Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Pohorje in ostala severovzhodna SlovenijaBricnik / Bistriški jarek (Verdinek) - Bricnik
  

Bistriški jarek (Verdinek) - Bricnik

 
Izhodišče: Bistriški jarek (Verdinek) (452 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,6509°N / 15,1234°E
Cilj: Bricnik (1017 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 565 m
Višinska razlika po poti: 755 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 74
Ocena: 2 glasov
Število slik: 60
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Dravograd, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Mariboru. Za oznako ceste 8,0 km postanemo pozorni, saj bomo nekoliko za avtobusno postajo in prehodom za pešce, zavili levo v naselje Gortina (odcep z glavne ceste ni označen). Takoj, ko zapustimo glavno cesto prispemo v naselje Gortina, mi pa se nato peljemo v smeri Mute, levo pa zavijemo na označenem križišču, kjer opazimo oznake za Bistriški jarek. Cesta nas nato hitro pripelje v Bistriški jarek, skozi katerega se zložno vzpenjamo. Za domačijo Verdinek in še pred oznako ceste 6,0 km se rahlo v desno odcepi makadamska cesta, ki vodi proti domačiji Štrigel. Ob križišču, kjer se nekoliko v desno nahajajo tudi rdeče planinske table, se prične opisana pot.
b) Najprej se zapeljemo v Maribor, nato pa sledimo oznakam za Dravograd. Ko že prečimo Mučko Bistrico, pa nekoliko za trgovino Tuš zapeljemo desno v smeri naselja Muta 1. Pot naprej nas pripelje v Muto, kjer na križiščih sledimo prednostni cesti, z nekoliko večjega križišča pa gremo levo, tako da se v nadaljevanju peljemo proti Gortini. Nekoliko za tem, ko se naselje Muta konča, pa iz označenega križišča zapeljemo desno v smeri Bistriškega jarka. Cesta nas nato hitro pripelje v Bistriški jarek, skozi katerega se zložno vzpenjamo. Za domačijo Verdinek in še pred oznako ceste 6,0 km se rahlo v desno odcepi makadamska cesta, ki vodi proti domačiji Štrigel. Ob križišču, kjer se nekoliko v desno nahajajo tudi rdeče planinske table, se prične opisana pot.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo še nekoliko bolj desno kot se odcepi stranska cesta, na pešpot v smeri sv. Jerneja in Bricnika. Sprva se pot prečno vzpne čez pašnik, nato pa preide v gozd, kjer se pri znamenju povsem položi. Kratek čas še prečimo pobočja proti desni, nato pa nadaljujemo ob potočku. Višje ob potočku nekaj časa poteka tudi državna meja, nas pa pot višje pripelje na kolovoz, po katerem se nekaj minut vzpenjamo. S kolovoza nas nato planinske oznake usmerijo ostro levo, mi pa se še nekaj časa vzpenjamo skozi gozd, pred domačijo Lubej pa prehodno stopimo na cesto.
Pred domačijo nadaljujemo rahlo desno, na slabšo stezico, nad domačijo pa dosežemo kolovoz, kateremu sledimo v desno. Dobro označena pot nas še nekaj minut višje pripelje do razpotja, ob katerem se nahaja informativna tabla z opisom Knafelčeve markacije z zelenim obročem.
Nadaljujemo naravnost proti sv. Jerneju (levo Avstrija, sv. Lovrenc), pot pa nas malo višje pripelje iz gozda, kjer gremo desno, prehodno še enkrat v gozd. Gozd hitro zapustimo, nato pa mimo pokopališča dosežemo cerkev sv. Jerneja.
Od cerkve se hitro spustimo do domačije Primož, kjer se ob mogočni lipi nahajata vpisna skrinjica in žig.
Pri lipi je tudi označeno razpotje, mi pa nadaljujemo rahlo levo v smeri proti Bricniku in sv. Lovrencu (rahlo desno sv. Primož). Za domačijo Primož še kratek čas nadaljujemo po makadamski cesti, nato pa gremo rahlo levo na pešpot, ki se nadaljuje čez prostran razgleden travnik. Pot naprej nas vodi še mimo kapelice in lovske opazovalnice, nato pa zavije levo in preide v gozd. Skozi gozd se pričnemo najprej zmerno spuščati, ko pa nas oznake usmerijo desno, na slabši kolovoz, pa se pričnemo še nekoliko bolj spuščati. Nižje dosežemo potok Vud, ob katerem nekaj časa nadaljujemo, nato pa ga prečimo in se vzpnemo do bližnjega razpotja, ob katerem se nahaja leseno znamenje.
Z razpotja se v levo odcepi pot proti sv. Lovrencu / St. Lorenzen, mi pa nadaljujemo desno proti kmetiji Odernik, Bricniku in Muti. Pot naprej nas vodi po kolovozu, pri Oderniku pa se razširi v makadamsko cesto. Nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas vodi ob vse lepših razgledih, ki sežejo do Pece, Raduhe in Uršlje gore, za bližnjo kapelico pa se cesta postopoma vrne v gozd, kjer na križišču nadaljujemo desno proti Bricniku in sv. Primožu (levo sv. Trije Kralji). Od križišča še nekaj minut nadaljujemo po cesti, nato pa gremo naravnost, na kolovoz, ki se sprva strmeje vzpne skozi gozd, ko pa se položi, nas hitro pripelje na vrh Bricnika.
Bistriški jarek - sv. Jernej 1:40, sv. Jernej - Bricnik 1:30.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (oktober).

Ob poti: Sveti Jernej nad Muto (1038m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sv. Lovrenc na Ivniku / St. Lorenzen ob Eibiswald, Sveti Jernej nad Muto
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik1 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik2 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik3 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik4 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik5 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik6 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik7 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik8 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik9 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik10 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik11 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik12 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik13 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik14 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik15 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik16 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik17 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik18 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik19 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik20 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik21 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik22 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik23 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik24 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik25 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik26 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik27 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik28 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik29 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik30 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik31 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik32 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik33 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik34 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik35 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik36 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik37 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik38 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik39 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik40 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik41 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik42 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik43 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik44 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik45 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik46 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik47 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik48 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik49 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik50 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik51 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik52 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik53 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik54 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik55 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik56 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik57 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik58 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik59 Bistriški jarek (Verdinek) - bricnik60
Diskusija o izletu Bistriški jarek (Verdinek) - Bricnik ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki