Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeDom na Menini planini / Bela Peč - Dom na Menini planini
  

Bela Peč - Dom na Menini planini (čez Ovčje jame)

 
Izhodišče: Bela Peč (840 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2518°N / 14,7161°E
Cilj: Dom na Menini planini (1453 m)
Ime poti: čez Ovčje jame
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 613 m
Višinska razlika po poti: 795 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 460
Ocena: 2 glasov
Število slik: 81
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Kamnika ali Vranskega se zapeljemo v Tuhinjsko dolino, kjer v naselju Podhruška zavijemo v smeri naselja Sela pri Kamniku. Ko prispemo v Rožično gremo desno, nato pa se nekaj časa peljemo skozi naselje Sela pri Kamniku, kjer v križiščih sledimo glavni cesti. Za vasico Znojile se cesta prehodno položi, nato pa iz naselja Trobelno sledimo oznakam za Belo Peč. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Gornjega Grada se peljemo proti Kamniku, za prelazom Črnivec pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Iz Stahovice se peljemo proti prelazu Črnivec, nato pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
d) Zapeljemo se v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko se za prelazom Volovljek priključimo cesti, ki vodi od Stahovice proti Gornjemu Gradu, nadaljujemo desno, nato pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo desno na stransko cesto, ki je zaprta za javni promet. Že kmalu prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost (leva cesta se konča na pobočjih Tomanove planine), nato pa nas pot pripelje ob zgornji rob bližnjega pašnika, od koder se nam odpre lep razgled proti hribom nad Tuhinjsko dolino. Za pašnikom nadaljujemo po levi zgornji cesti, nato pa na manjšem križišču naravnost. Malo naprej se gozd konča in prispemo na zgornji rob večje razgledne senožeti, kjer se v levo odcepi širši kolovoz, po katerem lahko prispemo do sedla med Podbevško pečjo in vrhom Seduc (v opisih pot mimo vrha Seduc), mi pa nadaljujemo po cesti, ki nam nudi lepe razglede. V nadaljevanju se pot vrne v gozd ter se še naprej zložno do občasno zmerno vzpenja, ko pa se začne vidneje spuščati, pa hitro prispemo do označenega razpotja na Ovčjih jamah, kjer se priključimo markirani poti.
Markirani poti sledimo levo v smeri Prevale, kjer hodimo po kolovozu, ki se že kmalu razcepi. Nadaljujemo po levem kolovozu, ob katerem nekoliko višje opazimo markacije, nam pa se višje z njega odpre pogled proti Podbevški peči, nekoliko naprej pa še na Ojstri vrh. Na tem razglednem delu se pot prehodno položi, nato pa se vrne v gozd, kjer sledimo markacijam. Sprva slabše vidna stezica se kmalu razširi, nato pa se prečno vzpenja proti levi, kjer nas višje vodi po bolj strmem pobočju. Ko se po nekaj minutah pot položi, pred seboj že vidimo pašno ograjo, katero prečimo, nato pa smo že na Prevali, kjer na levi, ob križu, opazimo vpisno skrinjico.
S Prevale nadaljujemo proti severu ter se pričnemo spuščati čez razgledna pobočja zgornjega dela planine Ravni. Po krajšem spustu stopimo na širši kolovoz, mu sledimo v desno ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do pastirske koče na omenjeni planini.
S planine Ravni nadaljujemo v smeri Doma na Menini planini in planine Travnik. Pot naprej se rahlo vzpne ter hitro preide v gozd, skozi katerega se nato nekaj časa nadaljuje. Nekoliko naprej se priključimo širokemu kolovozu, po katerem tudi kmalu pridemo iz gozda. Ko pridemo iz gozda, stopimo na zahodni del planine Travnik, preko katere se nato sprehodimo do pastirske koče na drugi strani planine. Do tam nas vodi slabše vidna stezica, ki preči planino.
Od koče nadaljujemo mimo bližnjega križa in zvona, za katerima markirana pot zavije v desno. Sledi prijetna hoja po poti, ki se sprva zložno, nato pa zmerno vzpenja čez prostrane pašnike. Višje gre pot v gozd, kjer se postopoma prične spuščati. Pot se kmalu ponovno prične vzpenjati ter nas pripelje do makadamske ceste, kateri sledimo v desno. Nekaj minut hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpne skozi strnjen gozd. Višje še enkrat prečimo cesto in pot nas postopoma pripelje na pašnike Menine planine. Z nekaj krajšimi vzponi in spusti nadaljujemo prijetno pot, kateri se po nekoliko daljšem spustu priključi še pot iz Gornjega Grada (pot mimo Jespe).
Nadaljujemo desno v smeri Doma na Menini planini, po poti, ki preči pas gozda, nato pa nas pripelje do parkirišča v bližini že omenjenega planinskega doma. S parkirišča nadaljujemo čez travnik in pot, s katere se nam odpre lep razgled na verigo Kamniško Savinjskih Alp, nas hitro pripelje do Doma na Menini planini.
Izhodišče - Prevala 1:30, Prevala - planina Ravni 10 minut, planina Ravni - planina Travnik 30 minut, planina Travnik - Dom na Menini planini 2:00.

zemljevid poti
Ob poti: Ovčje jame (960m), Prevala (1163m), Planina Ravni (1075m), Planina Travnik (1180m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vivodnik
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bela Peč - dom_na_menini_planini1 Bela Peč - dom_na_menini_planini2 Bela Peč - dom_na_menini_planini3 Bela Peč - dom_na_menini_planini4 Bela Peč - dom_na_menini_planini5 Bela Peč - dom_na_menini_planini6 Bela Peč - dom_na_menini_planini7 Bela Peč - dom_na_menini_planini8 Bela Peč - dom_na_menini_planini9 Bela Peč - dom_na_menini_planini10 Bela Peč - dom_na_menini_planini11 Bela Peč - dom_na_menini_planini12 Bela Peč - dom_na_menini_planini13 Bela Peč - dom_na_menini_planini14 Bela Peč - dom_na_menini_planini15 Bela Peč - dom_na_menini_planini16 Bela Peč - dom_na_menini_planini17 Bela Peč - dom_na_menini_planini18 Bela Peč - dom_na_menini_planini19 Bela Peč - dom_na_menini_planini20 Bela Peč - dom_na_menini_planini21 Bela Peč - dom_na_menini_planini22 Bela Peč - dom_na_menini_planini23 Bela Peč - dom_na_menini_planini24 Bela Peč - dom_na_menini_planini25 Bela Peč - dom_na_menini_planini26 Bela Peč - dom_na_menini_planini27 Bela Peč - dom_na_menini_planini28 Bela Peč - dom_na_menini_planini29 Bela Peč - dom_na_menini_planini30 Bela Peč - dom_na_menini_planini31 Bela Peč - dom_na_menini_planini32 Bela Peč - dom_na_menini_planini33 Bela Peč - dom_na_menini_planini34 Bela Peč - dom_na_menini_planini35 Bela Peč - dom_na_menini_planini36 Bela Peč - dom_na_menini_planini37 Bela Peč - dom_na_menini_planini38 Bela Peč - dom_na_menini_planini39 Bela Peč - dom_na_menini_planini40 Bela Peč - dom_na_menini_planini41 Bela Peč - dom_na_menini_planini42 Bela Peč - dom_na_menini_planini43 Bela Peč - dom_na_menini_planini44 Bela Peč - dom_na_menini_planini45 Bela Peč - dom_na_menini_planini46 Bela Peč - dom_na_menini_planini47 Bela Peč - dom_na_menini_planini48 Bela Peč - dom_na_menini_planini49 Bela Peč - dom_na_menini_planini50 Bela Peč - dom_na_menini_planini51 Bela Peč - dom_na_menini_planini52 Bela Peč - dom_na_menini_planini53 Bela Peč - dom_na_menini_planini54 Bela Peč - dom_na_menini_planini55 Bela Peč - dom_na_menini_planini56 Bela Peč - dom_na_menini_planini57 Bela Peč - dom_na_menini_planini58 Bela Peč - dom_na_menini_planini59 Bela Peč - dom_na_menini_planini60 Bela Peč - dom_na_menini_planini61 Bela Peč - dom_na_menini_planini62 Bela Peč - dom_na_menini_planini63 Bela Peč - dom_na_menini_planini64 Bela Peč - dom_na_menini_planini65 Bela Peč - dom_na_menini_planini66 Bela Peč - dom_na_menini_planini67 Bela Peč - dom_na_menini_planini68 Bela Peč - dom_na_menini_planini69 Bela Peč - dom_na_menini_planini70 Bela Peč - dom_na_menini_planini71 Bela Peč - dom_na_menini_planini72 Bela Peč - dom_na_menini_planini73 Bela Peč - dom_na_menini_planini74 Bela Peč - dom_na_menini_planini75 Bela Peč - dom_na_menini_planini76 Bela Peč - dom_na_menini_planini77 Bela Peč - dom_na_menini_planini78 Bela Peč - dom_na_menini_planini79 Bela Peč - dom_na_menini_planini80 Bela Peč - dom_na_menini_planini81
Diskusija o izletu Bela Peč - Dom na Menini planini (čez Ovčje jame)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki