Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeUršlja gora (Plešivec) / Leše - Uršlja gora (Plešivec)
  

Leše - Uršlja gora (Plešivec) (mimo Koče na Naravskih ledinah)

 
Izhodišče: Leše (537 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5304°N / 14,9034°E
Cilj: Uršlja gora (Plešivec) (1699 m)
Ime poti: mimo Koče na Naravskih ledinah
Čas hoje: 4 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1162 m
Višinska razlika po poti: 1245 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 440
Ocena: 1 glasov
Število slik: 92
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Iz Mežice, MP Holmec ali Raven na Koroškem se zapeljemo na Prevalje, od koder z vožnjo nadaljujemo proti naselju Leše. Ko prispemo v Leše nadaljujemo ostro levo v smeri Uršlje gore, nato pa parkiramo na parkirišču v bližini podružnične osnovne šole.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo v smeri Uršlje gore, Naravskih ledin in KPP (Koroška planinska pot) ter sprva še hodimo po asfaltni cesti, ki nas vodi mimo nekaj hiš. Z asfaltne ceste gremo kmalu desno na makadamsko cesto v smeri Uršlje gore ter Pačnika in Streha. Pri zadnji hiši gremo levo na kolovoz, ki se prične vzpenjati čez razgleden travnik. Višje dosežemo drugo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa hodimo mimo posameznih domačij, na križiščih pa sledimo oznakam za KPP oz. Naravske ledine.
Pri kmetiji Pečnik nadaljujemo naravnost, pri naslednji kmetiji Ravnjak, pa gremo rahlo desno na markiran kolovoz. Kolovoz najprej preči razgleden travnik, ko pa preide v gozd, se prične prečno spuščati in kmalu doseže makadamsko cesto, kateri sledimo navzgor. Cesta kmalu zavije levo, kjer preči potok Barbarski graben, kjer na levi opazimo ranč H₂O, nekaj korakov naprej pa na desni odcep markirane poti. Nadaljujemo po markiranem kolovozu, ki se višje vrne na cesto ter naredi levo serpentino. Za serpentino nas pot vodi preko strmega in razglednega pobočja, s katerega se nam odpre lep razgled proti Košenjaku in Golici. Cesta nas nato vodi še mimo plezališča Vranske peči in odcepa poti do bivaka Suška bajta, nato pa jo kmalu za prečenjem hudournika zapustimo in nadaljujemo na markirano pot. Sledi vzpon skozi gozd, kjer prečimo manjši kolovoz, ko drugič dosežemo kolovoz, pa mu sledimo v levo. Pobočje se tu položi in za prečenjem pašne ograje preidemo na pašnik, kjer se steza izgublja, mi pa nadaljujemo ob levem robu gozda. Za lovsko opazovalnico pot zavije rahlo levo in se vzpne do Obretanovega, kjer se nahaja nekaj stavb, med drugim tudi Taborniški dom roda koroških jeklarjev Obretanovo.
Nadaljujemo po cesti, ki nas za zapornico pripelje do označenega razpotja, mi pa nadaljujemo drugo pot desno, na pot, ki se vzpenja in ne spušča, ob njej pa opazimo napis Godec. Pot naprej nas vodi brez večjih vzponov in spustov, hitro pa nas pripelje do ceste, kjer se pot razcepi, razpotje pa ni posebej označeno.
Nadaljujemo desno po gozdni cesti (naravnost na vzpenjajoč se kolovoz kmetija Godec in Uršlja gora čez Kozji hrbet), s katere nas oznake za Naravske ledine kmalu usmerijo levo navzgor na pešpot, kjer nato sledimo markacijam. Ko hodimo po kolovozu, ki preči pobočja, moramo še pred njegovim koncem nadaljevati desno navzdol ter nato prečimo pobočja po planinski poti. Sledi kratko prečenj bolj strmih pobočij, nato pa se po stopnicah iz brun spustimo nazaj na gozdno cesto (do tu lahko hodimo tudi po gozdni cesti). Cesto, s katere se nam prehodno odpre nekaj razgleda, kmalu ponovno zapustimo in nadaljujemo levo na pot, ki čez manjši hrib "seka" nekoliko daljši cestni ovinek.
Tik preden se vrnemo na cesto, katero v nadaljevanju le prečimo, pa se nam z leve priključi še markirana pot z Raven na Koroškem. Na drugi strani ceste kratek čas nadaljujemo skozi gozd, nato pa nas pot vodi ob spodnjem delu travnika, kjer se priključimo poti iz Žerjava.
Z razpotja še naprej nadaljujemo ob desnem robu travnika, nato pa se po 5 minutah zmernega vzpona sprehodimo do Koče na Naravskih ledinah.
Pri koči stopimo na cesto, po kateri hodimo nekaj korakov, nato pa nas oznake za Uršljo goro povedejo desno na travnik, preko katerega se zmerno vzpnemo. Na zgornjem robu travnika prečimo cesto, ki vodi od Naravskih ledin proti Križanu in vrhu Uršlje gore ter se po pešpoti pričnemo vzpenjati skozi gozd. Po nekajminutnem prečnem vzponu se pot položi in se povsem približa cesti. Na mestu, kjer se povsem približamo cesti je ob lepem vremenu običajno tudi nekaj parkiranih avtomobilov, mi pa pot nadaljujemo levo po kolovozu, ki nas le malo naprej pripelje iz gozda na nekoliko večji travnik. Preko travnika sledimo markirani poti, ki nas višje popelje v gozd, kjer vzpon nadaljujemo po široki poti. S poti, ki se prečno vzpenja, se nam prehodno odpre nekaj razgleda proti Peci, nato pa se nam z leve priključi razmeroma nova oz. na sveže razrita vlaka (maj 2014). Po razmeroma široki vlaki se vzpnemo do bližnje počitniške hišice, pri kateri se nam z leve priključi še markirana pot čez Kozji hrbet.
Nadaljujemo naravnost navzgor po široki in dobro uhojeni poti, s katere se nam nekoliko višje odpre še nekaj razgleda, nato pa se pot postopoma položi in nas pripelje v manj strnjen gozd. Na delu, kjer se gozd razredči stopimo na manjše razpotje, kjer izberemo levo, nekoliko bolj strmo pot, ki vodi proti vrhu Uršlje gore (desna pot obide vrh in vodi direktno k cerkvi sv. Uršule in Domu na Uršlji gori). Sledi še kratek vzpon skozi redek gozd, nato pa se gozd dokončno konča in ob lepih pogledih hitro dosežemo križ na vrhu Plešivca oz. Uršlje gore.
Z vrha se lahko v 5 minutah sprehodimo še do bližnje cerkve sv. Uršule in planinskega doma.
Leše - Koča na Naravskih ledinah 2:40, Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora 1:45.

zemljevid poti
Ob poti: Kot pri Prevaljah (688m), Taborniški dom roda koroških jeklarjev Obretanovo (1040m), Koča na Naravskih ledinah (1072m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Uršlji gori
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Leše - urslja_gora_plesivec1 Leše - urslja_gora_plesivec2 Leše - urslja_gora_plesivec3 Leše - urslja_gora_plesivec4 Leše - urslja_gora_plesivec5 Leše - urslja_gora_plesivec6 Leše - urslja_gora_plesivec7 Leše - urslja_gora_plesivec8 Leše - urslja_gora_plesivec9 Leše - urslja_gora_plesivec10 Leše - urslja_gora_plesivec11 Leše - urslja_gora_plesivec12 Leše - urslja_gora_plesivec13 Leše - urslja_gora_plesivec14 Leše - urslja_gora_plesivec15 Leše - urslja_gora_plesivec16 Leše - urslja_gora_plesivec17 Leše - urslja_gora_plesivec18 Leše - urslja_gora_plesivec19 Leše - urslja_gora_plesivec20 Leše - urslja_gora_plesivec21 Leše - urslja_gora_plesivec22 Leše - urslja_gora_plesivec23 Leše - urslja_gora_plesivec24 Leše - urslja_gora_plesivec25 Leše - urslja_gora_plesivec26 Leše - urslja_gora_plesivec27 Leše - urslja_gora_plesivec28 Leše - urslja_gora_plesivec29 Leše - urslja_gora_plesivec30 Leše - urslja_gora_plesivec31 Leše - urslja_gora_plesivec32 Leše - urslja_gora_plesivec33 Leše - urslja_gora_plesivec34 Leše - urslja_gora_plesivec35 Leše - urslja_gora_plesivec36 Leše - urslja_gora_plesivec37 Leše - urslja_gora_plesivec38 Leše - urslja_gora_plesivec39 Leše - urslja_gora_plesivec40 Leše - urslja_gora_plesivec41 Leše - urslja_gora_plesivec42 Leše - urslja_gora_plesivec43 Leše - urslja_gora_plesivec44 Leše - urslja_gora_plesivec45 Leše - urslja_gora_plesivec46 Leše - urslja_gora_plesivec47 Leše - urslja_gora_plesivec48 Leše - urslja_gora_plesivec49 Leše - urslja_gora_plesivec50 Leše - urslja_gora_plesivec51 Leše - urslja_gora_plesivec52 Leše - urslja_gora_plesivec53 Leše - urslja_gora_plesivec54 Leše - urslja_gora_plesivec55 Leše - urslja_gora_plesivec56 Leše - urslja_gora_plesivec57 Leše - urslja_gora_plesivec58 Leše - urslja_gora_plesivec59 Leše - urslja_gora_plesivec60 Leše - urslja_gora_plesivec61 Leše - urslja_gora_plesivec62 Leše - urslja_gora_plesivec63 Leše - urslja_gora_plesivec64 Leše - urslja_gora_plesivec65 Leše - urslja_gora_plesivec66 Leše - urslja_gora_plesivec67 Leše - urslja_gora_plesivec68 Leše - urslja_gora_plesivec69 Leše - urslja_gora_plesivec70 Leše - urslja_gora_plesivec71 Leše - urslja_gora_plesivec72 Leše - urslja_gora_plesivec73 Leše - urslja_gora_plesivec74 Leše - urslja_gora_plesivec75 Leše - urslja_gora_plesivec76 Leše - urslja_gora_plesivec77 Leše - urslja_gora_plesivec78 Leše - urslja_gora_plesivec79 Leše - urslja_gora_plesivec80 Leše - urslja_gora_plesivec81 Leše - urslja_gora_plesivec82 Leše - urslja_gora_plesivec83 Leše - urslja_gora_plesivec84 Leše - urslja_gora_plesivec85 Leše - urslja_gora_plesivec86 Leše - urslja_gora_plesivec87 Leše - urslja_gora_plesivec88 Leše - urslja_gora_plesivec89 Leše - urslja_gora_plesivec90 Leše - urslja_gora_plesivec91 Leše - urslja_gora_plesivec92
Diskusija o izletu Leše - Uršlja gora (Plešivec) (mimo Koče na Naravskih ledinah)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki