Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaDom na Poreznu / Dolenji Novaki - Dom na Poreznu
  

Dolenji Novaki - Dom na Poreznu

 
Izhodišče: Dolenji Novaki (494 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1501°N / 14,0273°E
Cilj: Dom na Poreznu (1590 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1096 m
Višinska razlika po poti: 1220 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 298
Ocena: 1 glasov
Število slik: 67
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Cerkno (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali preko prelaza Kladje), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri smučišča Cerkno. V nadaljevanju se peljemo mimo gostišča Gačnik (gostilna v Logu), nato pa nas kmalu oznake za bolnico Franja usmerijo levo na nekoliko ožjo in vzpenjajočo se asfaltno cesto, kateri nato sledimo do parkirišča ob baru Pasice.
b) Iz Poljanske doline se zapeljemo do Hotavelj, nato pa sledimo oznakam za smučišče Cerkno. Oznakam za smučišče Cerkno sledimo le do Kopačnice, kjer iz križišča, kjer se v desno nadaljuje cesta proti smučišču in Leskovici, nadaljujemo naravnost, na cesto, ki se nadaljuje ob potoku Podplečica. Pri domačiji Joškovec, kjer je naslednje sotočje, nadaljujemo desno, nato pa se po deloma makadamski cesti pričnemo strmeje vzpenjati. Pri domačiji Mrovlje se cesta prevesi na primorsko stran, po nekaj spusta pa se priključimo glavni cesti, ki vodi od Cerknega proti smučišču Cerkno. Cesti sledimo levo navzdol, ko pa opazimo oznake za bolnico Franja, nadaljujemo desno in se vzpnemo po nekoliko ožji cesti do parkirišča ob baru Pasice.
c) Iz Selške doline se vzpnemo na Davčo, nato pa sledimo oznakam za smučišče Cerkno in pozneje oznakam za Cerkno. Ko se že spustimo na primorsko stran, pri koncu naselja Dolenji Novaki zavijemo desno v smeri bolnice Franja. Sledi še krajši vzpon in prispemo do bara Pasice, kjer parkiramo.

Opis poti:

Z izhodišča ob baru Pasice nadaljujemo v smeri Porezna ter sprva hodimo po poti, ki vodi tudi proti bolnici Franja. Po nekaj 10 metrih hoje pot proti soteski Pasice zavije rahlo desno, mi pa nadaljujemo levo ter po cesti hodimo do domačije Podnjivč, kjer nas pot vodi med hišami. Za domačijo preko brvi prečimo potoček, nato pa nadaljujemo po širokem kolovozu, kateremu na razpotjih sledimo v smeri markacij. Sledi prečenje hriba Drnova (1004 m), kjer nas pot vodi z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Ko prispemo na jugozahodna pobočja, se pot nekoliko bolj spusti in nas pripelje do vasice Poljane, kjer je označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo desno proti Poreznu (naravnost Cerkno in Labinje), kjer se sprva vzpnemo preko senožeti, nato pa pot preide v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Sprva se vzpenjamo v bližini slikovitega potoka Trševka, nato pa se pot od potoka nekoliko oddalji. Višje prečimo še nekaj kolovozov ter gozdno cesto, na višini 960 metrov pa dosežemo označeno razpotje, kjer se nam priključita pot iz Cerknega in ena od poti iz Poč.
Nadaljujemo naravnost, preko ceste na senožeti Labinjske lehe, od koder se nam odpre lep pogled na Cerkljansko, razgled pa seže vse do Krima, Snežnika in Trnovskega gozda.
Na zgornjem delu senožeti pot zavije rahlo levo in preide na pobočja imenovana Počanska gora. Sledi rahel do zmeren prečni vzpon proti levi, mi pa hodimo po lepo urejeni poti, ki je na kratkem strmem mestu tudi dobro varovana in v kopnem nezahtevna.
Za varovanim delom se pot razcepi, mi pa nadaljujemo po spodnji poti (desno zimska smer), ki se še naprej prečno vzpenja. Pozneje pobočje postane bolj strmo, pot pa se s pomočjo stopnic iz brun prehodno strmo vzpne. Pot se hitro položi in dosežemo greben Homa, kjer se nam z desne priključi pot od smučišča Cerkno.
Nadaljujemo v smeri Porezna in se hitro spustimo do sedla Velbnik, kjer na levi opazimo lovsko kočo na Šašu.
S sedla Velbnik, kjer se nam precej približa gozdna cesta, ki vodi do Doma na Poreznu, se vzpnemo skozi ozek pas gozda, nato pa se pri prečenju pašne ograje pot razcepi.
Nadaljujemo po poti, ki se vzpenja (leva pot obide vrh Medrce in ni markirana), po njej pa se v 10 minutah vzpnemo na razgledni vrh Medrce, od koder se nam odpre lep pogled na Porezen.
Z vrha se spustimo po slabše vidni stezici, ki se spušča proti severozahodu in nas po 5 minutah spusta pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi prej omenjena neoznačena pot in strma pot iz Poč. Malo naprej se nam z leve priključi še položna pot iz Poč, z desne pa se nam priključi še pot iz Davče.
Nadaljujemo v smeri Porezna ter se v nadaljevanju vzpenjamo po vse bolj razglednem jugovzhodnem grebenu. Tej poti nato sledimo do vrha Porezna, s katerega se nam odpre še lep pogled na Julijske Alpe.
Z vrha nadaljujemo desno ter se po poti, ki z grebena preide na pobočje, v manj kot 5 minutah spustimo do planinskega doma.
Bar Pasice - Poljane 0:35, Poljane - Labinjske lehe 1:15, Labinjske lehe - Velbnik 1:15, Velbnik - Medrce 0:10, Medrce - Porezen 0:45, Porezen - Dom na Poreznu 0:05.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (oktober).

zemljevid poti
Ob poti: Bar Pasice (494m), Poljane (503m), Labinjske lehe (960m), Velbnik (1331m), Medrce (1410m), Porezen (1630m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Porezen
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dolenji Novaki - dom_na_poreznu1 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu2 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu3 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu4 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu5 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu6 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu7 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu8 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu9 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu10 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu11 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu12 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu13 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu14 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu15 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu16 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu17 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu18 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu19 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu20 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu21 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu22 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu23 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu24 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu25 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu26 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu27 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu28 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu29 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu30 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu31 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu32 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu33 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu34 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu35 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu36 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu37 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu38 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu39 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu40 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu41 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu42 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu43 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu44 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu45 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu46 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu47 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu48 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu49 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu50 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu51 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu52 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu53 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu54 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu55 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu56 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu57 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu58 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu59 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu60 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu61 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu62 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu63 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu64 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu65 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu66 Dolenji Novaki - dom_na_poreznu67
Diskusija o izletu Dolenji Novaki - Dom na Poreznu ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki