Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeGovca (Olševa) / Podolševa (Rogar) - Govca (Olševa)
  

Podolševa (Rogar) - Govca (Olševa) (čez Obel kamen)

 
Izhodišče: Podolševa (Rogar) (1240 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4398°N / 14,6656°E
Cilj: Govca (Olševa) (1929 m)
Ime poti: čez Obel kamen
Čas hoje: 2 h 25 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 689 m
Višinska razlika po poti: 735 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 520
Ocena: 1 glasov
Število slik: 67
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V naselju Solčava, pred mostom preko reke Savinje zapustimo cesto proti Logarski dolini in nadaljujemo desno v smeri Podolševe in Črne na Koroškem. Po približno 5 km vzpona prispemo na križišče, kjer gremo levo proti Sv. Duhu (desno Črna na Koroškem), nato pa se po Solčavski panoramski cesti peljemo do mesta, kjer se v desno odcepi cesta k turistični kmetiji Rogar. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča. Parkiranje pred kmetijo je dovoljeno gostom turistične kmetije. Od glavne ceste do izhodišča je približno 7,5 km.
b) Zapeljemo se v Črno na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Koprivne in Solčave. V nadaljevanju se nekaj časa peljemo po dolini ob reki Meži, nato pa gremo levo v smeri Solčave in Logarske doline. Sledi vzpon na prelaz Spodnje Sleme, od tam pa nekaj spusta do križišča, kjer gremo desno proti Sv. Duhu, nato pa se po Solčavski panoramski cesti peljemo do mesta, kjer se v desno odcepi cesta k turistični kmetiji Rogar. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča. Parkiranje pred kmetijo je dovoljeno gostom turistične kmetije. Iz središča Črne na Koroškem, do izhodišča je približno 22,5 km.
c) Preko MP Pavličev Vrh se zapeljemo v Slovenijo ter se pričnemo spuščati proti Solčavi. Kmalu za Planinskim domom Majerhold pa gremo levo v smeri Podolševe in Solčavske panoramske ceste. Po panoramski cesti se peljemo še približno 500 m naprej od turistične kmetije Strevc, ki se nahaja pod cerkvijo Sv. Duha. Parkiramo na primernem mestu ob cesti, na delu, kjer se odcepi cesta k turistični kmetiji Rogar. Od MP Pavličev Vrh do izhodišča je približno 10,5 km.

Opis poti:

Od mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do turistične kmetije Rogar, od tam pa nadaljujemo po markirani poti v smeri Olševe. Nad kmetijo se nam odpre lep razgled, pot pa kmalu preide v gozd. Nekaj minut se vzpenjamo skozi gozd, nato pa prečimo makadamsko cesto, kjer se nam z leve priključi pot od turistične kmetije Strevc.
Nadaljujemo v smeri Potočke zijalke, Obel kamna in Govce. V nadaljevanju se vzpenjamo po dobro uhojeni in postopoma bolj strmi poti, ki višje prispe do državne meje. Sledi še nekaj minut strmega vzpona in z leve se nam priključi pot iz Avstrije.
Nadaljujemo desno ter sledi še dobrih 10 minut vzpona in pot nas pripelje do arheološkega najdišča Potočka zijalka.
Nadaljujemo po markirani poti, ki po desni strani obide jamo ter se s pomočjo varoval vzpne po desni strani dokaj strme grape. Malo naprej s pomočjo klinov prečimo grapo, nato pa se strmo vzpnemo iz grape. Tudi v nadaljevanju je pot kar strma, z vsakim pridobljenim višinskim metrom pa tudi vse bolj razgledna.
Na manjšem grebenčku se pot razcepi, mi pa izberemo levo pot v smeri Obel kamna (naravnost Govca). Sledi strm vzpon po večinoma travnatem pobočju, ki ga višje prerašča ruševje. Ko dosežemo glavni greben, na prvem predvrhu že opazimo prvo vpisno skrinjico (vpisna skrinjica Gorniškega kluba skala), v kateri pa je bil v avgustu 2018 le žig. S prvega predvrha sledi še krajši vzpon in prispemo na naslednji predvrh, kjer se poleg križa nahaja še druga vpisna skrinjica.
Nadaljujemo desno, pot pa nas vodi po razglednem mejnem grebenu Olševe, kjer v glavnem hodimo po slovenski strani grebena. Po nekaj minutah dokaj zložne hoje se pot strmeje vzpne in nas pripelje na Obel kamen, katerega prepoznamo po mejnem kamnu s št. XXII 1.
Nadaljujemo po grebenu, sprva še z nekaj krajšimi spusti in vzponi, nato pa prispemo do krajšega zahtevnega spusta. Za zahtevnim mestom, kjer ni varoval, se še kratek čas spuščamo, nato pa pot zavije levo in preči pobočja do združitve z običajno potjo, ki vodi na Govco.
Od razpotja sledi kratek vzpon in pot se vrne na greben. Na grebenu se nam v pasu ruševja, z leve skoraj neopazno priključi nemarkirana pot od Zadnjega travnika, mi pa nadaljujemo naravnost ter se v nekaj minutah vzpnemo na najvišji vrh Olševe.
Izhodišče - Potočka zijalka 1:05, Potočka zijalka - Obel kamen 0:50, Obel kamen - Govca 0:30.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (avgust in julij).

zemljevid poti
Ob poti: Potočka zijalka (1660m), Obel kamen (Olševa) (1911m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Obel kamen (Olševa)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Podolševa (Rogar) - govca_olseva1 Podolševa (Rogar) - govca_olseva2 Podolševa (Rogar) - govca_olseva3 Podolševa (Rogar) - govca_olseva4 Podolševa (Rogar) - govca_olseva5 Podolševa (Rogar) - govca_olseva6 Podolševa (Rogar) - govca_olseva7 Podolševa (Rogar) - govca_olseva8 Podolševa (Rogar) - govca_olseva9 Podolševa (Rogar) - govca_olseva10 Podolševa (Rogar) - govca_olseva11 Podolševa (Rogar) - govca_olseva12 Podolševa (Rogar) - govca_olseva13 Podolševa (Rogar) - govca_olseva14 Podolševa (Rogar) - govca_olseva15 Podolševa (Rogar) - govca_olseva16 Podolševa (Rogar) - govca_olseva17 Podolševa (Rogar) - govca_olseva18 Podolševa (Rogar) - govca_olseva19 Podolševa (Rogar) - govca_olseva20 Podolševa (Rogar) - govca_olseva21 Podolševa (Rogar) - govca_olseva22 Podolševa (Rogar) - govca_olseva23 Podolševa (Rogar) - govca_olseva24 Podolševa (Rogar) - govca_olseva25 Podolševa (Rogar) - govca_olseva26 Podolševa (Rogar) - govca_olseva27 Podolševa (Rogar) - govca_olseva28 Podolševa (Rogar) - govca_olseva29 Podolševa (Rogar) - govca_olseva30 Podolševa (Rogar) - govca_olseva31 Podolševa (Rogar) - govca_olseva32 Podolševa (Rogar) - govca_olseva33 Podolševa (Rogar) - govca_olseva34 Podolševa (Rogar) - govca_olseva35 Podolševa (Rogar) - govca_olseva36 Podolševa (Rogar) - govca_olseva37 Podolševa (Rogar) - govca_olseva38 Podolševa (Rogar) - govca_olseva39 Podolševa (Rogar) - govca_olseva40 Podolševa (Rogar) - govca_olseva41 Podolševa (Rogar) - govca_olseva42 Podolševa (Rogar) - govca_olseva43 Podolševa (Rogar) - govca_olseva44 Podolševa (Rogar) - govca_olseva45 Podolševa (Rogar) - govca_olseva46 Podolševa (Rogar) - govca_olseva47 Podolševa (Rogar) - govca_olseva48 Podolševa (Rogar) - govca_olseva49 Podolševa (Rogar) - govca_olseva50 Podolševa (Rogar) - govca_olseva51 Podolševa (Rogar) - govca_olseva52 Podolševa (Rogar) - govca_olseva53 Podolševa (Rogar) - govca_olseva54 Podolševa (Rogar) - govca_olseva55 Podolševa (Rogar) - govca_olseva56 Podolševa (Rogar) - govca_olseva57 Podolševa (Rogar) - govca_olseva58 Podolševa (Rogar) - govca_olseva59 Podolševa (Rogar) - govca_olseva60 Podolševa (Rogar) - govca_olseva61 Podolševa (Rogar) - govca_olseva62 Podolševa (Rogar) - govca_olseva63 Podolševa (Rogar) - govca_olseva64 Podolševa (Rogar) - govca_olseva65 Podolševa (Rogar) - govca_olseva66 Podolševa (Rogar) - govca_olseva67
Diskusija o izletu Podolševa (Rogar) - Govca (Olševa) (čez Obel kamen)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki