Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeKokrska Kočna / Suhadolnik - Kokrska Kočna
  

Suhadolnik - Kokrska Kočna (čez Kokrsko sedlo)

 
Izhodišče: Suhadolnik (901 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3352°N / 14,5102°E
Cilj: Kokrska Kočna (2520 m)
Ime poti: čez Kokrsko sedlo
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1619 m
Višinska razlika po poti: 1725 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 8302
Ocena: 1 glasov
Število slik: 89
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do vasi Kokra. V omenjeni vasi bomo le nekaj metrov preden cesta preči most čez reko Kokro, opazili cesto, ki pelje proti Suhadolniku. Odcep ceste se nahaja, ko smo na desni strani reke (levi breg), oznaka ceste pa je približno 7 km. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja približno 300 m pred kmetijo Suhadolnik.

Opis poti:

Na začetku parkirišča opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo na cesto, po kateri v manj kot 5 minutah hoje prispemo do manjšega križišča ob kmetiji Suhadolnik. Tu nadaljujemo po desni cesti, mi pa ji sledimo še približno 5 minut, oz. do mesta, kjer nas markacije povedejo na vzpenjajoč kolovoz. Naprej se kratek čas vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se vrnemo na kolovoz, le ta pa nas le nekaj metrov naprej pripelje do gozdne ceste, kateri nato sledimo do njenega konca (do sem potrebujemo približno pol ure).
Na koncu ceste pa se markirana pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levi poti (desno nekoliko lažja "Stara pot"), ki se naprej vzpenja po zložnem kolovozu. Nekoliko naprej nas markacije usmerijo rahlo desno na hudourniške nanose peska, pot pa se na drugi strani nadaljuje skozi gozd, kjer se prične vse strmeje vzpenjati. Višje pridemo do manjše votline, pot pa za njo postane tehnično zahtevna. S pomočjo jeklenice se vzpnemo stopnjo višje, pot pa se nato nadaljuje po strmem pobočju, kjer nam je občasno v pomoč kakšen klin. Višje pot zavije v desno, se prečno vzpne čez strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja ter nas nato pripelje do odlično zavarovanega prehoda. S pomočjo lesenih stopnic oz. lestve ter pomoči jeklenice, se vzpnemo po strmem pobočju, ki bi bilo brez omenjenih varoval zelo nevarno. Višje nam je v pomoč še nekaj klinov, pot pa se za tem položi ter preči kratko izpostavljeno pobočje, kjer nam je v pomoč zasilna ograja. Le nekoliko naprej pridemo do naslednje lestve, ob kateri pa ni jeklenice, a prehod ni posebej zahteven. Sledi kratek spust v manjšo grapo in jo za tem tudi prečimo. Na drugi strani grape se strmo vzpnemo (v pomoč nam je nekaj skob), nato pa se pot počasi položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se priključi nekoliko lažji "Stari poti".
Sledi kratek prečni vzpon in pot nas pripelje do večje ravnice, kjer je nekoč stala "stara koča". Čez visoke trave se sprehodimo na drugo stran ravnice, kjer prispemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Kočna čez Grdi graben) po zmerno strmi poti, ki se naprej vzpne skozi pas grmičevja. Višje se pot prehodno povsem položi, nato pa nas pripelje med rušje, kjer se prične strmeje vzpenjati. Tej nekoliko bolj strmi poti, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi, sledimo vse do Cojzove koče na Kokrskem sedlu.
S sedla nadaljujemo levo v smeri Grintovca, Kočne in Skute. Pot se takoj nad sedlom strmo vzpne in nas nekoliko višje pripelje do razpotja, kjer se desno odcepi pot k bivaku pod Grintovcem in Skuti. Nadaljujemo naravnost po "glavni" poti, ki se položi in zavije nekoliko v levo, kjer preči pobočja neizrazite doline imenovane Jame. Pot se nato v prečnici povzpne do vršnega pobočja Grintovca - Strehe (ta del je v zimskem času zelo nevaren za zdrs), kjer pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo levo proti Kočni, desno pa vodi pot na vrh Grintovca. Pot nato preči strma travnata pobočja proti zahodu in se nato prične spuščati. Kasneje pot zavije v desno in se še naprej rahlo spušča ter preči rahlo izpostavljena pobočja vse do položnih travnatih pobočij (Srednji Dolci). Tu se priključimo poti, ki vodi čez Grdi graben, nekaj metrov pozneje pa smo ponovno na razpotju.
Usmerimo se levo proti bivaku in Kokrski Kočni, desno pa pelje pot proti Dolški škrbini in nato naprej proti Jezerski Kočni ali Grintovcu. Pot nato preči melišče v levo in se vzpne čez kratko grapo.
Malo nad grapo se levo odcepi neoznačena pot proti Bivaku pod Kočno katerega lahko že vidimo in je z markirane poti oddaljen samo nekaj minut hoje. Nadaljujemo po markirani poti desno navzgor in kmalu se pričnemo vzpenjati po melišču. V zgornjem delu melišča zavije pot v levo in nas pripelje v nekoliko zahtevnejši skalnat del poti. Tu ponovno zavijemo rahlo v desno in se z lažjim plezanjem vzpenjamo po pobočju. Pot na tem delu sicer ni zavarovana, vendar je v skali dovolj oprimkov, tako da vzpon ne povzroča večjih težav. V zadnjem delu proti vrhu postane pot še nekoliko bolj strma in v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic.

zemljevid poti
Ob poti: Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Jezerska Kočna (30 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Suhadolnik - kokrska_kocna1 Suhadolnik - kokrska_kocna2 Suhadolnik - kokrska_kocna3 Suhadolnik - kokrska_kocna4 Suhadolnik - kokrska_kocna5 Suhadolnik - kokrska_kocna6 Suhadolnik - kokrska_kocna7 Suhadolnik - kokrska_kocna8 Suhadolnik - kokrska_kocna9 Suhadolnik - kokrska_kocna10 Suhadolnik - kokrska_kocna11 Suhadolnik - kokrska_kocna12 Suhadolnik - kokrska_kocna13 Suhadolnik - kokrska_kocna14 Suhadolnik - kokrska_kocna15 Suhadolnik - kokrska_kocna16 Suhadolnik - kokrska_kocna17 Suhadolnik - kokrska_kocna18 Suhadolnik - kokrska_kocna19 Suhadolnik - kokrska_kocna20 Suhadolnik - kokrska_kocna21 Suhadolnik - kokrska_kocna22 Suhadolnik - kokrska_kocna23 Suhadolnik - kokrska_kocna24 Suhadolnik - kokrska_kocna25 Suhadolnik - kokrska_kocna26 Suhadolnik - kokrska_kocna27 Suhadolnik - kokrska_kocna28 Suhadolnik - kokrska_kocna29 Suhadolnik - kokrska_kocna30 Suhadolnik - kokrska_kocna31 Suhadolnik - kokrska_kocna32 Suhadolnik - kokrska_kocna33 Suhadolnik - kokrska_kocna34 Suhadolnik - kokrska_kocna35 Suhadolnik - kokrska_kocna36 Suhadolnik - kokrska_kocna37 Suhadolnik - kokrska_kocna38 Suhadolnik - kokrska_kocna39 Suhadolnik - kokrska_kocna40 Suhadolnik - kokrska_kocna41 Suhadolnik - kokrska_kocna42 Suhadolnik - kokrska_kocna43 Suhadolnik - kokrska_kocna44 Suhadolnik - kokrska_kocna45 Suhadolnik - kokrska_kocna46 Suhadolnik - kokrska_kocna47 Suhadolnik - kokrska_kocna48 Suhadolnik - kokrska_kocna49 Suhadolnik - kokrska_kocna50 Suhadolnik - kokrska_kocna51 Suhadolnik - kokrska_kocna52 Suhadolnik - kokrska_kocna53 Suhadolnik - kokrska_kocna54 Suhadolnik - kokrska_kocna55 Suhadolnik - kokrska_kocna56 Suhadolnik - kokrska_kocna57 Suhadolnik - kokrska_kocna58 Suhadolnik - kokrska_kocna59 Suhadolnik - kokrska_kocna60 Suhadolnik - kokrska_kocna61 Suhadolnik - kokrska_kocna62 Suhadolnik - kokrska_kocna63 Suhadolnik - kokrska_kocna64 Suhadolnik - kokrska_kocna65 Suhadolnik - kokrska_kocna66 Suhadolnik - kokrska_kocna67 Suhadolnik - kokrska_kocna68 Suhadolnik - kokrska_kocna69 Suhadolnik - kokrska_kocna70 Suhadolnik - kokrska_kocna71 Suhadolnik - kokrska_kocna72 Suhadolnik - kokrska_kocna73 Suhadolnik - kokrska_kocna74 Suhadolnik - kokrska_kocna75 Suhadolnik - kokrska_kocna76 Suhadolnik - kokrska_kocna77 Suhadolnik - kokrska_kocna78 Suhadolnik - kokrska_kocna79 Suhadolnik - kokrska_kocna80 Suhadolnik - kokrska_kocna81 Suhadolnik - kokrska_kocna82 Suhadolnik - kokrska_kocna83 Suhadolnik - kokrska_kocna84 Suhadolnik - kokrska_kocna85 Suhadolnik - kokrska_kocna86 Suhadolnik - kokrska_kocna87 Suhadolnik - kokrska_kocna88 Suhadolnik - kokrska_kocna89
Video:
Diskusija o izletu Suhadolnik - Kokrska Kočna (čez Kokrsko sedlo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki