Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVisoka peč / Kranjska Gora - Visoka peč
  

Kranjska Gora - Visoka peč (mimo Bedančevega doma)

 
Izhodišče: Kranjska Gora (810 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4863°N / 13,7774°E
Cilj: Visoka peč (1749 m)
Ime poti: mimo Bedančevega doma
Čas hoje: 3 h 25 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 939 m
Višinska razlika po poti: 1035 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1520
Ocena: 1 glasov
Število slik: 72
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa sledimo oznakam za smučišče Kranjska Gora. Parkiramo na velikem parkirišču ob vznožju kranjskogorskih smučišč.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo v smeri Ciprnika, sprva po kovinskih stopnicah in mimo trafike, kjer prodajajo vstopnice. Na trafiki opazimo tudi oznake za Bedančev dom, do katerega imamo 45 minut vzpona. Sledi še en vzpon po kovinskih stopnicah, nato pa prispemo do spodnje postaje štirisedežnice Vitranc I, mi pa nadaljujemo nekoliko desno od žičnice, po makadamski cesti, ki se prične vzpenjati ob smučišču (v poletnem času poletno sankališče Besna Pehta). V nadaljevanju se vzpenjamo po omenjeni cesti, višje pa jo lahko prehodno zapustimo, saj se rahlo v levo, ob poletnem sankališču nadaljuje kolovoz, le ta pa se višje vrne na cesto. Ko se vrnemo na cesto nas loči še dobrih 10 minut previdne hoje (previdne zato, ker nam lahko nasproti pride kak kolesar, saj imajo tu svojo progo) in že prispemo do zgornje postaje štirisedežnice Vitranc I in nekaj 10 korakov naprej še do Bedančevega doma.
Malo nad Bedančevim domom opazimo naslednje rumene turistične table, mi pa jim sledimo v smeri Vitranca in Ciprnika, torej še naprej po cesti. V nadaljevanju se cesta v nekaj ovinkih vzpne, nato pa nas pripelje do dela kranjskogorskih smučišč nad Podkorenom, kjer se vzpnemo levo od zgornje postaje štirisedežnice Podkoren. Nad omenjeno postajo štirisedežnice se končajo smučišča, pot pa se nato nekaj časa vzpenja ob nekdanjem smučišču, ki je vodilo z Vitranca (smučišče ni bilo nikoli urejeno, saj je bila strmina za teptalca snega prehuda. Ker se je dogajalo veliko nesreč tudi s smrtnim izidom so smučišče zaprli, žičnica pa je še naprej delovala, vendar je na njo bilo prepovedano iti s smučmi), nato pa preide v gozd, skozi katerega se prične strmo vzpenjati. Na nekaj drsnih mestih nam je v nadaljevanju v pomoč vrv, mi pa višje še enkrat prečimo že precej zaraslo nekdanjo smučarsko progo, nato pa se še skozi pas gozda povzpnemo na greben Vitranca, kjer nadaljujemo levo do nekaj 10 korakov oddaljenega Mojčinega doma.
Od Mojčinega doma, v bližini katerega se nahaja še propadajoči Dom na Vitrancu, se vrnemo nekaj 10 korakov nazaj do razpotja, od koder nadaljujemo v smeri Ciprnika, kjer nas pot vodi še mimo propadajoče enosedežnice Vitranc II.
(Enosedežnica Vitranc II je najstarejša enosedežnica v Sloveniji in ena najstarejših na svetu saj nosi letnico 1958. Še nekaj let nazaj se je z njo dalo varno pripeljati do Vitranca, danes pa nima več uporabnega dovoljenja).
Pot se nadaljuje po grebenu Vitranca z nekaj krajšimi vzponi in spusti, nato pa prispemo do mesta, kjer se nam z desne priključi še pot iz Planice.
Nadaljujemo naravnost po postopoma vse bolj strmi poti, ki nas višje iz gozda popelje v pas ruševja. Strma pot, ob kateri je v nadaljevanju nekaj varoval, ki pa niso nujno potrebna, nas nato spremlja vse do razglednega Ciprnika.
S Ciprnika se nam odpre lep razgled proti goram nad dolinama obeh Pišnic ter seveda izjemen pogled na bližnji Jalovec in ostale gore nad Tamarjem, mi pa nadaljujemo proti Visoke peči, vrhu, ki ga vidimo na naši strani Tamarja, če pogledamo v smeri grebena Ponc.
Na vrhu poiščemo stezico med ruševjem, ki nas s pomočjo številnih možicev vodi po zahodni strani Ciprnika sprva zmerno, nato pa strmo navzdol. Pot se hitro položi, nato pa se vzpne na razgledno glavo med Ciprnikom in Visoko pečjo. Z glave, s katere lepo vidimo naš današnji cilj, ponovno sledi spust, nato pa nas pot, ki večinoma poteka po požaganem ruševju pripelje na zadnje sedlo pod vrhom. Sledi nekaj zmernega vzpona, nato pa se pot postavi pokonci in se nekaj minut zelo strmo vzpenja. Višje se pot nekoliko položi, nato pa nas hitro pripelje na razgleden in razmeroma redko obiskan vrh.
Kranjska Gora - Bedančev dom 50 minut, Bedančev dom - Mojčin dom 1:20, Mojčin dom - Ciprnik 45 minut, Ciprnik - Visoka peč 30 minut.
V času obratovanja smučišča je dostop po opisani poti prepovedan.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (junij).

Ob poti: Bedančev dom (1116m), Mojčin dom na Vitrancu (1555m), Vitranc (1631m), Ciprnik (1745m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kranjska Gora - visoka_pec1 Kranjska Gora - visoka_pec2 Kranjska Gora - visoka_pec3 Kranjska Gora - visoka_pec4 Kranjska Gora - visoka_pec5 Kranjska Gora - visoka_pec6 Kranjska Gora - visoka_pec7 Kranjska Gora - visoka_pec8 Kranjska Gora - visoka_pec9 Kranjska Gora - visoka_pec10 Kranjska Gora - visoka_pec11 Kranjska Gora - visoka_pec12 Kranjska Gora - visoka_pec13 Kranjska Gora - visoka_pec14 Kranjska Gora - visoka_pec15 Kranjska Gora - visoka_pec16 Kranjska Gora - visoka_pec17 Kranjska Gora - visoka_pec18 Kranjska Gora - visoka_pec19 Kranjska Gora - visoka_pec20 Kranjska Gora - visoka_pec21 Kranjska Gora - visoka_pec22 Kranjska Gora - visoka_pec23 Kranjska Gora - visoka_pec24 Kranjska Gora - visoka_pec25 Kranjska Gora - visoka_pec26 Kranjska Gora - visoka_pec27 Kranjska Gora - visoka_pec28 Kranjska Gora - visoka_pec29 Kranjska Gora - visoka_pec30 Kranjska Gora - visoka_pec31 Kranjska Gora - visoka_pec32 Kranjska Gora - visoka_pec33 Kranjska Gora - visoka_pec34 Kranjska Gora - visoka_pec35 Kranjska Gora - visoka_pec36 Kranjska Gora - visoka_pec37 Kranjska Gora - visoka_pec38 Kranjska Gora - visoka_pec39 Kranjska Gora - visoka_pec40 Kranjska Gora - visoka_pec41 Kranjska Gora - visoka_pec42 Kranjska Gora - visoka_pec43 Kranjska Gora - visoka_pec44 Kranjska Gora - visoka_pec45 Kranjska Gora - visoka_pec46 Kranjska Gora - visoka_pec47 Kranjska Gora - visoka_pec48 Kranjska Gora - visoka_pec49 Kranjska Gora - visoka_pec50 Kranjska Gora - visoka_pec51 Kranjska Gora - visoka_pec52 Kranjska Gora - visoka_pec53 Kranjska Gora - visoka_pec54 Kranjska Gora - visoka_pec55 Kranjska Gora - visoka_pec56 Kranjska Gora - visoka_pec57 Kranjska Gora - visoka_pec58 Kranjska Gora - visoka_pec59 Kranjska Gora - visoka_pec60 Kranjska Gora - visoka_pec61 Kranjska Gora - visoka_pec62 Kranjska Gora - visoka_pec63 Kranjska Gora - visoka_pec64 Kranjska Gora - visoka_pec65 Kranjska Gora - visoka_pec66 Kranjska Gora - visoka_pec67 Kranjska Gora - visoka_pec68 Kranjska Gora - visoka_pec69 Kranjska Gora - visoka_pec70 Kranjska Gora - visoka_pec71 Kranjska Gora - visoka_pec72
Diskusija o izletu Kranjska Gora - Visoka peč (mimo Bedančevega doma)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki