Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeDom na Boču / Studenice - Dom na Boču
  

Studenice - Dom na Boču (po cesti)

 
Izhodišče: Studenice (260 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2999°N / 15,6138°E
Cilj: Dom na Boču (698 m)
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 438 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 1972
Ocena: 2 glasov
Število slik: 53
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustimo v Slovenskih Konjicah in se preko Žič, Loč in Zbelovega pripeljemo v center Poljčan. V centru zavijemo desno v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
b) Iz smeri Maribora avtocesto zapustimo v Slovenski Bistrici, kjer nas table usmerijo v Poljčane. V centru zavijemo levo v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
c) Iz smeri Ptuja, Kidričevega preko Ptujske gore, Majšperka in Makol pripeljemo v Studenice, kjer nadaljujemo levo preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.

Opis poti:

Po kratkem ogledu osrednjega dela Studenic, nadaljujemo levo od samostanskega kompleksa ob župnišču. V prehodu/podhodu med župniščem in društvom vinogradnikov Studenice nadaljujemo navzgor po kolovozu ob kamnitem obzidju in nunskem pokopališču. Kmalu dosežemo izvir(e) Toplega studeniškega potoka, ki je(so) levo od poti in po ozki brvi prečimo potok. Nadaljujemo navzgor, sedaj po stari rimski cesti, ki je skozi dolga stoletja ohranila še prvinsko obliko osnovne poti višje v Boč. Ob izhodu na gozdno cesto zavijemo levo, desno vodi cesta v naselje Podboč oziroma Zgornje Poljčane.
Sledimo gozdni cesti in na prvem večjem križišču/razpotju nadaljujemo desno, levo vodi cesta v smeri Makol. V nadaljevanju dosežemo desno ob cesti brunarico lovcev LD Poljčane na Golniku. Nadaljujemo po cesti, ki se za nekaj metrov izravna. Po kratki ravnini nadaljujemo v vzponu in kmalu pridemo ponovno na križišče, na katerem nadaljujemo levo na ožjo gozdno cesto, desno se nadaljuje pot proti stolpu na Boču. Po ožji gozdni cesti med Kisovcem levo in Drevesnico desno kmalu dosežemo nekje 645 metrov visoki preval nad Formilo. Nadaljujemo navzdol, Formila je že desno od nas v vidnem polju, z leve pa se nam kmalu priključi označena planinska pot iz Makol.
Formila je dosežena in sledi še kratek podaljšek do razpotja, levo za partizansko bolnico, Gaveza, Grilovo kapelo, Plešivec...in desno za planinski dom na Boču. Razpotje je tudi stik s Štajersko - zagorsko oziroma ,,B,, - Bratsko potjo.
Po kratkem ogledu Formile nadaljujemo desno v smeri planinskega doma na Boču. Sledimo dobro utrjeni gozdni cesti skozi gozd. V nadaljevanju se nam z leve strmo navzdol priključi gozdna cesta iz smeri Rogaške Slatine in tudi direktna planinska pot od lovskega doma Rogaška Slatina in Gaveza. Kmalu v nekaj deset metrih dosežemo novo razpotje in nadaljujemo desno, naravnost je smer za Kostrivnico. Nadaljujemo in ponovno razpotje, kjer gremo levo na klasično gozdno planinsko pot, ki ji sledimo skozi gozd. Kmalu na travnati planjavi in pred objektom v gradnji, ki je desno navzgor in takoj levo ponovno na gozdno cesto. Gozdni cesti sledimo in na prevalu dosežemo najvišjo točko poti danes...727 metrov. Sledi spust lahkotno navzdol in ponovno kratek vzpon ob nekdanji okrepčevalnici Drevenik levo ob poti. Še nekaj korakov in dosežemo asfaltno cesto in pomembno razpotje. Veliko možnosti eventuelnih nadaljevanj ampak danes desno in navzdol ob manjšem opuščenem kamnolomu desno ob poti. Kmalu v nadaljevanju dosežemo levo ob poti cerkev sv. Miklavža na Boču in desno cilj poti...dom planincev PD Poljčane na Boču.
Pot iz Studenic ,,po cesti,, meri v dolžino okoli 8500 metrov, 500 pozitivnih višinskih metrov in 80 negativnih višinskih metrov.

zemljevid poti
Ob poti: Studeniški grad (315m), Izvir Toplega (Studeniškega) potoka (295m), Formila na Boču (624m), Partizanska bolnica na Formili/Boču (630m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planinska koča Velikonočnica, Dom na Boču, Boč
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Studenice - dom_na_bocu1 Studenice - dom_na_bocu2 Studenice - dom_na_bocu3 Studenice - dom_na_bocu4 Studenice - dom_na_bocu5 Studenice - dom_na_bocu6 Studenice - dom_na_bocu7 Studenice - dom_na_bocu8 Studenice - dom_na_bocu9 Studenice - dom_na_bocu10 Studenice - dom_na_bocu11 Studenice - dom_na_bocu12 Studenice - dom_na_bocu13 Studenice - dom_na_bocu14 Studenice - dom_na_bocu15 Studenice - dom_na_bocu16 Studenice - dom_na_bocu17 Studenice - dom_na_bocu18 Studenice - dom_na_bocu19 Studenice - dom_na_bocu20 Studenice - dom_na_bocu21 Studenice - dom_na_bocu22 Studenice - dom_na_bocu23 Studenice - dom_na_bocu24 Studenice - dom_na_bocu25 Studenice - dom_na_bocu26 Studenice - dom_na_bocu27 Studenice - dom_na_bocu28 Studenice - dom_na_bocu29 Studenice - dom_na_bocu30 Studenice - dom_na_bocu31 Studenice - dom_na_bocu32 Studenice - dom_na_bocu33 Studenice - dom_na_bocu34 Studenice - dom_na_bocu35 Studenice - dom_na_bocu36 Studenice - dom_na_bocu37 Studenice - dom_na_bocu38 Studenice - dom_na_bocu39 Studenice - dom_na_bocu40 Studenice - dom_na_bocu41 Studenice - dom_na_bocu42 Studenice - dom_na_bocu43 Studenice - dom_na_bocu44 Studenice - dom_na_bocu45 Studenice - dom_na_bocu46 Studenice - dom_na_bocu47 Studenice - dom_na_bocu48 Studenice - dom_na_bocu49 Studenice - dom_na_bocu50 Studenice - dom_na_bocu51 Studenice - dom_na_bocu52 Studenice - dom_na_bocu53
Diskusija o izletu Studenice - Dom na Boču (po cesti)
bruny     
30.11.2014
Po opisani poti sestopil danes iz Boča v nasprotni smeri...natančno po slikah. Megla, da bi jo lahko ,,rezal,,...Tudi Boč v megli je seveda pravo doživetje.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki