Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeMali Grintovec / Spodnja Kokra - Mali Grintovec
  

Spodnja Kokra - Mali Grintovec (čez Babo)

 
Izhodišče: Spodnja Kokra (530 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,302°N / 14,4754°E
Cilj: Mali Grintovec (1813 m)
Ime poti: čez Babo
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1283 m
Višinska razlika po poti: 1385 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 840
Ocena: 1 glasov
Število slik: 80
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Le nekaj kilometrov za odcepom za Preddvor pa bomo na desni strani ceste zagledali transformator in ob njem parkirišče, kjer parkiramo. Tu so tudi kažipoti za dom Čemšenik.

Opis poti:

S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na peš pot v smeri doma Čemšenik. Široka pot se komaj znatno vzpne do domačije Polajnar, kjer stopimo na cesto, kateri sledimo v desno.
Cesta se takoj za hišo strmo vzpne, le ta pa nekoliko višje izgubi asfaltno prevleko. Naprej se cesta položi in zavije nekoliko proti levi, kjer se povsem približa Čemšeniškemu potoku. Še nekoliko naprej prečimo omenjeni potok in takoj za njim pridemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo po levi cesti v smeri doma Čemšenik. Cesta se nato ponovno začne strmeje vzpenjati in nas po slabih 30 minutah nadaljnje hoje pripelje do doma Čemšenik.
Od doma Čemšenik nadaljujemo za domom po lepo vidni, a nemarkirani poti, ki gre v gozd in se začne sprva zložno nato pa vse strmeje vzpenjati. Pot nas kmalu pripelje do skromne razgledne točke, kjer ta zavije rahlo v desno in se nato prečno vzpenja. Višje nas pot pripelje na glavni greben (razgled na Gorenjsko ravnino), kjer se še strmeje vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do bolj ravninskega dela, kjer stoji lesena koča (vikend).
Malo pred kočo pot zavije v desno in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje do vpisne skrinjice na Babi.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu, s katerega se nam sprva odpre lep pogled proti Cjanovci, Kočni, Grintovcu, Kalškemu grebenu in drugim okoliškim hribom. Pot naprej se sprva nadaljuje po levi strani grebena, nato pa za neizrazitim sedelcem preide na desna (vzhodna) pobočja Potoške gore. Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa se priključimo markirani poti, ki vodi od Doma Čemšenik.
Nadaljujemo navzgor ter razmeroma hitro prispemo na sedlo med Potoško goro na levi in predvrhom Javorovega vrha na desni.
Na sedlu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Potoška gora, rahlo levo Planinska koča Iskra na Jakobu (po eni od omenjenih poti lahko sestopimo) v smeri Javorjevega vrha. Pot se nadaljuje po gozdnatem grebenu, le neizrazitemu predvrhu se umakne v desno. Sledi rahel vzpon, od koder se nam ponovno odpre nekaj razgleda, nato pa se pot vrne v gozd in se razcepi.
Tu nadaljujemo levo v smeri Srednjega vrha, Kališča in Storžiča (naravnost Javorov vrh 15 minut) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do prijetnega studenčka. Sledi pol urno prečenje pobočij pod Javorovim vrhom, ki se konča na sedlu med omenjenim vrhom in Cjanovco.
Tu na označenem razpotju nadaljujemo levo v smeri Hudičevega boršta (naravnost Srednji vrh in Cjanovca, ostro desno Javorov vrh) po poti, ki v nadaljevanju preči pobočja proti levi, med tem pa se nekajkrat rahlo vzpne in spet spusti. Po približno 15 minutah hoje od zadnjega razpotja stopimo iz gozda na travnata pobočja Zaplate, preko katerih nadaljujemo prečenje. Tehnično nezahtevna pot nas vodi po občasno bolj strmih pobočjih, kjer je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarna za zdrs. V zadnjem delu preden stopimo v gozd nam je v pomoč tudi jeklenica, pot pa se za njo povsem položi. Ko stopimo v gozd imamo do zavetišča le še kratek sprehod.
Od zavetišča nadaljujem o proti zahodu, kjer hitro prispemo do izvira v Hudičevem borštu, takoj za njim pa na označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo navzdol Mačenska pot v Mače). Sledi krajše prečenje travnatega pobočja, nato pa pot preide v gozd in nas pripelje na naslednje razpotje.
Tokrat nadaljujemo desno v smeri Cjanovce, Srednjega vrha in Malega Grintovca (naravnost dom na Kališču in ena od poti, po kateri lahko sestopimo v Mače) po poti, ki se prične strmeje vzpenjati skozi gozd. Precej strma pot nas višje pripelje v manjšo dolinico, kjer se gozd razredči, pot pa se položi. Po nekaj minutah hoje po omenjeni dolinici pot zavije v desno, se strmeje vzpne in nas po kratkem vzponu pripelje do koče na Dolgi njivi.
Tu je razpotje, kjer se usmerimo na slabše uhojeno stezico, ki gre vodoravno za kočo (ob dolinici navzgor). Pot se nato začne rahlo vzpenjati po dolinici Dolge njive in nas po dobrih 20 minutah hoje pripelje na sedlo, kjer je naslednje razpotje. Usmerimo se levo za oznakami Mali Grintovec (desno Srednji vrh). Pot se nato zmerno vzpne čez pobočje, ki je delno poraslo z rušjem. Po tem krajšem vzponu pridemo na greben, kjer se nam priključi pot s Kališča in Bašeljskega vrha. Nadaljujemo desno po poti, ki nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh.
Spodnja Kokra - Čemšenik 50 minut, Čemšenik - Baba 45 minut, Baba - Hudičev boršt 1:30, Hudičev boršt - Dolga njiva 55 minut, Dolga njiva - Mali Grintovec 45 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Dom Čemšenik (835m), Baba (1119m), Zavetišče v Hudičevem borštu (1328m), Planina Dolga njiva (1600m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Spodnja Kokra - mali_grintovec1 Spodnja Kokra - mali_grintovec2 Spodnja Kokra - mali_grintovec3 Spodnja Kokra - mali_grintovec4 Spodnja Kokra - mali_grintovec5 Spodnja Kokra - mali_grintovec6 Spodnja Kokra - mali_grintovec7 Spodnja Kokra - mali_grintovec8 Spodnja Kokra - mali_grintovec9 Spodnja Kokra - mali_grintovec10 Spodnja Kokra - mali_grintovec11 Spodnja Kokra - mali_grintovec12 Spodnja Kokra - mali_grintovec13 Spodnja Kokra - mali_grintovec14 Spodnja Kokra - mali_grintovec15 Spodnja Kokra - mali_grintovec16 Spodnja Kokra - mali_grintovec17 Spodnja Kokra - mali_grintovec18 Spodnja Kokra - mali_grintovec19 Spodnja Kokra - mali_grintovec20 Spodnja Kokra - mali_grintovec21 Spodnja Kokra - mali_grintovec22 Spodnja Kokra - mali_grintovec23 Spodnja Kokra - mali_grintovec24 Spodnja Kokra - mali_grintovec25 Spodnja Kokra - mali_grintovec26 Spodnja Kokra - mali_grintovec27 Spodnja Kokra - mali_grintovec28 Spodnja Kokra - mali_grintovec29 Spodnja Kokra - mali_grintovec30 Spodnja Kokra - mali_grintovec31 Spodnja Kokra - mali_grintovec32 Spodnja Kokra - mali_grintovec33 Spodnja Kokra - mali_grintovec34 Spodnja Kokra - mali_grintovec35 Spodnja Kokra - mali_grintovec36 Spodnja Kokra - mali_grintovec37 Spodnja Kokra - mali_grintovec38 Spodnja Kokra - mali_grintovec39 Spodnja Kokra - mali_grintovec40 Spodnja Kokra - mali_grintovec41 Spodnja Kokra - mali_grintovec42 Spodnja Kokra - mali_grintovec43 Spodnja Kokra - mali_grintovec44 Spodnja Kokra - mali_grintovec45 Spodnja Kokra - mali_grintovec46 Spodnja Kokra - mali_grintovec47 Spodnja Kokra - mali_grintovec48 Spodnja Kokra - mali_grintovec49 Spodnja Kokra - mali_grintovec50 Spodnja Kokra - mali_grintovec51 Spodnja Kokra - mali_grintovec52 Spodnja Kokra - mali_grintovec53 Spodnja Kokra - mali_grintovec54 Spodnja Kokra - mali_grintovec55 Spodnja Kokra - mali_grintovec56 Spodnja Kokra - mali_grintovec57 Spodnja Kokra - mali_grintovec58 Spodnja Kokra - mali_grintovec59 Spodnja Kokra - mali_grintovec60 Spodnja Kokra - mali_grintovec61 Spodnja Kokra - mali_grintovec62 Spodnja Kokra - mali_grintovec63 Spodnja Kokra - mali_grintovec64 Spodnja Kokra - mali_grintovec65 Spodnja Kokra - mali_grintovec66 Spodnja Kokra - mali_grintovec67 Spodnja Kokra - mali_grintovec68 Spodnja Kokra - mali_grintovec69 Spodnja Kokra - mali_grintovec70 Spodnja Kokra - mali_grintovec71 Spodnja Kokra - mali_grintovec72 Spodnja Kokra - mali_grintovec73 Spodnja Kokra - mali_grintovec74 Spodnja Kokra - mali_grintovec75 Spodnja Kokra - mali_grintovec76 Spodnja Kokra - mali_grintovec77 Spodnja Kokra - mali_grintovec78 Spodnja Kokra - mali_grintovec79 Spodnja Kokra - mali_grintovec80
Diskusija o izletu Spodnja Kokra - Mali Grintovec (čez Babo)
anjam     
9.9.2015
Večkrat grem mimo, še nikoli srečala žive duše. Lep vrh nasmeh
Kranj     
10.9.2015
No ja anjam neki nas pa je takih ki poznamo to turconasmeh Lih to je čar da ni toliko oblegan vrh nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki