Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeTriglav / Srednja vas - Triglav
  

Srednja vas - Triglav (Za Ribnico in čez Triglavsko škrbino)

 
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2975°N / 13,9231°E
Cilj: Triglav (2864 m)
Ime poti: Za Ribnico in čez Triglavsko škrbino
Čas hoje: 7 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 2281 m
Višinska razlika po poti: 2485 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 1180
Ocena: 1 glasov
Število slik: 160
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.

Opis poti:

S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav, kateri sledimo v levo.
Pot naprej preči južna pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodnikovega doma. Sledi še približno deset minut hoje brez večjih vzponov ali spustov do Vodnikovega doma.
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Triglava (desno navzgor Bohinjska vratca). Pot naprej se zmerno vzpenja in preči pobočja pod Vernarjem. Že kmalu pa naletimo na prvo jeklenico, ki nam pomaga premagati kratko polico. Pot naprej se vzpenja po melišču in nas nato pripelje do strmega skalnega skoka. Dobro zavarovana pot nas po strmih stopnicah pripelje na vrh tega skoka. Sledi nekaj metrov prečenja po strmem pobočju, nato pa nas pot pripelje na prostrana območja v bližini Konjskega prevala. Le tega dosežemo po krajšem spustu.
Naprej nadaljujemo levo v smeri doma Planika (naravnost Kredarica, desno Krma). Pot naprej se vzpenja po meliščih v cik cak ovinkih (v ključih) do neizrazitega stranskega grebena. Tu se pot obrne desno in po desni strani obide večjo kraško vrtačo v kateri se večji del leta zadrži sneg. Sledi še nekaj minut vzpona in pot nas pripelje do Doma Planika pod Triglavom.
Pri domu se usmerimo na pot v smeri Triglava čez Triglavsko oz. Bovško škrbino (Gorjanska pot). Pot sprva skoraj vodoravno preči visokogorsko krnico Triglavski kot v kateri se večji del leta zadrži sneg. Na drugi strani krnice pa se pot vzpne po melišču do začetka plezalnega dela poti. Pot se strmo vzpne s pomočjo klinov in jeklenic. Dobro zavarovana pot pa je izpostavljena padajočemu kamenju, zato je obvezna čelada! Zadnji metri pod Triglavsko škrbino pa so manj strmi, a nič manj nevarni. Vzpon po drsečem pesku zahteva od nas veliko previdnost, da ne zdrsnemo. Na škrbini, kjer se nam priključi pot z Doliča in Plemenic nadaljujemo desno navzgor po strmi, a dobro zavarovani poti. Po nekaj minutah strmina popusti in do vrha nas čaka samo še nekaj minut vzpona po vršnem pobočju Triglava.
Srednja vas - Koča na Uskovnici 1:40, Koča na Uskovnici - Vodnikov dom na Velem polju 3:20, Vodnikov dom na Velem polju - Dom planika pod Triglavom 1:30, Dom planika pod Triglavom - Triglav 1:15.

zemljevid poti
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m), Vodnikov dom na Velem polju (1817m), Konjsko sedlo (2020m), Dom Planika pod Triglavom (2401m), Triglavska škrbina (2659m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Srednja vas - triglav1 Srednja vas - triglav2 Srednja vas - triglav3 Srednja vas - triglav4 Srednja vas - triglav5 Srednja vas - triglav6 Srednja vas - triglav7 Srednja vas - triglav8 Srednja vas - triglav9 Srednja vas - triglav10 Srednja vas - triglav11 Srednja vas - triglav12 Srednja vas - triglav13 Srednja vas - triglav14 Srednja vas - triglav15 Srednja vas - triglav16 Srednja vas - triglav17 Srednja vas - triglav18 Srednja vas - triglav19 Srednja vas - triglav20 Srednja vas - triglav21 Srednja vas - triglav22 Srednja vas - triglav23 Srednja vas - triglav24 Srednja vas - triglav25 Srednja vas - triglav26 Srednja vas - triglav27 Srednja vas - triglav28 Srednja vas - triglav29 Srednja vas - triglav30 Srednja vas - triglav31 Srednja vas - triglav32 Srednja vas - triglav33 Srednja vas - triglav34 Srednja vas - triglav35 Srednja vas - triglav36 Srednja vas - triglav37 Srednja vas - triglav38 Srednja vas - triglav39 Srednja vas - triglav40 Srednja vas - triglav41 Srednja vas - triglav42 Srednja vas - triglav43 Srednja vas - triglav44 Srednja vas - triglav45 Srednja vas - triglav46 Srednja vas - triglav47 Srednja vas - triglav48 Srednja vas - triglav49 Srednja vas - triglav50 Srednja vas - triglav51 Srednja vas - triglav52 Srednja vas - triglav53 Srednja vas - triglav54 Srednja vas - triglav55 Srednja vas - triglav56 Srednja vas - triglav57 Srednja vas - triglav58 Srednja vas - triglav59 Srednja vas - triglav60 Srednja vas - triglav61 Srednja vas - triglav62 Srednja vas - triglav63 Srednja vas - triglav64 Srednja vas - triglav65 Srednja vas - triglav66 Srednja vas - triglav67 Srednja vas - triglav68 Srednja vas - triglav69 Srednja vas - triglav70 Srednja vas - triglav71 Srednja vas - triglav72 Srednja vas - triglav73 Srednja vas - triglav74 Srednja vas - triglav75 Srednja vas - triglav76 Srednja vas - triglav77 Srednja vas - triglav78 Srednja vas - triglav79 Srednja vas - triglav80 Srednja vas - triglav81 Srednja vas - triglav82 Srednja vas - triglav83 Srednja vas - triglav84 Srednja vas - triglav85 Srednja vas - triglav86 Srednja vas - triglav87 Srednja vas - triglav88 Srednja vas - triglav89 Srednja vas - triglav90 Srednja vas - triglav91 Srednja vas - triglav92 Srednja vas - triglav93 Srednja vas - triglav94 Srednja vas - triglav95 Srednja vas - triglav96 Srednja vas - triglav97 Srednja vas - triglav98 Srednja vas - triglav99 Srednja vas - triglav100 Srednja vas - triglav101 Srednja vas - triglav102 Srednja vas - triglav103 Srednja vas - triglav104 Srednja vas - triglav105 Srednja vas - triglav106 Srednja vas - triglav107 Srednja vas - triglav108 Srednja vas - triglav109 Srednja vas - triglav110 Srednja vas - triglav111 Srednja vas - triglav112 Srednja vas - triglav113 Srednja vas - triglav114 Srednja vas - triglav115 Srednja vas - triglav116 Srednja vas - triglav117 Srednja vas - triglav118 Srednja vas - triglav119 Srednja vas - triglav120 Srednja vas - triglav121 Srednja vas - triglav122 Srednja vas - triglav123 Srednja vas - triglav124 Srednja vas - triglav125 Srednja vas - triglav126 Srednja vas - triglav127 Srednja vas - triglav128 Srednja vas - triglav129 Srednja vas - triglav130 Srednja vas - triglav131 Srednja vas - triglav132 Srednja vas - triglav133 Srednja vas - triglav134 Srednja vas - triglav135 Srednja vas - triglav136 Srednja vas - triglav137 Srednja vas - triglav138 Srednja vas - triglav139 Srednja vas - triglav140 Srednja vas - triglav141 Srednja vas - triglav142 Srednja vas - triglav143 Srednja vas - triglav144 Srednja vas - triglav145 Srednja vas - triglav146 Srednja vas - triglav147 Srednja vas - triglav148 Srednja vas - triglav149 Srednja vas - triglav150 Srednja vas - triglav151 Srednja vas - triglav152 Srednja vas - triglav153 Srednja vas - triglav154 Srednja vas - triglav155 Srednja vas - triglav156 Srednja vas - triglav157 Srednja vas - triglav158 Srednja vas - triglav159 Srednja vas - triglav160
Diskusija o izletu Srednja vas - Triglav (Za Ribnico in čez Triglavsko škrbino)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki