Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Raspet - Dom na Poreznu (po grebenu Cimprovke)

 
Izhodišče: Raspet (1050 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1705°N / 14,0217°E
Cilj: Dom na Poreznu (1590 m)
Ime poti: po grebenu Cimprovke
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 540 m
Višinska razlika po poti: 660 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 5310
Ocena: 1 glasov
Število slik: 55
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Železnikov in Podbrda. Za Železniki, oz. tik pred začetkom Zalega Loga, pa nas oznake za Davčo in smučarski center Cerkno usmerijo levo na cesto, ki se prične vzpenjati ob reki Davči. Cesti, ki ima višje kar nekaj križišč, pa ves čas sledimo v smeri smučarskega centra Cerkno. Ko prispemo do omenjenega smučarskega središča, pa z vožnjo nadaljujemo še nekaj 100 m, do velikega makadamskega parkirišča Tuškov Grič. Tu nadaljujemo ostro desno na cesto v smeri Davških slapov, Porezna in športnega ribolova. Cesta se naprej zmerno vzpne, nato pa se položi in nas nekaj časa vodi čez razgledne travnike. Sledi kratek spust ter nato še prečenje do križišča na Razpotju (1068 m), kjer parkiramo na manjšem parkirišču ob informativnih tablah.
b) Iz Bohinjske Bistrice ali Podbrda, pa se najprej zapeljemo v dolino reke Selške Sore, nato pa v križišču za koncem kraja Zali Log zavijemo desno v smeri Davče in z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prične vzpenjati ob reki Davči. Cesti, ki ima višje kar nekaj križišč, pa ves čas sledimo v smeri smučarskega centra Cerkno. Ko prispemo do omenjenega smučarskega središča, pa z vožnjo nadaljujemo še nekaj 100 m, do velikega makadamskega parkirišča Tuškov Grič. Tu nadaljujemo ostro desno na cesto v smeri Davških slapov, Porezna in športnega ribolova. Cesta se naprej zmerno vzpne, nato pa se položi in nas nekaj časa vodi čez razgledne travnike. Sledi kratek spust ter nato še prečenje do križišča na Razpotju (1068 m), kjer parkiramo na manjšem parkirišču ob informativnih tablah.
c) Iz Poljanske doline, pa se najprej zapeljemo v Hotavlje, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Smučarskega centra Cerkno. Naprej se peljemo skozi vasi Kopačnica, Leskovica in Robidnica. Ko prevozimo vse omenjene vasi, prispemo do velikega parkirišča Počivalo (parkirišče ob smučarskem centru Cerkno), za katerim pa se cesta prične spuščati. Po kratkem spustu prispemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno (levo navzdol Cerkno). Z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja, mi pa po njej hitro prispemo do parkirišča Tuškov Grič. Tu nadaljujemo rahlo levo na cesto v smeri Davških slapov, Porezna in športnega ribolova. Cesta se naprej zmerno vzpne, nato pa se položi in nas nekaj časa vodi čez razgledne travnike. Sledi kratek spust ter nato še prečenje do križišča na Razpotju (1068 m), kjer parkiramo na manjšem parkirišču ob informativnih tablah.
d) S ceste Idrija - Tolmin, se usmerimo proti kraju Cerkno, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri smučarskega centra Cerkno. Višje prispemo na križišče, kjer se v desno odcepi cesta k bližnjemu parkirišču Počivalo, mi pa tu nadaljujemo levo v smeri Davče. Sledi le še kratek prečni vzpon in cesta nas pripelje do parkirišča Tuškov Grič. Tu nadaljujemo rahlo levo na cesto v smeri Davških slapov, Porezna in športnega ribolova. Cesta se naprej zmerno vzpne, nato pa se položi in nas nekaj časa vodi čez razgledne travnike. Sledi kratek spust ter nato še prečenje do križišča na Razpotju (1068 m), kjer parkiramo na manjšem parkirišču ob informativnih tablah.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na kolovoz v smeri Kope. Kolovoz, ki se nadaljuje čez večje travnato pobočje in s katerega se nam odpre lep pogled na greben Cimprovke s Kopo, se najprej zložno spušča, nato pa preide v gozd, kjer najprej preči studenček, nato pa se prične strmeje vzpenjati. Pot, ki ni označena s Knafelčevimi markacijami temveč z manjšimi lesenimi tablicami, na katerih je narisana lok smučka, se še nekaj časa razmeroma strmo vzpenja, nato pa nas pripelje na slabše označeno razpotje, kjer nadaljujemo po zgornjem desnem kolovozu, le ta pa nas po nekaj minutah nadaljnjega vzpona pripelje na sedelce med Črtovim robom in Prvičem.
Tu, kjer se povsem približamo gozdni cesti, ki vodi na Porezen nadaljujemo rahlo levo ter vzpon nadaljujemo v smeri Kope ter tudi Porezna. Pot nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se postopoma oži, višje pa se spremeni v prijetno planinsko pot, po kateri se hitro vzpnemo na naslednje sedelce.
Z razglednega sedelca nadaljujemo rahlo desno v gozd in pot nadaljujemo po grebenu Cimprovke. Že tako občasno redek gozd se kmalu še dodatno razredči, nas pa razmeroma razgledna pot hitro pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Porezna (levo Kopa 3 minute).
Pot naprej se prične strmo spuščati čez razgledno travnato pobočje, nato pa se postopoma položi in nas pripelje na večji travnik ter preval Vrše, kjer se ponovno povsem približa cesti. Nadaljujemo vzporedno s cesto (oznake za Porezen nas sicer usmerjajo na cesto) ter pot nadaljujemo v zmernem vzponu skozi redek gozd. Višje se gozd konča, pot pa se nato nekaj 10 m nadaljuje vzporedno s cesto. Ko cesta naredi desni ovinek, pa nas smerna tabla za Porezen usmeri levo na postopoma vse bolj strmo pobočje, preko katerega se v glavnem zložno spuščamo. Nekoliko nižje se nam z leve priključi pot od bolnice Franje, mi pa nadaljujemo naravnost ter se spustimo do prevala Velbnik. Tu se nam na levo stran odpre lep razgled, mi pa nadaljujemo po markirani poti v nam že znani smeri. Pot v nadaljevanju po levi zahodni strani obide vrh Brdce ter se za njim priključi poti iz vasi Poče.
Tu nadaljujemo do bližnje gozdne ceste (rahlo levo po grebenu vrh Porezna - možna krožna pot) ter ji sledimo v levo.
Nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpne skozi pas gozda, nato pa le ta zavije nekoliko v desno ter nas čez vse bolj razgledna pobočja pripelje na severovzhodni greben Porezna, kjer se nam priključi še pot s Petrovega Brda.

zemljevid poti
Ob poti: Vrše (1300m), Velbnik (1331m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Porezen
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Raspet - dom_na_poreznu1 Raspet - dom_na_poreznu2 Raspet - dom_na_poreznu3 Raspet - dom_na_poreznu4 Raspet - dom_na_poreznu5 Raspet - dom_na_poreznu6 Raspet - dom_na_poreznu7 Raspet - dom_na_poreznu8 Raspet - dom_na_poreznu9 Raspet - dom_na_poreznu10 Raspet - dom_na_poreznu11 Raspet - dom_na_poreznu12 Raspet - dom_na_poreznu13 Raspet - dom_na_poreznu14 Raspet - dom_na_poreznu15 Raspet - dom_na_poreznu16 Raspet - dom_na_poreznu17 Raspet - dom_na_poreznu18 Raspet - dom_na_poreznu19 Raspet - dom_na_poreznu20 Raspet - dom_na_poreznu21 Raspet - dom_na_poreznu22 Raspet - dom_na_poreznu23 Raspet - dom_na_poreznu24 Raspet - dom_na_poreznu25 Raspet - dom_na_poreznu26 Raspet - dom_na_poreznu27 Raspet - dom_na_poreznu28 Raspet - dom_na_poreznu29 Raspet - dom_na_poreznu30 Raspet - dom_na_poreznu31 Raspet - dom_na_poreznu32 Raspet - dom_na_poreznu33 Raspet - dom_na_poreznu34 Raspet - dom_na_poreznu35 Raspet - dom_na_poreznu36 Raspet - dom_na_poreznu37 Raspet - dom_na_poreznu38 Raspet - dom_na_poreznu39 Raspet - dom_na_poreznu40 Raspet - dom_na_poreznu41 Raspet - dom_na_poreznu42 Raspet - dom_na_poreznu43 Raspet - dom_na_poreznu44 Raspet - dom_na_poreznu45 Raspet - dom_na_poreznu46 Raspet - dom_na_poreznu47 Raspet - dom_na_poreznu48 Raspet - dom_na_poreznu49 Raspet - dom_na_poreznu50 Raspet - dom_na_poreznu51 Raspet - dom_na_poreznu52 Raspet - dom_na_poreznu53 Raspet - dom_na_poreznu54 Raspet - dom_na_poreznu55
Diskusija o izletu Raspet - Dom na Poreznu (po grebenu Cimprovke)
marinka67     
24.9.2013
Ali mi lahko kdo pove, koliko časa hodiš na Porezen od Bolnice Franje? Ali je pot markirana. Bi združili oboje v enodnevni izlet, če bi šlo.
Hvala za informacijo.
otiv     
24.9.2013
Dobre tri ure sigurno,saj začnemo pri vznožju Porezna.Pot je markirana,saj hodimo po SPP.
miri     
24.9.2013
PB Franja - Robidensko brdo - Črni vrh
Črni vrh - Porezen
Lahko tudi kombiniraš z avtom.
miri     
24.9.2013
marinka67 poglej na PD Idrija ICPP(idrijsko-cerkljanska planinska pot).Imaš vse etape,med njimi je tudi ta,o kateri sprašuješ.Lepo hodi in imej odprte oči.
mpurg     
25.9.2013
v treh urah si na vrhu, če ne nabiraš gob spotoma velik nasmeh
S Franje (s parkirišča čez most mimo kmetije)greš proti vasi Poljane, tam pa na koncu vasi zaviješ desno čez travnik v gozd. pot je markirana, samo spomladi ko sem bil nazadnje na tej poti so bile markacije malo zbledele. Iz gozda potem prideš na gozdno cesto katera desno pelje v Novake, ti pa nadaljuješ naravnost navzgor proti labinjskim leham...od tu naprej je pa vse dobro označeno.
upam da nisem preveč zakompliceral nasmehnasmeh
mpurg     
25.9.2013
v treh urah si na vrhu, če ne nabiraš gob spotoma velik nasmeh
S Franje (s parkirišča čez most mimo kmetije)greš proti vasi Poljane, tam pa na koncu vasi zaviješ desno čez travnik v gozd. pot je markirana, samo spomladi ko sem bil nazadnje na tej poti so bile markacije malo zbledele. Iz gozda potem prideš na gozdno cesto katera desno pelje v Novake, ti pa nadaljuješ naravnost navzgor proti labinjskim leham...od tu naprej je pa vse dobro označeno.
upam da nisem preveč zakompliceral nasmehnasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki