec81 Babni Vrt - mali_grintovec82 Babni Vrt - mali_grintovec83 Babni Vrt - mali_grintovec84 Babni Vrt - mali_grintovec85
Diskusija o izletu Babni Vrt - Mali Grintovec (mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski vrh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki