Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeStol / Razpotje Vragovec - Stol
  

Razpotje Vragovec - Stol (čez Doslovško planino in mimo lovske koče)

 
Izhodišče: Razpotje Vragovec (1125 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4142°N / 14,1713°E
Cilj: Stol (2236 m)
Ime poti: čez Doslovško planino in mimo lovske koče
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1111 m
Višinska razlika po poti: 1150 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 1060
Ocena: 1 glasov
Število slik: 67
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa iz krožišča nadaljujemo v smeri Žirovnice in Vrbe. V nadaljevanju se peljemo po glavni cesti proti Jesenicam, ki nas najprej vodi mimo Vrbe, nato pa še mimo Žirovnice. Za mostom preko Završnice, pa na prvem križišču nadaljujemo ostro desno (odcep ni označen) proti Mostam. V naslednjem križišču kakih 50 m naprej pa levo v smeri Završnice. Po dolini Završnice se peljemo do označenega križišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Završniškim jezerom, pa gremo levo v smeri Valvasorjevega doma pod Stolom. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči (večinoma) makadamski cesti, kateri sledimo približno 4 km do označenega križišča, kjer gremo desno v smeri Zabreške in Doslovške planine (naravnost Valvasorjev dom, Potoška planina...). Od križišča naprej z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti desni, na ipsilon (Y) križišču pa nadaljujemo levo na bolj strmo cesto, kateri nato sledimo do manjšega križišča, kjer je običajno spravljenih več hlodov. Parkiramo v bližini križišča, tako da ne oviramo morebitnih gozdarskih del.
b) Najprej se zapeljemo na Bled, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Lescam in avtocesti. Iz krožišča v neposredni bližini avtoceste, zapeljemo na izvoz proti Vrbi in Žirovnici. V nadaljevanju se peljemo po glavni cesti proti Jesenicam, ki nas najprej vodi mimo Vrbe, nato pa še mimo Žirovnice. Za mostom preko Završnice, pa na prvem križišču nadaljujemo ostro desno (odcep ni označen) proti Mostam. V naslednjem križišču kakih 50 m naprej pa levo v smeri Završnice. Po dolini Završnice se peljemo do označenega križišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Završniškim jezerom, pa gremo levo v smeri Valvasorjevega doma pod Stolom. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči (večinoma) makadamski cesti, kateri sledimo približno 4 km do označenega križišča, kjer gremo desno v smeri Zabreške in Doslovške planine (naravnost Valvasorjev dom, Potoška planina...). Od križišča naprej z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti desni, na ipsilon (Y) križišču pa nadaljujemo levo na bolj strmo cesto, kateri nato sledimo do manjšega križišča, kjer je običajno spravljenih več hlodov. Parkiramo v bližini križišča, tako da ne oviramo morebitnih gozdarskih del.
c) Z Jesenic se po stari cesti peljemo proti Lescam. Pri oznaki ceste 4 km opazimo tudi tablo, ki označuje začetek občine Žirovnica, mi pa na prvem križišču za omenjeno tablo nadaljujemo rahlo levo proti Mostam (odcep z glavne ceste ni označen). V naslednjem križišču kakih 50 m naprej pa levo v smeri Završnice. Po dolini Završnice se peljemo do označenega križišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Završniškim jezerom, pa gremo levo v smeri Valvasorjevega doma pod Stolom. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči (večinoma) makadamski cesti, kateri sledimo približno 4 km do označenega križišča, kjer gremo desno v smeri Zabreške in Doslovške planine (naravnost Valvasorjev dom, Potoška planina...). Od križišča naprej z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti desni, na ipsilon (Y) križišču pa nadaljujemo levo na bolj strmo cesto, kateri nato sledimo do manjšega križišča, kjer je običajno spravljenih več hlodov. Parkiramo v bližini križišča, tako da ne oviramo morebitnih gozdarskih del.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po desni cesti (leva cesta vodi proti Zabreški planini), ki se dokaj hitro spremeni v kolovoz, mi pa po njem v približno 10 minutah prispemo do Doslovške planine.
Za planino kolovoz preide v gozd, nato pa nas pripelje do mesta, kjer preči markirano pot, ki vodi od Tinčkove koče proti Valvasorjevemu domu. Omenjeno markirano pot le prečimo, nato pa na naslednjih razpotjih nadaljujemo po levem kolovozu. Višje se kolovoz položi, nato pa nas pripelje do lovske koče, od katere se nam odpre lep razgled na del Julijskih Alp.
Za lovsko kočo pot preide v gozd ter se sprva nadaljuje brez večjih sprememb višine. Po nekaj minutah prispemo na manj opazno razpotje, kjer se leva pot prične spuščati proti Stari planini, desna, slabše uhojena pot, po kateri nadaljujemo mi, pa se prične vzpenjati skozi gozd ter deloma tudi izgubljati. Tudi, če izgubimo "pravo" pot z orientacijo ne bomo imeli večjih težav, če nadaljujemo v isti smeri. Po krajšem vzponu dosežemo dobro vidno pot, ki vodi od zgornjega dela Stare planine, mi pa ji sledimo v desno. Po lepo sledljivi poti hodimo 2 do 3 minute, nato pa nadaljujemo levo na nekoliko ožjo, a lepo sledljivo stezico, po kateri nadaljujemo vzpon. Med vzponom nam pot zaustavi podrto drevo, katerega je najbolje obiti po levi strani. Hitro se vrnemo na stezo, po njej pa se vzpnemo do markirane Zabreške poti. Sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa prispemo na večjo jaso, ob robu katere se nahaja Betonska bajta.
Za bajto nas oznake za Stol usmerijo desno, v gozd, kjer takoj opazimo tablo, ki nas nagovarja, da k Prešernovi koči odnesemo kakšno poleno. v nadaljevanju še kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa mimo prijetne klopi "počitek pri Janezu" prispemo do levega ovinka, kjer se nam le nekaj korakov pred ovinkom, z desne priključi še slabše uhojena nemarkirana stezica od Tinčkove koče. Od ovinka naprej se prečno vzpenjamo skozi pas ruševja, po vedno bolj razgledni poti, s katere se nam odpirajo lepi pogledi proti Gorenjski in Julijskim Alpam. Višje se pot ponovno obrne desno, nato pa nas mimo Finžgarjeve skale pripelje na travnato izravnavo, kjer markirana pot zavije levo ter preide na vršno jugovzhodno pobočje Malega Stola. V nadaljevanje se vzpenjamo po poti, s katere se nam odpirajo res lepi pogledi proti vzhodu, mi pa se ob razgledih, ki sežejo tudi na Julijske Alpe, v približno 30 minutah nadaljnjega vzpona, povzpnemo do Prešernove koče.
Od koče nadaljujemo v smeri Stola, kjer se najprej v minuti povzpnemo na Mali Stol.
Z Malega Stola sledi spust v dolinico, ki se nahaja med obema Stoloma, od tam pa nadaljujemo naravnost (desno Ljubelj, Celovška koča...) ponovno v smeri Stola. Sledi še približno 10 minutni vzpon in pot nas brez večjih tehničnih težav pripelje na najvišji vrh Karavank.
Izhodišče - Doslovška planina 10 minut, Doslovška planina - lovska koča 20 minut, lovska koča - Prešernova koča 2:25, Prešernova koča - Stol 15 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (september).

zemljevid poti
Ob poti: Doslovška planina (1210m), Lovska koča nad Doslovško planino (1325m), Betonska bajta (1606m), Finžgarjeva skala (1850m), Prešernova koča na Stolu (2174m), Mali Stol (2198m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Razpotje Vragovec - stol1 Razpotje Vragovec - stol2 Razpotje Vragovec - stol3 Razpotje Vragovec - stol4 Razpotje Vragovec - stol5 Razpotje Vragovec - stol6 Razpotje Vragovec - stol7 Razpotje Vragovec - stol8 Razpotje Vragovec - stol9 Razpotje Vragovec - stol10 Razpotje Vragovec - stol11 Razpotje Vragovec - stol12 Razpotje Vragovec - stol13 Razpotje Vragovec - stol14 Razpotje Vragovec - stol15 Razpotje Vragovec - stol16 Razpotje Vragovec - stol17 Razpotje Vragovec - stol18 Razpotje Vragovec - stol19 Razpotje Vragovec - stol20 Razpotje Vragovec - stol21 Razpotje Vragovec - stol22 Razpotje Vragovec - stol23 Razpotje Vragovec - stol24 Razpotje Vragovec - stol25 Razpotje Vragovec - stol26 Razpotje Vragovec - stol27 Razpotje Vragovec - stol28 Razpotje Vragovec - stol29 Razpotje Vragovec - stol30 Razpotje Vragovec - stol31 Razpotje Vragovec - stol32 Razpotje Vragovec - stol33 Razpotje Vragovec - stol34 Razpotje Vragovec - stol35 Razpotje Vragovec - stol36 Razpotje Vragovec - stol37 Razpotje Vragovec - stol38 Razpotje Vragovec - stol39 Razpotje Vragovec - stol40 Razpotje Vragovec - stol41 Razpotje Vragovec - stol42 Razpotje Vragovec - stol43 Razpotje Vragovec - stol44 Razpotje Vragovec - stol45 Razpotje Vragovec - stol46 Razpotje Vragovec - stol47 Razpotje Vragovec - stol48 Razpotje Vragovec - stol49 Razpotje Vragovec - stol50 Razpotje Vragovec - stol51 Razpotje Vragovec - stol52 Razpotje Vragovec - stol53 Razpotje Vragovec - stol54 Razpotje Vragovec - stol55 Razpotje Vragovec - stol56 Razpotje Vragovec - stol57 Razpotje Vragovec - stol58 Razpotje Vragovec - stol59 Razpotje Vragovec - stol60 Razpotje Vragovec - stol61 Razpotje Vragovec - stol62 Razpotje Vragovec - stol63 Razpotje Vragovec - stol64 Razpotje Vragovec - stol65 Razpotje Vragovec - stol66 Razpotje Vragovec - stol67
Diskusija o izletu Razpotje Vragovec - Stol (čez Doslovško planino in mimo lovske koče)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki