Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Gorski Kotar in IstraDom Hahlić / Podkilavac - Dom Hahlić
  

Podkilavac - Dom Hahlić (Mudna dol)

 
Izhodišče: Podkilavac (320 m)
Cilj: Dom Hahlić (1097 m)
Ime poti: Mudna dol
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 777 m
Višinska razlika po poti: 950 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Marx
Ogledov: 1080
Ocena: 2 glasov
Število slik: 84
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:

Avtocesto Zagreb - Reka / Rijeka zapustimo na izvozu Grobniško polje, Čavle. Zapeljemo se v kraj Čavle, kjer bomo opazili oznake za vas Dražice. Gremo desno v smeri Dražic in po nekaj minutah prispemo v omenjeni kraj. V Dražicah, malo za bencinsko črpalko prispemo v krožno križišče, kjer gremo naprej v vas Podkilavac (ni označeno, najbolje je vprašati, ampak ker je uradni začetek te poti v Dražicah so vidne planinske markacije). V Podkilavcu pa gremo le naprej po glavni cesti do samega konca vasi, kjer bomo ob mostičku zagledali planinske smerokaze.

Opis poti:

Od križišča gremo preko mostička, kjer bomo takoj zapustili slabši asfalt. Odcep nas pripelje na širši kolovoz (ker so markacije na tem delu slabe se lahko orientiramo po daljnovodu), katerega pa hitro zapustimo in gremo levo po ožjem kolovozu. Tokrat po kolovozu hodimo do razpotja, kjer bomo izbrali desno stezo, ki se rahlo spusti (naravnost dom Hahlić - pot po grebenu). Pot naprej nas pripelje na velik travnik z nekaj posameznimi drevesi, kjer bomo zavili levo na sever. Ob poti bo tudi opuščena kmetija.
Za kmetijo pridemo do mesta, kjer moramo zaviti ostro desno ter rahlo navzdol (odcep ni najbolje označen). Sledi še nekaj dobro označenih odcepov in po prečenju kamnitega zidu bomo stopili na manjši travnik, kjer se v desno odcepi pot za Platak. Mi gremo naravnost in hitro prispemo do začetka Mudne doli.
Mudna dol je nekakšna soteska potoka Sušice. V začetku Mudne doli je še eno razpotje, kjer se v desno odcepi pot po vzhodnem grebenu, mi pa gremo naravnost. Soteska postaja vse bolj in bolj ozka, podlago pa zamenja kamenje.
Po kakih dvajsetih minutah od razpotja bomo prišli v zatrep soteske, kjer se zdi, da se pot konča, a kaj hitro bomo opazili jeklenico in nekaj skob z naše leve strani. Tu se vzpnemo in pridemo v naravni kotel, kar je zelo zanimivo. Iz kotla se še enkrat vzpnemo, tokrat po skoraj navpični, a precej gladki skali, kjer nam je v pomoč jeklenica.
Po tem zahtevnem delu gremo naprej v osrednji del Mudne doli. Sledi nekaj manjših skalnatih skokov, ki so delno zahtevni. Za kratek čas se soteska razširi, nato pa prispemo do najtežjega dela poti, kjer nam je v pomoč jeklenica. Pot je tukaj skoraj navpična in posledično je zahtevnost zelo velika (v mokrem je prehod precej zahteven). Klinov in skob ni, le nekaj manjših mest za nogo v skali. Po prvem vzponu pridemo v kotel, kjer nam je za napredovanje v pomoč lestev. Na vrhu lestve je tudi vpisna knjiga.
Z mesta, kjer je knjiga se vzpnemo navzgor po skali s pomočjo nekaj klinov.
Za najtežjim delom prispemo v najožji del Mudne doli. Sledi strm vzpon, kjer hitro pridobivamo na višini, direkten vzpon pa nam hitro zaustavi skok, katerega obidemo po desni strani. Nad skoki se soteska prične širiti, mi pa pridemo do zadnje jeklenice, kjer prečimo gladko skalno ploščo. Po nekaj minutah prispemo do zanimivega melišča, za njim pa bomo dokončno zapustili strugo potoka in se vzpeli strmo navzgor na travnato pobočje. Tu se zdi, da se moramo vzpeti vse do skalnatega zoba, kjer je izjemno razgledišče, mi pa ob možicu zavijemo desno.
Pot naprej preide v gozd in ponovno postane strma. Višje gozd zapustimo in prispemo na travnik. Pot je dobro uhojena, v pomoč pa so nam tudi zimske markacije. Na koncu travnika pridemo na kolovoz in gremo levo.
Kolovoz nas pripelje na dve razpotji. Na prvem gremo levo, na drugem pa naravnost (levo je vrh Vidalj z izjemnim razgledom).
Od prevala, ki je tudi najvišja točka naše poti, se pot prične spuščati skozi gozd. Ko gozd zapustimo, smo spet na travniku. Tu so markacije redke, ampak je pot dobro uhojena in ni orientacijskih težav. Kmalu pridemo na naslednji preval, kjer je še eno razpotje (desno vrh Fratar, levo vrh Dnić), kjer nadaljujemo naravnost.
Tu so markacije ponovno redke, mi pa se držimo travnika, kjer bomo na edinem drevesu opazili oznake za dom Hahlić. Gremo naprej in za manjšim prevalom nas pot pripelje v gozd, kjer hitro prispemo do doma Hahlić.
Mudna dol je najdaljša soteska na hrvaškem. Pot ni prehodna med in po dežju.

Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Obruč (0 min)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Podkilavac - dom_hahlic1 Podkilavac - dom_hahlic2 Podkilavac - dom_hahlic3 Podkilavac - dom_hahlic4 Podkilavac - dom_hahlic5 Podkilavac - dom_hahlic6 Podkilavac - dom_hahlic7 Podkilavac - dom_hahlic8 Podkilavac - dom_hahlic9 Podkilavac - dom_hahlic10 Podkilavac - dom_hahlic11 Podkilavac - dom_hahlic12 Podkilavac - dom_hahlic13 Podkilavac - dom_hahlic14 Podkilavac - dom_hahlic15 Podkilavac - dom_hahlic16 Podkilavac - dom_hahlic17 Podkilavac - dom_hahlic18 Podkilavac - dom_hahlic19 Podkilavac - dom_hahlic20 Podkilavac - dom_hahlic21 Podkilavac - dom_hahlic22 Podkilavac - dom_hahlic23 Podkilavac - dom_hahlic24 Podkilavac - dom_hahlic25 Podkilavac - dom_hahlic26 Podkilavac - dom_hahlic27 Podkilavac - dom_hahlic28 Podkilavac - dom_hahlic29 Podkilavac - dom_hahlic30 Podkilavac - dom_hahlic31 Podkilavac - dom_hahlic32 Podkilavac - dom_hahlic33 Podkilavac - dom_hahlic34 Podkilavac - dom_hahlic35 Podkilavac - dom_hahlic36 Podkilavac - dom_hahlic37 Podkilavac - dom_hahlic38 Podkilavac - dom_hahlic39 Podkilavac - dom_hahlic40 Podkilavac - dom_hahlic41 Podkilavac - dom_hahlic42 Podkilavac - dom_hahlic43 Podkilavac - dom_hahlic44 Podkilavac - dom_hahlic45 Podkilavac - dom_hahlic46 Podkilavac - dom_hahlic47 Podkilavac - dom_hahlic48 Podkilavac - dom_hahlic49 Podkilavac - dom_hahlic50 Podkilavac - dom_hahlic51 Podkilavac - dom_hahlic52 Podkilavac - dom_hahlic53 Podkilavac - dom_hahlic54 Podkilavac - dom_hahlic55 Podkilavac - dom_hahlic56 Podkilavac - dom_hahlic57 Podkilavac - dom_hahlic58 Podkilavac - dom_hahlic59 Podkilavac - dom_hahlic60 Podkilavac - dom_hahlic61 Podkilavac - dom_hahlic62 Podkilavac - dom_hahlic63 Podkilavac - dom_hahlic64 Podkilavac - dom_hahlic65 Podkilavac - dom_hahlic66 Podkilavac - dom_hahlic67 Podkilavac - dom_hahlic68 Podkilavac - dom_hahlic69 Podkilavac - dom_hahlic70 Podkilavac - dom_hahlic71 Podkilavac - dom_hahlic72 Podkilavac - dom_hahlic73 Podkilavac - dom_hahlic74 Podkilavac - dom_hahlic75 Podkilavac - dom_hahlic76 Podkilavac - dom_hahlic77 Podkilavac - dom_hahlic78 Podkilavac - dom_hahlic79 Podkilavac - dom_hahlic80 Podkilavac - dom_hahlic81 Podkilavac - dom_hahlic82 Podkilavac - dom_hahlic83 Podkilavac - dom_hahlic84
Diskusija o izletu Podkilavac - Dom Hahlić (Mudna dol)
nisa     
8.10.2015
Zelo lepa in zanimiva pot. Kot je že omenjeno, prehodna je v suhem vremenu.
Priporočam.
ben     
19.2.2017
Naj opozorim, da je trenutno pot skozi Mudno dol neprehodna!! Manjka lestev na fotografiji št. 45. Napredovanje preko 3 metrske previsne stopnje za običajnega gornika ni možno!!! Opozoril tako na vstopu kot na izstopu NI!! Oskrbnik na Hahliću mi je povedal, da je obvestilo o zaprtju na internetu, če veš kje ga iskati! jezen
mala paklenica     
21.2.2017
http://www.hps.hr/vijesti/5962/zatvoren-put-kroz-mudnu-dol/
Cviki     
6.4.2017
http://www.pd-kamenjak.hr/obavijesti/mudna-dol-prohodna/

Omejena pot skozi Mudno dol je spet prehodna.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki