Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeTriglav / Rudno polje - Triglav
  

Rudno polje - Triglav (čez Kredarico)

 
Izhodišče: Rudno polje (1347 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3458°N / 13,9236°E
Cilj: Triglav (2864 m)
Ime poti: čez Kredarico
Čas hoje: 6 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 1517 m
Višinska razlika po poti: 1900 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 85861
Ocena: 4 glasov
Število slik: 102
Število komentarjev: 31
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo proti Bledu. Na Bledu pa nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo opuščenega smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki (veliko parkirišče, vojašnica in strelišče).

Opis poti:

Na koncu parkirišča se desno odcepi makadamska cesta ob kateri so kažipoti za Triglav. Usmerimo se na to cesto, ki se rahlo vzpenja in nas po desetih minutah pripelje do smučišča. Naprej nadaljujemo po cesti s katere se kmalu levo odcepi markirana pot proti Triglavu. Po nekaj minutah zmernega vzpona nas pot pripelje na gozdno cesto, kateri sledimo le nekaj metrov (do sem lahko pridemo z avtomobilom kar nam pot skrajša za 20 minut). Markirana pot se nato usmeri desno in se za krajši čas strmeje vzpne. Po desetih minutah strmina popusti, pot pa počasi preide na strma pobočja. Čez ta strma pobočja se pot po večini rahlo spušča in se vse bolj obrača desno. Nekoliko naprej bomo levo pod nami opazili planino Konjščico. Naša pot se nato neha spuščati in preide iz gozda med rušje. Pot, ki se ponovno vzpenja nas nato pelje pod strmimi skalnimi pečinami in nas kmalu za tem pripelje na razpotje, kjer se priključimo poti s planine Konjščica. Sledi še krajši vzpon in pot nas pripelje v lepo dolinico imenovano Jezerce. Tu pot zavije levo in nas po nekaj korakih pripelje v ožje območje TNP-ja. Naprej se vzpnemo ob studenčku proti Studorskemu prevalu. Nekoliko višje prečimo hudournik, pot pa se usmeri nekoliko desno v travnata z rušjem obdana pobočja. Pot se nato prečno vzpne do Studorskega prevala, s katerega se nam odpre lep razgled na Bohinjsko stran. Pot naprej se sprva nekoliko spusti, nato pa preči pobočja Velikega Draškega vrha in Tosca z nekaj rahlimi vzponi in spusti. Čez čas nas pot pripelje do travnatega južnega pobočja Tosca. Tu se desno odcepi pot na Tosc, le nekaj metrov naprej pa se nam z leve priključi pot z Uskovnice. Nadaljujemo naravnost, pot naprej pa še vedno preči pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodnikovega doma. Sledi še približno deset minut hoje brez večjih vzponov ali spustov do Vodnikovega doma.
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Triglava (desno navzgor Bohinjska vratca). Pot naprej se zmerno vzpenja in preči pobočja pod Vernarjem. Že kmalu pa naletimo na prvo jeklenico, ki nam pomaga premagati kratko polico. Pot naprej se vzpenja po melišču in nas nato pripelje do strmega skalnega skoka. Dobro zavarovana pot nas po strmih stopnicah pripelje na vrh tega skoka. Sledi nekaj metrov prečenja po strmem pobočju, nato pa nas pot pripelje na prostrana območja v bližini Konjskega prevala. Le tega dosežemo po krajšem spustu.
S Konjskega prevala nadaljujemo naravnost v smeri Kredarice (levo Planika, desno Krma) po poti, ki nas že po nekaj korakih pripelje na naslednje razpotje, kjer pa nadaljujemo levo (desno Staničev dom). Pot naprej se prečno vzpenja, pri tem pa preči večje število manjših grap, katerih pa prečenje ni zahtevno. Nekoliko naprej pot s pomočjo varoval preči nekaj tehnično zahtevnih mest. Za tem se nam z desne priključi pot iz doline Krme, le nekaj metrov naprej pa pridemo na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo po desni poti v smeri Kredarice (levo Planika). Sledi vzpon proti domu na Kredarici, katerega pa že lepo vidimo pred seboj. Po pol ure hoje od razpotja za Planiko pridemo do doma na Kredarici, kjer se nam odpre pogled na vrhove na severni strani doline Vrat.
Pri domu se usmerimo proti ledeniku v smeri Triglava. Pot se sprva rahlo spusti nato pa nas v vzponu pripelje do začetka plezalnega dela poti. Dobro zavarovana pot nas s pomočjo klinov in nekaj jeklenic pripelje na greben, kjer se nam priključi pot s Planike. Naprej skoraj neopazno prečimo vrh Malega Triglava. Pot po grebenu je razgledna in mestoma zelo prepadna a je zelo dobro zavarovana. Pot po grebenu se po večini zmerno vzpenja, le zadnji vzpon je bolj strm. Nekaj metrov pod vrhom se levo navzdol odcepi pot k Staničevem zavetišču, mi pa nadaljujemo po grebenu do vrha, kjer že lepo vidimo Aljažev stolp katerega dosežemo v nekaj korakih.
Rudno polje - Vodnikov dom 3:20, Vodnikov dom - Kredarica 2:00, Kredarica - Triglav 1:10.

zemljevid poti
Ob poti: Studorski preval (1892m), Vodnikov dom (1817m), Konjsko sedlo (2020m), Triglavski dom na Kredarici (2515m), Mali Triglav (2725m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Rudno polje - triglav1 Rudno polje - triglav2 Rudno polje - triglav3 Rudno polje - triglav4 Rudno polje - triglav5 Rudno polje - triglav6 Rudno polje - triglav7 Rudno polje - triglav8 Rudno polje - triglav9 Rudno polje - triglav10 Rudno polje - triglav11 Rudno polje - triglav12 Rudno polje - triglav13 Rudno polje - triglav14 Rudno polje - triglav15 Rudno polje - triglav16 Rudno polje - triglav17 Rudno polje - triglav18 Rudno polje - triglav19 Rudno polje - triglav20 Rudno polje - triglav21 Rudno polje - triglav22 Rudno polje - triglav23 Rudno polje - triglav24 Rudno polje - triglav25 Rudno polje - triglav26 Rudno polje - triglav27 Rudno polje - triglav28 Rudno polje - triglav29 Rudno polje - triglav30 Rudno polje - triglav31 Rudno polje - triglav32 Rudno polje - triglav33 Rudno polje - triglav34 Rudno polje - triglav35 Rudno polje - triglav36 Rudno polje - triglav37 Rudno polje - triglav38 Rudno polje - triglav39 Rudno polje - triglav40 Rudno polje - triglav41 Rudno polje - triglav42 Rudno polje - triglav43 Rudno polje - triglav44 Rudno polje - triglav45 Rudno polje - triglav46 Rudno polje - triglav47 Rudno polje - triglav48 Rudno polje - triglav49 Rudno polje - triglav50 Rudno polje - triglav51 Rudno polje - triglav52 Rudno polje - triglav53 Rudno polje - triglav54 Rudno polje - triglav55 Rudno polje - triglav56 Rudno polje - triglav57 Rudno polje - triglav58 Rudno polje - triglav59 Rudno polje - triglav60 Rudno polje - triglav61 Rudno polje - triglav62 Rudno polje - triglav63 Rudno polje - triglav64 Rudno polje - triglav65 Rudno polje - triglav66 Rudno polje - triglav67 Rudno polje - triglav68 Rudno polje - triglav69 Rudno polje - triglav70 Rudno polje - triglav71 Rudno polje - triglav72 Rudno polje - triglav73 Rudno polje - triglav74 Rudno polje - triglav75 Rudno polje - triglav76 Rudno polje - triglav77 Rudno polje - triglav78 Rudno polje - triglav79 Rudno polje - triglav80 Rudno polje - triglav81 Rudno polje - triglav82 Rudno polje - triglav83 Rudno polje - triglav84 Rudno polje - triglav85 Rudno polje - triglav86 Rudno polje - triglav87 Rudno polje - triglav88 Rudno polje - triglav89 Rudno polje - triglav90 Rudno polje - triglav91 Rudno polje - triglav92 Rudno polje - triglav93 Rudno polje - triglav94 Rudno polje - triglav95 Rudno polje - triglav96 Rudno polje - triglav97 Rudno polje - triglav98 Rudno polje - triglav99 Rudno polje - triglav100 Rudno polje - triglav101 Rudno polje - triglav102
Diskusija o izletu Rudno polje - Triglav (čez Kredarico)
Gost     
7.9.2007
Letos v juliju smo se odločili za osvojitev Triglava po tej poti. Pot je zelo lepa in urejena ter varna. Priporočamo jo tudi za družine z otroki.
Gost     
7.11.2007
se strinjamnasmehnasmeh
Nacek     
8.3.2008
Se strinjam, da je lepa pot, ker sem tudi sam lani šel po njej. Ampak, da je pa tudi za otroke, pa ne vem... Otrok ne sme biti strah višine in prepadov. To je pa tudi vse.
urosl     
12.7.2008
Ali mi lahko kdo svetuje trodnevni pohod v Julijskih alpah?Šli bi prvi teden avgusta!

Lep pozdrav, Uroš
andrej jerina     
12.7.2008
A te zanima to kot družinski izlet ali samo za odrasle? Malce namigni smeri, cilje, kjer bi hoteli hodit! Možnost je ogromno. LP Andrej
začetnik     
14.7.2008
Kaj pa dvodnevni pohod po trigavu in sedmerih za družino z 7 in 8 letnim otrokoma je kaj primernega?Hvala za pomoč.
Klin     
14.7.2008
Zelo lepa tura je štart na planini Blato nadaljevanje čez planino pri Jezeru do triglavskih jezer. Drugi dan do Zasavske koče in povratek po dolini za Kopico. Če imate dovolj kondicije lahko prvi dan do Zasavske koče, drugi dan pa še vzpon na Kanjavec.
urosl     
15.7.2008
Šli bi štirje odrasli, s kar dobro kondicijo!
Ker delamo Slovensko planinsko pot, bi bilo dobro, če bi dobili čimveč žigov!velik nasmeh

Lep planinski pozdrav, Uroš
Tadej     
15.7.2008
1. dan Iz Vrat na Staničev dom (žig 1) in nato čez Kredarico (žig 2) na vrh Triglava (žig 3), spust do Doliča in prehod do Prehodavcev (žig 4), kjer prespite. (cca 10 ur hoje brez počitkov)
2.dan S Prehodavcev se spustite do Dvojnega jezera (žig 5) in naprej do koče pod Bogatinom (žig 6), nadaljujete do Krnskih jezer (žig 7) in se povzpnete na vrh Krna, kjer prespite v Gomiščkovem zavetišču (žig 8). (cca 10-12 ur hoje)
3.dan S Krna nadaljujete proti koči na pl. Razor (žig 9) in se od tam povzpnete na Vogel (žig 10). Z Vogla do žičnice in nato z žičnico spust v dolino. (cca 10-12 ur hoje).
Nickster     
21.7.2008
Septembra grem gor in komi čakam saj grem prvič po tej poti!coolvelik nasmeheek
sash89     
14.8.2009
Zanima me, ali se je možno vzpeti na Triglav v samostojni organizaciji? Verjetno obstajajo podrobne karte, ki ti pomagajo do vrha, po poti z Rudnega polja. So prenočišča po ugodni ceni in kje dobim informacije o prenočiščih. Zanima me dvodnevna tura, 1. dan na Triglav, drugi dan, sestop mimo Tirglavskih jezer.
Hvala za informacije! LP
PUHI     
14.8.2009
Seveda je možno, poti so označene, brez karte pa se itak ne gre na pot, ki je ne poznaš. Karte dobiš v vsaki knjigarni. Pa srečno, pot je lepa.
John     
14.8.2009
Kakšno vprašanje? nasmehPri takih vprašanjih ti svetujem, da se še ne povzpneš na Triglav v "samostojni organizaciji", pa čeprav obstajajo "podrobne karte, ki ti pomagajo do vrha".
_mitja_     
29.8.2009
Imam eno logistično vprašanje. Morda kdo ve, če na Pokljuko še vozi avtobus, in kje bi se dalo dobiti vozni red. Preiskal sem vse spletne strani, vključno z Alpeturjevo, vendar - nič.
Hvala za pomoč.
serajko     
29.8.2009
Mitja
poizkusi na alpetur 04 578 04 20, vendar če se prav spomnim ni nobene pametne povezave( lahko , da je letos drugače)
lp
robter     
30.8.2009
Težka bo glede avtobusa.
šalovci     
26.7.2012
Letos sem nabavil avtodom.Ko sem poleti hotel z ženo na Triglav iz Bohinja,sem ugotovil,da ne smes nikjer v Bohinju pustiti avtodoma parkiranega. Kaže ,da nekateri ne ločijo,kaj je parkiranje in kaj kampiranje.
V Bohinjski Bistrici je lep kamp Danica,kjer sva z ženo tudi kampirala,toda ,da bi ga tam pustila je pa le predaleč.O kampu Zlatorog pa samo to-zlat je res-po astronomskih cenah.
Kako je s parkiranjem na Rudnem polju?
turbo     
26.7.2012
Glede parkiranja avtodoma so v Triglavskem Narodnem Parku velike težave (vir: www.tnp.si )

Ali je na parkiriščih, označenih s »P« v TNP dovoljeno parkirati z avtodomom in ali je dovoljeno parkirati tudi preko noči?

Zakon o Triglavskem narodnem parku prepoveduje parkiranje motornih vozil, počitniških prikolic ali motornih vozil, ki se uporabljajo za prebivanje, zunaj za to določenih mest (42. točka 13. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku - Ur. list RS, št. 52/10).
Na območju parka ni parkirišč, ki bi bila urejena tudi za parkiranje, ustavljanje preko noči ali oskrbo avtodomov. Urejena mesta na območju TNP, kjer so avtodomi lahko parkirani čez noč, so torej zaenkrat le kampi.

Odlok o prometnem režimu za avtodome ter režimu parkiranja na avtodomskem postajališču ima po naših podatkih med občinami v TNP samo Občina Bovec
http://www.uradni-list.si/1/content?id=81219

sasajo     
24.8.2013
Vceraj sem prisel do vrha.
Na poti so tudi zamenjali del zaila.
Srecno vsem planincem ki se odpravljajo na triglav
denist     
10.1.2017
Bi morda kdo znal priporočat pot do vrha, ki bi bila najlažja za psa? Če je možno, čez Kredarico.
Po slikah težko ocenim kako visoke so 'stopničke',.

Prosim, če ne odgovarjajo pohodniki, ki ne marajo psov nasmeh
subaru     
10.1.2017
Glede na razmere, ki so trenutno na poti Kredarica - Triglav in tvoj namen gor vleči psa, menim, da si ti prvi, ki psa ne mara.
ljubitelj gora     
10.1.2017
Poleti čez Planiko, Mali Triglav, ampak raje brez psa.
grega_z_brega     
10.1.2017
resno... psa pust doma na toplem.
Men se pes skrije ko me z ruzakom vid.nasmeh
redbull     
11.1.2017
Sedaj je preveč tvegano, da ti ne bi zdrsnil. Počakaj raje do Marca, kjer se bo podlaga malo ojužila in boljše stopinje.

Srečno
denist     
11.1.2017
V mislih sem mel tople dni in ne čez zimo nasmeh sej ubistvo zanima me samo zadnji vzpon, pa raje vprašam.
denist     
11.1.2017
se popravljam, ubistvo bom raje šel sam pogledat zadevo, ker vidim da tud po drugih forumih kritizirajo lastnike psov ki sprašujejo podobno.

hvala za odgovore zgornim mežikanje
Daaam     
11.1.2017
Verjetno boš psa moral malo natrenirat. Nikakor ga ne pelji prvič po skalah na Triglav. Pelji ga prej kam drugam. Tako kot pri ljudeh velja tudi pri psih, da dvigaš tezavnost. Vsekakor ga pa stestiraj na manj obljudenih poteh.
denist     
11.1.2017
@Daaam
skoraj dnevno hodima 1700nm, parkrat že relacije kombiniranih več vrhov in gor skupaj po 30km- brez problemamežikanje
izkušenj ne manjka edin na triglav pa še res nisma šla..

lp
Daaam     
11.1.2017
Ok kondicijo ima..kaj pa gibanje v zelo zahtevnem svetu? Nic nisi napisal o tem. ..
grega_z_brega     
11.1.2017
Pa na izpostavljenem ne imet psa na povodcu.
Kakih 10, 12 let nazaj je eno dekle pes potegnil v prepad v Repovem kotu. Menda je nabirala kondicijo in izkušnje za na Triglav.zavijanje z očmi
redbull     
12.1.2017
Glede na izjavo, da edino še na Triglavu nista bila skupaj potem pa ne bo problem, sploh če sta že prehodila Jalovec, Mangart in kakšno goro nad Martuljkom
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki