Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeKoča na Soriški planini / Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini
  

Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini

 
Izhodišče: Bohinjska Bistrica (530 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2681°N / 13,9587°E
Cilj: Koča na Soriški planini (1306 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 776 m
Višinska razlika po poti: 776 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1270
Ocena: 1 glasov
Število slik: 57
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Soriške planine. Ko prispemo do križišča, kjer se z glavne ceste v desno odcepi cesta proti naselju Ravne, parkiramo na makadamskem parkirišču ob vznožju nekdanjega smučišča Kobla.
b) Iz Selške doline ali Baške grape se zapeljemo na Soriško planino, nato pa se spustimo v Bohinjsko Bistrico, kjer parkiramo na makadamskem parkirišču ob križišču, kjer se v levo odcepi cesta proti naselju Ravne.
c) Iz Železnikov se preko prevala Rovtarica zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, kjer parkiramo na makadamskem parkirišču ob križišču, kjer se v levo odcepi cesta proti naselju Ravne.
d) Do izhodišča lahko prispemo tudi z vlakom.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Soriške planine, po njej pa hodimo mimo podjetja LIP panel boards Bohinj, d.o.o., zapustimo pa jo le malo naprej od table, ki označuje konec naselja Bohinjska Bistrica in sicer za prečenjem potoka Butanica.
Oznake za Nemški Rovt nas s ceste usmerijo desno, na pot, ki se vzpenja ob omenjenem potoku, večinoma pa poteka skozi gozd. Višje dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo iz gozda, pri lesenem križu pa izberemo širšo levo cesto. Ob lepih pogledih na Spodnje Bohinjske gore se vzpnemo do vasi Nemški Rovt, kjer pri domačiji pri Polanc nadaljujemo desno, na cesto, ki se nekoliko spusti. Za "zadnjo" hišo prispemo do ribnika, od tam pa nadaljujemo po makadamski cesti (desno Ravne), ki se malo naprej, pri manjšem nogometnem igrišču spremeni v kolovoz. Kratek čas nadaljujemo po kolovozu, nato pa gremo rahlo levo na stezo, ob kateri opazimo nekaj starejših markacij, višje pa se vrnemo na kolovoz. Kolovoz se v nadaljevanju nekoliko strmeje vzpenja, kmalu pa se tudi razcepi. Izberemo levi kolovoz, višje na naslednjem nekoliko večjem razpotju pa gremo desno, tako da se v nadaljevanju prečno vzpenjamo proti desni. Na razglednem delu, od koder se nam odpre lep pogled na Bohinj, nadaljujemo levo do roba planine Strmne. Tu markacije usmerjajo desno, vendar, da ne hodimo po preveč zaraščeni poti, je bolje, da nadaljujemo naravnost, kjer hitro dosežemo makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo pot. Ko cesta prehodno preide v gozd, gremo s ceste desno na uhojeno stezico, ki nas hitro pripelje do nadaljevanja planine. Nadaljujemo ob desnem robu planine, ko pa se vrnemo v gozd, se nam z desne priključi zaraščena markirana pot. Malo naprej dosežemo širšo makadamsko cesto, katero pa le malo naprej zapustimo in nadaljujemo levo v smeri Soriške planine (naravnost Orožnova koča), pot pa nas vodi po zmerno strmi senožeti. Za manjšo kočo pot preide v gozd, skozi katerega se zmerno do občasno strmo vzpenja, višje pa prečimo še eno gozdno cesto. Markirana pot, ob kateri so v glavnem starejše markacije, nas nato pripelje ob visokonapetostni daljnovod, ob katerem se nekaj časa vzpenjamo, v nadaljevanju pa prečimo še cesto, ki vodi do prevala Vrh Bače. Na tem delu pot preide v manjšo dolinico, po njej pa se lahkotno vzpnemo do glavne ceste, po kateri nadaljujemo do velikega parkirišča ob vznožju Soriške planine, kjer se nahaja tudi bife Brunarica.
Za informativnimi tablami gremo desno in se v nekaj minutah vzpnemo do Litostrojske koče na Soriški planini.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (maj).

zemljevid poti
Ob poti: Nemški Rovt (674m), Planina Strmne (935m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrh Bače, Planina Za Črno goro, Kobla, Krevl, Dravh, Lajnar, Šavnik, Slatnik (jugovzhodni vrh), Možic, Slatnik (severozahodni vrh), Rušni vrh, Črna prst
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini1 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini2 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini3 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini4 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini5 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini6 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini7 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini8 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini9 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini10 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini11 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini12 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini13 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini14 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini15 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini16 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini17 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini18 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini19 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini20 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini21 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini22 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini23 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini24 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini25 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini26 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini27 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini28 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini29 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini30 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini31 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini32 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini33 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini34 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini35 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini36 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini37 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini38 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini39 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini40 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini41 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini42 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini43 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini44 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini45 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini46 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini47 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini48 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini49 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini50 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini51 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini52 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini53 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini54 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini55 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini56 Bohinjska Bistrica - koca_na_soriski_planini57
Diskusija o izletu Bohinjska Bistrica - Koča na Soriški planini ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki