Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeVivodnik / Bela Peč - Vivodnik
  

Bela Peč - Vivodnik (čez Ovčje jame)

 
Izhodišče: Bela Peč (840 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2518°N / 14,7161°E
Cilj: Vivodnik (1508 m)
Ime poti: čez Ovčje jame
Čas hoje: 4 h 25 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 668 m
Višinska razlika po poti: 870 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 255
Ocena: 1 glasov
Število slik: 91
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Kamnika ali Vranskega se zapeljemo v Tuhinjsko dolino, kjer v naselju Podhruška zavijemo v smeri naselja Sela pri Kamniku. Ko prispemo v Rožično gremo desno, nato pa se nekaj časa peljemo skozi naselje Sela pri Kamniku, kjer v križiščih sledimo glavni cesti. Za vasico Znojile se cesta prehodno položi, nato pa iz naselja Trobelno sledimo oznakam za Belo Peč. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Gornjega Grada se peljemo proti Kamniku, za prelazom Črnivec pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Iz Stahovice se peljemo proti prelazu Črnivec, nato pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
d) Zapeljemo se v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko se za prelazom Volovljek priključimo cesti, ki vodi od Stahovice proti Gornjemu Gradu, nadaljujemo desno, nato pa v eni od serpentin zavijemo v smeri Sovinje Peči. Za Sovinjo Pečjo se priključimo cesti iz Tuhinjske doline, mi pa ji sledimo v levo. Sledi prečna vožnja proti desni, nato pa prispemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Beli Peči. V obeh križiščih nadaljujemo levo, nato pa za levo serpentino hitro prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi gozdna cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo desno na stransko cesto, ki je zaprta za javni promet. Že kmalu prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost (leva cesta se konča na pobočjih Tomanove planine), nato pa nas pot pripelje ob zgornji rob bližnjega pašnika, od koder se nam odpre lep razgled proti hribom nad Tuhinjsko dolino. Za pašnikom nadaljujemo po levi zgornji cesti, nato pa na manjšem križišču naravnost. Malo naprej se gozd konča in prispemo na zgornji rob večje razgledne senožeti, kjer se v levo odcepi širši kolovoz, po katerem lahko prispemo do sedla med Podbevško pečjo in vrhom Seduc (v opisih pot mimo vrha Seduc), mi pa nadaljujemo po cesti, ki nam nudi lepe razglede. V nadaljevanju se pot vrne v gozd ter se še naprej zložno do občasno zmerno vzpenja, ko pa se začne vidneje spuščati, pa hitro prispemo do označenega razpotja na Ovčjih jamah, kjer se priključimo markirani poti.
Markirani poti sledimo levo v smeri Prevale, kjer hodimo po kolovozu, ki se že kmalu razcepi. Nadaljujemo po levem kolovozu, ob katerem nekoliko višje opazimo markacije, nam pa se višje z njega odpre pogled proti Podbevški peči, nekoliko naprej pa še na Ojstri vrh. Na tem razglednem delu se pot prehodno položi, nato pa se vrne v gozd, kjer sledimo markacijam. Sprva slabše vidna stezica se kmalu razširi, nato pa se prečno vzpenja proti levi, kjer nas višje vodi po bolj strmem pobočju. Ko se po nekaj minutah pot položi, pred seboj že vidimo pašno ograjo, katero prečimo, nato pa smo že na Prevali, kjer na levi, ob križu, opazimo vpisno skrinjico.
S Prevale nadaljujemo proti severu ter se pričnemo spuščati čez razgledna pobočja zgornjega dela planine Ravni. Po krajšem spustu stopimo na širši kolovoz, mu sledimo v desno ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do pastirske koče na omenjeni planini.
S planine Ravni nadaljujemo v smeri Doma na Menini planini in planine Travnik. Pot naprej se rahlo vzpne ter hitro preide v gozd, skozi katerega se nato nekaj časa nadaljuje. Nekoliko naprej se priključimo širokemu kolovozu, po katerem tudi kmalu pridemo iz gozda. Ko pridemo iz gozda, stopimo na zahodni del planine Travnik, preko katere se nato sprehodimo do pastirske koče na drugi strani planine. Do tam nas vodi slabše vidna stezica, ki preči planino.
Od koče nadaljujemo mimo bližnjega križa in zvona, za katerima markirana pot zavije v desno. Sledi prijetna hoja po poti, ki se sprva zložno, nato pa zmerno vzpenja čez prostrane pašnike. Višje gre pot v gozd, kjer se postopoma prične spuščati. Pot se kmalu ponovno prične vzpenjati ter nas pripelje do makadamske ceste, kateri sledimo v desno. Nekaj minut hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpne skozi strnjen gozd. Višje še enkrat prečimo cesto in pot nas postopoma pripelje na pašnike Menine planine. Z nekaj krajšimi vzponi in spusti nadaljujemo prijetno pot, kateri se po nekoliko daljšem spustu priključi še pot iz Gornjega Grada (pot mimo Jespe).
Nadaljujemo desno v smeri Doma na Menini planini, po poti, ki preči pas gozda, nato pa nas pripelje do parkirišča v bližini že omenjenega planinskega doma. S parkirišča nadaljujemo čez travnik in pot, s katere se nam odpre lep razgled na verigo Kamniško Savinjskih Alp, nas hitro pripelje do Doma na Menini planini.
Od doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Vivodnika. Po nekaj 10 korakih lahkotne hoje, se pot za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in nas pripelje na večjo travnato pobočje, kjer naletimo na smerno tablo z napisom "Vivodnik - krožna pot". Nadaljujemo rahlo levo (po desni poti se lahko vrnemo) po razmeroma zložni poti, ki nas hitro pripelje v kratek pas gozda. Tu se pot ponovno za kratek čas vzpne, nato pa nas pripelje iz gozda, kjer pred seboj že zagledamo razgledni stolp na Vivodniku, le tega pa dosežemo po nekaj korakih nadaljnje hoje.
Izhodišče - Prevala 1:30, Prevala - planina Ravni 10 minut, planina Ravni - planina Travnik 30 minut, planina Travnik - Dom na Menini planini 2:00, Dom na Menini planini - Vivodnik 15 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Ovčje jame (960m), Prevala (1163m), Planina Ravni (1075m), Planina Travnik (1180m), Dom na Menini planini (1453m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Menini planini
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bela Peč - vivodnik1 Bela Peč - vivodnik2 Bela Peč - vivodnik3 Bela Peč - vivodnik4 Bela Peč - vivodnik5 Bela Peč - vivodnik6 Bela Peč - vivodnik7 Bela Peč - vivodnik8 Bela Peč - vivodnik9 Bela Peč - vivodnik10 Bela Peč - vivodnik11 Bela Peč - vivodnik12 Bela Peč - vivodnik13 Bela Peč - vivodnik14 Bela Peč - vivodnik15 Bela Peč - vivodnik16 Bela Peč - vivodnik17 Bela Peč - vivodnik18 Bela Peč - vivodnik19 Bela Peč - vivodnik20 Bela Peč - vivodnik21 Bela Peč - vivodnik22 Bela Peč - vivodnik23 Bela Peč - vivodnik24 Bela Peč - vivodnik25 Bela Peč - vivodnik26 Bela Peč - vivodnik27 Bela Peč - vivodnik28 Bela Peč - vivodnik29 Bela Peč - vivodnik30 Bela Peč - vivodnik31 Bela Peč - vivodnik32 Bela Peč - vivodnik33 Bela Peč - vivodnik34 Bela Peč - vivodnik35 Bela Peč - vivodnik36 Bela Peč - vivodnik37 Bela Peč - vivodnik38 Bela Peč - vivodnik39 Bela Peč - vivodnik40 Bela Peč - vivodnik41 Bela Peč - vivodnik42 Bela Peč - vivodnik43 Bela Peč - vivodnik44 Bela Peč - vivodnik45 Bela Peč - vivodnik46 Bela Peč - vivodnik47 Bela Peč - vivodnik48 Bela Peč - vivodnik49 Bela Peč - vivodnik50 Bela Peč - vivodnik51 Bela Peč - vivodnik52 Bela Peč - vivodnik53 Bela Peč - vivodnik54 Bela Peč - vivodnik55 Bela Peč - vivodnik56 Bela Peč - vivodnik57 Bela Peč - vivodnik58 Bela Peč - vivodnik59 Bela Peč - vivodnik60 Bela Peč - vivodnik61 Bela Peč - vivodnik62 Bela Peč - vivodnik63 Bela Peč - vivodnik64 Bela Peč - vivodnik65 Bela Peč - vivodnik66 Bela Peč - vivodnik67 Bela Peč - vivodnik68 Bela Peč - vivodnik69 Bela Peč - vivodnik70 Bela Peč - vivodnik71 Bela Peč - vivodnik72 Bela Peč - vivodnik73 Bela Peč - vivodnik74 Bela Peč - vivodnik75 Bela Peč - vivodnik76 Bela Peč - vivodnik77 Bela Peč - vivodnik78 Bela Peč - vivodnik79 Bela Peč - vivodnik80 Bela Peč - vivodnik81 Bela Peč - vivodnik82 Bela Peč - vivodnik83 Bela Peč - vivodnik84 Bela Peč - vivodnik85 Bela Peč - vivodnik86 Bela Peč - vivodnik87 Bela Peč - vivodnik88 Bela Peč - vivodnik89 Bela Peč - vivodnik90 Bela Peč - vivodnik91
Diskusija o izletu Bela Peč - Vivodnik (čez Ovčje jame)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki