Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeGovca (Olševa) / Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - Govca (Olševa)
  

Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - Govca (Olševa) (čez Obel kamen)

 
Izhodišče: Podolševa (Sveti Duh, Strevc) (1235 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4355°N / 14,6597°E
Cilj: Govca (Olševa) (1929 m)
Ime poti: čez Obel kamen
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 694 m
Višinska razlika po poti: 740 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 770
Ocena: 1 glasov
Število slik: 62
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V naselju Solčava, pred mostom preko reke Savinje zapustimo cesto proti Logarski dolini in nadaljujemo desno v smeri Podolševe in Črne na Koroškem. Po približno 5 km vzpona prispemo na križišče, kjer gremo levo proti Sv. Duhu (desno Črna na Koroškem), nato pa se po Solčavski panoramski cesti peljemo do turistične kmetije Strevc, ki se nahaja pod cerkvijo Sv. Duha. Od glavne ceste do izhodišča je približno 8 km.
b) Zapeljemo se v Črno na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Koprivne in Solčave. V nadaljevanju se nekaj časa peljemo po dolini ob reki Meži, nato pa gremo levo v smeri Solčave in Logarske doline. Sledi vzpon na prelaz Spodnje Sleme, od tam pa nekaj spusta do križišča, kjer gremo desno proti Sv. Duhu, nato pa se po Solčavski panoramski cesti peljemo do turistične kmetije Strevc, ki se nahaja pod cerkvijo Sv. Duha. Iz središča Črne na Koroškem, do izhodišča je približno 23 km.
c) Preko MP Pavličev Vrh se zapeljemo v Slovenijo ter se pričnemo spuščati proti Solčavi. Kmalu za Planinskim domom Majerhold pa gremo levo v smeri Podolševe in Solčavske panoramske ceste. Po panoramski cesti se peljemo do turistične kmetije Strevc, ki se nahaja pod cerkvijo Sv. Duha. Od MP Pavličev Vrh do izhodišča je približno 10 km.

Opis poti:

Z izhodišča se usmerimo na pot v smeri Olševe, sv. Lenarta in Potočke zijalke. Turistično kmetijo Strevc obidemo po levi strani, pot pa gre nad kmetijo v gozd, kjer kratek čas nadaljujemo po kolovozu. Hitro dosežemo makadamsko cesto, po kateri se vzpnemo do manjšega križišča.
Iz križišča nadaljujemo ostro desno (naravnost sv. Lenart) ter vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, ob kateri ni nobenih oznak. Po nekaj minutah se priključimo markirani poti, ki vodi mimo turistične kmetije Rogar, mi pa nadaljujemo levo na pot v smeri Potočke zijalke, Obel kamna in Govce. V nadaljevanju se vzpenjamo po dobro uhojeni in postopoma bolj strmi poti, ki višje prispe do državne meje. Sledi še nekaj minut strmega vzpona in z leve se nam priključi pot iz Avstrije.
Nadaljujemo desno ter sledi še dobrih 10 minut vzpona in pot nas pripelje do arheološkega najdišča Potočka zijalka.
Nadaljujemo po markirani poti, ki po desni strani obide jamo ter se s pomočjo varoval vzpne po desni strani dokaj strme grape. Malo naprej s pomočjo klinov prečimo grapo, nato pa se strmo vzpnemo iz grape. Tudi v nadaljevanju je pot kar strma, z vsakim pridobljenim višinskim metrom pa tudi vse bolj razgledna.
Na manjšem grebenčku se pot razcepi, mi pa izberemo levo pot v smeri Obel kamna (naravnost Govca). Sledi strm vzpon po večinoma travnatem pobočju, ki ga višje prerašča ruševje. Ko dosežemo glavni greben, na prvem predvrhu že opazimo prvo vpisno skrinjico (vpisna skrinjica Gorniškega kluba skala), v kateri pa je bil v avgustu 2018 le žig. S prvega predvrha sledi še krajši vzpon in prispemo na naslednji predvrh, kjer se poleg križa nahaja še druga vpisna skrinjica.
Nadaljujemo desno, pot pa nas vodi po razglednem mejnem grebenu Olševe, kjer v glavnem hodimo po slovenski strani grebena. Po nekaj minutah dokaj zložne hoje se pot strmeje vzpne in nas pripelje na Obel kamen, katerega prepoznamo po mejnem kamnu s št. XXII 1.
Nadaljujemo po grebenu, sprva še z nekaj krajšimi spusti in vzponi, nato pa prispemo do krajšega zahtevnega spusta. Za zahtevnim mestom, kjer ni varoval, se še kratek čas spuščamo, nato pa pot zavije levo in preči pobočja do združitve z običajno potjo, ki vodi na Govco.
Od razpotja sledi kratek vzpon in pot se vrne na greben. Na grebenu se nam v pasu ruševja, z leve skoraj neopazno priključi nemarkirana pot od Zadnjega travnika, mi pa nadaljujemo naravnost ter se v nekaj minutah vzpnemo na najvišji vrh Olševe.
Izhodišče - Potočka zijalka 1:10, Potočka zijalka - Obel kamen 0:50, Obel kamen - Govca 0:30.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (avgust in julij).

zemljevid poti
Ob poti: Potočka zijalka (1660m), Obel kamen (Olševa) (1911m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Obel kamen (Olševa)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva1 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva2 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva3 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva4 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva5 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva6 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva7 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva8 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva9 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva10 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva11 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva12 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva13 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva14 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva15 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva16 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva17 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva18 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva19 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva20 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva21 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva22 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva23 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva24 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva25 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva26 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva27 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva28 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva29 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva30 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva31 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva32 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva33 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva34 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva35 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva36 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva37 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva38 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva39 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva40 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva41 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva42 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva43 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva44 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva45 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva46 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva47 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva48 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva49 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva50 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva51 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva52 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva53 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva54 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva55 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva56 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva57 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva58 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva59 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva60 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva61 Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - govca_olseva62
Diskusija o izletu Podolševa (Sveti Duh, Strevc) - Govca (Olševa) (čez Obel kamen)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki