Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Cerkno - Dom na Poreznu (strma pot)

 
Izhodišče: Cerkno (325 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1308°N / 13,9873°E
Cilj: Dom na Poreznu (1590 m)
Ime poti: strma pot
Čas hoje: 3 h 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1265 m
Višinska razlika po poti: 1305 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1748
Ocena: 2 glasov
Število slik: 86
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. Če nismo parkirali že prej ob cerkvi lahko to storimo nekoliko naprej od spomenika NOB na enem od parkirišč v Cerknem.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje ter nato parkiramo na enem od parkirišč v Cerknem.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno, nato pa nekoliko za spomenikom NOB parkiramo na primernem mestu.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška ter nas sprva vodi še mimo tovarne ETA E.G.O. Dokaj zložna cesta se nato nadaljuje še mimo več hiš, nato pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno preko mostu (naravnost Okrepčevalnica pr Padkejc). Za mostom se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas kaj hitro popelje do naselja Trebenče, kjer se držimo glavne ceste. Na koncu naselja cesta po levi strani obide večjo pečino, na vrhu katere se nahaja cerkev sv. Jošta. Od tu še nekaj minut nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo do nekakšnega piknik prostora, ob katerem se nahaja travnato športno igrišče (odbojka, mali nogomet, igrala, trampolin...).
Ravno pri brunarici se v desno odcepi ožja makadamska cesta (naravnost Poče, Gorje, Jesenica...), po kateri nadaljujemo vzpon. Cesta kmalu preide v gozd, kjer naredi daljši levi ovinek. Na ovinku se v desno odcepi steza proti cerkvi sv. Jošta, do katere je dobrih 5 minut hoda, mi pa še naprej nadaljujemo po asfaltni cesti, katera nas mimo transformatorja pripelje do manjšega križišča v bližini dveh hiš.
Asfaltna cesta se nadaljuje desno proti hiši, mi pa nadaljujemo naravnost po slabši makadamski cesti. Na prvem križišču nekaj 10 m naprej nadaljujemo levo, nato pa deloma skozi gozd, deloma pa preko travnikov prispemo na asfaltno cesto, katero dosežemo pri spomeniku NOB in gasilskem domu.
Od gasilskega doma, kjer je tudi obračališče za avtobuse, nadaljujemo po vzpenjajoči cesti skozi vas Poče. Sredi vasi opazimo prve markacije, nekaj korakov naprej pa še prve planinske smerne table.
Iz središča Poč nadaljujemo levo v smeri Porezna (desno Porezen čez Labinjske lehe), kjer sprva hodimo mimo nekaj hiš, nato pa se asfalt konča, mi pa pot nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se malo naprej približa še eni hiši, mi pa še pred hišo (odcep poti je pri kozolcu) nadaljujemo levo na pot, ki se vzpne preko senožeti do nekaj minut oddaljene gozdne ceste. Ko dosežemo cesto ji sledimo v levo, mi pa po njej hodimo v smeri Porezna. Občasno se nam odpre nekaj razgleda na Cerkljansko hribovje, nato pa že prispemo na manjše križišče, od koder nadaljujemo naravnost po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama. Po krajšem vzponu se vrnemo na desni krak ceste, ki je vse bolj podobna kolovozu (širitev kolovoza 2014). Pot naprej nas vodi mimo manjšega slapišča, nato pa prispemo na deloma označeno razpotje, kjer nas oznake za Porezen usmerijo ostro desno (naravnost Porezen - položna pot (odcep ni označen)).
Od razpotja hodimo po kolovozu le še nekaj 10 korakov, nato pa se markirana pešpot nadaljuje levo v hrib. Po krajšem vzponu se približamo koncu enega kolovoza, mi pa nadaljujemo po razmeroma strmi poti skozi gozd. Višje se gozd prehodno konča, pot pa se razcepi na dva dela. Uradno markirana je desna pot, ki nas vodi proti razglednemu pobočju, nato pa se v bližini lovske opazovalnice vrne v gozd in zavije ostro levo (odcep je označen). Sledi zložen prečni vzpon proti levi in z leve se nam priključi prej omenjena pot, ki je nekoliko krajša, a uradno nemarkirana. V nadaljevanju se prečno vzpenjamo skozi gozd, grmičevje in zaraščene travnike, pot pa nas med drugim vodi tudi mimo spominskega obeležja. Ob občasnih razgledih na predalpsko hribovje prispemo do mesta, kjer se v desno odcepi pot k lovski koči na Šašu. Za razpotjem se nam kmalu odpre lep pogled proti Poreznu, mi pa le nekoliko naprej stopimo na sedlo med Poreznom na levi in manj znanim vrhom Medrce na desni.
Na razpotju se nam z desne priključi pot čez Labinjske lehe, pot od bolnice Franja ter poti z okolice Davče, mi pa nadaljujemo levo v smeri Porezna. Malo naprej se nam z leve priključi še položna pot iz Poč, nekaj korakov naprej pa še ena pot iz Davče (če tu nadaljujemo v smeri Davče hitro prispemo na cesto, po kateri lahko prispemo do Doma na Poreznu).
Pot naprej se nadaljuje po le občasno bolj strmem, a vse bolj razglednem grebenu Porezna. Ob pogledih na Kamniško Savinjske Alpe, Karavanke, vse večji del Julijskih Alp ter Škofjeloško in Cerkljansko hribovje in Trnovski gozd, pa nato brez večjih težav prispemo na vrh, kjer se nahaja vpisna skrinjica, spomenik NOB in razgledna plošča.
Z vrha nadaljujemo desno ter se po poti, ki z grebena preide na pobočje v manj kot 5 minutah spustimo do planinskega doma.
Cerkno - Poče 1:15, Poče - Porezen 2:30, Porezen - Dom na Poreznu 5 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Trebenče (453m), Poče (653m), Porezen (1630m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Porezen
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Cerkno - dom_na_poreznu1
Cerkno - dom_na_poreznu2
Cerkno - dom_na_poreznu3
Cerkno - dom_na_poreznu4
Cerkno - dom_na_poreznu5
Cerkno - dom_na_poreznu6
Cerkno - dom_na_poreznu7
Cerkno - dom_na_poreznu8
Cerkno - dom_na_poreznu9
Cerkno - dom_na_poreznu10
Cerkno - dom_na_poreznu11
Cerkno - dom_na_poreznu12
Cerkno - dom_na_poreznu13
Cerkno - dom_na_poreznu14
Cerkno - dom_na_poreznu15
Cerkno - dom_na_poreznu16
Cerkno - dom_na_poreznu17
Cerkno - dom_na_poreznu18
Cerkno - dom_na_poreznu19
Cerkno - dom_na_poreznu20
Cerkno - dom_na_poreznu21
Cerkno - dom_na_poreznu22
Cerkno - dom_na_poreznu23
Cerkno - dom_na_poreznu24
Cerkno - dom_na_poreznu25
Cerkno - dom_na_poreznu26
Cerkno - dom_na_poreznu27
Cerkno - dom_na_poreznu28
Cerkno - dom_na_poreznu29
Cerkno - dom_na_poreznu30
Cerkno - dom_na_poreznu31
Cerkno - dom_na_poreznu32
Cerkno - dom_na_poreznu33
Cerkno - dom_na_poreznu34
Cerkno - dom_na_poreznu35
Cerkno - dom_na_poreznu36
Cerkno - dom_na_poreznu37
Cerkno - dom_na_poreznu38
Cerkno - dom_na_poreznu39
Cerkno - dom_na_poreznu40
Cerkno - dom_na_poreznu41
Cerkno - dom_na_poreznu42
Cerkno - dom_na_poreznu43
Cerkno - dom_na_poreznu44
Cerkno - dom_na_poreznu45
Cerkno - dom_na_poreznu46
Cerkno - dom_na_poreznu47
Cerkno - dom_na_poreznu48
Cerkno - dom_na_poreznu49
Cerkno - dom_na_poreznu50
Cerkno - dom_na_poreznu51
Cerkno - dom_na_poreznu52
Cerkno - dom_na_poreznu53
Cerkno - dom_na_poreznu54
Cerkno - dom_na_poreznu55
Cerkno - dom_na_poreznu56
Cerkno - dom_na_poreznu57
Cerkno - dom_na_poreznu58
Cerkno - dom_na_poreznu59
Cerkno - dom_na_poreznu60
Cerkno - dom_na_poreznu61
Cerkno - dom_na_poreznu62
Cerkno - dom_na_poreznu63
Cerkno - dom_na_poreznu64
Cerkno - dom_na_poreznu65
Cerkno - dom_na_poreznu66
Cerkno - dom_na_poreznu67
Cerkno - dom_na_poreznu68
Cerkno - dom_na_poreznu69
Cerkno - dom_na_poreznu70
Cerkno - dom_na_poreznu71
Cerkno - dom_na_poreznu72
Cerkno - dom_na_poreznu73
Cerkno - dom_na_poreznu74
Cerkno - dom_na_poreznu75
Cerkno - dom_na_poreznu76
Cerkno - dom_na_poreznu77
Cerkno - dom_na_poreznu78
Cerkno - dom_na_poreznu79
Cerkno - dom_na_poreznu80
Cerkno - dom_na_poreznu81
Cerkno - dom_na_poreznu82
Cerkno - dom_na_poreznu83
Cerkno - dom_na_poreznu84
Cerkno - dom_na_poreznu85
Cerkno - dom_na_poreznu86
Diskusija o izletu Cerkno - Dom na Poreznu (strma pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki