Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeStegovnik / Planina Vetrh - Stegovnik
  

Planina Vetrh - Stegovnik

 
Izhodišče: Planina Vetrh (1185 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3967°N / 14,3858°E
Cilj: Stegovnik (1692 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 507 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 630
Ocena: 1 glasov
Število slik: 74
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Tržič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dovžanovi soteski. Proti koncu Tržiča zapustimo cesto proti Dovžanovi soteski in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Loma pod Storžičem. Nad Lomom pod Storžičem, pri desni serpentini zapustimo glavno cesto, ki vodi višje proti Grahovšam in Domu pod Storžičem in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri naselja Potarje. Po asfaltni cesti se peljemo do križišča pod turistično kmetijo pr Tič, kjer nadaljujemo levo proti planini Konjščica. Sledi vožnja po makadamski cesti, s katere se kmalu v levo odcepi cesta h kmetiji Pinč. Tu gremo desno po zgornji cesti, ki postane vidno slabša, po njej pa se peljemo kar nekaj časa do naslednjega križišču. Iz križišča nadaljujemo naravnost po spodnji cesti (desno navzgor planina Konjščica), katera malo naprej preči potok Vetrnik. V naslednjem križišču gremo levo, nato pa po 50 metrih parkiramo na označenem parkirišču ob robu planine Vetrh. Iz križišča pri tovarni Lepenka v Tržiču do izhodišča je približno 11 km, od tega 6 km makadama.
b) a) Najprej se zapeljemo v Tržič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dovžanovi soteski. V nadaljevanju se peljemo skozi Dovžanovo sotesko, Dolino, do Jelendola, kjer v trikotnem križišču nadaljujemo po desni cesti proti Medvodju. Nekaj kilometrov naprej se v levo odcepi cesta proti planini Zali potok, mi pa se ob Tržiški Bistrici peljemo še nekaj časa, točneje do prve vozne ceste v desno, ki preko mostu preči Tržiško Bistrico. Za mostom se pričnemo vzpenjati po slabši makadamski cesti, ki je na posameznih delih pogosto v precej slabem stanju. V križiščih nadaljujemo naravnost, nato pa, ko se cesta položi hitro prispemo do označenega parkirišča na obrobju planine Vetrh, kjer parkiramo. Iz križišča pri tovarni Lepenka v Tržiču do izhodišča je približno 12,5 km, od tega 3,7 km zelo slabe makadamske ceste, makadama pa je še nekaj več.

Opis poti:

Na vzhodni strani parkirišča opazimo kolovoz, ki se skozi gozd vzpne do bližnje gozdne ceste, kateri sledimo v levo. Po cesti hitro prispemo do desne serpentine, s katere se nam odpre lep pogled proti Košuti, Plešivcu in okoliškim goram. V nadaljevanju se nam sprva med drevesi še odpre nekaj razgleda, nato pa pot preide v dokaj strnjen gozd, skozi katerega se vzpenja po zahodnih pobočjih Pečice (1421 m) in pozneje Maljevca (1502 m). Po pobočjih Maljevca ne hodimo dolgo, saj nas cesta pripelje v dolinico potoka Vetrnik. Preko mostu cesta hitro preide na levi breg potoka, nato pa se nekaj minut vzpenjamo neposredno ob potoku. Ko višje cesta še enkrat preči potok (tokrat brez mostu), se v desno odcepi kolovoz, po katerem lahko prispemo do koče pr Zdravc, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti. Malo naprej se cesta še enkrat razcepi, mi pa izberemo rahlo levo cesto, ob kateri so oznake za planino Javornik (desno koča pr Zdravc, Bela peč...). V nadaljevanju se gozd razredči, nas pa cesta le malo naprej pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi še markirana pot od Doma pod Storžičem.
Tu zapustimo cesto in nadaljujemo v smeri Stegovnika, po poti, ki preči travnik. Na drugi strani travnika gre pot v gozd in se nadaljuje po kolovozu, ki se po večini rahlo spušča. Čez čas se kolovoz spremeni v pešpot, ki se deloma vzpenja, deloma pa spušča. Pot, s katere se nam odpirajo le redki razgledi (predvsem na greben Košute) pa nas čez čas pripelje do prijetne klopce. Naprej se pot nadaljuje skozi gozd, katerega pa občasno prekine kakšna jasa, ki je zaraščena z visoko travo. Nekoliko naprej prispemo do manjšega razpotja, kjer se nam z desne priključi pot z Jezerskega (in pa vzhodna pot od Doma pod Storžičem). Le malo za razpotjem pobočje postane precej strmo, pot pa nas pripelje do prve jeklenice, ob pomoči katere vstopimo v okno v Stegovniku. Sredi okna se v levo odpre prehod proti drugemu oknu, do katerega se spustimo po krajši lestvi, od tam pa nadaljujemo desno skozi manjše okno, za katerim stopimo na drugo stran grebena.
Na drugi strani okna se s pomočjo krajše jeklenice spustimo na pobočje, po katerem se nato razmeroma strmo vzpenjamo. V nadaljevanju nas strma pot vodi pod pečinami (nevarnost padajočega kamenja), nato pa postopoma prispemo na glavni greben Stegovnika. Tu se pot obrne v levo ter se ob vse lepših razgledih vzpne na jugozahodni predvrh, s katerega sledi kratek neizrazit spust po mestoma ozkem grebenu. Pot nadaljujemo po zelo razglednem in na nekaj mestih prepadnem grebenu, po katerem v nekaj minutah rahlega vzpona prispemo na 1692 metrov visok vrh.

zemljevid poti
Ob poti: Okno v Stegovniku (1460m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Planina Vetrh - stegovnik1 Planina Vetrh - stegovnik2 Planina Vetrh - stegovnik3 Planina Vetrh - stegovnik4 Planina Vetrh - stegovnik5 Planina Vetrh - stegovnik6 Planina Vetrh - stegovnik7 Planina Vetrh - stegovnik8 Planina Vetrh - stegovnik9 Planina Vetrh - stegovnik10 Planina Vetrh - stegovnik11 Planina Vetrh - stegovnik12 Planina Vetrh - stegovnik13 Planina Vetrh - stegovnik14 Planina Vetrh - stegovnik15 Planina Vetrh - stegovnik16 Planina Vetrh - stegovnik17 Planina Vetrh - stegovnik18 Planina Vetrh - stegovnik19 Planina Vetrh - stegovnik20 Planina Vetrh - stegovnik21 Planina Vetrh - stegovnik22 Planina Vetrh - stegovnik23 Planina Vetrh - stegovnik24 Planina Vetrh - stegovnik25 Planina Vetrh - stegovnik26 Planina Vetrh - stegovnik27 Planina Vetrh - stegovnik28 Planina Vetrh - stegovnik29 Planina Vetrh - stegovnik30 Planina Vetrh - stegovnik31 Planina Vetrh - stegovnik32 Planina Vetrh - stegovnik33 Planina Vetrh - stegovnik34 Planina Vetrh - stegovnik35 Planina Vetrh - stegovnik36 Planina Vetrh - stegovnik37 Planina Vetrh - stegovnik38 Planina Vetrh - stegovnik39 Planina Vetrh - stegovnik40 Planina Vetrh - stegovnik41 Planina Vetrh - stegovnik42 Planina Vetrh - stegovnik43 Planina Vetrh - stegovnik44 Planina Vetrh - stegovnik45 Planina Vetrh - stegovnik46 Planina Vetrh - stegovnik47 Planina Vetrh - stegovnik48 Planina Vetrh - stegovnik49 Planina Vetrh - stegovnik50 Planina Vetrh - stegovnik51 Planina Vetrh - stegovnik52 Planina Vetrh - stegovnik53 Planina Vetrh - stegovnik54 Planina Vetrh - stegovnik55 Planina Vetrh - stegovnik56 Planina Vetrh - stegovnik57 Planina Vetrh - stegovnik58 Planina Vetrh - stegovnik59 Planina Vetrh - stegovnik60 Planina Vetrh - stegovnik61 Planina Vetrh - stegovnik62 Planina Vetrh - stegovnik63 Planina Vetrh - stegovnik64 Planina Vetrh - stegovnik65 Planina Vetrh - stegovnik66 Planina Vetrh - stegovnik67 Planina Vetrh - stegovnik68 Planina Vetrh - stegovnik69 Planina Vetrh - stegovnik70 Planina Vetrh - stegovnik71 Planina Vetrh - stegovnik72 Planina Vetrh - stegovnik73 Planina Vetrh - stegovnik74
Diskusija o izletu Planina Vetrh - Stegovnik ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki