Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeGrlovec / Ferlacher Horn / Bučan - Grlovec / Ferlacher Horn
  

Bučan - Grlovec / Ferlacher Horn (preko sedla Oselca)

 
Izhodišče: Bučan (1010 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4463°N / 14,2564°E
Cilj: Grlovec / Ferlacher Horn (1840 m)
Ime poti: preko sedla Oselca
Čas hoje: 5 h 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 830 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: Karavanke 1:50.000 - osrednji del
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 249
Ocena: 1 glasov
Število slik: 77
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt. Za predorom Ljubelj se cesta prične spuščati, mi pa ji na avstrijski strani sledimo do prvega levega ovinka, kjer se v desno odcepi stara ljubeljska cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču, lahko pa tudi že višje na avstrijski strani nekdanjega mejnega prehoda Ljubelj.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po makadamski cesti, ob kateri opazimo znak, da je vožnja za javni promet prepovedana. Sledita dve zaporedni serpentini, nato pa se nekaj časa prečno vzpenjamo proti desni. Višje sledi še ena leva serpentina, mi pa po cesti, ki vodi proti Koči na Ljubelju sledimo do naslednje desne serpentine, kjer nadaljujemo na nekoliko slabšo levo cesto, preko katere je zapornica. Cesta po kateri nadaljujemo se še nekaj 10 korakov vzpenja, nato pa se postopoma prične spuščati. Za prečenjem hudourniškega potoka se prenehamo spuščati, cesta pa nas le malo naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo ostro desno.
Nad križiščem cesta zavije ostro levo, nato pa se vzpenja ob lepih pogledih na Palec in Rjavco. Višje cesta zavije nekoliko desno in nas pripelje na manjši preval, kjer se nam z desne priključi opisana pot Ljubelj - Žerjavov Praprotnik.
Še naprej nadaljujemo po cesti po njej pa se prečno spuščamo proti levi. Bližnjo lovsko kočo obidemo po levi strani, nato pa prečimo še hudournik. Sledi še kar nekaj hoje po cesti, ki se v nadaljevanju postopoma prične vzpenjati, z nje pa se nam večkrat odprejo lepi razgledi na okoliške gore. Višje, na višini približno 1300 m, se v desno odcepi cesta, ki vodi do sedla severno od Rjave peči, mi pa nadaljujemo naravnost po širši cesti. Cesta po kateri nadaljujemo se kmalu še enkrat razcepi, mi pa še enkrat nadaljujemo po levi spodnji cesti (rahlo desno preval Strgavica 1350 m in možnost vzpona na Žerjavov Praprotnik).
Od križišča naprej se cesta prične vidneje spuščati, pri tem pa preči južna do jugozahodna pobočja Žerjavovega Praprotnika. Ko se približamo ljubeljski cesti, katero opazimo pod nami, se vidnejši spust konča, cesta pa preide bolj na zahodna do severozahodna pobočja že omenjenega vrha. Še nekoliko naprej se cesta še enkrat razcepi, mi pa nadaljujemo po zgornji desni cesti, po kateri se nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta postopoma položi. Cesta, s katere se nam že od samega začetka večkrat odpirajo lepi razgledi, pa nas nato pripelje do še enega križišča, kjer nadaljujemo po najbolj levi cesti, ki se nekoliko spusti in nas vodi mimo rampe. Malo naprej od rampe se nam najprej z desne priključi ena gozdna cesta, nekaj korakov naprej pa se cesta razcepi.
Še enkrat izberemo levo cesto, kateri se le nekaj korakov naprej priključi markirana pot od domačije Franc / Franzbauer, kjer na desni, na sedlu Oselca opazimo kapelico in ob njej klop za počitek.
Nadaljujemo po poti 638, ki se nadaljuje po cesti (pot 639 cesto samo preči in vodi proti domačiji Urh / Urch). Cesta se v nadaljevanju prečno vzpenja po pobočjih Koškega Grintovca / Zeller Grintoutz (1368 m), v desnem ovinku pa se nam z leve priključi še markirana pot od Dajčpetra / Ghf. Deutscher Peter.
Na omenjenem razpotju prvič opazimo oznake za Grlovec / Ferlacher Horn, mi pa še kratek čas hodimo po cesti, nato pa pri manjšem hudourniku nadaljujemo rahlo levo na pešpot, ki se nadaljuje ob hudourniku. Višje se pot položi in nas mimo lovske opazovalnice, ki je nekoliko desno od poti, pripelje nazaj do gozdne ceste, katero dosežemo na manjšem križišču. Cesto prečimo rahlo proti desni, nato pa nekaj minut nadaljujemo vzporedno s cesto, katera je nad nami. Ko se vrnemo na cesto, po njej nadaljujemo do stare poseke, kjer že rastejo nove smreke, od tam pa po markirani poti, ki se nadaljuje vzporedno s cesto, ki pa je tokrat pod nami. Ko prispemo v pas gozda, se nam z desne priključi še pot od domačije Franc, nato pa prečimo še eno poseko, s katere se nam odpre lep pogled proti severnim ostenjem Košute. Na drugi strani poseke pot preide v gozd, nato pa se postopoma prične strmo vzpenjati po zahodnem grebenu Velike gore. Z grebena se nam v nadaljevanju večkrat odpre lep razgled proti severu, kjer vidimo Borovlje / Ferlach in okoliške gore. Pot se nadaljuje po grebenu Velike gore, kjer se nekajkrat strmo vzpne, občasno pa povsem položi. Pot, ki občasno poteka tudi nad prepadi (pot v glavnem ni izpostavljena, saj poteka nekaj korakov desno od prepada), pa nas nato pripelje na vrhnje pobočje Grlovca, kjer tudi stopimo iz gozda. Ko stopimo iz gozda, pred seboj že zagledamo velik križ, do katerega nas loči le še nekaj minut zmernega vzpona ob lepih razgledih.

Ob poti: Oselca / Eselsattel (1175m), Velika gora (1512m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bučan - grlovec___ferlacher_horn1 Bučan - grlovec___ferlacher_horn2 Bučan - grlovec___ferlacher_horn3 Bučan - grlovec___ferlacher_horn4 Bučan - grlovec___ferlacher_horn5 Bučan - grlovec___ferlacher_horn6 Bučan - grlovec___ferlacher_horn7 Bučan - grlovec___ferlacher_horn8 Bučan - grlovec___ferlacher_horn9 Bučan - grlovec___ferlacher_horn10 Bučan - grlovec___ferlacher_horn11 Bučan - grlovec___ferlacher_horn12 Bučan - grlovec___ferlacher_horn13 Bučan - grlovec___ferlacher_horn14 Bučan - grlovec___ferlacher_horn15 Bučan - grlovec___ferlacher_horn16 Bučan - grlovec___ferlacher_horn17 Bučan - grlovec___ferlacher_horn18 Bučan - grlovec___ferlacher_horn19 Bučan - grlovec___ferlacher_horn20 Bučan - grlovec___ferlacher_horn21 Bučan - grlovec___ferlacher_horn22 Bučan - grlovec___ferlacher_horn23 Bučan - grlovec___ferlacher_horn24 Bučan - grlovec___ferlacher_horn25 Bučan - grlovec___ferlacher_horn26 Bučan - grlovec___ferlacher_horn27 Bučan - grlovec___ferlacher_horn28 Bučan - grlovec___ferlacher_horn29 Bučan - grlovec___ferlacher_horn30 Bučan - grlovec___ferlacher_horn31 Bučan - grlovec___ferlacher_horn32 Bučan - grlovec___ferlacher_horn33 Bučan - grlovec___ferlacher_horn34 Bučan - grlovec___ferlacher_horn35 Bučan - grlovec___ferlacher_horn36 Bučan - grlovec___ferlacher_horn37 Bučan - grlovec___ferlacher_horn38 Bučan - grlovec___ferlacher_horn39 Bučan - grlovec___ferlacher_horn40 Bučan - grlovec___ferlacher_horn41 Bučan - grlovec___ferlacher_horn42 Bučan - grlovec___ferlacher_horn43 Bučan - grlovec___ferlacher_horn44 Bučan - grlovec___ferlacher_horn45 Bučan - grlovec___ferlacher_horn46 Bučan - grlovec___ferlacher_horn47 Bučan - grlovec___ferlacher_horn48 Bučan - grlovec___ferlacher_horn49 Bučan - grlovec___ferlacher_horn50 Bučan - grlovec___ferlacher_horn51 Bučan - grlovec___ferlacher_horn52 Bučan - grlovec___ferlacher_horn53 Bučan - grlovec___ferlacher_horn54 Bučan - grlovec___ferlacher_horn55 Bučan - grlovec___ferlacher_horn56 Bučan - grlovec___ferlacher_horn57 Bučan - grlovec___ferlacher_horn58 Bučan - grlovec___ferlacher_horn59 Bučan - grlovec___ferlacher_horn60 Bučan - grlovec___ferlacher_horn61 Bučan - grlovec___ferlacher_horn62 Bučan - grlovec___ferlacher_horn63 Bučan - grlovec___ferlacher_horn64 Bučan - grlovec___ferlacher_horn65 Bučan - grlovec___ferlacher_horn66 Bučan - grlovec___ferlacher_horn67 Bučan - grlovec___ferlacher_horn68 Bučan - grlovec___ferlacher_horn69 Bučan - grlovec___ferlacher_horn70 Bučan - grlovec___ferlacher_horn71 Bučan - grlovec___ferlacher_horn72 Bučan - grlovec___ferlacher_horn73 Bučan - grlovec___ferlacher_horn74 Bučan - grlovec___ferlacher_horn75 Bučan - grlovec___ferlacher_horn76 Bučan - grlovec___ferlacher_horn77
Diskusija o izletu Bučan - Grlovec / Ferlacher Horn (preko sedla Oselca)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki