Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankePlešivec / Studenice - Plešivec
  

Studenice - Plešivec

 
Izhodišče: Studenice (260 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2999°N / 15,6138°E
Cilj: Plešivec (822 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 562 m
Višinska razlika po poti: 620 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 2575
Ocena: 2 glasov
Število slik: 47
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustimo v Slovenskih Konjicah in se preko Žič, Loč in Zbelovega pripeljemo v center Poljčan. V centru zavijemo desno v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
b) Iz smeri Maribora avtocesto zapustimo v Slovenski Bistrici, kjer nas table usmerijo v Poljčane. V centru zavijemo levo v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
c) Iz smeri Ptuja, Kidričevega preko Ptujske gore, Majšperka in Makol pripeljemo v Studenice, kjer nadaljujemo levo preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.

Opis poti:

Po kratkem ogledu osrednjega dela Studenic, nadaljujemo levo od samostanskega kompleksa ob župnišču. V prehodu/podhodu med župniščem in društvom vinogradnikov Studenice nadaljujemo navzgor po kolovozu ob kamnitem obzidju in nunskem pokopališču. Kmalu dosežemo izvir(e) Toplega studeniškega potoka levo od poti in po ozki brvi prečimo potok. Nadaljujemo navzgor, sedaj po stari rimski cesti, ki je skozi dolga stoletja ohranila še prvinsko obliko osnovne poti višje v Boč. Ob izhodu na gozdno cesto zavijemo levo, desno vodi cesta v naselje Podboč oziroma Zgornje Poljčane.
Sledimo gozdni cesti in na prvem večjem križišču/razpotju nadaljujemo desno, levo vodi cesta v smeri Makol. V nadaljevanju dosežemo desno ob cesti brunarico lovcev LD Poljčane na Golniku. Nadaljujemo po cesti, ki se za nekaj metrov izravna. Po kratki ravnini nadaljujemo v vzponu in kmalu pridemo ponovno na križišče, na katerem nadaljujemo levo na ožjo gozdno cesto, desno se nadaljuje pot proti stolpu na Boču. Po ožji gozdni cesti med Kisovcem levo in Drevesnico desno kmalu dosežemo nekje 645 metrov visoki preval nad Formilo. Nadaljujemo navzdol, Formila že desno od nas v vidnem polju, z leve se kmalu priključi označena planinska pot iz Makol.
Formila je dosežena in sledi še kratek podaljšek do razpotja, levo za partizansko bolnico, Gaveza, Grilovo kapelo, Plešivec...in desno za planinski dom na Boču. Razpotje je tudi stik s Štajersko - zagorsko oziroma ,,B,, - Bratsko potjo.
Na razpotju nadaljujemo levo po gozdni cesti in po dobrih dvesto metrih levo nekoliko pod traso ceste dosežemo vmesni cilj poti partizansko bolnico na Formili. Še vedno je dobro skrita čeprav leži neposredno ob cesti. Lesena tablica z napisom je na deblu ampak žal tudi večkrat odstranjena, zbita na tla in podobno.
Po kratkem ogledu točke ob poti nadaljujemo po gozdni cesti nekaj sto metrov naprej in na prvem odcepu desno nadaljujemo po gozdni poti. Smerne table na odcepu ni je pa lahko sledljiva planinska pot skozi mešani gozd listavcev in delno tudi iglavcev. V času rasti je tukaj veliko čemaža.
Kmalu dosežemo gozdno cesto nasproti manjšega nogometnega igrišča in zavijemo levo. Nadaljujemo ob domu lovcev LD Rogaška Slatina, ki je desno ob poti in ob domačiji Gavez, ki je levo ob poti. Z desne se nam kmalu priključi tudi asfaltna cesta iz Rogaške Slatine. Nadaljujemo višje po gozdni cesti, tudi smerne table so v pomoč in po nekaj sto metrih, nekje ob opuščeni gozdarski rampi nadaljujemo desno ponovno do razpotja s tablami.
Smerna tabla nas usmeri levo navzgor, napis Ložno oziroma Donačka gora, desno je pot za Grilovo kapelo. Nadaljujemo v gozdnem delu in pot kmalu preide na pred leti posekan del, kjer je kar izrazita erozija. Pogled nazaj in odlično je viden vrhnji del Boča v enem bolj zanimivih pogledov nanj. Nadaljujemo višje in levo ob poti je lovska preža. Nadaljevanje je v bolj izrazitem delu z iglavci in kmalu ponovno levo ob poti večje krmišče za živalski svet na Plešivcu. Odlično označeni poti sledimo dalje po razgibanem terenu nekoliko gor/dol in dosežemo nekje vrh Plešivca v bližini oziroma nekje na točki, kjer se pot prelomi navzdol za Ravnocerje oziroma Donačka goro - tudi tabla na drevesu za gozdni rezervat.
Dolžina poti iz Studenic je okoli 8500 metrov, 620 pozitivnih višinskih metrov in 50 negativnih višinskih metrov.

zemljevid poti
Ob poti: Studeniški grad (315m), Formila na Boču (624m), Partizanska bolnica na Formili/Boču (630m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Studenice - plesivec1 Studenice - plesivec2 Studenice - plesivec3 Studenice - plesivec4 Studenice - plesivec5 Studenice - plesivec6 Studenice - plesivec7 Studenice - plesivec8 Studenice - plesivec9 Studenice - plesivec10 Studenice - plesivec11 Studenice - plesivec12 Studenice - plesivec13 Studenice - plesivec14 Studenice - plesivec15 Studenice - plesivec16 Studenice - plesivec17 Studenice - plesivec18 Studenice - plesivec19 Studenice - plesivec20 Studenice - plesivec21 Studenice - plesivec22 Studenice - plesivec23 Studenice - plesivec24 Studenice - plesivec25 Studenice - plesivec26 Studenice - plesivec27 Studenice - plesivec28 Studenice - plesivec29 Studenice - plesivec30 Studenice - plesivec31 Studenice - plesivec32 Studenice - plesivec33 Studenice - plesivec34 Studenice - plesivec35 Studenice - plesivec36 Studenice - plesivec37 Studenice - plesivec38 Studenice - plesivec39 Studenice - plesivec40 Studenice - plesivec41 Studenice - plesivec42 Studenice - plesivec43 Studenice - plesivec44 Studenice - plesivec45 Studenice - plesivec46 Studenice - plesivec47
Diskusija o izletu Studenice - Plešivec ()
bruny     
19.10.2014
Danes vključil tudi to pot v pohodniško aktivnost na Boču in Plešivcu, razen med sliko 12 in 21 kjer sem hodil v drugi varianti - kombinaciji planinske poti iz Makol na Boč. Več morda v razmerah...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki