Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeŠentanski vrh / Ljubelj - Šentanski vrh
  

Ljubelj - Šentanski vrh (Bornova pot)

 
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4306°N / 14,261°E
Cilj: Šentanski vrh (1635 m)
Ime poti: Bornova pot
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot, delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 577 m
Višinska razlika po poti: 840 m
Zemljevid: Karavanke 1:50.000 - osrednji del
Priporočena oprema (poletje): svetilka, čelada
Priporočena oprema (zima): svetilka, dereze, cepin, čelada
Ogledov: 630
Ocena: 1 glasov
Število slik: 103
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se do MP Ljubelj, kjer pred predorom zavijemo levo proti Zelenici. Sledi vožnja preko mostička, nato pa se po parkirišču spustimo do spodnjega južnega dela parkirišča, kjer parkiramo.

Opis poti:

Na koncu parkirišča opazimo oznake za planino Preval, ki nas usmeri na Bornovo pot. Sprva se prečno vzpnemo preko manjšega melišča, nato pa pot preide v gozd, kjer z nekaj krajšimi vzponi in spusti preči strma pobočja proti levi. Gozd kmalu zamenjajo strma skalnata pobočja, preko katerih vodi široka in na izpostavljenih mestih tudi zavarovana pot. Ob lepih pogledih na gore, ki se dvigajo nad Podljubeljem prispemo do Bornovega tunela, kjer je za lažje in varnejše napredovanje zelo priporočljiva uporaba svetilke. Nekje na sredi tunela se nahaja večje okno, iz katerega je slikovit pogled na okolico, mi pa previdno nadaljujemo še skozi drugi del tunela. Ko zapustimo tunel, v katerem je po dežju tudi nekaj večjih luž, sledi še nekaj minut izpostavljenega prečenja, nato pa za klopco "Marijino počivališče" prispemo na večje melišče.
V rahlem spustu prečimo tudi melišče, nato pa se pot postopoma prične prečno vzpenjati. Sprva se še vzpenjamo preko strmih pobočij, nato pa se najprej položi pobočje, višje pa se steza razširi v kolovoz. Višje sledi še prečenje pašne ograje, nato pa nas pot pripelje iz gozda, mi pa se v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje povzpnemo na Preval, kjer je označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo levo (desno Begunjščica) ter se sprehodimo do pastirske koče.
Kočo, od katere se nam odpre lep razgled, ki seže vse do Triglava, obidemo po levi strani, mi pa pot nadaljujemo v smeri Dobrče. Markirana pot proti Dobrči, po kateri nadaljujemo, v nadaljevanju po levi strani obide neimenovan vrh, ko pa se pot vrne na greben, ga dosežemo na sedlu med Čisovcem in neimenovanim vrhom.
Na omenjenem sedlu markirana pot proti Dobrči zavije desno navzdol (naravnost neoznačena pot na Čisovec) in preide na zahodna pobočja Čisovca, kjer nas pot vodi prečno preko občasno precej strmih pobočij. Sledi daljše prečenje po slabo vzdrževani poti, ki je običajno polna listja, zaradi erozije pa na več mestih tudi nekoliko poškodovana. V nadaljevanju prečimo še nekaj grap, nato pa pobočje postane manj strmo, nam pa se s poti občasno odpre nekaj razgleda proti Begunjščici, Stolu, Julijskim Alpam, Gorenjski...
Še nekoliko naprej dosežemo južni greben Čisovca, kjer se pot prične spuščati (tu lahko nekaj korakov s poti opazimo rastišče avrikljev, običajno v aprilu ali maju), občasno pa se nam odpre tudi pogled na Kamniško Savinjske Alpe. Nižje se pot še strmeje spusti, nato pa nas pripelje na preval Vrh Luž, kjer se nam z leve priključi neoznačena pot mimo Tominčevega slapu, z desne pa pot od Črnega potoka.
Nadaljujemo naravnost, v glavnem po grebenu, po katerem se občasno vzpenjamo. Pozneje se nam z desne priključi še pot, ki vodi preko Ledene trate, naša pot pa v nadaljevanju postopoma z grebena zavije nekoliko desno in preide na vse bolj strma pobočja Dobrče. Sledi prečni vzpon preko strmega pobočja, kjer je v mokrem potrebna dodatna pazljivost, nato pa se pot položi in nas preko pašne ograje pripelje na kolovoz, po njem pa se sprehodimo do roba Podgorske planine, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri vrha Dobrče (naravnost Koča na Dobrči 3 minute), kjer nas pot vodi mimo nekaj koč na Podgorski planini. Za kočami nadaljujemo rahlo levo ter se vzpnemo preko razglednega dela planine. Višje sprva še slabše sledljiva pot preide v gozd, mi pa na razpotjih pazljivo sledimo markacijam. Malo višje se pot prehodno položi in nas vodi mimo dveh razpotij, z obeh pa nadaljujemo naravnost v smeri Dobrče. Sledi še kratek nekoliko bolj strm del in pot nas pripelje na vrh Dobrče.
Z vrha Dobrče nadaljujemo v smeri razgledišča Šentanski vrh, po poti, ki se najprej spusti na manjši preval med obema vrhovoma, nato pa se zložno vzpne do nekaj minut oddaljenega razglednega Šentanskega vrha.
Ljubelj - Prevala 1:30, Prevala - Koča na Dobrči 2:30, Koča na Dobrči - Dobrča 30 minut, Dobrča - Šentanski vrh 5 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (januar, april).

zemljevid poti
Ob poti: Koča na planini Preval-a (1311m), Vrh Luž (1212m), Sivora (1317m), Podgorska planina (1470m), Koča na Dobrči (1478m), Dobrča (1634m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dobrča
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ljubelj - sentanski_vrh1 Ljubelj - sentanski_vrh2 Ljubelj - sentanski_vrh3 Ljubelj - sentanski_vrh4 Ljubelj - sentanski_vrh5 Ljubelj - sentanski_vrh6 Ljubelj - sentanski_vrh7 Ljubelj - sentanski_vrh8 Ljubelj - sentanski_vrh9 Ljubelj - sentanski_vrh10 Ljubelj - sentanski_vrh11 Ljubelj - sentanski_vrh12 Ljubelj - sentanski_vrh13 Ljubelj - sentanski_vrh14 Ljubelj - sentanski_vrh15 Ljubelj - sentanski_vrh16 Ljubelj - sentanski_vrh17 Ljubelj - sentanski_vrh18 Ljubelj - sentanski_vrh19 Ljubelj - sentanski_vrh20 Ljubelj - sentanski_vrh21 Ljubelj - sentanski_vrh22 Ljubelj - sentanski_vrh23 Ljubelj - sentanski_vrh24 Ljubelj - sentanski_vrh25 Ljubelj - sentanski_vrh26 Ljubelj - sentanski_vrh27 Ljubelj - sentanski_vrh28 Ljubelj - sentanski_vrh29 Ljubelj - sentanski_vrh30 Ljubelj - sentanski_vrh31 Ljubelj - sentanski_vrh32 Ljubelj - sentanski_vrh33 Ljubelj - sentanski_vrh34 Ljubelj - sentanski_vrh35 Ljubelj - sentanski_vrh36 Ljubelj - sentanski_vrh37 Ljubelj - sentanski_vrh38 Ljubelj - sentanski_vrh39 Ljubelj - sentanski_vrh40 Ljubelj - sentanski_vrh41 Ljubelj - sentanski_vrh42 Ljubelj - sentanski_vrh43 Ljubelj - sentanski_vrh44 Ljubelj - sentanski_vrh45 Ljubelj - sentanski_vrh46 Ljubelj - sentanski_vrh47 Ljubelj - sentanski_vrh48 Ljubelj - sentanski_vrh49 Ljubelj - sentanski_vrh50 Ljubelj - sentanski_vrh51 Ljubelj - sentanski_vrh52 Ljubelj - sentanski_vrh53 Ljubelj - sentanski_vrh54 Ljubelj - sentanski_vrh55 Ljubelj - sentanski_vrh56 Ljubelj - sentanski_vrh57 Ljubelj - sentanski_vrh58 Ljubelj - sentanski_vrh59 Ljubelj - sentanski_vrh60 Ljubelj - sentanski_vrh61 Ljubelj - sentanski_vrh62 Ljubelj - sentanski_vrh63 Ljubelj - sentanski_vrh64 Ljubelj - sentanski_vrh65 Ljubelj - sentanski_vrh66 Ljubelj - sentanski_vrh67 Ljubelj - sentanski_vrh68 Ljubelj - sentanski_vrh69 Ljubelj - sentanski_vrh70 Ljubelj - sentanski_vrh71 Ljubelj - sentanski_vrh72 Ljubelj - sentanski_vrh73 Ljubelj - sentanski_vrh74 Ljubelj - sentanski_vrh75 Ljubelj - sentanski_vrh76 Ljubelj - sentanski_vrh77 Ljubelj - sentanski_vrh78 Ljubelj - sentanski_vrh79 Ljubelj - sentanski_vrh80 Ljubelj - sentanski_vrh81 Ljubelj - sentanski_vrh82 Ljubelj - sentanski_vrh83 Ljubelj - sentanski_vrh84 Ljubelj - sentanski_vrh85 Ljubelj - sentanski_vrh86 Ljubelj - sentanski_vrh87 Ljubelj - sentanski_vrh88 Ljubelj - sentanski_vrh89 Ljubelj - sentanski_vrh90 Ljubelj - sentanski_vrh91 Ljubelj - sentanski_vrh92 Ljubelj - sentanski_vrh93 Ljubelj - sentanski_vrh94 Ljubelj - sentanski_vrh95 Ljubelj - sentanski_vrh96 Ljubelj - sentanski_vrh97 Ljubelj - sentanski_vrh98 Ljubelj - sentanski_vrh99 Ljubelj - sentanski_vrh100 Ljubelj - sentanski_vrh101 Ljubelj - sentanski_vrh102 Ljubelj - sentanski_vrh103
Diskusija o izletu Ljubelj - Šentanski vrh (Bornova pot)
jpresern     
2.6.2017
Na sliki 102 zadaj ni Begunjščica, ampak greben Košute.
Tadej     
2.6.2017
Hvala za opozorilo, sem popravil.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki