Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeŽabiški Kuk / Tolminske Ravne - Žabiški Kuk
  

Tolminske Ravne - Žabiški Kuk (po mulatjeri)

 
Izhodišče: Tolminske Ravne (924 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2294°N / 13,7715°E
Cilj: Žabiški Kuk (1844 m)
Ime poti: po mulatjeri
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 920 m
Višinska razlika po poti: 970 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 720
Ocena: 1 glasov
Število slik: 69
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Žabč in Zadlaza (odcep z glavne ceste se nahaja na levem bregu Tolminke). Ko prispemo v Žabče, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Zadlaz. V naselju Zadlaz-Žabče se cesta prehodno spusti, kjer preko mostu preči Zadlaščico, nato pa se ponovno prične strmo vzpenjati po ozki, a ves čas asfaltirani cesti. Po približno 12 km od glavne ceste prispemo do označenega parkirišča v Tolminskih Ravnah, kjer parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Koče na planini Razor in planine na Kalu. Sprva hodimo po kolovozu, ki se nadaljuje od bližnje hiše in nas vodi čez razgleden travnik. Na drugi strani travnika prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po spodnjem desnem kolovozu (rahlo levo planina na Kalu).
V nadaljevanju hodimo po kolovozu, ki se rahlo spušča proti desni, nato pa se položi in se nekaj minut nadaljuje brez večjih sprememb višine. Za betonskim koritom se pot še enkrat razcepi, mi pa izberemo spodnjo položno pot (rahlo levo strma pot), ki se nadaljuje po širokem kolovozu. Nekoliko naprej, za prečenjem pašne ograje, se kolovoz spremeni v mulatjero, z nje pa gremo že kmalu rahlo levo, na markirano pešpot, ki seka daljši ovinek mulatjere. Po nekaj minutah vzpona se vrnemo na mulatjero, katero pa dosežemo ravno na manjšem razpotju. Izberemo zgornjo desno pot, ki se prečno vzpenja proti desni, že kmalu pa zavije ostro v levo. V nadaljevanju se zložno do zmerno vzpenjamo po mulatjeri, ki nas vodi prečno proti levi, postopoma pa preide na precej strma pobočja, kjer pa prehod ni zahteven, saj je pot ves čas precej široka. Ko se višje pobočje položi, mulatjera zavije nekoliko desno in nas pripelje iz gozda na jugozahodni del planine Razor. Od tu sledi še kratek zmeren vzpon in pot nas pripelje do sirarne in kako minuto naprej še do Koče na planini Razor.
Od koče nadaljujemo v smeri Globokega, Vogla, Vrha nad Škrbino... po poti, ki preči pas gozda, nato pa se na zložnem travnatem pobočju razcepi.
Z razpotja nadaljujemo desno (naravnost Vrh nad Škrbino in Dom na Komni) ter se pričnemo zmerno vzpenjati. Pot se hitro vrne v gozd in nas pripelje do naslednjega razpotja.
Ponovno nadaljujemo desno v smeri Vogla (levo Globoko) ter se postopoma pričnemo strmeje vzpenjati. Gozd hitro zapustimo, nato pa se pričnemo vzpenjati po postopoma bolj strmem pobočju. Ob lepih pogledih na Tolminsko, višje dosežemo jugozahodni hrbet Vrha Krnic, kjer se pot prehodno položi in zavije levo. Pot naprej se prečno vzpenja ter nas vodi nad Krnico ter po pobočjih Vrha Krnic. Za prečenjem manjše dolinice, kjer se v levo odcepi neoznačena stezica, ki vodi na sedelce med omenjenim vrhom in Voglom, pot preide na pobočja Vogla, kjer se prečno vzpne čez strmo pobočje. Višje dosežemo greben Vogla, mi pa nadaljujemo desno na neoznačeno stezico, ki se v nekaj korakih spusti do prevala med Voglom in Žabiškim Kukom. Pot naprej nas nekaj časa vodi po grebenu Žabiškega Kuka, nato pa, ko greben postane prepaden, se mu stezica umakne na desno stran. V nadaljevanju se prečno vzpenjamo po stezici, kjer so nam za orientacijo v pomoč možici. Višje po desni strani obidemo večjo jamo, katera se nahaja tik ob grebenu, za njo pa se na levi nahaja kota 1881, ki je najvišja točka grebena Žabiškega Kuka, vrh pa se nahaja še nekoliko naprej na višini 1844 metrov. Za koto 1881 se pot, ki obide najvišjo točko, vrne na greben, po njem pa po občasno izpostavljenem grebenu nadaljujemo zmeren spust do vrha na višini 1844 metrov.
Tolminske Ravne - planina Razor 1:45, planina Razor - Žabiški Kuk 2:00.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (julij).

zemljevid poti
Ob poti: Planina Plazje (890m), Koča na planini Razor (1315m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vogel
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Tolminske Ravne - zabiski_kuk1 Tolminske Ravne - zabiski_kuk2 Tolminske Ravne - zabiski_kuk3 Tolminske Ravne - zabiski_kuk4 Tolminske Ravne - zabiski_kuk5 Tolminske Ravne - zabiski_kuk6 Tolminske Ravne - zabiski_kuk7 Tolminske Ravne - zabiski_kuk8 Tolminske Ravne - zabiski_kuk9 Tolminske Ravne - zabiski_kuk10 Tolminske Ravne - zabiski_kuk11 Tolminske Ravne - zabiski_kuk12 Tolminske Ravne - zabiski_kuk13 Tolminske Ravne - zabiski_kuk14 Tolminske Ravne - zabiski_kuk15 Tolminske Ravne - zabiski_kuk16 Tolminske Ravne - zabiski_kuk17 Tolminske Ravne - zabiski_kuk18 Tolminske Ravne - zabiski_kuk19 Tolminske Ravne - zabiski_kuk20 Tolminske Ravne - zabiski_kuk21 Tolminske Ravne - zabiski_kuk22 Tolminske Ravne - zabiski_kuk23 Tolminske Ravne - zabiski_kuk24 Tolminske Ravne - zabiski_kuk25 Tolminske Ravne - zabiski_kuk26 Tolminske Ravne - zabiski_kuk27 Tolminske Ravne - zabiski_kuk28 Tolminske Ravne - zabiski_kuk29 Tolminske Ravne - zabiski_kuk30 Tolminske Ravne - zabiski_kuk31 Tolminske Ravne - zabiski_kuk32 Tolminske Ravne - zabiski_kuk33 Tolminske Ravne - zabiski_kuk34 Tolminske Ravne - zabiski_kuk35 Tolminske Ravne - zabiski_kuk36 Tolminske Ravne - zabiski_kuk37 Tolminske Ravne - zabiski_kuk38 Tolminske Ravne - zabiski_kuk39 Tolminske Ravne - zabiski_kuk40 Tolminske Ravne - zabiski_kuk41 Tolminske Ravne - zabiski_kuk42 Tolminske Ravne - zabiski_kuk43 Tolminske Ravne - zabiski_kuk44 Tolminske Ravne - zabiski_kuk45 Tolminske Ravne - zabiski_kuk46 Tolminske Ravne - zabiski_kuk47 Tolminske Ravne - zabiski_kuk48 Tolminske Ravne - zabiski_kuk49 Tolminske Ravne - zabiski_kuk50 Tolminske Ravne - zabiski_kuk51 Tolminske Ravne - zabiski_kuk52 Tolminske Ravne - zabiski_kuk53 Tolminske Ravne - zabiski_kuk54 Tolminske Ravne - zabiski_kuk55 Tolminske Ravne - zabiski_kuk56 Tolminske Ravne - zabiski_kuk57 Tolminske Ravne - zabiski_kuk58 Tolminske Ravne - zabiski_kuk59 Tolminske Ravne - zabiski_kuk60 Tolminske Ravne - zabiski_kuk61 Tolminske Ravne - zabiski_kuk62 Tolminske Ravne - zabiski_kuk63 Tolminske Ravne - zabiski_kuk64 Tolminske Ravne - zabiski_kuk65 Tolminske Ravne - zabiski_kuk66 Tolminske Ravne - zabiski_kuk67 Tolminske Ravne - zabiski_kuk68 Tolminske Ravne - zabiski_kuk69
Diskusija o izletu Tolminske Ravne - Žabiški Kuk (po mulatjeri)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki