Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeJezerska Kočna / Ravenska Kočna - Jezerska Kočna
  

Ravenska Kočna - Jezerska Kočna (umik Žrela in po Frischaufovi poti)

 
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,385°N / 14,5364°E
Cilj: Jezerska Kočna (2540 m)
Ime poti: umik Žrela in po Frischaufovi poti
Čas hoje: 6 h 35 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1540 m
Višinska razlika po poti: 1680 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 800
Ocena: 1 glasov
Število slik: 62
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Od tovorne žičnice nadaljujemo za oznakami Kranjska koča na Ledinah (skozi žrelo, Slovenska pot) in Češka koča (umik žrela). Sprva za kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na travnat teren, ki je delno poraščen z rušjem. Tu pot zavije rahlo v levo in se nato prečno vzpenja ob redkem ruševju, kasneje pa po melišču. Takšna pot nas pripelje do razpotja. Usmerimo se desno kamor nas usmeri napis »Češka koča« na skali. Levo pa vodi pot do Koče na Ledinah (Slovenska pot, Skozi žrelo).
Pot se prične prečno vzpenjati v smeri proti Češki koči (jugozahod). Kasneje zavije pot nekoliko v levo in nas po pobočju, ki je delno poraščeno z rušjem pripelje do razpotja pod strmimi stenami. Nadaljujemo desno proti Češki koči, levo pa vodi pot skozi žrelo na Ledine. Pot v nadaljevanju postane postopno nekoliko zahtevnejša in večino časa s pomočjo jeklenice preči rahlo izpostavljeno pobočje proti zahodu. Sledi še kratko izpostavljeno prečenje pod skalnimi previsi, nato pa postane pot lažja in nas ob redkem ruševju kmalu pripelje do Češke koče.
Od koče nadaljujemo desno po poti v smeri Kočne, Grintovca in Vratc (levo Kranjska koča skozi Žrelo). Po krajšem vzponu pridemo na ravna tla z oznako H (namenjeno pristanku helikopterja). Pot naprej poteka po sprva zložnem melišču, ki je delno poraslo z rušjem. V spodnjem delu melišča se desno odcepi pot na Vratca, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kočne in Grintovca. Po približno pol ure hoje od koče pa pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo po levi poti v smeri Grintovca (desno Kočna - Kremžarjeva pot) po poti, ki nas hitro pripelje do začetka stene. Tu si nadenemo čelado in začnemo s plezalnim delom poti. Plezanje sprva ni težavno, a je vzpon nevaren zaradi drobirja na poti (nevarnost zdrsa). Stena po kateri se vzpenjamo nato postane bolj strma, varovala pa so vse bolj pogosta. Sledi plezanje po naravnih prehodih skozi žlebove, grape in police. Ves čas vzpona pa se nam odpirajo lepi razgledi na Jezersko in okoliške vrhove. Po slabih dveh urah "plezanja" stopimo iz stene na Mlinarsko sedlo, od koder se nam odpre pogled proti jugu. Tu smo na razpotju, kjer se usmerimo desno (levo Dolgi hrbet in Skuta, naravnost navzdol bivak pod Grintovcem) in naprej hodimo po in ob sprva ne izpostavljenem grebenu. Pot nato preide na osojno stran grebena, kjer pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Zdolške škrbine in Kočne (levo Grintovec) po poti, ki poteka po severni strani Grintovca. Po krajšem prečenju pa se pot začne spuščati proti Zdolški škrbini. Na težjih mestih so nam v pomoč varovala. Pot nas nato pripelje do Zdolške škrbine, kjer se spust konča. Nadaljujemo naravnost proti vrhu Jezerske Kočne (desno Češka koča, kjer lahko sestopimo, levo Kokrsko sedlo) po poti, ki nas hitro pripelje do enega najzanimivejših prehodov v slovenskih gorah. Pot nas namreč pripelje do trebušastega prehoda skozi katerega se moramo plaziti. Strop nad nami je namreč tako nizek, da drugače ne gre (pazi glavo). Pot naprej preide na kratko melišče za katerim stopimo na bolj strmo pot, kjer nam je v pomoč nekaj klinov in jeklenic. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do malo prostornega vrha.
Ravenska Kočna - Češka koča 1:35, Češka koča - Milnarsko sedlo 2:45, Mlinarsko sedlo - Vrh 2:15.

zemljevid poti
Ob poti: Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542m), Mlinarsko sedlo (2332m), Zdolška škrbina (2317m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kokrska Kočna
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ravenska Kočna - jezerska_kocna1 Ravenska Kočna - jezerska_kocna2 Ravenska Kočna - jezerska_kocna3 Ravenska Kočna - jezerska_kocna4 Ravenska Kočna - jezerska_kocna5 Ravenska Kočna - jezerska_kocna6 Ravenska Kočna - jezerska_kocna7 Ravenska Kočna - jezerska_kocna8 Ravenska Kočna - jezerska_kocna9 Ravenska Kočna - jezerska_kocna10 Ravenska Kočna - jezerska_kocna11 Ravenska Kočna - jezerska_kocna12 Ravenska Kočna - jezerska_kocna13 Ravenska Kočna - jezerska_kocna14 Ravenska Kočna - jezerska_kocna15 Ravenska Kočna - jezerska_kocna16 Ravenska Kočna - jezerska_kocna17 Ravenska Kočna - jezerska_kocna18 Ravenska Kočna - jezerska_kocna19 Ravenska Kočna - jezerska_kocna20 Ravenska Kočna - jezerska_kocna21 Ravenska Kočna - jezerska_kocna22 Ravenska Kočna - jezerska_kocna23 Ravenska Kočna - jezerska_kocna24 Ravenska Kočna - jezerska_kocna25 Ravenska Kočna - jezerska_kocna26 Ravenska Kočna - jezerska_kocna27 Ravenska Kočna - jezerska_kocna28 Ravenska Kočna - jezerska_kocna29 Ravenska Kočna - jezerska_kocna30 Ravenska Kočna - jezerska_kocna31 Ravenska Kočna - jezerska_kocna32 Ravenska Kočna - jezerska_kocna33 Ravenska Kočna - jezerska_kocna34 Ravenska Kočna - jezerska_kocna35 Ravenska Kočna - jezerska_kocna36 Ravenska Kočna - jezerska_kocna37 Ravenska Kočna - jezerska_kocna38 Ravenska Kočna - jezerska_kocna39 Ravenska Kočna - jezerska_kocna40 Ravenska Kočna - jezerska_kocna41 Ravenska Kočna - jezerska_kocna42 Ravenska Kočna - jezerska_kocna43 Ravenska Kočna - jezerska_kocna44 Ravenska Kočna - jezerska_kocna45 Ravenska Kočna - jezerska_kocna46 Ravenska Kočna - jezerska_kocna47 Ravenska Kočna - jezerska_kocna48 Ravenska Kočna - jezerska_kocna49 Ravenska Kočna - jezerska_kocna50 Ravenska Kočna - jezerska_kocna51 Ravenska Kočna - jezerska_kocna52 Ravenska Kočna - jezerska_kocna53 Ravenska Kočna - jezerska_kocna54 Ravenska Kočna - jezerska_kocna55 Ravenska Kočna - jezerska_kocna56 Ravenska Kočna - jezerska_kocna57 Ravenska Kočna - jezerska_kocna58 Ravenska Kočna - jezerska_kocna59 Ravenska Kočna - jezerska_kocna60 Ravenska Kočna - jezerska_kocna61 Ravenska Kočna - jezerska_kocna62
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Jezerska Kočna (umik Žrela in po Frischaufovi poti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki