Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeZelenjak / Tinčkova koča - Zelenjak
  

Tinčkova koča - Zelenjak (skozi Zagon)

 
Izhodišče: Tinčkova koča (1070 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4228°N / 14,1991°E
Cilj: Zelenjak (2024 m)
Ime poti: skozi Zagon
Čas hoje: 3 h 25 min
Zahtevnost: zelo zahtevna neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 954 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 440
Ocena: 1 glasov
Število slik: 78
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti. Cesta kmalu postane makadamska, mi pa ji sledimo do parkirišča v bližini Tinčkove koče. Cesta je v zgornjem delu pogosto v precej slabem stanju.

Opis poti:

Z izhodišča nas oznake za Valvasorjev dom in Stol usmerijo levo na širok kolovoz, ki preide v gozd. Že po nekaj 10 metrih markirana pot proti Valvasorjevemu domu in Stolu zavije levo, mi pa nadaljujemo rahlo desno, po kolovozu, ki nas vodi še mimo nekaj koč. Pot nadaljujemo po neoznačenem kolovozu, ki se najprej zmerno, višje pa razmeroma strmo vzpenja skozi gozd. Še nekoliko naprej se kolovoz spremeni v gozdno stezo, le ta pa se pred prečenjem hudournika razcepi na dva dela. Nadaljujemo po spodnji desni poti, ki preči hudournik, nato pa se nekaj minut le zmerno vzpenja skozi gozd. Pot kmalu postane precej strma in na posamezne dele nekoliko težje sledljiva. Pot skozi dolino Zagon ima v zgornjem delu nekaj razpotij, mi pa na vseh izbiramo desne odcepe (tudi, če na katerem nadaljujemo naravnost, se višje priključimo na pot, ki vodi s sedla Šija proti Stolu, le da jo dosežemo bolj zahodno).
Višje, na višini približno 1500 metrov, nas pot prehodno popelje prav v dolinico, iz katere pa se kmalu umakne nekoliko v desno. Na tem delu prispemo na še eno manj opazno razpotje, kjer gremo še enkrat desno, v nadaljevanju pa se prečno vzpenjamo ob lepih pogledih na Stol, Srednjo peč in okoliške gore. Sledljiva, a na dele bolj zaraščena pot, se postopoma položi in se vrne v hudourniško dolinico. Kratek čas se vzpenjamo ob manjšem hudourniku, nato pa dosežemo spodnjo pot na Stol.
Omenjeni poti sledimo rahlo desno do bližnje podrte betonske bajte, od tam pa desno v smeri sedla Šija in Zelenice. Sledi kratek vzpon, nato pa pot zavije levo ter se v nadaljevanju prečno vzpenja po severozahodnih pobočjih Srednjega vrha. Po nekaj minutah se prečenje konča, pot pa nas pripelje na sedlo Šija, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Vrtače (desno Srednji vrh, naravnost Dom pri izviru Završnice) po poti, ki se vzpne skozi pas ruševja in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do zgornje poti Zelenica - Stol.
Tu nadaljujemo desno proti Zelenici in sprva še hodimo skozi ruševje. Po nekaj minutah se ruševje konča in prečna pot nas pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost (ostro levo Vrtača). V nadaljevanju v rahlem spustu prečimo večinoma južna pobočja Vrtače, nas pa razgledna pot vodi preko melišč, travnatih pobočij, občasno pa tudi skozi kak ozek pas gozda. Nekoliko naprej se desno navzdol odcepi ena od poti, ki vodi proti Domu pri izviru Završnice, mi pa po markirani poti proti Domu na Zelenici hodimo še nekaj minut. Ko ponovno stopimo v gozd, pa nas pot pripelje v manjšo neizrazito dolinico, kjer se v levo odcepi neoznačena pot v dolino Suhega ruševja (ob razpotju se običajno nahaja možic).
Pot v Suho ruševje se najprej vzpne skozi gozd, nato pa preide med ruševje, kjer je dobro uhojena, ruševje pa požagano. Sledi kratek bolj strm vzpon, kjer se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled na Begunjščico, pred nami pa levo vidimo Vrtačo, naravnost Zelenjak, desno pa Palec in greben Na možeh. Višje se steza nekoliko položi in preide v visokogorsko dolinico, ki se postopoma oži. Še nekoliko naprej steza zavije desno ter se nato priključi poti, ki vodi po meliščih pod grebenom Na možeh (omenjena pot je bolj primerna za sestop kot vzpon, pripelje pa nas nekoliko bližje Zelenici, kot pot po kateri smo se vzpeli). Nadaljujemo levo ter se po melišču pričnemo prečno vzpenjati, taki poti pa sledimo vse do Žleba, ki se nahaja med Zelenjakom in Palcem.
Z Žleba, od koder se nam odpre lep pogled v Avstrijo nadaljujemo levo (desno Palec) ter se prečno vzpnemo do škrbine med Zelenjakom in Vrtačo, kjer se razmeroma lahka pot konča.
Tu nadaljujemo ostro desno v pečine Zelenjaka, kjer je od predhodnikov že nastala slabša stezica, v dodatno orientacijsko pomoč pa so nam tudi posamezni možici. Že takoj od škrbine naprej se strmo vzpnemo, zaradi precejšnje strmine pa si moramo marsikje pomagati z rokami. Višje se "steza" občasno povsem izgubi, mi pa se še naprej vzpenjamo po pobočju, ki je nevarno za zdrs. Po dobrih 10 minut strmega vzpona stopimo na vrh Zelenjaka, s katerega se nam odpre lep razgled po osrednjih Karavankah.

zemljevid poti
Ob poti: Šija (1693m), Žleb (Suho ruševje) (1916m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrtača (35 min)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Tinčkova koča - zelenjak1 Tinčkova koča - zelenjak2 Tinčkova koča - zelenjak3 Tinčkova koča - zelenjak4 Tinčkova koča - zelenjak5 Tinčkova koča - zelenjak6 Tinčkova koča - zelenjak7 Tinčkova koča - zelenjak8 Tinčkova koča - zelenjak9 Tinčkova koča - zelenjak10 Tinčkova koča - zelenjak11 Tinčkova koča - zelenjak12 Tinčkova koča - zelenjak13 Tinčkova koča - zelenjak14 Tinčkova koča - zelenjak15 Tinčkova koča - zelenjak16 Tinčkova koča - zelenjak17 Tinčkova koča - zelenjak18 Tinčkova koča - zelenjak19 Tinčkova koča - zelenjak20 Tinčkova koča - zelenjak21 Tinčkova koča - zelenjak22 Tinčkova koča - zelenjak23 Tinčkova koča - zelenjak24 Tinčkova koča - zelenjak25 Tinčkova koča - zelenjak26 Tinčkova koča - zelenjak27 Tinčkova koča - zelenjak28 Tinčkova koča - zelenjak29 Tinčkova koča - zelenjak30 Tinčkova koča - zelenjak31 Tinčkova koča - zelenjak32 Tinčkova koča - zelenjak33 Tinčkova koča - zelenjak34 Tinčkova koča - zelenjak35 Tinčkova koča - zelenjak36 Tinčkova koča - zelenjak37 Tinčkova koča - zelenjak38 Tinčkova koča - zelenjak39 Tinčkova koča - zelenjak40 Tinčkova koča - zelenjak41 Tinčkova koča - zelenjak42 Tinčkova koča - zelenjak43 Tinčkova koča - zelenjak44 Tinčkova koča - zelenjak45 Tinčkova koča - zelenjak46 Tinčkova koča - zelenjak47 Tinčkova koča - zelenjak48 Tinčkova koča - zelenjak49 Tinčkova koča - zelenjak50 Tinčkova koča - zelenjak51 Tinčkova koča - zelenjak52 Tinčkova koča - zelenjak53 Tinčkova koča - zelenjak54 Tinčkova koča - zelenjak55 Tinčkova koča - zelenjak56 Tinčkova koča - zelenjak57 Tinčkova koča - zelenjak58 Tinčkova koča - zelenjak59 Tinčkova koča - zelenjak60 Tinčkova koča - zelenjak61 Tinčkova koča - zelenjak62 Tinčkova koča - zelenjak63 Tinčkova koča - zelenjak64 Tinčkova koča - zelenjak65 Tinčkova koča - zelenjak66 Tinčkova koča - zelenjak67 Tinčkova koča - zelenjak68 Tinčkova koča - zelenjak69 Tinčkova koča - zelenjak70 Tinčkova koča - zelenjak71 Tinčkova koča - zelenjak72 Tinčkova koča - zelenjak73 Tinčkova koča - zelenjak74 Tinčkova koča - zelenjak75 Tinčkova koča - zelenjak76 Tinčkova koča - zelenjak77 Tinčkova koča - zelenjak78
Diskusija o izletu Tinčkova koča - Zelenjak (skozi Zagon)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki