Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVrh Krnic / Tolminske Ravne - Vrh Krnic
  

Tolminske Ravne - Vrh Krnic (po mulatjeri in čez Globoko)

 
Izhodišče: Tolminske Ravne (924 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2294°N / 13,7715°E
Cilj: Vrh Krnic (1896 m)
Ime poti: po mulatjeri in čez Globoko
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 972 m
Višinska razlika po poti: 1060 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 400
Ocena: 1 glasov
Število slik: 72
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Žabč in Zadlaza (odcep z glavne ceste se nahaja na levem bregu Tolminke). Ko prispemo v Žabče, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Zadlaz. V naselju Zadlaz-Žabče se cesta prehodno spusti, kjer preko mostu preči Zadlaščico, nato pa se ponovno prične strmo vzpenjati po ozki, a ves čas asfaltirani cesti. Po približno 12 km od glavne ceste prispemo do označenega parkirišča v Tolminskih Ravnah, kjer parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Koče na planini Razor in planine na Kalu. Sprva hodimo po kolovozu, ki se nadaljuje od bližnje hiše in nas vodi čez razgleden travnik. Na drugi strani travnika prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po spodnjem desnem kolovozu (rahlo levo planina na Kalu).
V nadaljevanju hodimo po kolovozu, ki se rahlo spušča proti desni, nato pa se položi in se nekaj minut nadaljuje brez večjih sprememb višine. Za betonskim koritom se pot še enkrat razcepi, mi pa izberemo spodnjo položno pot (rahlo levo strma pot), ki se nadaljuje po širokem kolovozu. Nekoliko naprej, za prečenjem pašne ograje, se kolovoz spremeni v mulatjero, z nje pa gremo že kmalu rahlo levo, na markirano pešpot, ki seka daljši ovinek mulatjere. Po nekaj minutah vzpona se vrnemo na mulatjero, katero pa dosežemo ravno na manjšem razpotju. Izberemo zgornjo desno pot, ki se prečno vzpenja proti desni, že kmalu pa zavije ostro v levo. V nadaljevanju se zložno do zmerno vzpenjamo po mulatjeri, ki nas vodi prečno proti levi, postopoma pa preide na precej strma pobočja, kjer pa prehod ni zahteven, saj je pot ves čas precej široka. Ko se višje pobočje položi, mulatjera zavije nekoliko desno in nas pripelje iz gozda na jugozahodni del planine Razor. Od tu sledi še kratek zmeren vzpon in pot nas pripelje do sirarne in kako minuto naprej še do Koče na planini Razor.
Od koče nadaljujemo v smeri Globokega, Vogla, Vrha nad Škrbino... po poti, ki preči pas gozda, nato pa se na zložnem travnatem pobočju razcepi.
Z razpotja nadaljujemo desno (naravnost Vrh nad Škrbino in Dom na Komni) ter se pričnemo zmerno vzpenjati. Pot se hitro vrne v gozd in nas pripelje do naslednjega razpotja.
Z razpotja nadaljujemo levo v smeri Globokega (rahlo desno Vogel) po poti, ki nas hitro pripelje iz gozda. Ko stopimo iz gozda se vzpenjamo po mulatjeri, ki nas sprva občasno še vodi skozi pasove grmičevja ali ruševja, nato pa postopoma preide na bolj strma, večinoma travnata pobočja. Pot naprej se zmerno vzpenja v nekaj okljukih, nato pa sledi nekoliko daljši prečni vzpon proti desni. Tu pobočje postopoma postane bolj strmo, pot pa, ki se še naprej nadaljuje po mulatjeri nas višje pripelje do starega betonskega bunkerja, nekoliko naprej pa še do manjšega zasilnega bivaka, v katerem se nahaja nekaj klopi. Od bivaka sledi še nekaj minut razglednega vzpona, nato pa dosežemo glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora na prevalu Globoko.
Z Globokega se spustimo na bohinjsko stran, po poti, ki je dobro urejena iz brun, tako da spust ne povzroča težav, nekoliko nižje pa nam je v pomoč še jeklenica (nezahtevno). Po nekaj minutah spusta prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vogla (levo Konjsko sedlo in Komna, naravnost navzdol se lahko spustimo v Žagarjev graben ali do planine Zadnji Vogel).
Za razpotjem se prečno spustimo čez sprva strmo pobočje, nato pa nas pot vodi prečno proti levi. Za manjšim prevalom, se v nekaj korakih spustimo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo desno navzgor po poti v smeri Vogla (naravnost smučišče Vogel, Šija...). Sledi krajši nekoliko bolj strm vzpon, nato pa se nam z leve priključi še ena pot od smučišča Vogel. Tudi tu nadaljujemo desno, nato pa v nekaj korakih ponovno stopimo na greben Spodnjih Bohinjskih gora, kjer še enkrat nadaljujemo desno po neoznačeni poti proti Vrhu Krnic (levo Vogel 10 minut).
Od razpotja sledi kratek vzpon po tehnično nezahtevnem grebenu in pot nas pripelje na razgleden Vrh Krnic.
Tolminske Ravne - planina Razor 1:45, planina Razor - Globoko 1:45, Globoko - Vrh Krnic 40 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (julij).

zemljevid poti
Ob poti: Planina Plazje (890m), Koča na planini Razor (1315m), Globoko (1828m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Tolminske Ravne - vrh_krnic1 Tolminske Ravne - vrh_krnic2 Tolminske Ravne - vrh_krnic3 Tolminske Ravne - vrh_krnic4 Tolminske Ravne - vrh_krnic5 Tolminske Ravne - vrh_krnic6 Tolminske Ravne - vrh_krnic7 Tolminske Ravne - vrh_krnic8 Tolminske Ravne - vrh_krnic9 Tolminske Ravne - vrh_krnic10 Tolminske Ravne - vrh_krnic11 Tolminske Ravne - vrh_krnic12 Tolminske Ravne - vrh_krnic13 Tolminske Ravne - vrh_krnic14 Tolminske Ravne - vrh_krnic15 Tolminske Ravne - vrh_krnic16 Tolminske Ravne - vrh_krnic17 Tolminske Ravne - vrh_krnic18 Tolminske Ravne - vrh_krnic19 Tolminske Ravne - vrh_krnic20 Tolminske Ravne - vrh_krnic21 Tolminske Ravne - vrh_krnic22 Tolminske Ravne - vrh_krnic23 Tolminske Ravne - vrh_krnic24 Tolminske Ravne - vrh_krnic25 Tolminske Ravne - vrh_krnic26 Tolminske Ravne - vrh_krnic27 Tolminske Ravne - vrh_krnic28 Tolminske Ravne - vrh_krnic29 Tolminske Ravne - vrh_krnic30 Tolminske Ravne - vrh_krnic31 Tolminske Ravne - vrh_krnic32 Tolminske Ravne - vrh_krnic33 Tolminske Ravne - vrh_krnic34 Tolminske Ravne - vrh_krnic35 Tolminske Ravne - vrh_krnic36 Tolminske Ravne - vrh_krnic37 Tolminske Ravne - vrh_krnic38 Tolminske Ravne - vrh_krnic39 Tolminske Ravne - vrh_krnic40 Tolminske Ravne - vrh_krnic41 Tolminske Ravne - vrh_krnic42 Tolminske Ravne - vrh_krnic43 Tolminske Ravne - vrh_krnic44 Tolminske Ravne - vrh_krnic45 Tolminske Ravne - vrh_krnic46 Tolminske Ravne - vrh_krnic47 Tolminske Ravne - vrh_krnic48 Tolminske Ravne - vrh_krnic49 Tolminske Ravne - vrh_krnic50 Tolminske Ravne - vrh_krnic51 Tolminske Ravne - vrh_krnic52 Tolminske Ravne - vrh_krnic53 Tolminske Ravne - vrh_krnic54 Tolminske Ravne - vrh_krnic55 Tolminske Ravne - vrh_krnic56 Tolminske Ravne - vrh_krnic57 Tolminske Ravne - vrh_krnic58 Tolminske Ravne - vrh_krnic59 Tolminske Ravne - vrh_krnic60 Tolminske Ravne - vrh_krnic61 Tolminske Ravne - vrh_krnic62 Tolminske Ravne - vrh_krnic63 Tolminske Ravne - vrh_krnic64 Tolminske Ravne - vrh_krnic65 Tolminske Ravne - vrh_krnic66 Tolminske Ravne - vrh_krnic67 Tolminske Ravne - vrh_krnic68 Tolminske Ravne - vrh_krnic69 Tolminske Ravne - vrh_krnic70 Tolminske Ravne - vrh_krnic71 Tolminske Ravne - vrh_krnic72
Diskusija o izletu Tolminske Ravne - Vrh Krnic (po mulatjeri in čez Globoko)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki