Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaDom na Poreznu / Preval Vrh Ravni - Dom na Poreznu
  

Preval Vrh Ravni - Dom na Poreznu (čez vrh Porezna)

 
Izhodišče: Preval Vrh Ravni (826 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1562°N / 13,9449°E
Cilj: Dom na Poreznu (1590 m)
Ime poti: čez vrh Porezna
Čas hoje: 2 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 764 m
Višinska razlika po poti: 830 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 288
Ocena: 1 glasov
Število slik: 65
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v center Cerknega (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali iz Gorenje vasi in Žirov preko prelaza Kladje, ali pa iz Zalega Loga preko Davče...), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zakojce. Le nekaj metrov za tem, ko smo se usmerili v smeri Zakojce, pa se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž, skozi katero vodi strma bližnjica, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška. Višje nas cesta vodi skozi vasi Trebenče, Gorje, nato pa po prečenju pobočij, po zgornji strani obidemo vas Zakriž, kjer se nam priključi prej omenjena bližnjica. Nekoliko naprej cesta zavije še bolj v desno, nato pa še po nekaj kilometrih prečenja prispemo do začetka vasi Jesenica, kjer opazimo prve oznake za preval Vrh Ravni, Kojco in Porezen, ki nas usmerijo desno. Po približno 100 m cesta zavije ostro desno, še približno 200 m naprej pa zavijemo levo v smeri Porezna, prevala Vrh Ravni, Zakojce... Ko prispemo na preval Vrh Ravni parkiramo na primernem mestu ob križišču številnih poti.
b) Iz Mosta na Soči oz. Bače pri Modreju se peljemo proti Idriji, nato pa za krajem Reka, tik preden prečimo potok Jesenica nadaljujemo ostro levo, v naslednjem križišču pa ostro desno v smeri Orehovške grape. Po nekaj kilometrih razmeroma strme ceste prispemo do vasice Orehek, malo nad vasjo pa se priključimo prečni cesti pod Kojco, kateri sledimo v desno. Na koncu vasi Jesenica zavijemo ostro levo v smeri preval Vrh Ravni, Kojce in Porezna. Po približno 100 m cesta zavije ostro desno, še približno 200 m naprej pa zavijemo levo v smeri Porezna, prevala Vrh Ravni, Zakojce... Ko prispemo na preval Vrh Ravni parkiramo na primernem mestu ob križišču številnih poti.
c) Iz Bače pri Modreju se peljemo proti Podbrdu, nato pa v kraju Grahovo ob Bači zavijemo v smeri Zakojce in Bukovega. V nadaljevanju se kar nekaj časa peljemo po ovinkasti ter vzpenjajoči se cesti, nato pa na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Zakojce (desno Cerkno, Bukovo, Jesenica...). Iz Zakojce sledimo oznakam za preval Vrh Ravni, kjer nato na primernem mestu tudi parkiramo.
d) Najprej se zapeljemo v Podbrdo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. V naselju Hudajužna zapustimo glavno cesto, nato pa z vožnjo nadaljujemo po strmi cesti proti Zakojci. Ko višje dosežemo glavno cesto ji sledimo v levo (desno Bukovo), po njej pa hitro prispemo do vasi Zakojca. Iz Zakojce sledimo oznakam za preval Vrh Ravni, kjer nato na primernem mestu tudi parkiramo.

Opis poti:

S prevala Vrh Ravni nadaljujemo v smeri Porezna in planine Otavnik ter pot nadaljujemo po vzpenjajoči se makadamski cesti, ki nas v nadaljevanju vodi po pobočjih vrha Na krogu (1050 m). Višje cesta preide na severna pobočja Ritovščice (1156 m), kjer se pri manjšem kamnolomu spremeni v širok kolovoz. Sledi prečni vzpon skozi gozd, ki nas vodi nad strugo Otavnika, nato pa stopimo iz gozda, kjer pred seboj zagledamo lovsko kočo, do katere se vzpnemo v dveh serpentinah.
Od lovske koče nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne na južni greben Otavnika. Omenjeni, deloma z gozdom poraščen greben kmalu zapustimo, saj pot zavije rahlo v levo, kjer se nato prečno vzpenja preko vse bolj razglednega pašnika. Po nekaj minutah prečnega vzpona prispemo na zgornji del planine Otavnik, kjer na levi opazimo lovsko opazovalnico, naravnost na drugo stran grebena pa pastirsko kočo.
S planine nadaljujemo v smeri Porezna, tako da bližnjo pastirsko kočo obidemo po zgornji desni strani. Za pastirsko kočo pot preide v pas gozda ter se v rahlem spustu nadaljuje po severozahodnih pobočjih Otavnika. Ko se spust konča prispemo na sedlo med Poreznom in Otavnikom, pot pa malo višje zavije levo ter se prične prečno vzpenjati po bolj strmem pobočju Porezna. Široka pot, ki v kopnem ne predstavlja večje nevarnosti, nas ob lepih pogled na Zakojško grapo in okoliške gore, v nekaj minutah pripelje do razpotja na zahodnem grebenu Porezna.
Z razpotja nadaljujemo desno (levo Hudajužna in Podbrdo, rahlo desno Dom na Poreznu) ter pot nadaljujemo ob grebenu. Nekaj časa se zmerno vzpenjamo, nato pa nas pot pripelje nazaj na greben, kjer se najprej položi, nato pa se prične strmo vzpenjati. Sledi nekaj minut precej strmega vzpona, kjer je predvsem v mokrem in snegu potrebno nekaj več pazljivosti. Malo pod vrhom se pot položi, mi pa ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Triglava hitro prispemo na vrh Porezna.
Z vrha nadaljujemo rahlo levo, po poti, ki z grebena po nekaj korakih preide na levo stran. Tu se pot prične zmerno spuščati in nas v nekaj minutah pripelje do planinskega doma.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (maj in december).

zemljevid poti
Ob poti: Lovska koča LD Otavnik (1090m), Planina Otavnik (1268m), Porezen (1630m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Porezen
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu1 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu2 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu3 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu4 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu5 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu6 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu7 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu8 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu9 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu10 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu11 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu12 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu13 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu14 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu15 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu16 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu17 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu18 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu19 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu20 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu21 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu22 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu23 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu24 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu25 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu26 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu27 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu28 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu29 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu30 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu31 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu32 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu33 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu34 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu35 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu36 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu37 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu38 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu39 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu40 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu41 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu42 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu43 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu44 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu45 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu46 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu47 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu48 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu49 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu50 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu51 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu52 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu53 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu54 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu55 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu56 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu57 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu58 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu59 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu60 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu61 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu62 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu63 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu64 Preval Vrh Ravni - dom_na_poreznu65
Diskusija o izletu Preval Vrh Ravni - Dom na Poreznu (čez vrh Porezna)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki