Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeMali Grintovec / Bašelj - Mali Grintovec
  

Bašelj - Mali Grintovec (mimo Doma na Kališču)

 
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,321°N / 14,4002°E
Cilj: Mali Grintovec (1813 m)
Ime poti: mimo Doma na Kališču
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1223 m
Višinska razlika po poti: 1260 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 310
Ocena: 1 glasov
Število slik: 85
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo v smeri izvira Belice, Kališča in Storžiča (levo Gamsov raj) po za javni promet zaprti makadamski cesti, ki po desni strani obide kočo Športno turističnega parka Belica. Cesta, s katere se nam sprva odpre lep pogled na Storžič nas vodi mimo nogometnega in košarkarskega igrišča ter nas v približno 10 minutah pripelje do označenega razpotja ob obračališču ceste.
Z obračališča nadaljujemo desno v smeri Kališča po markirani poti (levo Kališče po gozdni cesti, pa tudi Gradišče (Pustinjak) in Kališče mimo bolnice Košuta), ki se prične vzpenjati ob levem pritoku Belice. Pot naprej nas vodi skozi gozd, sprva po levi strani grape, nato pa jo preči in preide na desno stran, kjer po krajšem vzponu dosežemo slabšo gozdno cesto oz. kolovoz. Kolovozu sledimo nekaj minut, nato pa nas markacije usmerijo desno v gozd skozi katerega se razmeroma strmo vzpenjamo. Višje prečimo zaraščeno jaso oz. staro poseko, nato pa ponovno stopimo na širok kolovoz. Po kolovozu tokrat hodimo le nekaj korakov, saj že na prvem ovinku nadaljujemo naravnost po postopoma vse manj strmi poti. Nekoliko naprej prečimo drug kolovoz in se nad njim povsem približamo širokemu kolovozu. Ob mestu, kjer se povsem približamo kolovozu se nahaja planinska smerna tabla, ki označuje pot navzdol. Tu nadaljujemo naravnost ter se po minuti, dveh nadaljnje hoje priključimo bolj uhojeni poti iz Mač.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo v smeri Kališča (naravnost Mače po cesti, desno Mače po pešpoti) ter pot nadaljujemo skozi krajši pas strnjenega gozda. Strnjen smrekov gozd se hitro konča in mi stopimo na slabšo gozdno cesto, ki vodi iz doline potoka Belica. Po cesti, katera že kmalu naredi levi ovinek se vzpenjamo nekaj minut, nato pa na desni strani opazimo nadaljevanje planinske poti (odcep je dobro označen). Pot naprej preide na bolj strmo pobočje ter se v številnih okljukih razmeroma strmo vzpenja. Višje se gozd prehodno razredči in odpre se nam lep razgled proti jugu. Na delu redkega gozda nam prijeten počitek omogoči tudi lesena klop, malo naprej pa nas "preseneti" še delujoča ura na drevesu. V nadaljevanju nekoliko več časa prečimo proti desni, tako, da dosežemo gozdnat južni greben Kališča. Na omenjenem grebenu pot zavije ostro levo, nato pa se v nekaj okljukih vzpne do Spodnjega Kališča, od koder se nam odpre lep razgled na Storžič.
Ko se nad Spodnjim Kališčem pot vrne v gozd se nam z leve priključi še pot z Laškega (tudi pot iz Bašlja mimo bolnice Košuta). Sledi še nekaj minut hoje skozi gozd in prispemo do lepega razgledišča, od koder se odpre lep pogled proti bližnjemu Domu na Kališču, Malemu Grintovcu, grebenu Laneža, Krvavcu... Od razgledišča sledi le še kratek vzpon in že smo pri Domu na Kališču.
Od Doma na Kališču nadaljujemo po široki grebenski poti v smeri proti Storžiču. Po nekaj minutah prijetne razgledne hoje prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi nekoliko slabše uhojena pot iz Bašlja (pot mimo cerkve sv. Lovrenca), v smeri naravnost se nadaljuje pot na Storžič, mi pa nadaljujemo desno v smeri Bašeljskega vrha, Malega Grintovca in Srednjega vrha. Od razpotja naprej se pričnemo vzpenjati skozi ruševje, pot pa nas hitro pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo po spodnji desni poti (levo Bašeljski vrh) v smeri Mačenskega sedla.
Sledi prečenje Bašeljskega vrha, po poti, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Ko se prečenje konča prispemo na Mačensko sedlo, kjer se nam z leve priključi označena pot z Bašeljskega vrha, z desne pa neoznačena pot po dolini Suhe.
Nadaljujemo naravnost v smeri Malega Grintovca, po poti, ki se prične razmeroma strmo vzpenjati po zahodnem pobočju omenjene gore. Po približno pol ure hoje od Mačenskega sedla prispemo na označeno razpotja, kjer se nam z desne priključi pot z Dolge njive. Nadaljujemo levo ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo na vrh Malega Grintovca.
Bašelj - Kališče 2:30, Kališče - Mačensko sedlo 45 minut, Mačensko sedlo - Mali Grintovec 30 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Kališče (1450m), Dom na Kališču (1534m), Mačensko sedlo (1615m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bašelj - mali_grintovec1 Bašelj - mali_grintovec2 Bašelj - mali_grintovec3 Bašelj - mali_grintovec4 Bašelj - mali_grintovec5 Bašelj - mali_grintovec6 Bašelj - mali_grintovec7 Bašelj - mali_grintovec8 Bašelj - mali_grintovec9 Bašelj - mali_grintovec10 Bašelj - mali_grintovec11 Bašelj - mali_grintovec12 Bašelj - mali_grintovec13 Bašelj - mali_grintovec14 Bašelj - mali_grintovec15 Bašelj - mali_grintovec16 Bašelj - mali_grintovec17 Bašelj - mali_grintovec18 Bašelj - mali_grintovec19 Bašelj - mali_grintovec20 Bašelj - mali_grintovec21 Bašelj - mali_grintovec22 Bašelj - mali_grintovec23 Bašelj - mali_grintovec24 Bašelj - mali_grintovec25 Bašelj - mali_grintovec26 Bašelj - mali_grintovec27 Bašelj - mali_grintovec28 Bašelj - mali_grintovec29 Bašelj - mali_grintovec30 Bašelj - mali_grintovec31 Bašelj - mali_grintovec32 Bašelj - mali_grintovec33 Bašelj - mali_grintovec34 Bašelj - mali_grintovec35 Bašelj - mali_grintovec36 Bašelj - mali_grintovec37 Bašelj - mali_grintovec38 Bašelj - mali_grintovec39 Bašelj - mali_grintovec40 Bašelj - mali_grintovec41 Bašelj - mali_grintovec42 Bašelj - mali_grintovec43 Bašelj - mali_grintovec44 Bašelj - mali_grintovec45 Bašelj - mali_grintovec46 Bašelj - mali_grintovec47 Bašelj - mali_grintovec48 Bašelj - mali_grintovec49 Bašelj - mali_grintovec50 Bašelj - mali_grintovec51 Bašelj - mali_grintovec52 Bašelj - mali_grintovec53 Bašelj - mali_grintovec54 Bašelj - mali_grintovec55 Bašelj - mali_grintovec56 Bašelj - mali_grintovec57 Bašelj - mali_grintovec58 Bašelj - mali_grintovec59 Bašelj - mali_grintovec60 Bašelj - mali_grintovec61 Bašelj - mali_grintovec62 Bašelj - mali_grintovec63 Bašelj - mali_grintovec64 Bašelj - mali_grintovec65 Bašelj - mali_grintovec66 Bašelj - mali_grintovec67 Bašelj - mali_grintovec68 Bašelj - mali_grintovec69 Bašelj - mali_grintovec70 Bašelj - mali_grintovec71 Bašelj - mali_grintovec72 Bašelj - mali_grintovec73 Bašelj - mali_grintovec74 Bašelj - mali_grintovec75 Bašelj - mali_grintovec76 Bašelj - mali_grintovec77 Bašelj - mali_grintovec78 Bašelj - mali_grintovec79 Bašelj - mali_grintovec80 Bašelj - mali_grintovec81 Bašelj - mali_grintovec82 Bašelj - mali_grintovec83 Bašelj - mali_grintovec84 Bašelj - mali_grintovec85
Diskusija o izletu Bašelj - Mali Grintovec (mimo Doma na Kališču)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki