Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeMali Grintovec / Bašelj - Mali Grintovec
  

Bašelj - Mali Grintovec (mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski vrh)

 
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,321°N / 14,4002°E
Cilj: Mali Grintovec (1813 m)
Ime poti: mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski vrh
Čas hoje: 5 h 5 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1223 m
Višinska razlika po poti: 1370 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 693
Ocena: 2 glasov
Število slik: 92
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.

Opis poti:

Z izhodišča pri brunarici turističnega društva Bašelj nadaljujemo po za javni promet zaprti gozdni cesti, ki nas vodi ob potoku Belica. Sprva hodimo ob nogometnem in košarkarskem igrišču, nato pa že prispemo na prvo razpotje Gamsove poti, kjer nadaljujemo levo (naravnost po cesti Kališče, Gradišče, Storžič...) v gozd, kjer sprva hodimo vzporedno s cesto, nato pa pot zavije še bolj v levo ter se prične prečno vzpenjati čez postopoma vse bolj strmo pobočje. Višje stopimo iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti Gamsovemu raju, Gorenjski in bližnji vasici Laško. Od tu se mimo klopce in spominskega obeležja NOB v nekaj korakih spustimo do bližnje ceste, po njej pa hodimo le nekaj metrov, saj nas oznake Gamsove poti usmerijo desno v gozd. Sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v desno do bližnjega križišča in parkirišča.
S Križišča nadaljujemo po slabši in bolj strmi levi cesti v smeri sv. Lovrenca in Doma pod Sv. Lovrencem (naravnost Kališče, Storžič - do Kališča in Storžiča pa je možno priti tudi, če nadaljujemo levo). Od križišča naprej se razmeroma strmo vzpenjamo, med vzponom pa se v desno odcepi markirana pešpot, ki vodi direktno k cerkvi sv. Lovrenca in obide Dom pod Lovrencem. Ves čas nadaljujemo po cesti, z nje pa se nam višje prehodno odpre nekaj razgleda. Ko cesta čez nekaj časa zavije ostro desno, pa nas v nekaj korakih pripelje do že omenjenega Doma pod Lovrencem.
Od doma nadaljujemo v smeri Javornika, Velike in Male Poljane, Kališča in Storžiča, po poti, ki se zmerno vzpne skozi gozd. Dobro uhojena pot nas hitro popelje iz gozda na prostrano senožet, preko katere se v lepih razgledih sprehodimo do cerkve sv. Lovrenca.
Za cerkvijo se pot vrne v gozd ter se prične spuščati proti nekaj minut oddaljenemu označenemu razpotju, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča in Kališča.
Naprej nadaljujemo v smeri Storžiča še naprej po široki poti, ki pa se rahlo vzpenja. Pot kmalu postane ožja in se nato kar nekaj časa strmo vzpenja skozi gozd. Višje nas pot le pripelje iz gozda in odprejo se nam lepi razgledi na južna pobočja Storžiča. Strmina še naprej ne popušča vse do klopce na razpotju.
Levo vodi označena pot proti Javorniku in Poljani, mi pa se usmerimo desno proti Kališču. Pot od razpotja postane nekoliko ožja in manj uhojena. V nadaljevanju dolgo časa prečimo pobočja proti vzhodu. Na poti se izmenjuje gozd ter travnata pobočja, ki so na nekaj mestih tudi precej strma. Ob prečenju se pot občasno nekoliko strmeje vzpne, nekajkrat pa se tudi rahlo spusti. V drugem delu prečenja nas pot pripelje do izvira pod Bašeljskim sedlom. Tu pot zavije rahlo v desno in še naprej preči pobočja vse dokler nas ne pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Bašeljskega vrha in Malega Grintovca (levo Storžič, desno Dom na Kališču).
Pot naprej se strmeje vzpne skozi pas ruševja ter nas ob lepih pogled na sosednji Mali Grintovec pripelje na z ruševjem porasel greben Bašeljskega vrha, kjer v naslednjih nekaj minutah prispemo na naslednje dobro označeno razpotje. Na razpotju se v desno odcepi pot na Mali Grintovec in Srednji vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in ob pogledu na Storžič nadaljujemo vzpon. Poti, ki poteka po in ob z ruševjem poraslim grebenom, se malo pod vrhom priključi še pot z Jekarice in Bašeljskega prevala. Tu nadaljujemo desno in po nekoliko ožjem grebenu v minuti nadaljnje hoje dosežemo Bašeljski vrh, s katerega se nam odpre lep razgled proti goram nad Jezerskim, razgled pa seže vse do Košute, Obirja in Labotniških Alp v Avstriji.
Z Bašeljskega vrha se pričnemo razmeroma strmo spuščati proti vzhodu do severovzhodu, po poti, ki poteka po in ob grebenu, ki je večinoma porasel z ruševjem, na delu, kjer ni pa je potrebno malo več pazljivosti. Po približno 15 minutah se spust konča in pot nas pripelje na Mačensko sedlo, kjer se nam priključi markirana pot s Kališča in nemarkirana pot po dolini Suhe.
Nadaljujemo naravnost v smeri Malega Grintovca, po poti, ki se prične razmeroma strmo vzpenjati po zahodnem pobočju omenjene gore. Po približno pol ure hoje od Mačenskega sedla pridemo na označeno razpotja, kjer se nam z desne priključi pot z Dolge njive. Nadaljujemo levo ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo na vrh Malega Grintovca.

zemljevid poti
Ob poti: Dom na Lovrencu (Bašelj) (860m), Sveti Lovrenc (Bašelj) (892m), Izvir pod Bašeljskim prevalom (1510m), Bašeljski vrh (1744m), Mačensko sedlo (1622m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bašelj - mali_grintovec1 Bašelj - mali_grintovec2 Bašelj - mali_grintovec3 Bašelj - mali_grintovec4 Bašelj - mali_grintovec5 Bašelj - mali_grintovec6 Bašelj - mali_grintovec7 Bašelj - mali_grintovec8 Bašelj - mali_grintovec9 Bašelj - mali_grintovec10 Bašelj - mali_grintovec11 Bašelj - mali_grintovec12 Bašelj - mali_grintovec13 Bašelj - mali_grintovec14 Bašelj - mali_grintovec15 Bašelj - mali_grintovec16 Bašelj - mali_grintovec17 Bašelj - mali_grintovec18 Bašelj - mali_grintovec19 Bašelj - mali_grintovec20 Bašelj - mali_grintovec21 Bašelj - mali_grintovec22 Bašelj - mali_grintovec23 Bašelj - mali_grintovec24 Bašelj - mali_grintovec25 Bašelj - mali_grintovec26 Bašelj - mali_grintovec27 Bašelj - mali_grintovec28 Bašelj - mali_grintovec29 Bašelj - mali_grintovec30 Bašelj - mali_grintovec31 Bašelj - mali_grintovec32 Bašelj - mali_grintovec33 Bašelj - mali_grintovec34 Bašelj - mali_grintovec35 Bašelj - mali_grintovec36 Bašelj - mali_grintovec37 Bašelj - mali_grintovec38 Bašelj - mali_grintovec39 Bašelj - mali_grintovec40 Bašelj - mali_grintovec41 Bašelj - mali_grintovec42 Bašelj - mali_grintovec43 Bašelj - mali_grintovec44 Bašelj - mali_grintovec45 Bašelj - mali_grintovec46 Bašelj - mali_grintovec47 Bašelj - mali_grintovec48 Bašelj - mali_grintovec49 Bašelj - mali_grintovec50 Bašelj - mali_grintovec51 Bašelj - mali_grintovec52 Bašelj - mali_grintovec53 Bašelj - mali_grintovec54 Bašelj - mali_grintovec55 Bašelj - mali_grintovec56 Bašelj - mali_grintovec57 Bašelj - mali_grintovec58 Bašelj - mali_grintovec59 Bašelj - mali_grintovec60 Bašelj - mali_grintovec61 Bašelj - mali_grintovec62 Bašelj - mali_grintovec63 Bašelj - mali_grintovec64 Bašelj - mali_grintovec65 Bašelj - mali_grintovec66 Bašelj - mali_grintovec67 Bašelj - mali_grintovec68 Bašelj - mali_grintovec69 Bašelj - mali_grintovec70 Bašelj - mali_grintovec71 Bašelj - mali_grintovec72 Bašelj - mali_grintovec73 Bašelj - mali_grintovec74 Bašelj - mali_grintovec75 Bašelj - mali_grintovec76 Bašelj - mali_grintovec77 Bašelj - mali_grintovec78 Bašelj - mali_grintovec79 Bašelj - mali_grintovec80 Bašelj - mali_grintovec81 Bašelj - mali_grintovec82 Bašelj - mali_grintovec83 Bašelj - mali_grintovec84 Bašelj - mali_grintovec85 Bašelj - mali_grintovec86 Bašelj - mali_grintovec87 Bašelj - mali_grintovec88 Bašelj - mali_grintovec89 Bašelj - mali_grintovec90 Bašelj - mali_grintovec91 Bašelj - mali_grintovec92
Diskusija o izletu Bašelj - Mali Grintovec (mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski vrh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki