Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankePrešernova koča na Stolu / Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu
  

Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu (mimo Celovške koče)

 
Izhodišče: Trate / Johannsenruhe (1152 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4701°N / 14,1562°E
Cilj: Prešernova koča na Stolu (2174 m)
Ime poti: mimo Celovške koče
Čas hoje: 3 h 40 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1022 m
Višinska razlika po poti: 1135 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1822
Ocena: 1 glasov
Število slik: 81
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se peljemo po avtocesti proti Beljaku, katero zapustimo na prvem izvozu. Od mesta, ko smo zapustili avtocesto sledimo oznakam za kraj Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Ko prispemo v omenjeni kraj se po glavni cesti peljemo še mimo Podgorja / Maria Elend in naselja Sveče / Suetschach do kraja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, kjer pred trgovinama Billa in Penny zavijemo desno v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v predor Karavanke pa do izhodišča je približno 38 km.
b) Skozi MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, kjer se po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee peljemo do drugega krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri izvoza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavno cesto proti Celovcu zapustimo še preden prečimo reko Dravo). V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v ljubeljski predor pa do izhodišča je približno 32 km.
c) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz in naprej Železni Kapli / Bad Eisenkappel, Borovljam / Ferlach. Za Borovljani se v krožišču priključimo cesti preko MP Ljubelj. Tu v prvem krožišču nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt, v drugem pa v smeri Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od MP Holmec pa do izhodišča je približno 71 km.

Opis poti:

Na začetku parkirišča bomo med cesto, ki je zaprta z rampo in parkiriščem opazili začetek markirane poti, ki vodi proti Celovški koči / Klagenfurter Hütte, Stolu, Svačici, Ovčjemu vrhu / Geissberg in drugim ciljem. Markirani poti se nekoliko naprej priključi še neoznačena pot, ki vodi od zgornjega dela parkirišča, mi pa se nekaj korakov naprej priključimo na makadamsko cesto, ki vodi proti že omenjeni planinski koči. Cesta nas nato vodi preko struge hudournika ter nas le malo naprej pripelje iz gozda na travnik (Trate / Johannsenruhe), ki je od izhodišča oddaljen le nekaj minut. S travnika se nam odpre lep razgled, cesta pa se nato vrne v pas gozda. Ko se gozd prehodno razredči pa se v blagem levem ovinku v smeri naravnost nadaljuje nemarkirana "bližnjica". Nadaljujemo po cesti, kamor nas usmerja tudi rumena planinska tabla. Le kako minuto naprej pa "glavna" cesta zavije desno, "stranska" pa se nadaljuje naravnost. Od omenjenega križišča nadaljujemo po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama ter se v nadaljevanju vzpenja s tisto cesto, ki vodi proti Celovški koči. Nekaj časa se prečno vzpenjamo čez občasno bolj strma pobočja, nato pa se vrnemo na širšo makadamsko cesto. V nadaljevanju markirana pot še nekajkrat preči cesto, nato pa se pri večji skali oz. balvanu s spominskimi obeležji razcepi na dva dela.
Desno vodi plezalna pot na Stol, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Celovške koče. Pot naprej še nekajkrat preči cesto, višje pa nas iz občasno redkega gozda pripelje na pašna pobočja Mačenske planine / Matschacher Alm (koče na planini so nekaj minut v levo z markirane poti). Od tu sledi še rahel vzpon in pot oz. cesta nas v nekaj minutah popelje do Celovške koče.
Od koče se usmerimo desno v smeri Stola / Hochstuhl, Svačice / Bielschitza in Prešernove koče ter pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki se nekoliko nižje spremeni v planinsko pot, le ta pa nas skozi pas ruševja pripelje do melišč pod Svačico. Pot naprej se prečno vzpne čez prvo melišče, nato pa nas pripelje do kratkega strmega dela, kjer nam je ob prečenju v pomoč jeklenica. Kratek ter tehnično ne posebej zahteven del poti se hitro konča, pot pa se nadaljuje čez melišče, preko katerega nas vodi široka in dobro vzdrževana pot. Ob pogledu na okoliška ostenja, se nato brez večjih težav vzpnemo do sedla Belščica, kjer je označeno razpotje.
S sedla Belščica, od koder se v levo odcepi pot na Svačico, nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo v smeri Vrtače, Prešernove koče in Zelenice. Nekaj minut prečimo travnata pobočja, nato pa prispemo do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Vrtačo, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol. Pot naprej se sprva strmo spusti po grapi, nato pa zavije v desno, kjer preide na prostrana melišča, preko katerih se prečno vzpenja. Višje zapustimo melišče in se rahlo spustimo do bližnjega razpotja, kjer se nam priključi zgornja in spodnja pot ter pot iz Završnice.
Tu nadaljujemo naravnost, pot pa iz dolinice med Srednjo pečjo 1920 m (Srednja peč je manj znan vrh na levi) in grebenom Orlic (Orlice so težje dostopen greben med sedlom Belščica in Stolom) postopoma preide na večje melišče, preko katerega se prečno vzpnemo proti desni, nato pa pot postopoma preide v bolj strmo dolino med Malim Stolom na levi in Stolom na desni. Tu nadaljujemo levo (desno Stol 10 minut) ter po nekaj minutah zmernega vzpona stopimo na vrh Malega Stola, s katerega nas loči le še nekaj 10 korakov spusta do Prešernove koče.
Izhodišče - Celovška koča 1:30, Celovška koča - Koča na Stolu 2:10.

zemljevid poti
Ob poti: Trate / Johannsenruhe (1226m), Celovška koča / Klagenfurter Hutte (1664m), Sedlo Belščica (1840m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Stol
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu1 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu2 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu3 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu4 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu5 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu6 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu7 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu8 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu9 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu10 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu11 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu12 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu13 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu14 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu15 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu16 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu17 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu18 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu19 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu20 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu21 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu22 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu23 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu24 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu25 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu26 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu27 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu28 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu29 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu30 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu31 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu32 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu33 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu34 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu35 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu36 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu37 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu38 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu39 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu40 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu41 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu42 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu43 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu44 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu45 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu46 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu47 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu48 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu49 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu50 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu51 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu52 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu53 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu54 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu55 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu56 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu57 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu58 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu59 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu60 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu61 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu62 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu63 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu64 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu65 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu66 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu67 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu68 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu69 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu70 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu71 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu72 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu73 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu74 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu75 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu76 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu77 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu78 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu79 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu80 Trate / Johannsenruhe - presernova_koca_na_stolu81
Diskusija o izletu Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu (mimo Celovške koče)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki