Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeKokrska Kočna / Ravenska Kočna - Kokrska Kočna
  

Ravenska Kočna - Kokrska Kočna (po ferati in Kremžarjevi poti)

 
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,385°N / 14,5364°E
Cilj: Kokrska Kočna (2520 m)
Ime poti: po ferati in Kremžarjevi poti
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1520 m
Višinska razlika po poti: 1580 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 1777
Ocena: 1 glasov
Število slik: 75
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice. Pri tovorni žičnici kjer je razpotje nadaljujemo za oznakami Kranjska koča na Ledinah (Skozi žrelo/Slovenska pot) in Češka koča (umik žrela). Sprva za kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na teren, ki je delno poraščen z ruševjem. Pot se tu prične nekoliko strmeje vzpenjati in nas nato pripelje do razpotja.
Usmerimo se desno na melišče kamor nas usmeri napis na skali »Ferata Češka koča«. Po krajšem vzponu po melišču pridemo do vstopa v plezalno pot. Pri vstopu v plezalno pot se levo odcepi tudi lažja pot, ki obide začetni najtežji del plezalne poti. Ta pot je označena z napisom »umik«.
V začetku se plezalna pot zelo strmo vzpne ob jeklenici (težavnost C/D) in ker je stopov malo, je potrebno kar nekaj moči v rokah. Sledi kratko manj zahtevno prečenje po pobočju, ki je poraščeno s travo in ruševjem (A/B). Pot nato ponovno postane zahtevnejša in se prečno vzpne po strmi steni (C/D). V steni pot zavije levo navzgor in nas preko kratkega vendar kljub temu precej zahtevnega previsa (E) pripelje na nekoliko manj zahteven teren. Tu se vzpenjamo ob jeklenici po pobočju, ki je delno poraščeno s travo in ruševjem (B/C). Pot nas nato pripelje na lažji teren kjer se prvi del plezalne poti konča.
Nekaj časa se nato vzpenjamo po nezahtevnem pobočju skozi ruševje, nato pa pridemo ponovno do jeklenic kjer se prične še drugi del zavarovane poti. Tu se nam z leve priključi tudi pot, ki se umakne začetnemu najtežjemu delu. Nekaj časa se nato vzpenjamo ob jeklenici po ne pretirano zahtevnem pobočju (A/B), nato pa pot zavije v levo in sledi kratek navpičen vzpon (D). V nadaljevanju se nato kar nekaj časa strmo vzpenjamo ob jeklenici (C in C/D). Takšna pot nas nato pripelje do vpisne skrinjice kjer za kratek čas postane pot za odtenek manj zahtevna (B/C). Pot se nato še enkrat strmeje vzpne (C/D), nato pa strmina prične popuščati. Jeklenice se nato končajo in kmalu se priključimo poti »umik Žrela«. Tu nadaljujemo desno in do koče, ki jo že vidimo pred seboj je le še nekaj minut hoje.
Od koče nadaljujemo desno po poti v smeri Kočne, Grintovca in Vratc (levo Kranjska koča skozi Žrelo). Po krajšem vzponu pridemo na ravna tla z oznako H (namenjeno pristanku helikopterja). Pot naprej poteka po sprva zložnem melišču, ki je delno poraslo z rušjem. V spodnjem delu melišča se desno odcepi pot na Vratca, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kočne in Grintovca. Po približno pol ure hoje od koče pa pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Kočne (levo Grintovec preko Mlinarskega sedla) in se še naprej vzpenjamo po delno poraslem melišču do Zgornjih Raven. Na Zgornjih Ravneh pot zavije ostro desno in se vzpne čez melišče. Višje nas pot, ki se še naprej obrača desno pripelje na stranski greben osrednjih Grintovcev. Tu se nam odpre lep pogled proti severu, kjer lepo vidimo večino vrhov, ki obdajajo Jezersko. Tu, kjer zavijemo ostro levo se začne plezalni del poti. Dobro varovana in v suhem ne preveč zahtevna plezalna pot nas ob lepih razgledih in mimo naravnega okna, ki ga bomo opazili na desni strani, po skoraj treh urah hoje od Češke koče pripelje na glavni greben Grintovcev (Zdolška škrbina), kjer je razpotje. Nadaljujemo ostro desno v smeri Jezerske Kočne (levo Grintovec, naravnost Cojzova koča) po poti, ki nas hitro pripelje do enega najzanimivejših prehodov v slovenskih gorah. Pot nas namreč pripelje do trebušastega prehoda skozi katerega se moramo plaziti. Strop nad nami je namreč tako nizek, da drugače ne gre (pazi glavo). Pot naprej preide na kratko melišče za katerim stopimo na bolj strmo pot, kjer nam je v pomoč nekaj klinov in jeklenic. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do malo prostornega vrha.
Z vrha se spustimo nekaj metrov in nadaljujemo po grebenski poti proti Kokrski Kočni (označeno). Pot, ki se na začetku spusti v grapo med obema vrhovoma je dobro zavarovana s klini in jeklenicami. Z grape se pot ponovno začne vzpenjati in nas ob pomoči varoval pripelje na prostran vrh Kokrske Kočne.
Ravenska Kočna - Češka koča 2:00, Češka koča - Zdolška škrbina 2:45, Zdolška škrbina - Jezerska Kočna 45 minut, Jezerska Kočna - Kokrska Kočna 30 minut.

zemljevid poti
Težavnost:

Opisana pot je izjemno zahtevna in je primerna samo za izkušene gornike z dovolj moči v rokah. Obvezna je uporaba čelade in samovarovalnega kompleta. Tudi uporaba plezalnih rokavic je zelo priporočljiva.

Ob poti: Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542m), Zdolška škrbina (2317m), Jezerska Kočna (2540m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Jezerska Kočna
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ravenska Kočna - kokrska_kocna1 Ravenska Kočna - kokrska_kocna2 Ravenska Kočna - kokrska_kocna3 Ravenska Kočna - kokrska_kocna4 Ravenska Kočna - kokrska_kocna5 Ravenska Kočna - kokrska_kocna6 Ravenska Kočna - kokrska_kocna7 Ravenska Kočna - kokrska_kocna8 Ravenska Kočna - kokrska_kocna9 Ravenska Kočna - kokrska_kocna10 Ravenska Kočna - kokrska_kocna11 Ravenska Kočna - kokrska_kocna12 Ravenska Kočna - kokrska_kocna13 Ravenska Kočna - kokrska_kocna14 Ravenska Kočna - kokrska_kocna15 Ravenska Kočna - kokrska_kocna16 Ravenska Kočna - kokrska_kocna17 Ravenska Kočna - kokrska_kocna18 Ravenska Kočna - kokrska_kocna19 Ravenska Kočna - kokrska_kocna20 Ravenska Kočna - kokrska_kocna21 Ravenska Kočna - kokrska_kocna22 Ravenska Kočna - kokrska_kocna23 Ravenska Kočna - kokrska_kocna24 Ravenska Kočna - kokrska_kocna25 Ravenska Kočna - kokrska_kocna26 Ravenska Kočna - kokrska_kocna27 Ravenska Kočna - kokrska_kocna28 Ravenska Kočna - kokrska_kocna29 Ravenska Kočna - kokrska_kocna30 Ravenska Kočna - kokrska_kocna31 Ravenska Kočna - kokrska_kocna32 Ravenska Kočna - kokrska_kocna33 Ravenska Kočna - kokrska_kocna34 Ravenska Kočna - kokrska_kocna35 Ravenska Kočna - kokrska_kocna36 Ravenska Kočna - kokrska_kocna37 Ravenska Kočna - kokrska_kocna38 Ravenska Kočna - kokrska_kocna39 Ravenska Kočna - kokrska_kocna40 Ravenska Kočna - kokrska_kocna41 Ravenska Kočna - kokrska_kocna42 Ravenska Kočna - kokrska_kocna43 Ravenska Kočna - kokrska_kocna44 Ravenska Kočna - kokrska_kocna45 Ravenska Kočna - kokrska_kocna46 Ravenska Kočna - kokrska_kocna47 Ravenska Kočna - kokrska_kocna48 Ravenska Kočna - kokrska_kocna49 Ravenska Kočna - kokrska_kocna50 Ravenska Kočna - kokrska_kocna51 Ravenska Kočna - kokrska_kocna52 Ravenska Kočna - kokrska_kocna53 Ravenska Kočna - kokrska_kocna54 Ravenska Kočna - kokrska_kocna55 Ravenska Kočna - kokrska_kocna56 Ravenska Kočna - kokrska_kocna57 Ravenska Kočna - kokrska_kocna58 Ravenska Kočna - kokrska_kocna59 Ravenska Kočna - kokrska_kocna60 Ravenska Kočna - kokrska_kocna61 Ravenska Kočna - kokrska_kocna62 Ravenska Kočna - kokrska_kocna63 Ravenska Kočna - kokrska_kocna64 Ravenska Kočna - kokrska_kocna65 Ravenska Kočna - kokrska_kocna66 Ravenska Kočna - kokrska_kocna67 Ravenska Kočna - kokrska_kocna68 Ravenska Kočna - kokrska_kocna69 Ravenska Kočna - kokrska_kocna70 Ravenska Kočna - kokrska_kocna71 Ravenska Kočna - kokrska_kocna72 Ravenska Kočna - kokrska_kocna73 Ravenska Kočna - kokrska_kocna74 Ravenska Kočna - kokrska_kocna75
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Kokrska Kočna (po ferati in Kremžarjevi poti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki