Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeGovca (Olševa) / Pod Peco / Koprein-Petzen - Govca (Olševa)
  

Pod Peco / Koprein-Petzen - Govca (Olševa) (mimo Kumra)

 
Izhodišče: Pod Peco / Koprein-Petzen (1280 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5072°N / 14,7123°E
Cilj: Govca (Olševa) (1929 m)
Ime poti: mimo Kumra
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 649 m
Višinska razlika po poti: 875 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 830
Ocena: 1 glasov
Število slik: 94
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Preko mejnega prehoda Jezerski vrh ali Pavličev vrh se zapeljemo v Belo / Bad Vellach, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Železni Kapli / Bad Eisenkappel. Na začetku Železne Kaple opazimo oznake za Lepeno / Leppen, ki nas usmerijo desno. Naprej se peljemo po nekoliko ožji asfaltirani cesti, ki nas vodi sprva ob dnu doline, nato pa se pri zaselku Koprivna / Koprein - Sonnseite začne strmeje vzpenjati. Višje prispemo do zaselka Pod Peco / Koprein - Petzen, kjer je izhodišče poti na Topico / Topitza in gostilna Riepl. Tu nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti, ki nas v nadaljevanju vodi mimo cerkve vseh ver. Malo nad cerkvijo se asfalt konča, cesta pa se prične spuščati. Po krajšem spustu prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Pece in sv. Ane (naprej po glavni cesti Globasnica / Globasnitz). Od križišča se peljemo le še kratek čas, nato pa prispemo do rampe v bližini katere parkiramo na primernem prostoru.
b) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz. Po približno 13 km od MP Holmec prispemo v Globasnico, od koder z vožnjo nadaljujemo levo proti zgornjemu delu kraja. Iz Globasnice nadaljujemo po ožji ter vzpenjajoči cesti v smeri zaselka Pod Peco / Koprein - Petzen. V nadaljevanju se kar nekaj časa vzpenjamo ob Globaški grapi, nato pa nas cesta pripelje na neizrazit preval, kjer prispemo do manjšega križišča. Tu, kjer opazimo oznake za Peco nadaljujemo levo na stransko cesto, po kateri se hitro spustimo do bližnje rampe v bližini katere parkiramo na primernem mestu.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo mimo rampe ter se po cesti v nekaj minutah spustimo do križišča ob robu planine Spodnja Luža.
Tu se v levo odcepi markirana avstrijska pot na Peco oz. na Bistriško špico, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planinskega doma na kmetiji Kumer. Pot naprej nas vodi čez prostrano planino, nato pa preide ob rob gozda ter se razcepi na dva dela. Izberemo spodnjo slabšo cesto, po kateri se ob robu gozda spustimo do državne meje ter jo tudi prečimo. Po nekaj metrih hoje po slovenski strani se priključimo širši makadamski cesti, mi pa po njej nadaljujemo spust. Nekoliko nižje nadaljujemo desno navzgor na markiran kolovoz proti sv. Ani in Planinskemu domu na kmetiji Kumer (naravnost se nadaljuje cesta proti Koprivni in markirana pot proti Peci). Po krajšem vzponu se kolovoz, po katerem nadaljujemo pot položi, nato pa se nadaljuje prečno proti levi. Na koncu prečenja sledi kratek spust do bližnje ceste, po njej pa se sprehodimo do bližnjega planinskega doma.
Od doma nadaljujemo v smeri Olševe, pot pa nas naprej še vedno vodi po cesti. Za domom najprej obidemo kapelico, malo naprej križ, pozneje pa še manjšo lovsko opazovalnico. Ko cesta, ki se nadaljuje brez večjih sprememb višine preide v gozd, se razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po zgornji desni cesti v smeri Olševe (rahlo levo cerkev sv. Ane s črno Marijo 2 minuti). V nadaljevanju se rahlo do zmerno vzpenjamo, nato pa se, za nekoliko bolj izrazitim desnim ovinkom cesta položi in nas pripelje iz gozda na planino Rep oz. Repijo.
Za planino se cesta nekoliko spusti, nato pa se za levim ovinkom razcepi. Nadaljujemo po rahlo desni cesti, ki se v nadaljevanju prečno vzpenja, nato pa se hitro konča in se spremeni v planinsko pot. Pot nadaljujemo skozi gozd, hodimo pa prečno proti levi brez večjih sprememb višine. Preko dveh mravljišč je prehod nekoliko neroden, saj na iglicah mravljišča drsi, sicer pa je prečenje nezahtevno. Ko se pobočje položi hitro prispemo do pašne ograje, kjer ob poti opazimo opozorilo, da se na planini nahaja hud bik. Prečimo pašno ograjo ter stopimo iz gozda, kjer se nam odpre lep pogled proti Olševi, steza pa na tem delu postane nekoliko težje sledljiva. Med prečenjem planine se držimo nekoliko bolj v desno, nato pa prispemo v pas gozda, kjer se spustimo do korita za živino. Ko nad koritom stopimo iz gozda se še vedno držimo bolj desno, nato pa se pot, ki poteka v bližini državne meje prične obračati v levo. Križ, ki ga vidimo sredi planini obidemo kar precej višje po desni strani planine. Ko se markirana pot vrne v gozd, se kmalu v desno odcepi slabši kolovoz, po katerem je možno nadaljevati proti Špičastemu vrhu / Spitzberg, mi pa nadaljujemo naravnost po širšem kolovozu, po katerem hitro prispemo do nekakšnega parkirišča na Zadnjem travniku.
Z neurejenega parkirišča nadaljujemo levo v smeri Olševe po poti, ki se nadaljuje po kolovozu in ki gre že po nekaj metrih v gozd. Kake 3 minute hodimo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo rahlo levo na uhojeno in s puščicami označeno pešpot. Malo višje se ponovno pojavijo markacije, pot pa se vrne na kolovoz. Vzpon nadaljujemo po postopoma bolj strmem kolovozu, ki se višje nekoliko položi in zavije v desno. Od mesta, ko kolovoz zavije v desno, po njem hodimo le še nekaj 10 metrov, nato pa nas markacije usmerijo levo na spet bolj strmo pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do lovskega bivaka Foršnerca.
Od lovskega bivaka nadaljujemo naravnost ter nato po nekaj metrih levo v breg. V nadaljevanju se pot prične strmeje vzpenjati skozi deloma macesnov gozd, kateri se višje razredči. Po nekajminutnem vzponu se pot položi in nas pripelje v manjšo krnico. Sledi nekaj minut zmernega vzpona, nato pa pot ponovno postane nekoliko bolj strma, le ta pa nas vodi čez vse bolj razgledna osojna pobočja Olševe. Višje pot zavije levo ter se prečno vzpne do manjše grape, po kateri se čez grušč povzpnemo na greben Olševe.
Greben dosežemo na označenem razpotju, kjer nadaljujemo desno v smeri Govce, najvišjega vrha prej omenjenega grebena (levo preval Spodnje Sleme in Raduha). Pot naprej se nadaljuje po levi, večinoma južni strani grebena, kjer preči nekaj bolj strmih in na dveh mestih tudi izpostavljenih pobočij (predvsem v mokrem in snegu nevarnost zdrsa). V nadaljevanju se pobočje nekoliko položi, pot pa nekoliko bolj vzpne. Ob lepih pogledih proti goram nad Logarsko dolino hitro dosežemo nekakšen stranski greben, po katerem se v nekaj minutah povzpnemo na glavni greben Olševe. Tu pot zavije v levo in nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na Govco.
Izhodišče - planina Luža 5 minut, planina Luža - Kumer 40 minut, Kumer - Repija 45 minut, Repija - Govševa planina 1:00, Govševa planina - Zadnji travnik 15 minut, Zadnji travnik - Govca 1:45.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Luža (1250m), Planinski dom na Kmetiji Kumer (1220m), Sveta Ana v Koprivni (1218m), Planina Rep (Repija) (1330m), Govševa planina (1300m), Zadnji travnik (1382m), Lovski bivak Foršnerca (1550m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Obel kamen (Olševa)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva1 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva2 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva3 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva4 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva5 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva6 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva7 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva8 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva9 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva10 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva11 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva12 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva13 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva14 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva15 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva16 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva17 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva18 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva19 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva20 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva21 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva22 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva23 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva24 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva25 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva26 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva27 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva28 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva29 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva30 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva31 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva32 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva33 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva34 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva35 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva36 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva37 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva38 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva39 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva40 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva41 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva42 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva43 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva44 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva45 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva46 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva47 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva48 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva49 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva50 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva51 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva52 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva53 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva54 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva55 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva56 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva57 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva58 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva59 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva60 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva61 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva62 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva63 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva64 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva65 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva66 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva67 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva68 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva69 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva70 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva71 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva72 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva73 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva74 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva75 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva76 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva77 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva78 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva79 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva80 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva81 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva82 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva83 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva84 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva85 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva86 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva87 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva88 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva89 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva90 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva91 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva92 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva93 Pod Peco / Koprein-Petzen - govca_olseva94
Diskusija o izletu Pod Peco / Koprein-Petzen - Govca (Olševa) (mimo Kumra)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki