Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeBivak na Kalu / Črnivec - Bivak na Kalu
  

Črnivec - Bivak na Kalu

 
Izhodišče: Črnivec (902 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2608°N / 14,7024°E
Cilj: Bivak na Kalu (1285 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 383 m
Višinska razlika po poti: 860 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 470
Ocena: 1 glasov
Število slik: 86
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Iz Kamnika se peljemo proti Gornjemu Gradu ali obratno. Ko pridemo na prelaz Črnivec parkiramo na parkirišču ob informativnih tablah. Parkiranje pred bližnjim gostiščem je dovoljeno le gostom.

Opis poti:

Nasproti Gostišča GTC 902 Črnivec, ob polnilnici vode 902, opazimo planinske oznake, mi pa se usmerimo na pot v smeri Velikega Rogatca, Lepenatke in vrha Kašne planine (Kranjska reber). Pot je najbolje začeti po makadamski cesti, ki se z glavne ceste odcepi proti severu, mi pa gremo z nje že po nekaj korakih levo, na pot, ki se prične vzpenjati po močvirnatem svetu. Sprva močvirnata pot se nadaljuje po predelu, kjer je bil pred leti (13. julija 2008) močan vetrolom, danes pa se po umetni nasaditvi pobočje ponovno zarašča. Ker so drevesa še nizka, se v poletnem času močno razraste podrast in grmičevje, zato je pot na tem delu v poltenem času precej zaraščena. Po dokaj zaraščeni poti hodimo do mesta, kjer prečimo cesto, nato pa na drugi strani nadaljujemo po kolovozu, ki pa je tudi še precej zaraščen. Ko drugič prečimo cesto, prispemo do zgornjega dela pobočja, kjer je divjal vetrolom, tako da je pot v nadaljevanju manj zaraščena. Na tem delu se pot tudi nekoliko položi in zavije nekoliko v desno, kjer najprej preči potoček, nato pa se nadaljuje skozi večinoma smrekov gozd. Malo naprej prečimo še eno cesto, nato pa se prečno vzpenjamo skozi gozd, pot pa nas mimo manjšega izvira pripelje do prevala Na križu, kjer se nam z leve priključi še neoznačena pot s Kališa.
Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preči pašno ograjo in nas pripelje iz gozda, kjer se nam z leve še skoraj neopazno priključi neoznačena pot s prelaza Volovljek.
Tu nadaljujemo naravnost ter ob lepih razgledih nekaj minut hodimo po neizrazitem kolovozu, s katerega pa gremo že kmalu desno na planinsko pot, po kateri se hitro vzpnemo do manjšega napajališča za živali. Od napajališča sledi še nekaj minut zmernega vzpona in vse bolj razgledna pot nas pripelje na vrh Kranjske rebri, kjer se nahaja vpisna skrinjica.
Ko se odpočijemo in se naužijemo razgledov, s potjo nadaljujemo v smeri Lepenatke. Pot naprej se prične zmerno spuščati po neizrazitem severovzhodnem grebenu Kranjske rebri, nato pa nas mimo nekaj napajališč pripelje do koče na Kašni planini.
Od koče nadaljujemo spust po bližnji cesti ali pa po markirani bližnjici, po kateri v 5 minutah prispemo do križišča s stikom s širšo makadamsko cesto. Tu nadaljujemo najprej desno (levo prelaz Volovljek), nato pa že po nekaj korakih levo (naravnost se vrnemo po makadamski cesti do izhodišča na prelazu Črnivec), obakrat v smeri Lepenatke. Od križišča hodimo po cesti, ki se lahkotno spušča, pri tem pa po vzhodni strani preči pobočja Kašnega vrha. Po nekaj minutah dosežemo greben, kjer se cesta na obračališču Leška gmajna konča, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani pešpoti, ki preide v gozd, skozi katerega se prične najprej zmerno, nato pa strmeje spuščati. Nižje dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v smeri naravnost, nato pa, ko cesta z grebena zavije rahlo v desno, mi nadaljujemo naravnost na vzpenjajoč se kolovoz, ob katerem so tudi markacije. Kolovoz se najprej strmeje vzpne po grebenu, nato pa se z njega rahlo v levo ter navzdol odcepi neoznačen kolovoz, ki se po krajšem prečnem spustu priključi na gozdno cesto, po kateri je možno nadaljevati proti Bivaku na Kalu, mi pa nadaljujemo naravnost, sprva še kratko po kolovozu, nato pa rahlo desno na markirano pešpot. Pot se takoj prične strmo vzpenjati, kmalu pa zavije še nekoliko v desno, kjer se prečno vzpne preko bolj strmega pobočja. V nadaljevanju se pot strmo vzpenja, občasno pa nas vodi tudi preko kakšnega krajšega izpostavljenega dela, kjer je predvsem v mokrem in snegu potrebna večja previdnost. Višje se pobočje postopoma položi, pot pa zavije desno in nas pripelje na greben vzhodno od Kunšperskega vrha (tudi Brezovec).
Ko dosežemo greben nadaljujemo desno (levo Kunšperski vrh, 5 minut lažjega brezpotja) po markirani poti, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu. V nadaljevanju se zložno do zmerno vzpenjamo po ali nekoliko levo od grebena. Višje nas pot vodi preko pašne ograje, za katero stopimo na vršna travnata pobočja Lepenatke. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona, po poti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi, ki sežejo od bližnjega Velikega Rogatca, prek Raduhe in Olševe, do najvišjih vrhov Kamniško Savinjskih Alp in že dosežemo travnat vrh Lepenatke.
Z vrha Lepenatke nadaljujemo nekaj 10 korakov po grebenu, nato pa na označenem razpotju levo navzdol v smeri sedla Kal in Velikega Rogatca. Sledi približno 15 minut zmernega spusta po sprva precej razglednem travnatem pobočju, nato pa prispemo na sedlo Kal, kjer je označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo naravnost levo ter se sprehodimo do bližnjega bivaka.
Črnivec - Kranjska reber 1:30, Kranjska reber - Kašna planina 15 minut, Kašna planina - Lepenatka 1:45, Lepenatka - Bivak na Kalu 15 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Na križu (1238m), Kranjska reber (1435m), Kašna planina (1317m), Na kalu (1250m), Sedlo Kunšperk (1119m), Lepenatka (1425m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Lepenatka, Veliki Rogatec (Veliki Rogac)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Črnivec - bivak_na_kalu1 Črnivec - bivak_na_kalu2 Črnivec - bivak_na_kalu3 Črnivec - bivak_na_kalu4 Črnivec - bivak_na_kalu5 Črnivec - bivak_na_kalu6 Črnivec - bivak_na_kalu7 Črnivec - bivak_na_kalu8 Črnivec - bivak_na_kalu9 Črnivec - bivak_na_kalu10 Črnivec - bivak_na_kalu11 Črnivec - bivak_na_kalu12 Črnivec - bivak_na_kalu13 Črnivec - bivak_na_kalu14 Črnivec - bivak_na_kalu15 Črnivec - bivak_na_kalu16 Črnivec - bivak_na_kalu17 Črnivec - bivak_na_kalu18 Črnivec - bivak_na_kalu19 Črnivec - bivak_na_kalu20 Črnivec - bivak_na_kalu21 Črnivec - bivak_na_kalu22 Črnivec - bivak_na_kalu23 Črnivec - bivak_na_kalu24 Črnivec - bivak_na_kalu25 Črnivec - bivak_na_kalu26 Črnivec - bivak_na_kalu27 Črnivec - bivak_na_kalu28 Črnivec - bivak_na_kalu29 Črnivec - bivak_na_kalu30 Črnivec - bivak_na_kalu31 Črnivec - bivak_na_kalu32 Črnivec - bivak_na_kalu33 Črnivec - bivak_na_kalu34 Črnivec - bivak_na_kalu35 Črnivec - bivak_na_kalu36 Črnivec - bivak_na_kalu37 Črnivec - bivak_na_kalu38 Črnivec - bivak_na_kalu39 Črnivec - bivak_na_kalu40 Črnivec - bivak_na_kalu41 Črnivec - bivak_na_kalu42 Črnivec - bivak_na_kalu43 Črnivec - bivak_na_kalu44 Črnivec - bivak_na_kalu45 Črnivec - bivak_na_kalu46 Črnivec - bivak_na_kalu47 Črnivec - bivak_na_kalu48 Črnivec - bivak_na_kalu49 Črnivec - bivak_na_kalu50 Črnivec - bivak_na_kalu51 Črnivec - bivak_na_kalu52 Črnivec - bivak_na_kalu53 Črnivec - bivak_na_kalu54 Črnivec - bivak_na_kalu55 Črnivec - bivak_na_kalu56 Črnivec - bivak_na_kalu57 Črnivec - bivak_na_kalu58 Črnivec - bivak_na_kalu59 Črnivec - bivak_na_kalu60 Črnivec - bivak_na_kalu61 Črnivec - bivak_na_kalu62 Črnivec - bivak_na_kalu63 Črnivec - bivak_na_kalu64 Črnivec - bivak_na_kalu65 Črnivec - bivak_na_kalu66 Črnivec - bivak_na_kalu67 Črnivec - bivak_na_kalu68 Črnivec - bivak_na_kalu69 Črnivec - bivak_na_kalu70 Črnivec - bivak_na_kalu71 Črnivec - bivak_na_kalu72 Črnivec - bivak_na_kalu73 Črnivec - bivak_na_kalu74 Črnivec - bivak_na_kalu75 Črnivec - bivak_na_kalu76 Črnivec - bivak_na_kalu77 Črnivec - bivak_na_kalu78 Črnivec - bivak_na_kalu79 Črnivec - bivak_na_kalu80 Črnivec - bivak_na_kalu81 Črnivec - bivak_na_kalu82 Črnivec - bivak_na_kalu83 Črnivec - bivak_na_kalu84 Črnivec - bivak_na_kalu85 Črnivec - bivak_na_kalu86
Diskusija o izletu Črnivec - Bivak na Kalu ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki