Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeGovca (Olševa) / Koprivna (Šumel) - Govca (Olševa)
  

Koprivna (Šumel) - Govca (Olševa) (mimo Haderlapa in čez Spodnje Sleme)

 
Izhodišče: Koprivna (Šumel) (786 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4566°N / 14,7594°E
Cilj: Govca (Olševa) (1929 m)
Ime poti: mimo Haderlapa in čez Spodnje Sleme
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1143 m
Višinska razlika po poti: 1215 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 480
Ocena: 1 glasov
Število slik: 58
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Črno na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Koprivne in Solčave. V nadaljevanju se peljemo po dolini ob reki Meži, ko pa prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Solčavi, pa se prične opisana pot. Parkiramo nekje v bližini na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Solčavo, nato pa sledimo oznakam za Črno na Koroškem. Sledi vzpon na prelaz Spodnje Sleme, z njega pa spust proti Črni na Koroškem in Koprivni. Ko prispemo v dolino, do križišča s cesto, ki vodi iz Koprivne proti Črni na Koroškem, smo na začetku opisane poti. Parkiramo nekje v bližini na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Z izhodišča se usmerimo na cesto v smeri Solčave, Podolševe in Logarske doline, planinska tabla, ki je bila včasih ob cestnih tablah, pa sedaj leži skrita v bližini. Pot nas sprva vodi še mimo nekaj hiš, med drugim mimo prenočišč in dnevnega bara pri Mojci, nato pa cesta preide v gozd in se vzpenja skozi Janšekov graben. Po krajšem vzponu prispemo na križišče, kjer se cesta razcepi, mi pa nadaljujemo desno v smeri pešpoti na Raduho.
V nadaljevanju hodimo po cesti, ki vodi proti domačiji Janšek, mi pa cesto zapustimo preden prečimo potok in nadaljujemo levo na kolovoz, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Kolovoz ima višje več razpotij, mi pa nadaljujemo po širšem, po njem pa čez čas prispemo do domačije Haderlap.
Tu gremo levo in se sprehodimo do vozne ceste. Pot nadaljujemo po cesti, ki vodi proti prelazu Spodnje Sleme (pri kmetiji se začne oz. nadaljuje tudi opuščena pot, ki vodi mimo domačije Prodnik in se markirani poti na Olševo priključi nekoliko bolj severno od prelaza Spodnje Sleme). Po približno uri in pol hoje od izhodišča prispemo do razpotja na prelazu Spodnje Sleme, mi pa nadaljujemo desno v smeri Olševe (levo Raduha, Koča v Grohotu in kmetija Bukovnik (tudi Bukovc), ki velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji).
Pot naprej nas vodi po zložni makadamski cesti, kateri se kmalu priključi prej omenjena pot mimo domačije Prodnik. V nadaljevanju po levi strani obidemo Robnikov vrh (1392 m), nam pa se občasno odpre lep pogled proti Raduhi.
Na neizrazitem prevalu Zgornje Sleme se nam z desne priključi še pot, ki vodi mimo cerkve sv. Jakoba, mi pa sledimo oznakam za Olševo. Bližnji pašnik obidemo po levi strani, nad njim pa se prehodno vrnemo na kolovoz, s kolovoza pa gremo levo na markirano pot, ki se prične strmo vzpenjati skozi gozd. Sledi daljši precej strm vzpon, po poti, ki se vzpenja skozi gozd, vodi pa nas tudi mimo korita z vodo, ki v sušnih dneh presahne in mimo naravne votline. Pot se položi, ko dosežemo greben Lepega vrha, a se že po nekaj minutah ponovno prične strmeje vzpenjati, tokrat proti razglednemu Odeničnemu hriberju. Ko dosežemo omenjeni vrh, imamo pred seboj zložno pot, ki nas vodi po razglednem grebenu Olševe. Na Gladkem vrhu se nam z leve priključi še opuščena pot, ki se prične pri domačiji Zgornji Ošovnik v Podolševi, za Visoko pečjo pa sledi nekaj spusta do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi še markirana pot od Zadnjega travnika, oz. Planinskega doma na kmetiji Kumer.
Nadaljujemo v smeri Olševe, po poti, ki se ponovno prične vzpenjati, med vzponom pa preči nekaj kratkih, predvsem v mokrem za zdrs izpostavljenih pobočij. Višje se redek gozd konča in vse bolj razgledna pot nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na najvišji vrh Olševe.
Izhodišče - Spodnje Sleme 1:30, Spodnje Sleme - Zgornje Sleme 0:25, Zgornje Sleme - Lepi vrh 1:00, Lepi vrh - Odenični hriber 0:40, Odenični hriber - razpotje Visoka peč 0:25, razpotje Visoka peč - Govca 0:30.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (Julij).

zemljevid poti
Ob poti: Haderlap (1120m), Spodnje Sleme (1254m), Zgornje Sleme (1310m), Lepi vrh (1619m), Odenični hriber (1863m), Gladki vrh (1850m), Visoka peč (1814m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Obel kamen (Olševa)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Koprivna (Šumel) - govca_olseva1 Koprivna (Šumel) - govca_olseva2 Koprivna (Šumel) - govca_olseva3 Koprivna (Šumel) - govca_olseva4 Koprivna (Šumel) - govca_olseva5 Koprivna (Šumel) - govca_olseva6 Koprivna (Šumel) - govca_olseva7 Koprivna (Šumel) - govca_olseva8 Koprivna (Šumel) - govca_olseva9 Koprivna (Šumel) - govca_olseva10 Koprivna (Šumel) - govca_olseva11 Koprivna (Šumel) - govca_olseva12 Koprivna (Šumel) - govca_olseva13 Koprivna (Šumel) - govca_olseva14 Koprivna (Šumel) - govca_olseva15 Koprivna (Šumel) - govca_olseva16 Koprivna (Šumel) - govca_olseva17 Koprivna (Šumel) - govca_olseva18 Koprivna (Šumel) - govca_olseva19 Koprivna (Šumel) - govca_olseva20 Koprivna (Šumel) - govca_olseva21 Koprivna (Šumel) - govca_olseva22 Koprivna (Šumel) - govca_olseva23 Koprivna (Šumel) - govca_olseva24 Koprivna (Šumel) - govca_olseva25 Koprivna (Šumel) - govca_olseva26 Koprivna (Šumel) - govca_olseva27 Koprivna (Šumel) - govca_olseva28 Koprivna (Šumel) - govca_olseva29 Koprivna (Šumel) - govca_olseva30 Koprivna (Šumel) - govca_olseva31 Koprivna (Šumel) - govca_olseva32 Koprivna (Šumel) - govca_olseva33 Koprivna (Šumel) - govca_olseva34 Koprivna (Šumel) - govca_olseva35 Koprivna (Šumel) - govca_olseva36 Koprivna (Šumel) - govca_olseva37 Koprivna (Šumel) - govca_olseva38 Koprivna (Šumel) - govca_olseva39 Koprivna (Šumel) - govca_olseva40 Koprivna (Šumel) - govca_olseva41 Koprivna (Šumel) - govca_olseva42 Koprivna (Šumel) - govca_olseva43 Koprivna (Šumel) - govca_olseva44 Koprivna (Šumel) - govca_olseva45 Koprivna (Šumel) - govca_olseva46 Koprivna (Šumel) - govca_olseva47 Koprivna (Šumel) - govca_olseva48 Koprivna (Šumel) - govca_olseva49 Koprivna (Šumel) - govca_olseva50 Koprivna (Šumel) - govca_olseva51 Koprivna (Šumel) - govca_olseva52 Koprivna (Šumel) - govca_olseva53 Koprivna (Šumel) - govca_olseva54 Koprivna (Šumel) - govca_olseva55 Koprivna (Šumel) - govca_olseva56 Koprivna (Šumel) - govca_olseva57 Koprivna (Šumel) - govca_olseva58
Diskusija o izletu Koprivna (Šumel) - Govca (Olševa) (mimo Haderlapa in čez Spodnje Sleme)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki