Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Pohorje in ostala severovzhodna SlovenijaSveti Urh (Strojna) / Libeliče - Sveti Urh (Strojna)
  

Libeliče - Sveti Urh (Strojna)

 
Izhodišče: Libeliče (455 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,6204°N / 14,948°E
Cilj: Sveti Urh (Strojna) (998 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 543 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 181
Ocena: 1 glasov
Število slik: 54
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Slovenj Gradca ali Mežiške doline se zapeljemo v Dravograd, nato pa še pred mostom preko reke Drave zavijemo levo v smeri naselij Črneče in Libeliče. V nadaljevanju najprej prečimo reko Mežo, nato pa se peljemo skozi Črneče in pozneje še skozi Gorče. Za Gorčami prispemo v Libeliče, kjer pri kapelici nadaljujemo desno, nato pa gremo še enkrat desno in parkiramo na večjem asfaltiranem parkirišču ob gasilskem domu Libeliče.
b) Zapeljemo se v Dravograd, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Slovenj Gradcu. Kmalu za mostom preko reke Drave, pa zavijemo desno v smeri naselij Črneče in Libeliče. V nadaljevanju najprej prečimo reko Mežo, nato pa se peljemo skozi Črneče in pozneje še skozi Gorče. Za Gorčami prispemo v Libeliče, kjer pri kapelici nadaljujemo desno, nato pa gremo še enkrat desno in parkiramo na večjem asfaltiranem parkirišču ob gasilskem domu Libeliče.
c) Preko MP Ljubelj ali Jezerski vrh se zapeljemo v Avstrijo, nato pa sledimo oznakam za Pliberk / Bleiburg in dalje naselju Labot / Lavamünd. Pred naseljem Labot, še preden prečimo reko Dravo, pa nas oznake za Potoče / Bach in Libeliče / Leifling usmerijo desno na nekoliko ožjo cesto. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Potoče, za njim pa kmalu preko MP Libeliče prispemo v Slovenijo, kjer na parkirišču ob gasilskem domu v Libeličah parkiramo.

Opis poti:

Od gasilskega doma se najprej vzpnemo do župnijske cerkve sv. Martina, ki se nahaja na severozahodnem delu Libelič. Pred cerkvijo, na delu kjer se nahaja kostnica iz 11. stoletja, pa pred obzidjem na levi opazimo uhojeno pot, po kateri se prečno vzpnemo v gozd.
Med vzponom skozi gozd nas sprva spremljajo table bližnje poti Etnološko naravoslovne znamenitosti Libelič, kateri pa sledimo v nasprotni smeri, tako da se števila na tablah zmanjšujejo. Skozi gozd se večinoma vzpenjamo po gozdnih vlakah, višje pa se ob drevoredu tepk vzpnemo do domačije, kjer se nahaja razgledna točka.
Nadaljujemo preko dvorišča, iz križišča za domačijo pa nadaljujemo na desno cesto, ki nas vodi mimo znamenja. Sledi prečni vzpon ob lepih razgledih, ki sežejo od Golice / Koralpe prek Košenjaka do Pohorja, nato pa nas kolovoz popelje v gozd, kjer dosežemo makadamsko cesto. Cesti sledimo v desno, za levo serpentino pa jo zapustimo in nadaljujemo rahlo desno na kolovoz, ki nas mimo lovske opazovalnice pripelje do večje jase. Na drugi strani jase se vrnemo v gozd, pot pa nas prehodno pripelje do državne meje z Avstrijo. Ob državni meji se vzpenjamo do mesta, kjer državna meja zavije ostro desno, mi pa se po stezi, ki poteka preko senožeti, vzpnemo do naslednje domačije, katero obidemo po levi strani in pri kateri pri naslednjem znamenju prečimo še eno cesto. Ob lepih razgledih se vzpnemo do gozda. V gozdu se kolovoz razcepi, mi pa izberemo levi, zložnejši kolovoz, ki v nadaljevanju v rahlem vzponu preči vzhodna pobočja Požegovega vrha. Med prečenjem nas pot vodi mimo starejšega križa in preko manjšega studenčka, nato pa kmalu dosežemo makadamsko cesto, katero dosežemo ob križišču h kmetiji Jorgač.
Cesti sledimo v desno, po njej pa se prečno vzpnemo do nekoliko večjega križišča ob obeležju NOB, kjer nadaljujemo ostro desno v smeri Strojne. Pot naprej nas pripelje iz gozda in nas v nadaljevanju vodi ob lepih razgledih na Uršljo goro in ostale okoliške vrhove. Višje gremo še mimo kmetije Požeg oz. posestva Kupnik, po nekaj nadaljnjih minutah hoje pa prispemo do kmetije Janež, ki je izjemen primer ljudskega stavbarstva iz 17. stoletja.
Pri kmetiji, kjer je dobro ohranjena črna kuhinja nadaljujemo naravnost (rahlo desno po kolovozu Pokeržnikov vrh) ter po cesti v nekaj minutah prispemo do cerkve sv. Urha na Strojni.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (februar).

Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Libeliče - sveti_urh_strojna1 Libeliče - sveti_urh_strojna2 Libeliče - sveti_urh_strojna3 Libeliče - sveti_urh_strojna4 Libeliče - sveti_urh_strojna5 Libeliče - sveti_urh_strojna6 Libeliče - sveti_urh_strojna7 Libeliče - sveti_urh_strojna8 Libeliče - sveti_urh_strojna9 Libeliče - sveti_urh_strojna10 Libeliče - sveti_urh_strojna11 Libeliče - sveti_urh_strojna12 Libeliče - sveti_urh_strojna13 Libeliče - sveti_urh_strojna14 Libeliče - sveti_urh_strojna15 Libeliče - sveti_urh_strojna16 Libeliče - sveti_urh_strojna17 Libeliče - sveti_urh_strojna18 Libeliče - sveti_urh_strojna19 Libeliče - sveti_urh_strojna20 Libeliče - sveti_urh_strojna21 Libeliče - sveti_urh_strojna22 Libeliče - sveti_urh_strojna23 Libeliče - sveti_urh_strojna24 Libeliče - sveti_urh_strojna25 Libeliče - sveti_urh_strojna26 Libeliče - sveti_urh_strojna27 Libeliče - sveti_urh_strojna28 Libeliče - sveti_urh_strojna29 Libeliče - sveti_urh_strojna30 Libeliče - sveti_urh_strojna31 Libeliče - sveti_urh_strojna32 Libeliče - sveti_urh_strojna33 Libeliče - sveti_urh_strojna34 Libeliče - sveti_urh_strojna35 Libeliče - sveti_urh_strojna36 Libeliče - sveti_urh_strojna37 Libeliče - sveti_urh_strojna38 Libeliče - sveti_urh_strojna39 Libeliče - sveti_urh_strojna40 Libeliče - sveti_urh_strojna41 Libeliče - sveti_urh_strojna42 Libeliče - sveti_urh_strojna43 Libeliče - sveti_urh_strojna44 Libeliče - sveti_urh_strojna45 Libeliče - sveti_urh_strojna46 Libeliče - sveti_urh_strojna47 Libeliče - sveti_urh_strojna48 Libeliče - sveti_urh_strojna49 Libeliče - sveti_urh_strojna50 Libeliče - sveti_urh_strojna51 Libeliče - sveti_urh_strojna52 Libeliče - sveti_urh_strojna53 Libeliče - sveti_urh_strojna54
Diskusija o izletu Libeliče - Sveti Urh (Strojna) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki