Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Cerkno - Dom na Poreznu (položna pot)

 
Izhodišče: Cerkno (325 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1308°N / 13,9873°E
Cilj: Dom na Poreznu (1590 m)
Ime poti: položna pot
Čas hoje: 3 h 55 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1265 m
Višinska razlika po poti: 1265 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1941
Ocena: 2 glasov
Število slik: 83
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. Če nismo parkirali že prej ob cerkvi lahko to storimo nekoliko naprej od spomenika NOB na enem od parkirišč v Cerknem.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje ter nato parkiramo na enem od parkirišč v Cerknem.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno, nato pa nekoliko za spomenikom NOB parkiramo na primernem mestu.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška ter nas sprva vodi še mimo tovarne ETA E.G.O. Dokaj zložna cesta se nato nadaljuje še mimo več hiš, nato pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno preko mostu (naravnost Okrepčevalnica pr Padkejc). Za mostom se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas kaj hitro popelje do naselja Trebenče, kjer se držimo glavne ceste. Na koncu naselja cesta po levi strani obide večjo pečino, na vrhu katere se nahaja cerkev sv. Jošta. Od tu še nekaj minut nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo do nekakšnega piknik prostora, ob katerem se nahaja travnato športno igrišče (odbojka, mali nogomet, igrala, trampolin...).
Ravno pri brunarici se v desno odcepi ožja makadamska cesta (naravnost Poče, Gorje, Jesenica...), po kateri nadaljujemo vzpon. Cesta kmalu preide v gozd, kjer naredi daljši levi ovinek. Na ovinku se v desno odcepi steza proti cerkvi sv. Jošta, do katere je dobrih 5 minut hoda, mi pa še naprej nadaljujemo po asfaltni cesti, katera nas mimo transformatorja pripelje do manjšega križišča v bližini dveh hiš.
Asfaltna cesta se nadaljuje desno proti hiši, mi pa nadaljujemo naravnost po slabši makadamski cesti. Na prvem križišču nekaj 10 m naprej nadaljujemo levo, nato pa deloma skozi gozd, deloma pa preko travnikov prispemo na asfaltno cesto, katero dosežemo pri spomeniku NOB in gasilskem domu.
Od gasilskega doma, kjer je tudi obračališče za avtobuse, nadaljujemo po vzpenjajoči cesti skozi vas Poče. Sredi vasi opazimo prve markacije, nekaj korakov naprej pa še prve planinske smerne table.
Iz središča Poč nadaljujemo levo v smeri Porezna (desno Porezen čez Labinjske lehe), kjer sprva hodimo mimo nekaj hiš, nato pa se asfalt konča, mi pa pot nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se malo naprej približa še eni hiši, mi pa še pred hišo (odcep poti je pri kozolcu) nadaljujemo levo na pot, ki se vzpne preko senožeti do nekaj minut oddaljene gozdne ceste. Ko dosežemo cesto ji sledimo v levo, mi pa po njej hodimo v smeri Porezna. Občasno se nam odpre nekaj razgleda na Cerkljansko hribovje, nato pa že prispemo na manjše križišče, od koder nadaljujemo naravnost po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama. Po krajšem vzponu se vrnemo na desni krak ceste, ki je vse bolj podobna kolovozu (širitev kolovoza 2014). Pot naprej nas vodi mimo manjšega slapišča, nato pa prispemo na deloma označeno razpotje, kjer nas oznake za Porezen usmerjajo ostro desno.
Tu nadaljujemo naravnost (ostro desno Porezen - strma pot) ter pot še naprej nadaljujemo po razmeroma širokem kolovozu, ki se prečno vzpenja čez občasno bolj strma pobočja. Kolovoz se malo naprej konča, pot pa se za starejšo, deloma kamnito bajto spremeni v pešpot, ki se prečno vzpenja nad grapo potoka Zapoška. Med vzponom lahko opazimo tudi oznake, da hodimo po Slovenski geološki poti. Nekoliko naprej pot zavije rahlo v desno in se prečno vzpne preko strmega in predvsem v mokrem za zdrs nevarnega pobočja. Pot v nadaljevanju preči še nekaj grap, med drugim nas vodi tudi mimo odcepa poti k pitni vodi. Sledi še nekoliko nerodno prečenje travnatega žleba, saj je erozija odnesla travo oz. kratek del poti, tako da je pri prečenju potrebno nekaj previdnosti, sicer pa prehod ni pretežak, saj ne gre za izjemno strmo pobočje. Malo naprej pot zavije desno ter še enkrat, tokrat brez posebnosti preči sedaj že razširjen žleb. Markirana, vendar zaradi visoke trave v nadaljevanju nekoliko težje sledljiva pot, se nato v nekaj okljukih razmeroma strmo vzpenja proti grebenu Porezna. Med vzponom nas pot vodi še mimo manjšega izvira, nato pa kmalu dosežemo greben, kjer se priključimo strmi poti iz Cerknega in Poč ter tudi nekaterim drugim potem, ki vodijo na vrh.
Ko dosežemo sprva še neizrazit greben nadaljujemo levo, nato pa že po nekaj 10 korakih prispemo do manjšega razpotja, kjer se pot razcepi na dva dela. Bolj uhojena je "strma pot", ki se nadaljuje po grebenu, mi pa nadaljujemo desno v smeri Davče ter po minuti nadaljnje hoje stopimo na cesto, ki vodi proti Domu na Poreznu (tu ne gre več za uradno ločeno strmo in položno pot iz Poč, a če smo se odločili za položno lahko tudi ta del nadaljujemo po "položni poti" (sicer pa, če nadaljujemo po grebenu bomo najprej prišli na vrh Porezna in od tam do doma)).
Ko stopimo na cesto nas pot vodi še skozi pas gozda, nato pa postopoma prispemo na odprta pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled proti Blegošu, Kamniško Savinjskim Alpam ter Karavankam. Ko nekaj minut višje dosežemo severovzhodni greben Porezna, se nam z desne priključi še markirana pot s Petrovega Brda. Tu nadaljujemo levo ter ob pogledu na Julijske Alpe, predvsem greben Spodnjih Bohinjskih gora, v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do Doma na Poreznu.
Cerkno - Poče 1:15, Poče - Dom na Poreznu 2:40.

zemljevid poti
Ob poti: Trebenče (453m), Poče (653m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Porezen
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Cerkno - dom_na_poreznu1 Cerkno - dom_na_poreznu2 Cerkno - dom_na_poreznu3 Cerkno - dom_na_poreznu4 Cerkno - dom_na_poreznu5 Cerkno - dom_na_poreznu6 Cerkno - dom_na_poreznu7 Cerkno - dom_na_poreznu8 Cerkno - dom_na_poreznu9 Cerkno - dom_na_poreznu10 Cerkno - dom_na_poreznu11 Cerkno - dom_na_poreznu12 Cerkno - dom_na_poreznu13 Cerkno - dom_na_poreznu14 Cerkno - dom_na_poreznu15 Cerkno - dom_na_poreznu16 Cerkno - dom_na_poreznu17 Cerkno - dom_na_poreznu18 Cerkno - dom_na_poreznu19 Cerkno - dom_na_poreznu20 Cerkno - dom_na_poreznu21 Cerkno - dom_na_poreznu22 Cerkno - dom_na_poreznu23 Cerkno - dom_na_poreznu24 Cerkno - dom_na_poreznu25 Cerkno - dom_na_poreznu26 Cerkno - dom_na_poreznu27 Cerkno - dom_na_poreznu28 Cerkno - dom_na_poreznu29 Cerkno - dom_na_poreznu30 Cerkno - dom_na_poreznu31 Cerkno - dom_na_poreznu32 Cerkno - dom_na_poreznu33 Cerkno - dom_na_poreznu34 Cerkno - dom_na_poreznu35 Cerkno - dom_na_poreznu36 Cerkno - dom_na_poreznu37 Cerkno - dom_na_poreznu38 Cerkno - dom_na_poreznu39 Cerkno - dom_na_poreznu40 Cerkno - dom_na_poreznu41 Cerkno - dom_na_poreznu42 Cerkno - dom_na_poreznu43 Cerkno - dom_na_poreznu44 Cerkno - dom_na_poreznu45 Cerkno - dom_na_poreznu46 Cerkno - dom_na_poreznu47 Cerkno - dom_na_poreznu48 Cerkno - dom_na_poreznu49 Cerkno - dom_na_poreznu50 Cerkno - dom_na_poreznu51 Cerkno - dom_na_poreznu52 Cerkno - dom_na_poreznu53 Cerkno - dom_na_poreznu54 Cerkno - dom_na_poreznu55 Cerkno - dom_na_poreznu56 Cerkno - dom_na_poreznu57 Cerkno - dom_na_poreznu58 Cerkno - dom_na_poreznu59 Cerkno - dom_na_poreznu60 Cerkno - dom_na_poreznu61 Cerkno - dom_na_poreznu62 Cerkno - dom_na_poreznu63 Cerkno - dom_na_poreznu64 Cerkno - dom_na_poreznu65 Cerkno - dom_na_poreznu66 Cerkno - dom_na_poreznu67 Cerkno - dom_na_poreznu68 Cerkno - dom_na_poreznu69 Cerkno - dom_na_poreznu70 Cerkno - dom_na_poreznu71 Cerkno - dom_na_poreznu72 Cerkno - dom_na_poreznu73 Cerkno - dom_na_poreznu74 Cerkno - dom_na_poreznu75 Cerkno - dom_na_poreznu76 Cerkno - dom_na_poreznu77 Cerkno - dom_na_poreznu78 Cerkno - dom_na_poreznu79 Cerkno - dom_na_poreznu80 Cerkno - dom_na_poreznu81 Cerkno - dom_na_poreznu82 Cerkno - dom_na_poreznu83
Diskusija o izletu Cerkno - Dom na Poreznu (položna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki