Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeMali Grintovec / Mače - Mali Grintovec
  

Mače - Mali Grintovec (mimo sv. Miklavža in Doma na Kališču)

 
Izhodišče: Mače (600 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3131°N / 14,4187°E
Cilj: Mali Grintovec (1813 m)
Ime poti: mimo sv. Miklavža in Doma na Kališču
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1213 m
Višinska razlika po poti: 1280 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 282
Ocena: 2 glasov
Število slik: 101
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za Mače. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. V Preddvoru opazimo oznake za Mače, ki nas usmerijo levo mimo osnovne šole na cesto, ki se vzpne do Mač. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.

Opis poti:

S parkirišča nad Mačami se po asfaltni cesti vrnemo nazaj do središča vasi, od tam pa nadaljujemo v smeri sv. Miklavža (odcep ceste sredi vasi proti sv. Miklavžu je dobro označen). Iz središča vasi nadaljujemo po slepi ulici in se po njej pričnemo zmerno vzpenjati. Cesta se kmalu položi in nas pripelje do mesta, kjer opazimo naslednjo oznako za sv. Miklavža, ki pa nas tokrat usmeri levo, na cesto, ki nas vodi mimo nekaj dvorišč k bližnjemu potoku. Še preden se spustimo do potoka nas naslednja oznaka usmeri desno, kjer nadaljujemo mimo garaže in ob betonski škarpi. Ko se že slabša cesta spusti povsem do potoka Suha, pa ga preko manjšega lesenega mostička tudi prečimo. Na drugi strani mostička se vzpnemo do roba dvorišča bližnje stanovanjske hiše, nato pa nadaljujemo desno, kjer se pričnemo vzpenjati ob mrežasti ograji. Po krajšem vzponu stopimo na rob večje senožeti, od koder se nam odpre lep pogled na Tolsti vrh in Storžič. Nadaljujemo ob robu gozda oz. povsem po desni strani travnika, do mesta, kjer se steza vrne v gozd. Ko stopimo v gozd se steza razširi v kolovoz, mi pa po njem nadaljujemo le nekaj 10 korakov, nato pa gremo desno na dobro uhojeno stezo. Nekoliko naprej dosežemo naslednji kolovoz, katerega pa prečimo poševno proti levi.
Od kolovoza naprej se vzpenjamo po zmerno strmi poti, ki nas hitro popelje iz gozda na večji travnik pod cerkvijo sv. Miklavža. Od tod sledi le še kratek vzpon in že smo pri cerkvici, od katere se nam odpre lep razgled na gorenjska naselja, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje ter ob lepi vidljivosti tudi na Triglav.
Nadaljevanje poti opazimo na vzhodni strani cerkve, kjer se vzpnemo skozi kratek pas gozda do prijetne klopce in lepega razgledišča. Nadaljujemo po desni strani klopce, po poti, ki v rahlem vzponu preči pobočja proti desni. Po nekaj minutah dosežemo kolovoz, katerega pa le prečimo in vzpon nadaljujemo po dobro uhojeni in še naprej nemarkirani poti, ki se nekoliko strmeje vzpne. Ko se pot položi dosežemo nekakšen greben, kjer stopimo na drug, razmeroma nov kolovoz, po katerem se vzpenjamo proti severu. Ob občasnih lepih razgledih na Triglav, Mali Grintovec in še kam, se vzpnemo ob neizrazit rob gozda, kjer zapustimo kolovoz in nadaljujemo rahlo desno na lepo sledljivo stezico (ker je kolovoz razmeroma nov (april 2014) je začetek steze nekoliko slabše opazen), ki postopoma preide v gozd ter se nekoliko naprej priključi običajni markirani poti iz Mač proti Kališču.
Markirana pot nas malo naprej pripelje na naslednji kolovoz, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer nas markacije povedejo desno navzgor na bolj strmo pot, po kateri se v nekaj minutah vzpnemo do lepo urejenega razgledišča s klopco. Za razglediščem se vrnemo v gozd, kjer se le zložno vzpenjamo. Nekoliko naprej ponovno dosežemo enega od številnih kolovozov na tem koncu, markirana pot pa se nekaj časa nadaljuje vzporedno z njim, čez čas, ko se strnjen pas gozda konča, pa se nanj vrne. Ob pogledu na Tolsti vrh in Storžič, pa se nato v minuti nadaljnje hoje sprehodimo do razpotja severno od Gore, vrha, katerega smo obšli po levi strani.
Z razpotja nadaljujemo po markirani poti v smeri Kališča. Nekaj minut se vzpenjamo skozi strnjen smrekov gozd, nato pa se priključimo na slabšo cesto, po kateri nekaj minut nadaljujemo vzpon. Cesto zapustimo, ko na desni strani opazimo nadaljevanje planinske poti (odcep je dobro označen). Pot naprej preide na bolj strmo pobočje ter se v številnih okljukih razmeroma strmo vzpenja. Višje se gozd prehodno razredči in odpre se nam lep razgled proti jugu. Na delu redkega gozda nam prijeten počitek omogoči tudi lesena klop, malo naprej pa nas "preseneti" še delujoča ura na drevesu. V nadaljevanju nekoliko več časa prečimo proti desni, tako, da dosežemo gozdnat južni greben Kališča. Na omenjenem grebenu pot zavije ostro levo, nato pa se v nekaj okljukih vzpne do Spodnjega Kališča, od koder se nam odpre lep razgled na Storžič.
Ko se nad Spodnjim Kališčem pot vrne v gozd se nam z leve priključi še pot z Laškega (tudi pot iz Bašlja mimo bolnice Košuta). Sledi še nekaj minut hoje skozi gozd in prispemo do lepega razgledišča, od koder se odpre lep pogled proti bližnjemu Domu na Kališču, Malemu Grintavcu, grebenu Laneža, Krvavcu... Od razgledišča sledi le še kratek vzpon in že smo pri Domu na Kališču.
Od Doma na Kališču nadaljujemo po široki grebenski poti v smeri proti Storžiču. Po nekaj minutah prijetne razgledne hoje prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi nekoliko slabše uhojena pot iz Bašlja (pot mimo cerkve sv. Lovrenca), v smeri naravnost se nadaljuje pot na Storžič, mi pa nadaljujemo desno v smeri Bašeljskega vrha, Malega Grintovca in Srednjega vrha. Od razpotja naprej se pričnemo vzpenjati skozi ruševje, pot pa nas hitro pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo po spodnji desni poti (levo Bašeljski vrh) v smeri Mačenskega sedla.
Sledi prečenje Bašeljskega vrha, po poti, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Ko se prečenje konča prispemo na Mačensko sedlo, kjer se nam z leve priključi označena pot z Bašeljskega vrha, z desne pa neoznačena pot po dolini Suhe.
Nadaljujemo naravnost v smeri Malega Grintovca, po poti, ki se prične razmeroma strmo vzpenjati po zahodnem pobočju omenjene gore. Po približno pol ure hoje od Mačenskega sedla prispemo na označeno razpotja, kjer se nam z desne priključi pot z Dolge njive. Nadaljujemo levo ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo na vrh Malega Grintovca.
Mače - sv. Miklavž 20 minut, sv. Miklavž - Kališče 2:25, Kališče - Mačensko sedlo 45 minut, Mačensko sedlo - Mali Grintovec 30 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Sv. Miklavž nad Mačami (651m), Planina Kališče (1450m), Dom na Kališču (1534m), Mačensko sedlo (1615m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Mače - mali_grintovec1 Mače - mali_grintovec2 Mače - mali_grintovec3 Mače - mali_grintovec4 Mače - mali_grintovec5 Mače - mali_grintovec6 Mače - mali_grintovec7 Mače - mali_grintovec8 Mače - mali_grintovec9 Mače - mali_grintovec10 Mače - mali_grintovec11 Mače - mali_grintovec12 Mače - mali_grintovec13 Mače - mali_grintovec14 Mače - mali_grintovec15 Mače - mali_grintovec16 Mače - mali_grintovec17 Mače - mali_grintovec18 Mače - mali_grintovec19 Mače - mali_grintovec20 Mače - mali_grintovec21 Mače - mali_grintovec22 Mače - mali_grintovec23 Mače - mali_grintovec24 Mače - mali_grintovec25 Mače - mali_grintovec26 Mače - mali_grintovec27 Mače - mali_grintovec28 Mače - mali_grintovec29 Mače - mali_grintovec30 Mače - mali_grintovec31 Mače - mali_grintovec32 Mače - mali_grintovec33 Mače - mali_grintovec34 Mače - mali_grintovec35 Mače - mali_grintovec36 Mače - mali_grintovec37 Mače - mali_grintovec38 Mače - mali_grintovec39 Mače - mali_grintovec40 Mače - mali_grintovec41 Mače - mali_grintovec42 Mače - mali_grintovec43 Mače - mali_grintovec44 Mače - mali_grintovec45 Mače - mali_grintovec46 Mače - mali_grintovec47 Mače - mali_grintovec48 Mače - mali_grintovec49 Mače - mali_grintovec50 Mače - mali_grintovec51 Mače - mali_grintovec52 Mače - mali_grintovec53 Mače - mali_grintovec54 Mače - mali_grintovec55 Mače - mali_grintovec56 Mače - mali_grintovec57 Mače - mali_grintovec58 Mače - mali_grintovec59 Mače - mali_grintovec60 Mače - mali_grintovec61 Mače - mali_grintovec62 Mače - mali_grintovec63 Mače - mali_grintovec64 Mače - mali_grintovec65 Mače - mali_grintovec66 Mače - mali_grintovec67 Mače - mali_grintovec68 Mače - mali_grintovec69 Mače - mali_grintovec70 Mače - mali_grintovec71 Mače - mali_grintovec72 Mače - mali_grintovec73 Mače - mali_grintovec74 Mače - mali_grintovec75 Mače - mali_grintovec76 Mače - mali_grintovec77 Mače - mali_grintovec78 Mače - mali_grintovec79 Mače - mali_grintovec80 Mače - mali_grintovec81 Mače - mali_grintovec82 Mače - mali_grintovec83 Mače - mali_grintovec84 Mače - mali_grintovec85 Mače - mali_grintovec86 Mače - mali_grintovec87 Mače - mali_grintovec88 Mače - mali_grintovec89 Mače - mali_grintovec90 Mače - mali_grintovec91 Mače - mali_grintovec92 Mače - mali_grintovec93 Mače - mali_grintovec94 Mače - mali_grintovec95 Mače - mali_grintovec96 Mače - mali_grintovec97 Mače - mali_grintovec98 Mače - mali_grintovec99 Mače - mali_grintovec100 Mače - mali_grintovec101
Diskusija o izletu Mače - Mali Grintovec (mimo sv. Miklavža in Doma na Kališču)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki