Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeKoča na Soriški planini / Nomenj - Koča na Soriški planini
  

Nomenj - Koča na Soriški planini (čez planino Strmne)

 
Izhodišče: Nomenj (490 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2893°N / 14,003°E
Cilj: Koča na Soriški planini (1306 m)
Ime poti: čez planino Strmne
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 816 m
Višinska razlika po poti: 835 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 440
Ocena: 2 glasov
Število slik: 73
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se na Bled, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Bohinju. Še pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Nomenj, kjer se ob glavni cesti nahajajo avtobusna postaja, železniška postaja in Gostilna pri Matičku, se prične opisana pot. Ob izhodišču ni primernih mest za parkiranje.
b) Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu. Še pred Bledom, pri naselju Nomenj, kjer se ob glavni cesti nahajajo avtobusna postaja, železniška postaja in Gostilna pri Matičku, se prične opisana pot. Ob izhodišču ni primernih mest za parkiranje.

Opis poti:

Od Gostilne pri Matičku nadaljujemo v smeri slapu Grmečica, kjer nas pot sprva vodi vzporedno z glavno cesto, hodimo pa po slabši makadamski cesti. Že kmalu gremo desno skozi podvoz pod železniško progo, nato pa gremo še enkrat desno v smeri slapu Grmečica in Eminega plavža. Nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas čez pašnike pripelje do nekdanjega parkirišča, danes pa je parkiranje dovoljeno le z dovolilnico ribičem in uporabnikom soteskanja (kanjoninga).
S parkirišča še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, le ta pa nas hitro pripelje do brvi preko reke Save Bohinjke. Za mostom nadaljujemo levo v smeri proti Eminemu plavžu (desno slap Grmečica) ter po makadamski cesti hodimo do bližnjega Eminega plavža, kjer se nahaja informativna tabla.
Preko lesenega mostička se sprehodimo do obnovljenih ruševin plavža, nato pa nadaljujemo po kolovozu v smeri proti izviru Plavžarice (smerna tabla kaže nekoliko preveč v desno). V nadaljevanju se sprva vzpenjamo po levi strani Plavžarice, višje pa jo prečimo in vzpon kratek čas nadaljujemo ob levem bregu, a se pot še pred izvirom umakne bolj v desno, kjer na trikotnem križišču kolovozov, izberemo tistega, ki se vzpenja. Sledi še nekaj razpotij, mi pa sledimo "glavni" vlaki, po kateri se vzpnemo do gozdne ceste, kateri sledimo desno v smeri proti Nemškemu Rovtu (če nadaljujemo levo lahko prispemo na Bitenjsko planino in dalje na ratitovec). V nadaljevanju nekaj časa hodimo po makadamski cesti, za prečenjem običajno suhe struge Grmečice pa iz križišča nadaljujemo naravnost. Ko dosežemo asfaltno cesto gremo levo (desno Nemški Rovt), po njej pa hodimo do prvega levega ovinka, s katerega nadaljujemo rahlo desno na kolovoz, ki se vzpenja ob grabnu. Ko malo naprej kolovoz preide v dno dolinice, se izgublja, višje pa ga prerašča bujna vegetacija. Pred nekoliko bolj strmim zatrepom dolinice, pa na levi opazimo stezico, ki se prečno vzpne iz grabna in nas po krajšem prečenju pripelje do druge steze, kateri sledimo desno navzgor, tako da hodimo nad "strugo" grabna oz. dolinice. Nad strmim delom, zaradi katerega je pot zapustila dolinico, se vrnemo v dolinico, zaradi vetroloma decembra 2017 pa je nadaljevanje po stari stezi praktično nemogoče nadaljevati. Pri plezanju preko podrtih dreves in plazenju pod njimi, se držimo smeri naravnost oz. rahlo levo, že kmalu pa stopimo na novejšo vlako, ki je nastala ob pospravljanju podrtih dreves. Omenjeni vlaki na razpotjih sledimo nekoliko desno, ko pa dosežemo makadamsko cesto, pa gremo še enkrat desno (če po omenjeni cesti nadaljujemo levo, se vrnemo na asfaltno cesto). Makadamska cesta se hitro razcepi, mi pa izberemo levo pot (tu bi stopili na širšo cesto, če bi bila sledljiva stara pot, ki je zaradi podrtih dreves neprehodna). V nadaljevanju nas cesta vodi preko prostrane planine Strmne, kjer dosežemo markirano pot Bohinjska Bistrica - Soriška planina.
Nekaj korakov naprej zapustimo cesto in nadaljujemo levo v smeri Soriške planine (naravnost Orožnova koča), pot pa nas vodi po zmerno strmi senožeti. Za manjšo kočo pot preide v gozd, skozi katerega se zmerno do občasno strmo vzpenja, višje pa prečimo še eno gozdno cesto. Markirana pot, ob kateri so v glavnem starejše markacije, nas nato pripelje ob visokonapetostni daljnovod, ob katerem se nekaj časa vzpenjamo, v nadaljevanju pa prečimo še cesto, ki vodi do prevala Vrh Bače. Na tem delu pot preide v manjšo dolinico, po njej pa se lahkotno vzpnemo do glavne ceste, po kateri nadaljujemo do velikega parkirišča ob vznožju Soriške planine, kjer se nahaja tudi bife Brunarica.
Za informativnimi tablami gremo desno in se v nekaj minutah vzpnemo do Litostrojske koče na Soriški planini.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (maj).

zemljevid poti
Ob poti: Planina Strmne (935m), Bohinjski preval (1280m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrh Bače, Planina Za Črno goro, Kobla, Krevl, Dravh, Lajnar, Šavnik, Slatnik (jugovzhodni vrh), Možic, Slatnik (severozahodni vrh), Rušni vrh, Črna prst
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Nomenj - koca_na_soriski_planini1 Nomenj - koca_na_soriski_planini2 Nomenj - koca_na_soriski_planini3 Nomenj - koca_na_soriski_planini4 Nomenj - koca_na_soriski_planini5 Nomenj - koca_na_soriski_planini6 Nomenj - koca_na_soriski_planini7 Nomenj - koca_na_soriski_planini8 Nomenj - koca_na_soriski_planini9 Nomenj - koca_na_soriski_planini10 Nomenj - koca_na_soriski_planini11 Nomenj - koca_na_soriski_planini12 Nomenj - koca_na_soriski_planini13 Nomenj - koca_na_soriski_planini14 Nomenj - koca_na_soriski_planini15 Nomenj - koca_na_soriski_planini16 Nomenj - koca_na_soriski_planini17 Nomenj - koca_na_soriski_planini18 Nomenj - koca_na_soriski_planini19 Nomenj - koca_na_soriski_planini20 Nomenj - koca_na_soriski_planini21 Nomenj - koca_na_soriski_planini22 Nomenj - koca_na_soriski_planini23 Nomenj - koca_na_soriski_planini24 Nomenj - koca_na_soriski_planini25 Nomenj - koca_na_soriski_planini26 Nomenj - koca_na_soriski_planini27 Nomenj - koca_na_soriski_planini28 Nomenj - koca_na_soriski_planini29 Nomenj - koca_na_soriski_planini30 Nomenj - koca_na_soriski_planini31 Nomenj - koca_na_soriski_planini32 Nomenj - koca_na_soriski_planini33 Nomenj - koca_na_soriski_planini34 Nomenj - koca_na_soriski_planini35 Nomenj - koca_na_soriski_planini36 Nomenj - koca_na_soriski_planini37 Nomenj - koca_na_soriski_planini38 Nomenj - koca_na_soriski_planini39 Nomenj - koca_na_soriski_planini40 Nomenj - koca_na_soriski_planini41 Nomenj - koca_na_soriski_planini42 Nomenj - koca_na_soriski_planini43 Nomenj - koca_na_soriski_planini44 Nomenj - koca_na_soriski_planini45 Nomenj - koca_na_soriski_planini46 Nomenj - koca_na_soriski_planini47 Nomenj - koca_na_soriski_planini48 Nomenj - koca_na_soriski_planini49 Nomenj - koca_na_soriski_planini50 Nomenj - koca_na_soriski_planini51 Nomenj - koca_na_soriski_planini52 Nomenj - koca_na_soriski_planini53 Nomenj - koca_na_soriski_planini54 Nomenj - koca_na_soriski_planini55 Nomenj - koca_na_soriski_planini56 Nomenj - koca_na_soriski_planini57 Nomenj - koca_na_soriski_planini58 Nomenj - koca_na_soriski_planini59 Nomenj - koca_na_soriski_planini60 Nomenj - koca_na_soriski_planini61 Nomenj - koca_na_soriski_planini62 Nomenj - koca_na_soriski_planini63 Nomenj - koca_na_soriski_planini64 Nomenj - koca_na_soriski_planini65 Nomenj - koca_na_soriski_planini66 Nomenj - koca_na_soriski_planini67 Nomenj - koca_na_soriski_planini68 Nomenj - koca_na_soriski_planini69 Nomenj - koca_na_soriski_planini70 Nomenj - koca_na_soriski_planini71 Nomenj - koca_na_soriski_planini72 Nomenj - koca_na_soriski_planini73
Diskusija o izletu Nomenj - Koča na Soriški planini (čez planino Strmne)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki