Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

gorovja / Julijske AlpeMangart / Pri Mlinču - Mangart
  

Pri Mlinču - Mangart (čez Gladki rob in po slovenski poti)

 
Izhodišče: Pri Mlinču (1094 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4234°N / 13,5937°E
Cilj: Mangart (2679 m)
Ime poti: čez Gladki rob in po slovenski poti
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1585 m
Višinska razlika po poti: 1595 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 3840
Ocena: 1 glasov
Število slik: 99
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Preko MP Rateče se zapeljemo v Italijo, nato pa v Trbižu / Tarvisio zavijemo levo v smeri Predela / Cave del Predil. Po nekaj 100 m gremo še enkrat levo v isti smeri, nato pa v križišču ob Rabeljskem jezeru / Lago del Predil nadaljujemo naravnost po glavni cesti v smeri Slovenije (desno Nevejski preval (Na Žlebeh) / Sella Nevea). Sledi nekaj serpentin ter vožnja skozi tunel, nato pa prispemo do MP Predel, za katerim ponovno zapeljemo v Slovenijo. V nadaljevanju se pričnemo spuščati, nato pa pred mostom z največjim lokom v Julijskih Alpah (most preko Mangartskega potoka (na cestni tabli označeno most Predel 129 m)) zavijemo levo v smeri Mangarta. takoj za križiščem se odcepi stranski krak ceste, kjer je označeno parkirišče.
b) S Primorske se zapeljemo do Loga pod Mangartom, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Italiji. Še preden prispemo do MP Predel, pa za mostom Predel (most čez Mangartski potok) zavijemo desno v smeri Mangarta. Parkiramo takoj za mostom na označene parkirišču ob stranskem kraku ceste.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki vodi proti Mangartskemu sedlu, mi pa se po njej vzpenjamo do prvega desnega ovinka, oz. do mesta, kjer ta preči Mangartski potok. Na omenjenem ovinku, še preden prečimo most, nadaljujemo naravnost na pešpot v smeri Mangartske planine. Pot nadaljujemo ob lepem pogledu na Mangart, po poti, ki se vzpenja vzporedno s potokom, nekoliko višje pa prečimo še plaz Stože, ki se je sprožil novembra 2000. Ko zapustimo območje plazu postopoma preidemo v gozd, skozi katerega se zmerno vzpnemo do zahodnega roba Mangartske planine.
Ko stopimo na planino se sprehodimo do bližnje pastirske koče, za katero nadaljujemo po nekoliko zaraščeni poti, ki vodi preko planine. Za prečenjem planine prispemo v pas gozda, nato pa hitro dosežemo ožji pas travnika, po katerem se nadaljuje stara opuščena cesta (do sem lahko tudi, če na planini nadaljujemo po cesti in nato na prvem razpotju levo v smeri Mangartskega sedla). Slabša cesta oz. kolovoz se zložno vzpenja, nato pa, ko prečimo hudournik se le ta dokončno spremeni v planinsko pot. Sledi nekaj minut zmernega vzpona, nato pa prečimo asfaltno cesto. Na drugi strani ceste se vzpnemo po zložnih stopnicah, nato pa dosežemo jaso, kjer pot zavije levo ter se prične razmeroma strmo vzpenjati. Po nekaj minutah vzpona ponovno dosežemo cesto, po njej pa nadaljujemo do bližnjega ovinka, kjer se s ceste odcepi pot, po kateri bomo nadaljevali.
Tu se markirana pot nadaljuje po cesti, mi pa nadaljujemo po neoznačeni stezici, ki preide v gozd. V nadaljevanju se strmo vzpenjamo po poti, ki sprva še poteka skozi gozd, nato pa se nam odpirajo vedno lepši razgledi, ki sežejo proti Rombonu, Jerebici... Višje se vrnemo na cesto, po kateri z izjemo nekaj bližnjic nadaljujemo do dela, kjer se prične daljše prečenje proti desni. Za tem, ko prečimo dokaj mogočno grapo hudournika Nakel, bomo kmalu na levi strani ceste opazili krajše stopnice, po katerih se vzpnemo na bližnje travnato pobočje, kjer se nadaljuje sledljiva, a še naprej neoznačena pot. Pot kmalu zavije levo ter se prečno vzpne do roba grape, kjer stoji kovinski drog z roza in rumenim trakom. Tu se pot ponovno obrne proti desni, nato pa se prečno vzpenja čez nekoliko bolj strma travnata pobočja. Pot, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi in katera poteka po stari mulatjeri nas višje pripelje do ruševin, ki se nahajajo nekoliko nad naslednjo grapo. Po stari mulatjeri nadaljujemo po bolj strmem pobočju, ki nas vodi proti grapi. Le malo preden dosežemo grapo, pa se neoznačena pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo levo (naravnost Mangartska koča na Mangartskem sedlu) na pot, ki preide na travnato pobočje in kmalu zavije desno. Sledi prečni vzpon po nekoliko zaraščeni stezici, ki se vzpenja po pobočjih Male špice, vrha, ki se dviga zahodno od Mangartskega sedla. Višje dosežemo mejni greben, kjer se nam v nekakšni škrbini Čez jezik priključi markirana pot od Belopeških jezer (pot čez Plazje).
Tu nadaljujemo desno ter se po širši stezici spustimo do Mangartskega sedla, kjer se povsem približamo Mangartski cesti. Nadaljujemo po mejnem grebenu, s katerega se nam odpre lep razgled, ki seže vse do najvišjega vrha Visokih Tur v Avstriji - Velikega Kleka, nas pa pot postopoma pripelje na pobočja 2200 metrov visokega Travnika (Strmi nos), kjer pot zavije rahlo proti desni. Za prečenjem Travnika prispemo v nekoliko bolj kamnit svet pod Rateškim Malim Mangartom, za njim pa kmalu prispemo na označeno razpotje, kjer se ločita italijanska in slovenska pot.
Nadaljujemo desno v smeri slovenske poti (levo tehnično lažja italijanska pot), le ta pa v rahlem spustu preči manjše melišče, nato pa že prispemo do plezalnega dela poti na Mangart. V nadaljevanju je pot izpostavljena padajočemu kamenju, zato je uporaba čelade za varnejši vzpon obvezna.
Že na samem začetku plezalnega dela se pot strmo vzpne, v pomoč pri napredovanju pa so nam klini in jeklenice. Za tem delom se pot prehodno položi, nato pa preide na umetno narejeno polico, ki je dobro varovana. Za polico prečimo grapo, ki je zelo izpostavljena padajočemu kamenju, na drugi strani grape pa se ponovno pričnemo strmo vzpenjati. Zaradi precejšnje strmine si moramo občasno pomagati z rokami, pot pa se nekaj časa še vzpenja ob grapi in občasnimi globokimi prepadi. Višje se pot obrne nekoliko levo ter postopoma postane tehnično manj zahtevna. Malo naprej pred seboj že zagledamo križ, nas pa do vrha loči le še kratek, tehnično nezahteven vzpon.
Sestopimo lahko po nekoliko lažji italijanski poti.
Pri Mlinču - Mangartska planina 35 minut, Mangartska planina - Mangartsko sedlo 2:10, Mangartsko sedlo - Mangart 2:00.

zemljevid poti
Ob poti: Mangartska planina (1295m), Mangartsko sedlo (2055m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Pri Mlinču - mangart1 Pri Mlinču - mangart2 Pri Mlinču - mangart3 Pri Mlinču - mangart4 Pri Mlinču - mangart5 Pri Mlinču - mangart6 Pri Mlinču - mangart7 Pri Mlinču - mangart8 Pri Mlinču - mangart9 Pri Mlinču - mangart10 Pri Mlinču - mangart11 Pri Mlinču - mangart12 Pri Mlinču - mangart13 Pri Mlinču - mangart14 Pri Mlinču - mangart15 Pri Mlinču - mangart16 Pri Mlinču - mangart17 Pri Mlinču - mangart18 Pri Mlinču - mangart19 Pri Mlinču - mangart20 Pri Mlinču - mangart21 Pri Mlinču - mangart22 Pri Mlinču - mangart23 Pri Mlinču - mangart24 Pri Mlinču - mangart25 Pri Mlinču - mangart26 Pri Mlinču - mangart27 Pri Mlinču - mangart28 Pri Mlinču - mangart29 Pri Mlinču - mangart30 Pri Mlinču - mangart31 Pri Mlinču - mangart32 Pri Mlinču - mangart33 Pri Mlinču - mangart34 Pri Mlinču - mangart35 Pri Mlinču - mangart36 Pri Mlinču - mangart37 Pri Mlinču - mangart38 Pri Mlinču - mangart39 Pri Mlinču - mangart40 Pri Mlinču - mangart41 Pri Mlinču - mangart42 Pri Mlinču - mangart43 Pri Mlinču - mangart44 Pri Mlinču - mangart45 Pri Mlinču - mangart46 Pri Mlinču - mangart47 Pri Mlinču - mangart48 Pri Mlinču - mangart49 Pri Mlinču - mangart50 Pri Mlinču - mangart51 Pri Mlinču - mangart52 Pri Mlinču - mangart53 Pri Mlinču - mangart54 Pri Mlinču - mangart55 Pri Mlinču - mangart56 Pri Mlinču - mangart57 Pri Mlinču - mangart58 Pri Mlinču - mangart59 Pri Mlinču - mangart60 Pri Mlinču - mangart61 Pri Mlinču - mangart62 Pri Mlinču - mangart63 Pri Mlinču - mangart64 Pri Mlinču - mangart65 Pri Mlinču - mangart66 Pri Mlinču - mangart67 Pri Mlinču - mangart68 Pri Mlinču - mangart69 Pri Mlinču - mangart70 Pri Mlinču - mangart71 Pri Mlinču - mangart72 Pri Mlinču - mangart73 Pri Mlinču - mangart74 Pri Mlinču - mangart75 Pri Mlinču - mangart76 Pri Mlinču - mangart77 Pri Mlinču - mangart78 Pri Mlinču - mangart79 Pri Mlinču - mangart80 Pri Mlinču - mangart81 Pri Mlinču - mangart82 Pri Mlinču - mangart83 Pri Mlinču - mangart84 Pri Mlinču - mangart85 Pri Mlinču - mangart86 Pri Mlinču - mangart87 Pri Mlinču - mangart88 Pri Mlinču - mangart89 Pri Mlinču - mangart90 Pri Mlinču - mangart91 Pri Mlinču - mangart92 Pri Mlinču - mangart93 Pri Mlinču - mangart94 Pri Mlinču - mangart95 Pri Mlinču - mangart96 Pri Mlinču - mangart97 Pri Mlinču - mangart98 Pri Mlinču - mangart99
Diskusija o izletu Pri Mlinču - Mangart (čez Gladki rob in po slovenski poti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki