Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Jesenica - Dom na Poreznu (čez vrh Porezna)

 
Izhodišče: Jesenica (693 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1494°N / 13,9503°E
Cilj: Dom na Poreznu (1590 m)
Ime poti: čez vrh Porezna
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 897 m
Višinska razlika po poti: 965 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 296
Ocena: 1 glasov
Število slik: 77
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v center Cerknega (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali iz Gorenje vasi in Žirov preko prelaza Kladje, ali pa iz Zalega Loga preko Davče...), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zakojce. Le nekaj metrov za tem, ko smo se usmerili v smeri Zakojce, pa se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž, skozi katero vodi strma bližnjica, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška. Višje nas cesta vodi skozi vasi Trebenče, Gorje, nato pa po prečenju pobočij, po zgornji strani obidemo vas Zakriž, kjer se nam priključi prej omenjena bližnjica. Nekoliko naprej cesta zavije še bolj v desno, nato pa še po nekaj kilometrih prečenja prispemo do začetka vasi Jesenica, kjer opazimo prve oznake za preval Vrh Ravni, Kojco in Porezen, ki kažejo desno, mi pa nadaljujemo levo proti osrednjemu delu vasi, kjer na primernem mestu ob ekološkem otoku parkiramo. Ob izhodišču se nahaja še avtobusna postaja in spominsko obeležje.
b) Iz Mosta na Soči oz. Bače pri Modreju se peljemo proti Idriji, nato pa za krajem Reka, tik preden prečimo potok Jesenica nadaljujemo ostro levo, v naslednjem križišču pa ostro desno v smeri Orehovške grape. Po nekaj kilometrih razmeroma strme ceste prispemo do vasice Orehek, malo nad vasjo pa se priključimo prečni cesti pod Kojco, kateri sledimo v desno. Ko prispemo do vasi Jesenica, parkiramo na primernem mestu ob ekološkem otoku. Ob izhodišču se nahaja še avtobusna postaja in spominsko obeležje.
c) Iz Bače pri Modreju se peljemo proti Podbrdu ali obratno, nato pa v kraju Grahovo ob Bači zavijemo v smeri Zakojce in Bukovega. V nadaljevanju se kar nekaj časa peljemo po ovinkasti ter vzpenjajoči se cesti, nato pa na označenem križišču nadaljujemo desno v smeri Cerknega (levo Zakojca). Sledi prečenje Kojce, nato pa, ko prispemo v vas Jesenica, parkiramo na primernem mestu ob ekološkem otoku. Ob izhodišču se nahaja še avtobusna postaja in spominsko obeležje.

Opis poti:

Nekaj korakov jugovzhodno od izhodišča opazimo oznake za Kojco in Porezen, ki nas usmerijo levo na asfaltno cesto, ki se prične strmo vzpenjati skozi vas. Ob pogledih na Kojco se vzpenjamo mimo nekaj hiš, nato pa se asfalt konča, pot pa nas vodi še mimo posameznih hiš. Za zadnjo hišo se cesta spremeni v kolovoz, po katerem se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na preval Vrh Ravni, kjer je razpotje številnih poti.
S prevala Vrh Ravni nadaljujemo desno v smeri Porezna in planine Otavnik (ostro levo Košena, levo Kojca, rahlo levo Čemažar, naravnost Zakojca, rahlo desno Podčrnovrhar in ostro desno vozna cesta proti Jesenici) ter pot nadaljujemo po vzpenjajoči se makadamski cesti, ki nas v nadaljevanju vodi po pobočjih vrha Na krogu (1050 m). Višje cesta preide na severna pobočja Ritovščice (1156 m), kjer se pri manjšem kamnolomu spremeni v širok kolovoz. Sledi prečni vzpon skozi gozd, ki nas vodi nad strugo Otavnika, nato pa stopimo iz gozda, kjer pred seboj zagledamo lovsko kočo, do katere se vzpnemo v dveh serpentinah.
Od lovske koče nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne na južni greben Otavnika. Omenjeni, deloma z gozdom poraščen greben kmalu zapustimo, saj pot zavije rahlo v levo, kjer se nato prečno vzpenja preko vse bolj razglednega pašnika. Po nekaj minutah prečnega vzpona prispemo na zgornji del planine Otavnik, kjer na levi opazimo lovsko opazovalnico, naravnost na drugo stran grebena pa pastirsko kočo.
S planine nadaljujemo v smeri Porezna, tako da bližnjo pastirsko kočo obidemo po zgornji desni strani. Za pastirsko kočo pot preide v pas gozda ter se v rahlem spustu nadaljuje po severozahodnih pobočjih Otavnika. Ko se spust konča prispemo na sedlo med Poreznom in Otavnikom, pot pa malo višje zavije levo ter se prične prečno vzpenjati po bolj strmem pobočju Porezna. Široka pot, ki v kopnem ne predstavlja večje nevarnosti, nas ob lepih pogled na Zakojško grapo in okoliške gore, v nekaj minutah pripelje do razpotja na zahodnem grebenu Porezna.
Z razpotja nadaljujemo desno (levo Hudajužna in Podbrdo, rahlo desno Dom na Poreznu) ter pot nadaljujemo ob grebenu. Nekaj časa se zmerno vzpenjamo, nato pa nas pot pripelje nazaj na greben, kjer se najprej položi, nato pa se prične strmo vzpenjati. Sledi nekaj minut precej strmega vzpona, kjer je predvsem v mokrem in snegu potrebno nekaj več pazljivosti. Malo pod vrhom se pot položi, mi pa ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Triglava hitro prispemo na vrh Porezna.
Z vrha nadaljujemo rahlo levo, po poti, ki z grebena po nekaj korakih preide na levo stran. Tu se pot prične zmerno spuščati in nas v nekaj minutah pripelje do planinskega doma.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (maj in december).

zemljevid poti
Ob poti: Preval Vrh Ravni (826m), Lovska koča LD Otavnik (1090m), Planina Otavnik (1268m), Porezen (1630m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Porezen
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Jesenica - dom_na_poreznu1 Jesenica - dom_na_poreznu2 Jesenica - dom_na_poreznu3 Jesenica - dom_na_poreznu4 Jesenica - dom_na_poreznu5 Jesenica - dom_na_poreznu6 Jesenica - dom_na_poreznu7 Jesenica - dom_na_poreznu8 Jesenica - dom_na_poreznu9 Jesenica - dom_na_poreznu10 Jesenica - dom_na_poreznu11 Jesenica - dom_na_poreznu12 Jesenica - dom_na_poreznu13 Jesenica - dom_na_poreznu14 Jesenica - dom_na_poreznu15 Jesenica - dom_na_poreznu16 Jesenica - dom_na_poreznu17 Jesenica - dom_na_poreznu18 Jesenica - dom_na_poreznu19 Jesenica - dom_na_poreznu20 Jesenica - dom_na_poreznu21 Jesenica - dom_na_poreznu22 Jesenica - dom_na_poreznu23 Jesenica - dom_na_poreznu24 Jesenica - dom_na_poreznu25 Jesenica - dom_na_poreznu26 Jesenica - dom_na_poreznu27 Jesenica - dom_na_poreznu28 Jesenica - dom_na_poreznu29 Jesenica - dom_na_poreznu30 Jesenica - dom_na_poreznu31 Jesenica - dom_na_poreznu32 Jesenica - dom_na_poreznu33 Jesenica - dom_na_poreznu34 Jesenica - dom_na_poreznu35 Jesenica - dom_na_poreznu36 Jesenica - dom_na_poreznu37 Jesenica - dom_na_poreznu38 Jesenica - dom_na_poreznu39 Jesenica - dom_na_poreznu40 Jesenica - dom_na_poreznu41 Jesenica - dom_na_poreznu42 Jesenica - dom_na_poreznu43 Jesenica - dom_na_poreznu44 Jesenica - dom_na_poreznu45 Jesenica - dom_na_poreznu46 Jesenica - dom_na_poreznu47 Jesenica - dom_na_poreznu48 Jesenica - dom_na_poreznu49 Jesenica - dom_na_poreznu50 Jesenica - dom_na_poreznu51 Jesenica - dom_na_poreznu52 Jesenica - dom_na_poreznu53 Jesenica - dom_na_poreznu54 Jesenica - dom_na_poreznu55 Jesenica - dom_na_poreznu56 Jesenica - dom_na_poreznu57 Jesenica - dom_na_poreznu58 Jesenica - dom_na_poreznu59 Jesenica - dom_na_poreznu60 Jesenica - dom_na_poreznu61 Jesenica - dom_na_poreznu62 Jesenica - dom_na_poreznu63 Jesenica - dom_na_poreznu64 Jesenica - dom_na_poreznu65 Jesenica - dom_na_poreznu66 Jesenica - dom_na_poreznu67 Jesenica - dom_na_poreznu68 Jesenica - dom_na_poreznu69 Jesenica - dom_na_poreznu70 Jesenica - dom_na_poreznu71 Jesenica - dom_na_poreznu72 Jesenica - dom_na_poreznu73 Jesenica - dom_na_poreznu74 Jesenica - dom_na_poreznu75 Jesenica - dom_na_poreznu76 Jesenica - dom_na_poreznu77
Diskusija o izletu Jesenica - Dom na Poreznu (čez vrh Porezna)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki