Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeViševnik / Uskovnica (Lom) - Viševnik
  

Uskovnica (Lom) - Viševnik (mimo izvira Zlate vode)

 
Izhodišče: Uskovnica (Lom) (1076 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3267°N / 13,9107°E
Cilj: Viševnik (2050 m)
Ime poti: mimo izvira Zlate vode
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 974 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1050
Ocena: 1 glasov
Število slik: 96
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za Uskovnico (7 km), ki nas usmerijo desno na ožjo, sprva še asfaltno cesto. Cesti, ki se večino časa vzpenja, nato sledimo do parkirišča "Lom", kjer se nahaja znak za prepoved nadaljnje vožnje (nadaljnja vožnja je dovoljena le lastnikom zemljišč).

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo v smeri Koče na Uskovnice, po cesti, po kateri hitro prispemo iz gozda, kjer opazimo oznake za sir, mleko in domače izdelke. Nekaj 10 m naprej se s ceste v levo odcepi kratka pot, ki vodi do bližnje sirarne pr Ulčnek, kjer lahko v pašni sezoni kupimo prej omenjene izdelke, sicer pa nadaljujemo naravnost do nekaj korakov oddaljenega označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Koče na Uskovnice. Pot naprej nas najprej vodi mimo znamenja (križa), nato pa se nadaljuje med pašniki. Ko se na desni strani pašniki končajo, se nam z desne priključi markirana pot iz Srednje vasi (pot "Za Ribnico").
Nadaljujemo naravnost, nato pa mimo vikendic prispemo do korita z vodo ter nekaj korakov naprej do mesta, kjer nas oznake za nam že znano kočo usmerijo levo na kolovoz. Sledi kratek vzpon po kolovozu in pot nas pripelje do Koče na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Pri kapelici se v levo nadaljuje pot proti Vodnikovemu domu, v desno vodi pot proti Pokljuki, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Konjščica (tudi ena od poti, po kateri lahko prispemo na Velo polje oz. Vodnikov dom). Pot nadaljujemo med ograjenimi pašniki, po razmeroma strmem kolovozu, s katerega se nam odpira lep pogled na okoliške gore. Višje se pot, katera nas vodi še mimo nekaj vikendic, položi in priključimo se širšemu kolovozu, ki vodi s Pokljuke oz. z bližine mostu preko Ribnice (v opisih izhodišče Uskovnica (Razpotje) proti planini Konjšica.
Nekoliko naprej se nam odpre lep pogled proti Viševniku, kolovoz pa se nato nekaj časa prečno vzpenja, večinoma skozi gozd. Višje prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na jugozahodni rob planine Konjščica. Tu se pot, ki je bila občasno ponovno nekoliko bolj strma povsem položi ter nas vodi prečno preko planine. Med prečenjem prekoračimo nekaj manjših potočkov, nato pa za manjšim križem prečimo še nekoliko večji potok, za njim pa v nekaj korakih dosežemo sirarno na planini Konjščica, kjer je v času pašne sezone možno kupiti kak mlečni izdelek.
Sirarno obidemo po desni strani ter kratek čas nadaljujemo po markirani poti, ki se prične spuščati proti Pokljuki (v opisih izhodišče konec ceste na Pokljuki). Ko prečimo bližnji potoček, kjer markirana pot zavije desno, nadaljujemo naravnost na nemarkirano pot, ki se prične vzpenjati po pašnikih planine Konjščica.
Ko stopimo iz struge potoka se steza prehodno izgubi in položi. Čez pašno območje nadaljujemo proti vzhodu oz. še nekoliko bolj desno, vse do mesta, kjer steza postane razločnejša. Za prečenjem hudourniškega grabna postane steza razločnejša ter se ob lepih razgledih na gore, ki obdajajo planino Konjščica prične strmeje vzpenjati. Višje pot preide v gozd, nato pa nas hitro pripelje do markirane poti Rudno polje - Triglav, katero pa dosežemo ravno na nekakšnem hrbtu.
Markirani poti sledimo levo navzdol, mi pa po njej hodimo le do prečenja prvega hudournika. Pri hudourniku zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo ob hudourniku, sprva kar naravnost navzgor. Že kmalu opazimo sledi predhodnikov, še nekaj korakov višje pa uzremo lepo sledljivo stezico (do sem lahko tudi po poti, ki se s prej omenjenega hrbta odcepi v gozd (začetek omenjene stezice ni viden)). Tu steza proti desni preči potoček, nato pa za njim počasi polkrožno zavije levo, kjer nas vodi čez travnik, kjer steza ni vidna. Ko se ponovno približamo potočku ponovno uzremo stezo, le ta pa preči potoček ter se na drugi strani prične prečno vzpenjati. Pot se nato vzpne v manjšo dolinico, kjer se ponovno izgubi. Ko se dolinica izravna nadaljujemo desno, kjer po nekaj metrih ponovno uzremo stezo, ki je tokrat razločnejša. Od mesta, ko smo zapustili dolinico hodimo le kako minuto ali dve, nato pa ob poti opazimo manjši možic, ob katerem se pot razcepi na dva dela. Leva pot vodi proti sedlu med Viševnikom in Plesiščem, pot, ki se nadaljuje naravnost pa se pri Zlatih vodah priključi markirani poti Rudno polje - Viševnik.
Nadaljujemo naravnost po poti, ki se v nadaljevanju prečno vzpenja po pobočjih Plesišča. Višje dosežemo greben omenjenega vrha, kjer se kratek čas vzpenjamo po njem, nato pa pot zavije rahlo desno in preide na vzhodna pobočja. Nekaj minut se še prečno vzpenjamo, nato pa stopimo na pašnik, kjer se steza prične izgubljati. Še naprej hodimo v približno isti smeri, kjer z malo sreče prispemo ravno do izvira Zlate vode.
Od izvira nadaljujemo naravnost oz. rahlo levo, nato pa se v nekaj minutah priključimo na markirano pot Rudno polje - Viševnik, katero dosežemo med označenim razpotjem, kjer se odcepi pot proti Blejski koči na Lipanci in sedlom med Plesiščem in Viševnikom. Ko dosežemo omenjeno pot nadaljujemo levo, nato pa se hitro vzpnemo na omenjeno sedlo, od koder se nam odpre lep razgled.
Na omenjenem sedlu dosežemo markirano pot Rudno polje - Viševnik, mi pa ji sledimo v levo. Pot naprej se najprej zmerno, nato pa strmeje vzpenja skozi pas ruševja. Višje se ruševje konča in pot nas pripelje na mini prevalček, od koder se odpre lep razgled. V nadaljevanju se vzpenjamo po bolj strmem in razglednem travnatem pobočju, pot pa nato zavije nekoliko desno in nas v prečnem vzponu pripelje na greben Viševnika, kjer se nam odpre še lep pogled proti Rjavini in okoliškim goram. Pot se nadaljuje po in ob grebenu ter se v nadaljevanju nekaj časa le zmerno vzpenja. Po krajšem prečenju prispemo pod sam vrh Viševnika, kjer pot postane precej strma (v zimskem času je ta del pogosto poledenel) in nas v nekaj minutah pripelje na razgleden vrh.
Lom - Koča na Uskovnici 15 minut, Koča na Uskovnici - planina Konjščica 1:10, planina Konjščica - Viševnik 1:50.

zemljevid poti
Ob poti: Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Konjščica (1438m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mali Draški vrh
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Uskovnica (Lom) - visevnik1 Uskovnica (Lom) - visevnik2 Uskovnica (Lom) - visevnik3 Uskovnica (Lom) - visevnik4 Uskovnica (Lom) - visevnik5 Uskovnica (Lom) - visevnik6 Uskovnica (Lom) - visevnik7 Uskovnica (Lom) - visevnik8 Uskovnica (Lom) - visevnik9 Uskovnica (Lom) - visevnik10 Uskovnica (Lom) - visevnik11 Uskovnica (Lom) - visevnik12 Uskovnica (Lom) - visevnik13 Uskovnica (Lom) - visevnik14 Uskovnica (Lom) - visevnik15 Uskovnica (Lom) - visevnik16 Uskovnica (Lom) - visevnik17 Uskovnica (Lom) - visevnik18 Uskovnica (Lom) - visevnik19 Uskovnica (Lom) - visevnik20 Uskovnica (Lom) - visevnik21 Uskovnica (Lom) - visevnik22 Uskovnica (Lom) - visevnik23 Uskovnica (Lom) - visevnik24 Uskovnica (Lom) - visevnik25 Uskovnica (Lom) - visevnik26 Uskovnica (Lom) - visevnik27 Uskovnica (Lom) - visevnik28 Uskovnica (Lom) - visevnik29 Uskovnica (Lom) - visevnik30 Uskovnica (Lom) - visevnik31 Uskovnica (Lom) - visevnik32 Uskovnica (Lom) - visevnik33 Uskovnica (Lom) - visevnik34 Uskovnica (Lom) - visevnik35 Uskovnica (Lom) - visevnik36 Uskovnica (Lom) - visevnik37 Uskovnica (Lom) - visevnik38 Uskovnica (Lom) - visevnik39 Uskovnica (Lom) - visevnik40 Uskovnica (Lom) - visevnik41 Uskovnica (Lom) - visevnik42 Uskovnica (Lom) - visevnik43 Uskovnica (Lom) - visevnik44 Uskovnica (Lom) - visevnik45 Uskovnica (Lom) - visevnik46 Uskovnica (Lom) - visevnik47 Uskovnica (Lom) - visevnik48 Uskovnica (Lom) - visevnik49 Uskovnica (Lom) - visevnik50 Uskovnica (Lom) - visevnik51 Uskovnica (Lom) - visevnik52 Uskovnica (Lom) - visevnik53 Uskovnica (Lom) - visevnik54 Uskovnica (Lom) - visevnik55 Uskovnica (Lom) - visevnik56 Uskovnica (Lom) - visevnik57 Uskovnica (Lom) - visevnik58 Uskovnica (Lom) - visevnik59 Uskovnica (Lom) - visevnik60 Uskovnica (Lom) - visevnik61 Uskovnica (Lom) - visevnik62 Uskovnica (Lom) - visevnik63 Uskovnica (Lom) - visevnik64 Uskovnica (Lom) - visevnik65 Uskovnica (Lom) - visevnik66 Uskovnica (Lom) - visevnik67 Uskovnica (Lom) - visevnik68 Uskovnica (Lom) - visevnik69 Uskovnica (Lom) - visevnik70 Uskovnica (Lom) - visevnik71 Uskovnica (Lom) - visevnik72 Uskovnica (Lom) - visevnik73 Uskovnica (Lom) - visevnik74 Uskovnica (Lom) - visevnik75 Uskovnica (Lom) - visevnik76 Uskovnica (Lom) - visevnik77 Uskovnica (Lom) - visevnik78 Uskovnica (Lom) - visevnik79 Uskovnica (Lom) - visevnik80 Uskovnica (Lom) - visevnik81 Uskovnica (Lom) - visevnik82 Uskovnica (Lom) - visevnik83 Uskovnica (Lom) - visevnik84 Uskovnica (Lom) - visevnik85 Uskovnica (Lom) - visevnik86 Uskovnica (Lom) - visevnik87 Uskovnica (Lom) - visevnik88 Uskovnica (Lom) - visevnik89 Uskovnica (Lom) - visevnik90 Uskovnica (Lom) - visevnik91 Uskovnica (Lom) - visevnik92 Uskovnica (Lom) - visevnik93 Uskovnica (Lom) - visevnik94 Uskovnica (Lom) - visevnik95 Uskovnica (Lom) - visevnik96
Diskusija o izletu Uskovnica (Lom) - Viševnik (mimo izvira Zlate vode)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki